میرآب
معنی کلمه میرآب در لغت نامه دهخدا

میرآب

معنی کلمه میرآب در لغت نامه دهخدا

میراب. ( اِ مرکب ) مباشر و ناظر تقسیم آبها. ( ناظم الاطباء ). باغبان که آب رسانی ذمه او باشد. ( از غیاث ). آبران. آبرانه. قَلاّد. آب بخش. آبیار. اویار. آن که آب را بخشد. ( یادداشت مؤلف ).آن که بر سهمیه هر خانه یا باغ یا کشتزار از آب رود یا نهر یا قنات یا چشمه نظارت دارد و شغل او رساندن سهم آب هرکس به اوست در موعدهای مقرر :
چند بینی گردش دولاب را
سر برون کن هم ببین میراب را.مولوی.می شکافد سینه ام را عاقبت همچون صدف
می دهد گر قطره ای میراب این دریا مرا.کلیم کاشی ( از آنندراج ).در بیان تفصیل شغل میراب دارالسلطنه اصفهان تعیین مادی سالاران و تنقیه انهار و جداول و رسانیدن آب زاینده رود به تمامی محال اصفهان که از آب رودخانه شرب می شود. ( تذکرةالملوک چ دبیرسیاقی ص 50 ). || داروغه گذر دریاکه کشتیها به اختیار او باشد. ( غیاث ).
میراب. ( اِخ ) دهی است از دهستان خروسلو بخش گرمی شهرستان اردبیل ، واقع در 37هزارگزی باختری گرمی با 120 تن سکنه. آب آن از چشمه و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4 ).

معنی کلمه میرآب در فرهنگ معین

(اِ. ) آبیار، نگهبان و ناظر تقسیم آب .

معنی کلمه میرآب در فرهنگ عمید

کسی که آب را به خانه ها و کشتزارها تقسیم می کند، نگهبان آب، آبیار.

معنی کلمه میرآب در فرهنگ فارسی

میر آب: نگهبان آب، کسی که آبرابخانه هاوباغهاوکشتزارهاتقسیم میکند، آبیار، میراو هم گفته شده
( صفت و اسم ) کسی که متصدی تقسیم آب مشترک است و آب را بخانه ها باغها مزارع و غیره رساند آبیار.
دهی است از دهستان خروسلو بخش گرمی شهرستان اردبیل
( میر آب ) ( صفت و اسم ) کسی که متصدی تقسیم آب مشترک است و آب را بخانه ها باغها مزارع و غیره رساند آبیار.

معنی کلمه میرآب در دانشنامه عمومی

میرآب. میر آب یعنی امیر آب یا رئیس آب در واقع میر آب مدیر و محاسبه گر زمان و ساعت آبی و تقسیم گر عادلانه و تعیین زمان تحویل دادن آب قنات به افراد بوده است. شغل میرآب ممکن است به طور وراثتی باشد یا انتخابی اما از آنجا که حساب و کتاب و دانستن زمان سهام کار ساده ای نبوده است میرآب به طور دایمی به این شغل ادامه می داده است ولی دستمزد وی را سهامداران قنات در پایان سال یا نوروز تعیین می کرده اند.
آبیار و تقسیم کننده را میرآب می گفتند. میرآب در خانه فنجان ( محلی که تقسیم آب صورت می گرفته ) می نشست و بنابر ابزاری ( دیک وفنجان ) که در اختیار داشت، آب کشاورزی را تقسیم می کرده و دستمزد خودش را هم از سهم آب قنات برمی داشت. از ابتدای کشف قنات، تعیین زمان و تقسیم عادلانه آب بین سهامداران توسط میرآب و با ابزار ساعت آبی یا فنجان انجام می شده است. ساعت آبی از کاسه یا فنجان ( دقیقه شمار ) ، دیگ پر از آب، سنگ های کوچک یا تشله، محاسبه گر انسانی یا میرآب و محل استقرار که به آن خانه فنجان می گفتند و میرآب به طور دایمی در آن استقرار داشت، تشکیل می شده است.
فنجان یک کاسه مسی کوچک با روزنه ای در وسط آن است و چند درجه یا علامت عددی در بدنه داخلی آن که بر روی آب های یک دیگ بزرگ قرار می گیرد. این وسیله برای تعیین دقیق زمان استفاده از آب قنات و تقسیم عادلانه زمان توزیع سهم هریک از سهامداران اختراع شده است، اما بعدها کاربردهای دیگری پیدا کرد و برای تعیین بزرگترین روز سال، طولانی ترین شب و روز و تعیین اوقات شرعی در دوره اسلامی بکار برده می شد.
میرآب (اردبیل). میرآب نام روستایی در دهستان اجارود شرقی، بخش موران، شهرستان گرمی، استان اردبیل است. در سرشماری نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵ خورشیدی به این روستا اشاره شده، ولی جمعیت آن گزارش نشده است.
معنی کلمه میرآب در فرهنگ معین

معنی کلمه میرآب در دانشنامه آزاد فارسی

(صورتِ ترکیبی و کوتاه شدۀ «امیر آب») از مشاغل سنتی، عملِ کسی که نظم و نَسَقِ امورِ مربوط به تقسیمِ آب را در محلات بر اساسِ نوبت و قراری تعیین شده، کوچه به کوچه و خانه به خانه برعهده داشت، نیز عملِ تقسیم کنندۀ آبِ کشاورزی میانِ کشاورزان. در سرزمینِ کم آبِ ایران، میرابان همواره نقشی اساسی و مهم ایفا کرده اند. کوشیده می شد میرابان از میانِ معتمدانِ درستکار و خداشناسِ هر محله گزیده شود. در روزگارانی که آبِ لوله کشی و تصفیه شده در دسترس نبود، قنات مهم ترین منبعِ آب رسانیِ شهری بود و از آن جا که اکثرِ قنات ها وقفی بودند، ایرانیان هزینه ای برای مصرفِ آب نمی پرداختند. میرابانِ شهری بر دو دسته بودند: میرابانی که واقفِ آب آن ها را به کار می گماشت و خود دستمزدشان را می پرداخت و میرابانی که از طرفِ بلدیه (شهرداری) به کار گماشته می شدند. میرابان به لُنگِ قرمزی بر کمر، دستمالِ یزدی ای بر سر و بیلی در دست شناخته بودند. بیشترین کسانی که با میرابان سروکار داشتند حمامی ها و آب انباردارهای عمومی (← آب انبار) بودند.

معنی کلمه میرآب در ویکی واژه

میراب
(قدیم): آبیار، نگهبان و ناظر تقسیم آب.
نگهبان آب، کسی که آب را به خانه‌ها و باغ‌ها تقسیم می‌کند.

جملاتی از کاربرد کلمه میرآب

در ظل میرآب حیات شکرمزاج شاید که آتشان طبیعت شرر کنند
بشکن سبو و کوزه ای میرآب جان‌ها تا وا شود چو کاسه در پیش تو دهان‌ها
این روستا در دهستان امیرآباد قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۹۲ نفر (۵۵خانوار) بوده‌است.
آلواتان، روستایی در دهستان ساوان بخش مرکزی شهرستان میرآباد در استان آذربایجان غربی ایران است.
اینک آن خضری که میرآب حیوان گشته بود زنده را بخشد بقا و مرده را حیوان کند
تعدادی از از مردم تهران در مناطق مختلف تهران نظیر نارمک، تهرانپارس، میرداماد، صادقیه، ونک، امیرآباد، پونک و سعادت آباد در شب قبل از روز دهم اسفند در ساعت ۱۰ شب در پاسخ به فراخوان برخی از رسانه‌های جنبش سبز، فریاد الله اکبر سر دادند.
بزرگراه کردستان یکی از بزرگراه‌های شمالی - جنوبی تهران به طول نزدیک هفت کیلومتر است که در منطقه ۳ شهرداری تهران و منطقه ۶ شهرداری تهران جای دارد. این بزرگراه مرکز تهران را به شمال آن پیوند می‌دهد. بزرگراه شهید گمنام نقطه آغاز این بزرگراه در جنوب است. این بزرگراه در مسیر خود از جنوب به سوی شمال پس از گذر از محله‌های یوسف آباد، امیرآباد، کاوسیه و ونک و آرارات به بزرگراه شرقی-غربی هاشمی رفسنجانی پایان می‌یابد.
آغلان، روستایی در دهستان ملکاری غربی بخش زاب شهرستان میرآباد در استان آذربایجان غربی ایران است. این روستا، مرکز دهستان ملکاری غربی است.
این روستا در دهستان خاوومیرآباد قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۰ نفر (۵خانوار) بوده‌است.
سرسبز گشت عالم زیرا که میرآب آخر زمانیان را آب حیات داد
ای میرآب بگشا آن چشمه روان را تا چشم‌ها گشاید ز اشکوفه بوستان را
گر چنین چشم ترم میرآب هامون می‌شود رفته‌رفته گردبادش بید مجنون می‌شود
این روستا در دهستان امیرآباد قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۷۲ نفر (۳۸خانوار) بوده‌است.
آل مران، روستایی در دهستان ساوان بخش مرکزی شهرستان میرآباد در استان آذربایجان غربی ایران است.
بزرگراه شهید گمنام بزرگراهی شرقی-غربی است در مرکز تهران که انشعابی از بزرگراه جلال آل‌احمد می‌باشد و از زیرگذر گیشا شروع شده و پس از زیرگذر امیرآباد و زیرگذر بزرگراه کردستان به میدان گلها و در نهایت به میدان فاطمی ختم می‌شود.
در همین حال یک شاهد عینی در داخل دانشگاه تهران در گفتگو با رادیوفردا از تجمع دانشجویان این دانشگاه و سر دادن شعار در حمایت از میرحسین موسوی، رقیب اصلی محمود احمدی‌نژاد در انتخابات، و علیه دولت آقای احمدی‌نژاد خبر داد. این شاهد عینی همچنین از تجمع اعتراضی مردم در تقاطع خیابان‌های ۱۶ آذر و انقلاب و خیابان امیرآباد خبر داد.
نطق او آب علم را میرآب علم او کاخ شرع را معمار
یکی به محضر جمعی سروده با میرآب که باد لعنت بر خولی و سنان عنس