مکاشفه
معنی کلمه مکاشفه در فرهنگ معین
معنی کلمه مکاشفه در فرهنگ عمید
۲. آشکار کردن، امری را ظاهر کردن.
۳. (تصوف ) آشکار شدن اسرار بر سالک بدون تفکر و اندیشه.
معنی کلمه مکاشفه در فرهنگ فارسی
۱ - ( مصدر ) کشف کردن آشکار ساختن . ۲ - در یافتن روح عارف است حقایق عوالم مجرد را . بعضی گویند مکاشفه عبارتست از حضور دل در شواهد مشاهدات و علامت مکاشفه تحیر در کنه عظمت خداوند است . برخی گویند مکاشفه عبارت از حصول علم است برای نفس بفکر یا حدس و یا سانحه ای خاص . برخی گویند مکاشفه عبارتست از بلوغ بماورائ حجاب وجودا ( فرم .سج. ۳۸۴ ) : [ یکی از صاحبدلان سر بجیب مراقبت فرو برده و در بحر مکاشفه مستغرق شده . ] ( گلستان . چا. فروغی . ۶ ) توضیح آنچه را که در خواب عارف را دست دهد رویای صادقه گویند و آنچه در بیداری دست دهد مکاشفه نامند ( از مقدمه مصباح الهدایه . ۳ ) ۹۲ - با کسی آشکارا عداوت کردن : [ چون قطران با وی بود گفتم نباید که در میدان مکاشفه و مجادله افتد . ] ( سمک عیار ۴ ) ۱۸۲:۱ - ( اسم ) کشف جمع : مکاشفات .
دشمنی کردن . با کسی آشکارا جنگ و دشمنی کردن .
معنی کلمه مکاشفه در دانشنامه عمومی
همان گونه که انسان وقتی خوابی می بیند، این دیدن و شنیدن در خواب، با چشم و گوش ظاهری نیست. فرقی که مکاشفه با خواب دارد این است که، شخص خواب، حواس ظاهری اش چیزی را درک نمی کنند؛ اما در مکاشفه، ضمن این که روح مشغول درک حقایق است، در همان زمان گوش ظاهری، صداهای اطراف را هم می شنود. [ نیازمند منبع]
حال اگر روح با قدرت و تمرکز بیشتری عمل کند و در هنگام ادراک مطالب، چشم انسان نیز باز باشد این حالت را مشاهده می نامند. [ نیازمند منبع] این حالات غالباً نشان دهنده آن است که، شخص نسبت به چیزی که در مکاشفه یا مشاهده دیده است علاقه زیادی دارد و به خاطر انقطاع از دیگران و اطراف خود، چنین حالتی را به طور موقت یا دائم بدست آورده است.
کشف و مکاشفه دو اصطلاح عرفانی است؛ قیصری می گوید: کشف در لغت رفع حجاب است و در اصطلاح عرفا به معنی اطلاع بر ماورا حجاب از معانی غیبی و امور خفیه است. کشف یا معنوی است یا صوری، مراد از کشف صوری اموری است که در عالم مثال است و به دو طریق مشاهده یا شنیدن صور ارواح و انوار روحانیه مکاشف می گردد؛ و کشف معنوی کشفی است که عبارت است از حقایق و عبارت است از ظهور معانی غیبی و حقایق عینی است. [ نیازمند منبع]
خلاصه مکاشفه عبارت است از سیرکردن روح، به مطالعه در امور غیبی و به عبارت دیگر مکاشفه ظهور شیء است برای قلب به جهت غلبه ذکر یا حصول امر عقلی است که به الهام و بدون فکر در حال بین خواب و بیداری، برای انسان رخ می دهد. برخی مدعی هستند این حالت برای افراد خاص بر اثر ریاضت و قرب به درگاه خداوند دست می دهد. [ نیازمند منبع]
معنی کلمه مکاشفه در دانشنامه آزاد فارسی
مکاشفه (یهود و مسیحیت). مُکاشفه (یهود و مسیحیت)(apocalypse)
اصطلاحی در یهود و مسیحیت درباره پیش بینی پایان دنیا و علائم آخرالزمان و نیز نام آخرین کتاب عهد جدید، مکاشفۀ یوحنا. آثار مکاشفه ای نمایشگر ناامیدی از وضع موجود و دل به رهایی سپردن از رنج زمانه و گرفتن پاداش در عصری جدید است که به دنبال روز قیامت و داوری نهایی می آید. زمینه های پیدایش ادبیات مکاشفه ای در میان قوم یهود عبارت بودند از، نرسیدن ندای آسمانی، دوره های موعود، و غلبۀ حاکمانی مشرک که آنتیوخوس چهارمظالم ترین آنان بود. در عهد عتیق، بخش هایی از صحیفه های اشعیا، حِزِقیال، و دانیالمکاشفه ای اند. در میان آثار مکاشفه ای یهود، صحیفۀ خَنوخو مزامیر سلیمانبرجسته ترند. در عهد جدید علاوه بر مکاشفۀ یوحنا، باب سیزدهم مرقس، و نیز بخش هایی در انجیل متّیو لوقامکاشفه ای اند. از آثار مکاشفه ای مسیحی که معتبر شناخته نمی شود، شبان، اثر هِرماساست که از آباء کلیسابه شمار می رفت. شبان، که احتمالاً سه نویسندۀ متفاوت آن را به تدریج از حدود ۹۰م تا ۱۵۰م تألیف کرده اند، در برخی از قدیم ترین نسخه های یونانی کتاب مقدس در شمار متون مقدس است. در کلیسای شرق نیز در اوایل بسیاری آن را از متون مقدس می دانستند، ولی در غرب کمتر مورد تقدیس و اعتقاد بود.
معنی کلمه مکاشفه در دانشنامه اسلامی
نخستین مساله ای که در این مقام مطرح می شود، تعریف است. در این زمینه مطالب مبسوطی در آثار عارفان به چشم می خورد که قهراً باید دست به گزینش زد.
← ابونصر سراج طوسی
عرفا و نیز حضرت امام رحمه الله کشف را به گونه های مختلف، دارای درجات و مراتبی دانسته اند. بر این اساس، کشف، امر واحدی است که دارای طیف وسیعی از مراتب می شود:
← لوایح و لوامع و طوالع
علم کشفی دست انسان را در دست جهان غیب می گذارد و حجاب و غطا را از پیش چشمان قلب آدمی بر می دارد. حالت شهود، وقتی حاصل می شود که تجلّی حق بر قلب عارف تابش کند و نور آن، سراپای جان آدمی را فراگیرد. علم لدنّی از یک سو قلب سالک را روشن و منوّر می کند؛ و از سوی دیگر، حجاب از چهره حقایق غیبی بر می دارد. این حجاب، در واقع قلب انسان را فراگرفته است و با کاهش و یا رفع آن، علم الوراثه از سرچشمه جان آدمی می جوشد و ظاهر می گردد. چنان که در کلمات صوفیه دیدیم، ماهیت کشف، جز با ملاقات باطنی و از ورای حجاب، حاصل نمی شود. مکاشفه آن است که سرّ عارف، حجاب های ظلمانی و نورانی را در نوردد و با دیده بصیرت به ورای حجب نایل آید و از اسرار غیبی بهره گیرد. مشاهده، سقوط حجاب است و بعد از ریاضات، مجاهدات و رفع رسوم و تعیّنات حاصل می شود. علوم حقیقی و معارف باطنی، بعد از صفای قلب و ارتفاع حجاب از آن و توجه کلی به حضرت رحمانی حاصل می شود. آیات قرآنی کاملاً این امر را تایید می کنند: « افَرَایْتَ مَنِ اتَّخَذَ الٰهَهُ هَوَاهُ وَ اضَلَّهُ الله ُ عَلَی عِلْمٍ وَ خَتَمَ عَلَی سَمْعِهِ وَ قَلْبِهِ وَ جَعَلَ عَلَی بَصَرِهِ غِشَاوَةً فَمَنْ یَهْدِیهِ مِنْ بَعْدِ الله ِ افَلاَ تَذکَّروُنَ ». خداوند در خطاب به نبیّ اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) می فرماید: آیا این طایفه را نمی بینی که معبود خود را هوای خویش قرار داده اند؛ تنها از آن پیروی می کنند و از دستورات الهی سرباز می زنند؟ خداوند در عین حال که آن ها عالمند، آن ها را در مسیر ضلالتشان تایید می کند؛ بدین نحو که لطف و فضل خاص خویش را از آنان دریغ می ورزد. اضلال الهی نتیجه ای جز حجاب، ختم و غشاوه بر مشاعر آنان ندارد و قلب محجوب، از شهود آیات حق محروم است. در نتیجه حجاب، قلب را از دست یابی به علوم حقیقی و رؤیت های باطنی باز می دارد. آیه دیگری که به حجب غلیظ قلبی اشارتی گویا دارد این است که: « کَلاَّ بَلْ رَانَ عَلَی قُلُوبِهِمْ مَا کَانُوا یَکْسِبوُنَ ».
← مراتب حجاب
...
معنی کلمه مکاشفه در ویکی واژه
آشکار شدن اسرار و امور غیبی در دل عارف.
کشف کردن، آشکار ساختن.
کشف.
مکاشفات.
جملاتی از کاربرد کلمه مکاشفه
تا در مکاشفه است و مشاهدت جبرئیل در میان گنجد، امّا چون بمعاینت رسد و استیلای قرب، جبرئیل و غیر او در نگنجد. ازینجا گفت مصطفی (ص): «لی مع اللَّه وقت لا یسعنی فیه ملک مقرب و لا نبیّ مرسل».
استاد امام گوید از امام ابوبکر فورک شنیدم که از بو عثمان مغربی پرسیدم که آنچه شما گوئید که شخصی را دیدم معاینه بود یا بر طریق مکاشفه گفت بر طریق مکاشفه.
افرادی که آیاهواسکا مصرف کردهاند گزارش میدهند که تجربیات عرفانی و مکاشفههای معنوی در رابطه با هدف خود بر روی زمین، ماهیت واقعی جهان و بینش عمیق در مورد اینکه چگونه میتوانند بهترین شخصی باشند که میتوانند. بسیاری از مردم همچنین اثرات درمانی، به ویژه در مورد بهبود افسردگی و آسیبهای شخصی خود را گزارش میکنند.
مفهوم قرآنی وحی، با وحی در تنخ (که تورات بخشی از آن است)، عهد جدید و دین یونان باستان، شباهتها و تفاوتهایی دارد. در تورات، یَهُوَه بهصورت مستقیم با موسی صحبت میکند و راوی آن را بهصورت سوم شخص نوشتهاست. در کتاب حزقیال، حزقیال کتابی که فرستادهٔ یهوه آورده را میخورد تا بتواند آن را برای مردم بگوید. در مکاشفهٔ یوحَنّا در عهد جدید، ندایی به یوحَنّا میگوید آنچه میشنود و میبیند را مکتوب کند. در انجیلها، عیسی خود شخصاً کلمهٔ خداست. در غیبگویی معبد آپولون در دلفی، آن خدا با «مشخص کردن» انتخابهای درست و وحی آن به فردی مشخص (که او نیز به دیگران انتقال میدهد) مردم را راهنمایی میکنند.
و بدانک فرقی سخت دقیق است میان مشاهده و مکاشفه و تجلی هر کس از سالکان بران وقوف نیابد. اینجا این قدر نموده میآید که: مشاهده بیتجلی باشد و با تجلی باشد و تجلی با مشاهده باشد و بی مشاهده باشد.
و بعضی گفته اند از پیران، یقین مکاشفه بود و مکاشفه بر سه وجه بود مکاشفۀ در خبر بود و مکاشفۀ بود باظهار قدرت و مکاشفۀ دل بود بحقایق ایمان.
و گفت: نفس زدن در مشاهده حرام است، و در مکاشفه حرام است، و در معاینه حرام است، و در خطرات حلال.
لِتُنْذِرَ قَوْماً ما أُنْذِرَ آباؤُهُمْ فَهُمْ غافِلُونَ غافلان دواند یکی از کار دین غافل و از طلب صلاح خود بیخبر، سر بدنیا در نهاده و مست شهوت گشته و دیده فکرت و عبرت بر هم نهاده حاصل وی آنست که رب العزّة فرمود: وَ الَّذِینَ هُمْ عَنْ آیاتِنا غافِلُونَ، أُولئِکَ مَأْواهُمُ النَّارُ بِما کانُوا یَکْسِبُونَ و فی الخبر: عجبت لغافل و لیس بمغفول عنه دیگر غافلی است پسندیده از کار دنیا و ترتیب معاش غافل، سلطان حقیقت بر باطن وی استیلا نموده، در مکاشفه جلال احدیّت چنان مستهلک شده که از خود غائب گشته، نه از دنیا خبر دارد نه از عقبی، بزبان حال میگوید:
و گفت: مکاشفه آنست که گفته اند لو کشف الغطا ما از ددت یقینا.
من از ریاضت چون صبح در مکاشفه ام چه کار دارد در راه اولیا پرده
تعریف رستاخیز در مسیحیت و به ویژه در بین کاتولیکها به همان معنای زنده شدن مردگان آمده. ولی از نظر منابع در کتاب مقدس و انجیل، یکی در انجیل متی باب ۲۵ به روشنی به رستاخیز نهایی اشاره شده و دیگری در کتاب مکاشفه (بخش پایانی انجیل) باب ۲۰ تعریف شدهاست.
و سهل گوید ابتداء یقین مکاشفه بود و از بهر این گفته اند بزرگان لَوْکُشِفَ الْغِطاءُ مَا ازْدَدْتُ یَقیناً و پس ازان معاینت و مشاهدت.
اثر جرمی: مکاشفه (۲۰۰۷): اولین رمان مجموعه بازیهای اثر جرمی، داستان ستوان «دیوید اندرسون» و چگونگی آشنایی او با «سارن» را بازگو میکند. این رمان توسط درو کارپاشین نوشته شدهاست.
بپیش رایش صبح اردم مکاشفه زد ببین چگونه نفس در گلویش خنجر گشت