موزائیک. [ م ُ ] ( فرانسوی ، اِ ) مجموعه مکعب های کوچک رنگارنگ از مرمر یا اسمالت که رسمی هندسی مانند کتاب را تشکیل می دهد و در سیمان کار گذاشته شده. نوعی آجر که با سیمان ساده یا رنگین و شنهای رنگین یا ساده ساخته شود. || خاتم کاری.
معنی کلمه موزائیک در دانشنامه عمومی
موزائیک در فارسی به معنی کف پوشی است متراکم، در حقیقت یک جور بتن، که تراکم خود را یا از طریق فشار پرسی ( موزائیک پرسی ) یا از طریق لرزش ( موزائیک ویبره ای ) به دست می آورد و از ماسه، سیمان، سنگ دانه، پودر سنگ و آب در ابعاد و طرح های گوناگون تولید می شود. این واژه هرچند از زبان های غربی وارد فارسی شده ( Mosaic ) اما معنی آن در فارسی با کاربرد آن در زبان های اروپایی که در معنی معرق کاری است فرق دارد. موزائیک بر اساس کاربرد آن به دو دسته موزائیک بیرونی و موزائیک داخلی تقسیم می شود. موزائیک ها با توجه به روش تولید و ساختمان تشکیل شده آن ها به دو دسته پرسی و ویبره از سویی، و دو دسته تک لایه و دولایه تقسیم بندی می گردند. همان طور که از اسم آن پیداست کل حجم موزائیک از یک لایه ( به ضخامت ۱۸ میلیمتر ) تشکیل شده است. به علت وزن کم و سطح زیباتر بیشتر جهت مصرف در داخل ساختمان کاربرد دارد. از ویژگی های آن می توان به ۱ - درصد جذب آب کم ۲ - مقاومت فشاری بالا ۳ - سطح رویه کاملاً همگن و صیقلی ۴ - بسته بندی با کارتن و ۵ - تنوع بالا در رنگ و ابعاد نام برد. امروزه اکثر کارخانجات تولید موزائیک در سرتاسر جهان بیشتر از این نوع موزائیک تولید می کنند و در اکثر ساختمان ها و محوطه ها استفاده می شود. موزائیک دولایه کفپوشی است متراکم، در حقیقت یک جور بتن است که تراکم خود را یا از طریق فشار پرسی ( موزائیک پرسی یا اتوماتیک ) یا از طریق لرزش ( موزائیک ویبره ای ) به دست می آورد و از ماسه، سیمان، سنگ دانه، پودر سنگ و آب در ابعاد و طرحهای گوناگون تولید می شود. به طور کلی موزائیک از دو سطح تشکیل شده است: • لایه رویه یا رنگ موزائیک: این لایه که رویه موزائیک را تشکیل می دهد و در آن از پودر سنگ، سیمان، آب و از ترکیبات دانه بندی شده و رنگی استفاده شده است. • لایه زیرین یا نارین: این لایه از موزائیک دارای ضخامت بیشتری نسب به لایه رویه می باشد و نقش تحمل فشار را بر عهده دارد و از سیمان، آب و ماسه تشکیل شده است. موزائیک پلیمری کفپوشی است فوق متراکم، در حقیقت یک جور بتن خود متراکم ( SCC ) است که تراکم خود را از طریق فرایند پلیمریزاسیون ( رزین سنگ مصنوعی یا رزین پلیمری ) و از طریق لرزش روی میز ویبره به دست می آورد و از ماسه، سیمان، سنگ دانه، رزین سمنت پلاست ( فوق روان کننده پلی کربوکسیلات ) ، رنگدانه های شیمیایی و آب در ابعاد و طرح ها و رنگ های متنوع تولید می شود. موزائیک (آلبوم). موزائیک ( فرانسوی: Mosaïque ) چهارمین آلبوم استودیویی گروه موسیقی جیپسی کینگز است که در سال ۱۹۸۹ در اروپا و کانادا به بازار عرضه شد.
جملاتی از کاربرد کلمه موزائیک
در سال ۱۹۳۵ نخستین رئیسجمهور ترکیه و پدر جمهوری ترکیه مصطفی آتاترک، این بنا را به موزه تبدیل نمود. فرشها برداشته شدند، گچ روی موزائیکها با زحمت بسیار زیاد توسط متخصصین کنده شد و برای اولین بار در چندین قرن کف مرمر ساختمان با جلوه خاص خود نمایان گردید. فرایند آشکارسازی موزائیکها پیشتر در سال ۱۹۳۱ به مدیریت توماس ویتمور[نکته ۱] شروع شده بود. موزه در ۱ فوریه ۱۹۳۵ باز شد. ایاصوفیه یکی از محبوبترین مقاصد گردشگری در سال ۲۰۱۹ بوده و سه میلیون و ۷۰۰ هزار بازدیدکننده داشتهاست.
همانطور که از میانرودان (بینالنهرین؛ عراق امروزی) بهسبب تمدنهای کهن و باستانیاش بهعنوان "گهوارهٔ تمدن"، و از مصر باستان بهسبب اهرام باستانیاش بهعنوان "عجایب دنیای باستان" خوانده میشود، از افغانستان نیز بهسبب موقعیت مهم و حساس ژئواستراتژیکی و ژئوپولیتیکیاش و حضور موزائیکی غنی از فرهنگها و تمدنهای بزرگ در تاریخ هزاران سالهٔ این سرزمین بهعنوان "چهارراهِ فرهنگهای باستان" یاد میشود.
بین سالهای ۱۹۲۱ و ۱۹۲۸، دموس در دانشگاه وین تحت نظر ژوزف استزیگوفسکی به تحصیل تاریخ هنر پرداخت و دکترای خود را دریافت کرد. در سالهای بعد، دیموس در سراسر یونان سفر کرد و از موزائیکهای کلیساهای بیزانس به صورت رنگی عکس گرفت، پروژه ای که منجر به انتشار نخستین انتشار بزرگ وی با عنوان موزائیکهای بیزانس در یونان (۱۹۳۱) شد که به همراه ارنست دیز نوشتند. او همچنین برای سرویس حفظ تاریخی اتریش، مستندسازی و بازیابی آثار تاریخی قرون وسطایی کارینتیا کار کرد. در سال ۱۹۳۶ او به وین بازگشت، و سال بعد از هابیلیت دفاع کرد.
آدولف ادوارد مایر (۹ اوت ۱۸۴۳ – ۲۵ دسامبر ۱۹۴۲) شیمیدان کشاورزی اهل آلمان بود که کارهایش در زمینه بیماری موزائیک تنباکو منجر به کشف ویروس و به خصوص ویروس موزائیک تنباکو گشت.
فیلم ارتباط، ویژگیها و شباهت انسانهای مختلف را در شش عصر متفاوت به تصویر میکشد که دیوید میچل آنها را نوعی از نقطهچینی موزائیکی توصیف میکند. عبارت اطلس در اساطیر یونانی نام یکی از گروه جباران است که با خدایان نافرمانی آغاز کردند، آنگاه خدایان اطلس را بدان کیفر دادند که آسمان را بر سر و شانههای خویش حمل کند و پرسیوس را بر وی رحمت آمد و او را به کوههایی انتقال داد و کوههای مزبور همان جبال اطلس است که بدین سبب بنام وی خوانده شدهاست؛ و در قرن ۱۶ م؛ که در اروپا کتب جغرافیا با نقشه انتشار یافت صورت اطلس را بر پشت جلد کتب مزبور ترسیم کردند در حالی که کرهٔ زمین را حمل میکند و از آن پس کتب مشتمل بر نقشهٔ جغرافیا را اطلس خواندند.