نوعی هادی جریان الکتریکی (برق)، یا مانع عبور جریان الکتریکی (برق). مقاومت الکتریکی مانند شیر آب عمل میکند، یعنی آن مقدار برق که لازم باشد به مدار تزریق میکند، مفدار جریان الکتریسته توسط مقاومت را، تکنیسین طراح مدار مشخص مینماید. مقاومتهای الکتریکی بر مبنای قانون اُهم سنجیده میشوند اهم مثل متر در واحد طول و کیلو در واحد وزن است. مقاومتهای در تصویر با سه رنگ نازنجی، نارنجی، قهوهای درجهبندی شده است که معادل ۳۳۰ اهم مقاومت در برابر جریان برق است.
جملاتی از کاربرد کلمه مقاومت الکتریکی
تغییرات مقاومت الکتریکی ممکن است به خاطر نوسانات در قطر الیاف باشد افزایش دمای عملیات حرارتی همزمان با اعمال کشش خارجی باعث رشد کریستالها در الیاف کربن میشود به علت افزایش اندازه بلور و کاهش فاصله درون بلوری، کاهش فاصله نوار انرژی مشاهده میشود؛ که این باعث افزایش هدایت الکتریکی میشود.
اثر پیزومقاومتی تغییر مقاومت الکتریکی یک نیمه هادی یا فلز است هنگامی که کرنش مکانیکی اعمال میشود. در مقایسه با اثر پیزوالکتریک، اثر پیزومقاومتی باعث تغییر در مقاومت الکتریکی، و نه پتانسیل الکتریکی میشود.
. اَبَررسانایی پدیدهای است که در دماهای بسیار پایین برای برخی از مواد رخ میدهد. در حالت ابررسانایی مقاومت الکتریکی ماده صفر میشود و ماده خاصیت دیامغناطیسی کامل پیدا میکند، یعنی میدان مغناطیسی را دفع میکند. دفع میدان مغناطیسی تنها تفاوت اصلی ابررسانا با رسانای کامل است، زیرا رسانای کامل میدان مغناطیسی را عبور میدهد (آن را دفع نمیکند).
وقتی مواد تا دماهای پایینتر از دمای بحرانی سرد شوند، دچار تغییر فازی میشوند که طی آن تمامی مقاومت خود در برابر جریان الکتریکی را از دست میدهند. به این فرایند ابررسانایی گفته میشود. در نظریه بیسیاس، این رفتار توسط جفتالکترونهایی که وارد بک حالت کوانتومی به نام چگالش بوز-اینشتین میشوند، مدل میشود. این جفتهای کوپر، از طریق ارتعاشات شبکهای به نام فونون، حرکتشان را به ماده نزدیکشان مرتبط میسازند و بدین ترتیب از برخوردشان با اتمها که منشاء معمول مقاومت الکتریکی است، جلوگیری میکنند.
اَبَررسانایی پدیدهای است که در دماهای بسیار پایین در برخی مواد رخ میدهد. در ابررسانایی، مقاومت الکتریکی ماده دقیقاً صفر میشود و ماده خاصیت دیامغناطیس کامل پیدا میکند؛ یعنی میدان مغناطیسی را از درون خود طرد میکند. طرد میدان مغناطیسی تنها تفاوت اصلی ابررسانا با رسانای کامل است، زیرا در رسانای کامل، انتظار میرود میدان مغناطیسی ثابت بماند، در حالی که در ابررسانا میدان مغناطیسی همواره صفر است.
الکترونها به دلیل این که خاصیت چسبندگی میان آن نیست و به راحتی میتوانند جریان یابند و مانند یک ابر رسانای بسیار مدرن عمل کنند، میتوانند بدون آن که با مقاومت الکتریکی مواجه شوند به راحتی جریان یابند.
بیشتر المنتها را از جنس نیکروم ۸۰/۲۰ میسازند (۸۰٪ نیکل، ۲۰٪ کرومیوم). این ماده از این نظر که مقاومت الکتریکی بالایی دارد و هنگام نخستین گرمشدن روی خودش لایهٔ چسبندهای از اکسید کروم تشکیل میدهد که مانع اکسیدشدن بخشهای داخلی و سوختن یا شکستن آن میگردد مطلوب است.
تغییر مقاومت الکتریکی در ابزار فلزی به دلیل اعمال بار مکانیکی، برای اولین بار در سال ۱۸۵۶ توسط لرد کلوین کشف شد.