مشهد اردهال
معنی کلمه مشهد اردهال در فرهنگ فارسی
معنی کلمه مشهد اردهال در دانشنامه عمومی
مردم فین کاشان در سال ۱۱۳ ( قمری ) قاصدی را به نام عامر بن ناصر فینی به مدینه نزد محمد باقر فرستاده بودند و از او درخواست پیشوایی را داشتند. فرزند خود سلطانعلی برادر جعفر صادق را رهسپار ایران و شهر کاشان کرد. امامزاده به کاشان رسید و در محله فین بزرگ ساکن شد و تابستان هابه دلیل گرمی هوا به منطقه اردهال می رفت. چند سالی اوضاع بدین صورت بود تا اینکه امامزاده سلطانعلی از نفوذ زیادی در بین مردم برخوردار گشت و این باعث ترس حاکم اردهال که زرین کفش نام داشت شد. وی سپاهی را برای قتل سلطان علی به منطقه می فرستد و او سرانجام در یک جنگ نابرابر که ۳ روز طول کشید، همراه یارانش در منطقه ییلاقی اردهال کشته می شود. محل دقیق کشته شدن در دربند ازناوه است که با نام قتلگاه در منطقه شناخته می شود. مردم فین پس از شنیدن خبر سراسیمه به طرف اردهال حرکت می کنند، ولی زمانی می رسند که وی کشته شده است، آنها او را در قالی می پیچند و در نهر آبی که در آن نزدیکی است، شستشو می دهند و دفن می کنند. از آن زمان تاکنون همه ساله در دومین جمعه مهر ماه و با حضور هزاران نفر از مردم فین کاشان آیین سنتی مذهبی قالیشویان در این شهر برگزار می شود. چوب هایی که افراد در دومی جمعه مهر ماه هر سال به دست می گیرند دو روایت دارد. اول اینکه برای شستن قالی ها در مشهد اردهال به کار می رود و دوم اینکه افراد آنها را به نشانه خونخواهی به دست می گیرند.
هر ساله در هفته دوم مهر که به هفته پایان برداشت محصولات کشاورزی در بین کشاورزان معروف است از روستاهای اطراف کاشان، محلات و دلیجان، و شهرهای تهران و … کشاورزان و زوار برای بزرگداشت سالگرد کشته شدن سلطانعلی بن محمد باقر به مشهد اردهال می آیند و در مراسم قالیشویان شرکت می کنند. این مراسم تنها مراسم مذهبی در ایران است که بر اساس تقویم هجری شمسی و بر اساس سال کشاورزی برگزار می شود.
معنی کلمه مشهد اردهال در دانشنامه آزاد فارسی
مشهدِ اَرْدَهال
روستایی در استان اصفهان، شهرستان کاشان، بخش نیاسر. با ارتفاع ۱,۷۹۵ متر، در منطقه ای کوهستانی، در ۳۷ کیلومتری غرب کاشان، سر راه کاشان به دلیجان قرار دارد. اقلیم آن سرد و خشک است. بقعۀ سلطان علی بن محمد باقر (ع) و شاهزاده حسین در این روستا قرار دارد و مراسم قالی شویان از سنت های دیرین مردم آن است.
معنی کلمه مشهد اردهال در دانشنامه اسلامی
علی بن محمد باقر، فرزند بی واسطه امام باقر(ع) است. در منابع غالبا از او با عنوان سلطان علی یاد می شود. براساس برخی گزارش های تاریخی، او بنا به درخواست دوستداران اهل بیت(ع) از اهالی چهل حصران و فین کاشان در سال ۱۱۳ق به این منطقه هجرت نمود و مدت سه سال به امر تبلیغ وارشاد مردم همت گماشت. علی بن محمد سرانجام در سال ۱۱۶ق به همراه تعدادی از اهالی منطقه توسط نیروهای حکومتی به شهادت رسید. پیکر او در مشهد اردهال به خاک سپرده شد. مراسم قالی شویان هر سال در دومین جمعه مهرماه به یاد شهادت علی بن محمد، همراه با عزاداری و نوحه خوانی در مشهد اردهال برگزار می شود.
مشهد اردهال (مشهد قالی) در ۴۰ کیلومتری غرب کاشان و در مسیر کاشان–دلیجان است. موسی بن خزرج روایتی از امام رضا(ع) نقل می کند که ایشان از موضعی به نام ارداهار تمجید کرده است. در تاریخ قم از این موضع به عنوان یکی از روستاهای اطراف قم یاد شده است. برخی این ارداهار را همان اردهال فعلی می دانند.
معنی کلمه مشهد اردهال در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه مشهد اردهال
امامزاده مشهد اردهال یا امامزاده سلطانعلیبن محمد باقر، بنا و آرامگاهی در شهرستان کاشان، روستای مشهد اردهال واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۳۳۴ با شمارهٔ ثبت ۳۹۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. آرامگاه استاد سهراب سپهری در این امامزاده قرار دارد.
روستای استرک یکی از روستاهای دهستان کوهپایه از بخش مرکزی شهرستان کاشان میباشد که با مساحتی حدود 2 کیلومترمربع در طول جغرافیایی 51 درجه و 15 دقیقه شرقی و عرض34 درجه و 2 دقیقه شمالی قرار گرفتهاست. این روستا در ۲۲ کیلومتری شمال غربی شهر کاشان، جنوب روستای جوشقان استرک و شمال راه ارتباطی کاشان به دلیجان (جاده مشهد اردهال) قرار دارد.
روستای استرک در ۲۲ کیلومتری شمال کاشان در کنار جاده کاشان، مشهد اردهال و در ناحیه نیمه بیابانی (کوهپایه) واقع شده و دارای آب و هوای گرم و خشک (معتدل) سطح ارتفاع از دریا و درجه حرارت در تابستان بین ۲۵ تا ۳۰ و در زمستان بین ۰ تا ۳۰ درجه متغیر است.