مزدیسنا
معنی کلمه مزدیسنا در فرهنگ معین
معنی کلمه مزدیسنا در فرهنگ عمید
معنی کلمه مزدیسنا در فرهنگ فارسی
معنی کلمه مزدیسنا در فرهنگ اسم ها
معنی: زردشتی، مزداپرست، خداپرستی، ( در ادیان ) دین پیامبر ایران اشوزرتشت اسپنتمان موسوم است به مزدیسنا، [این کلمه صفت به معنی پرستنده ی مزدا که اسم خدای یگانه است و بسا با صفتِ زرتشتی یکجا استعمال شده است که به معنی دین آورده ی زرتشت است]
معنی کلمه مزدیسنا در دانشنامه آزاد فارسی
مَزْدَیَسْنا
(یا: مَزْدَیَسْنی) به معنای مزداپرست/پرستش گر اهورامزدا. به عنوان صفت، معادلِ صفت زردشتی است و در معنای گسترده به دین زردشتی نیز گفته می شود. در برخی منابع با کلمۀ راستی پرست همراه است. صفتِ مقابلِ آن دیویَسنا به معنی دیوپَرست است.
معنی کلمه مزدیسنا در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه مزدیسنا
گروهی بر این باور هستند که مزدیسنا از زمان هخامنشیان و از زمان داریوش بزرگ بودهاست و خدای خاندان هخامنشی دست کم از زمان داریوش، اهورامزدا بودهاست. همچنین در زمان پادشاهی اردشیر یکم در پرامن سال ۴۴۱ پیش از میلاد، گاهشمار امپراتوری اصلاح شد و نام ماههای سال به نامهای ایزدان مَزدَیَسنا نامگذاری شدند. میتوان گفت مزدیسنا در زمان هخامنشیان در حال پیشرفت در میان باورهای توده مردم بودهاست.
هگل از این میگوید که «ما نخستین بار با شاهنشاهی هخامنشی وارد تاریخ پیوسته شدهایم و ایرانیان نخستین مردمان تاریخیاند.» او میگوید در ایران بود که «نور تابید و آنچه اطرافش بود را روشن ساخت؛ چرا که نور زرتشت به جهان هوشیاری تعلق دارد.» در واقع هگل ایرانیان را به دلیل نظام دینی زرتشتی «نخستین مردمان تاریخی» میداند. او معتقد بود که نور مزدایی به انسان این قابلیت را میدهد که، در کنار سایر انسانها، به آن آزادی دست پیدا کند که هرچه – تا آنجا که تواناییاش را دارد – میخواهد انجام دهد. او نبرد میان روشنایی و تاریکی در مزدیسنا را در سازماندهی سیاسی شاهنشاهی هخامنشی بازتاب یافته میداند.
آناست برپایه اسطورههای مزدیسنا دیو تباهی است. در بندهش آمدهاست که :«آناست دیو آن است که زور گوید.»
آزار زرتشتیان نوعی آزار دینی است که پیروان مزدیسنا را هدف قرار میدهد. آزار زرتشتیان بارها در طول تاریخ این دین رخ دادهاست. آزار و تبعیض علیه پیروان زرتشت از زمان تغییر اجباری دین شروع شد. مسلمانان آتشکدههای آنان را ویران کردند و زرتشتیان را مجبور به پرداخت جزیه کردند.
گفتی این هست آذر برزپن و آن آذرگشسب کز پی تعظیم یزدان، مزدیسنان کردهاند
آریمانیوس (یونانی: Αρειμάνιος) نام یک خدای مبهم است که در چند متن ادبیات یونان باستان و پنج کتیبه لاتین که فرض شده است همتای اهریمن خدای تاریکی باشد. در متون کلاسیک، در زمینه مزدیسنا، آریمانیوس (با تغییرات) به وضوح به تفسیر یونانی ها و رومی ها از اهریمن ایرانی اشاره دارد.