مرند
معنی کلمه مرند در لغت نامه دهخدا

مرند

معنی کلمه مرند در لغت نامه دهخدا

مرند. [ م َ رَ ] ( اِخ ) ( شهرستان ) یکی از شهرستانهای استان آذربایجان و محدود است از شمال به رودخانه ارس و از جنوب به بخش شبستر و میشوداغ و کوه علمدار و از شرق به بخش ورزقان و از غرب به بخش ایواوشی و ولدیان. ( خط الرأس کوه علی باشی آقداغ ). این شهرستان از نظر تقسیمات کشوری از 3 بخش تشکیل یافته است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).
مرند. [ م َرَ ] ( اِخ ) ( بخش مرکزی ) نام یکی از بخشهای سه گانه شهرستان مرند. از شمال به بخش جلفا و زنوز، از جنوب به بخش شبستر، از شرق به بخش ورزقان ، از غرب به دهستان ولدیان محدود میباشد. هوای بخش ییلاقی سردسیر و سالم است. آب قریه های بخش از رودخانه های محلی و قنات تأمین میشود که مهمترین آنها زنوز چای میباشد محصولات عمده اش غلات ، صیفی ، زردآلو، سیب ، بادام ، کشمش ، سبزیجات است و دارای معدن نمک در دهستان یامچی میباشد. مرکز بخش همان مرکز شهرستان ( مرند ) میباشد که راه تبریز و جلفا، تبریز و خوی و راه آهن جلفا و تبریز از این شهر عبور می نماید و اغلب دهات که در جلگه واقع شده دارای جاده ماشین رو می باشند. بخش مرکزی دارای 4 دهستان است که جمعاً 98 آبادی و 87404 تن جمعیت دارد.
مرند. [ م َ رَ ] ( اِخ ) شهرکی است [ به حدود آذربادگان ] خرد و آبادان و با نعمت و مردم بسیار و از وی جامه های گوناگون خیزد پشمین. ( حدود العالم ). از اقلیم چهارم است ، طولش از جزایر خالدات «فانه » و عرض از خط استوا «ازنط». شهری بزرگ بوده است ، دور بارویش هشت هزار گام است ، اکنون کمابیش نیمه او برجاست و هوایش معتدل است و آبش از رود زلوبر، حاصلش غله و پنبه و دیگر حبوبات و انگور و میوه بود، از میوه هایش شفتالو و زردآلو و به در غایت خوبی باشد. ولایتش شصت پاره دیه است و حاصلی نیکو دارد. در مرند به جانب قبله کرم قرمز پیداشده است و در یک هفته به موسم تابستان آن را می توان گرفت و اگر نگیرندقرمز را سوراخ کند و بپرد. حقوق دیوانیش از مرند وولایتش 24 هزار دینار است. ( نزهة القلوب ص 88 ). در آذربایجان در شمال شرقی دریاچه ارومیه واقع شده ، مرکز آن قصبه مرند در ارتفاع 1240 متر بنا شده. دارای باغهای فراوان و جویبارهای متعدد است و همان شهری است که بطلمیوس آن را مانداگارانا نامیده و مطابق تورات مکانی است که حضرت نوح در آن مدفون می باشد. ( جغرافیای سیاسی کیهان ). شهر مرند در 72هزارگزی شمال غربی تبریز و 76هزارگزی جنوب مرز ایران و شوروی واقع و خط آهن جلفا تبریز از آن عبور میکند. ارتفاع شهر مزبور ازسطح دریا 1430 متر است و آب و هوای آن ییلاقی و سردسیر و زبان اهالی ترکی و مذهبشان شیعه است. مختصات جغرافیایی آن به شرح زیر است : طول 35 درجه و 46 دقیقه و 35 ثانیه ، عرض 38 درجه و 26 دقیقه و 22 ثانیه ، اختلاف ساعت باتهران 22 دقیقه و 33 ثانیه یعنی ساعت 12 ظهر مرند ساعت 12 و22 دقیقه و 33 ثانیه تهران است.

معنی کلمه مرند در فرهنگ فارسی

شهر مرند در تبریز

معنی کلمه مرند در دانشنامه عمومی

مَرَند از شهرهای استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان مرند است. این شهر در فاصله ۶۵ کیلومتری از شمال غربی تبریز قرار دارد. مرند از نظر سابقه و پیشینه تاریخی یکی از شهرهای قدیمی استان آذربایجان شرقی محسوب می شود که در محور ارتباطی اروپا و آسیای میانه قرار گرفته است.
نخستین نام مرند را مورخینی چون هرودوت و گزنفون؛ مانداگارنا دانسته اند و استرابون آن را موروندا خوانده است. بر اساس اسناد «اورارتویی» سابقه این شهر به میانه هزاره سوم پیش از میلاد می رسد. مرند در روزگار پادشاهی مادها از رونق زیادی برخوردار بوده و روزگاری مرکز حکومت اقوامی مهم در دوره کلده و آشور بوده است. بر اساس نوشته های تورات، مادر نوح در شهر مرند دفن شده و در روایتی احتمال دفن نوح نیز در این شهر آمده است. در روایات باستانی ارامنه آمده است، نوح در مرند مدفون شده که البته ارامنه امروزی می گویند نوح در نخجوان فرود آمد و در آن شهر نیز مدفون شد، ولی قبر همسرش در مرند است.
مرند با دارا بودن ۱۳۰، ۸۲۵ هزار نفر جمعیت ( سال ۱۳۹۵ ) و با ۲۸ کیلومتر مربع مساحت ( سال ۱۳۹۴ ) سومین شهر پرجمعیت استان پس از تبریز و مراغه، همچنین از نظر مساحت سومین شهر بزرگ استان پس از تبریز و مراغه محسوب می شود.
بطلیموس، جغرافی دان یونانی که قبل از میلاد می زیسته، از این شهر به نام «ماندگار» نام برده و آن را یکی از آبادترین شهرها در تاریخ می خواند. در روایات باستانی ارامنه آمده است که نوح در مرند مدفون شده و کلمهٔ مرند از یک فعل لغت ارمنی به معنای تدفین اشتقاق یافته است.
ولی ارامنهٔ امروزی را اعتقاد بر این است که نوح بعد از طوفان در نخجوان فرود آمد و در این شهر نیز مدفون شد و قبر همسرش هم در مرند واقع شده است.
مطابق نوشته های تورات، مادر نوح در مسجد بازار مرند مدفون است. برخی نیز بنای شهر مرند را به امر دختر ترسائی به نام «ماریا» می دانند و بنای اولیهٔ مسجد جامع فعلی مرند را نیز، کلیسایی می شمارند که وی بنا کرده است و نام مرند را هم برگرفته از نام ماریا با اندکی تغییر می دانند.
در روایت دیگری وجه تسمیه شهر مرند را تغییر یافته کلمه «مادوند» و «مارند» یعنی محل زندگی مادها ذکر کرده اند.
یر اساس اسناد اورارتویی، پیشینه شهرنشینی در مرند به میانه هزارهٔ سوم پیش از میلاد می رسد، در حالی که در تپه های باستانی «گرگر»، ظروف سفالی و ابزارهایی از هزارهٔ پنجم قبل از میلاد دیده شده است. همچنین در تپهٔ خاکستری ( قلعهٔ مرند ) نیز آثاری از هزارهٔ چهارم قبل از میلاد به دست آمده است. «ولادیمیر مینورسکی» با استفاده از نظر باستان شناسان، این قلعهٔ خاکی فروریخته را از سلسله قلاع خاکی اورارتویی می داند.
معنی کلمه مرند در فرهنگ فارسی
معنی کلمه مرند در دانشنامه عمومی
معنی کلمه مرند در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه مرند

معنی کلمه مرند در ویکی واژه

از شهرهای استان آذربایجان شرقی که از نظر اهمیت جغرافیایی، در محور ارتباطی اروپا و آسیای میانه قرار گرفته‌است.
مِرَند: در گویش گنابادی یعنی میروند ، خواهند رفت.

جملاتی از کاربرد کلمه مرند

بد درونان که به همواری ظاهر سمرند همه چون آب تنک، پرده سنگ خطرند
بی‌دلان زخم تو را مرهم جان می‌شمرند خستگان درد تو را عین دوا می‌گویند
عاشق زر و عقیقم رهی و بنده سیم که عقیقین لب و سیمین تن و زرین کمرند
بحر با کف او شمر شمرند کوه با حلم او هبا باشد
اصلی‌کندی یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان یکانات بخش یامچی شهرستان مرند واقع شده‌است.
۴-آقا ملایی، ایرج، (۱۳۸۹)، تاریخ مشاهیر خراسان شمالی، مشهد، نشر مرندیز.
ارسی یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در بخش کشکسرای شهرستان مرند واقع شده‌است.
از برون در خوی خوییش مدار وز درونش دل مجروح مرند
اردکلو یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در شهر بناب بخش مرکزی شهرستان مرند واقع شده‌است. این روستا در شرق مرند و در ابتدای مسیر مرند به بناب واقع شده و متصل به شهر مرند است که به وسیلهٔ ریل راه‌آهن از شهر مرند جدا شده‌است.
اصل تو تا به آدم ار شمرند همه مسندنشین و تاجورند
آزادراه تبریز بازرگان بخش پنجم این بزرگراه است که از تبریز تا پایانه مرزی بازرگان ادامه می‌یابد. این آزادراه هم‌اکنون در حال ساخت می‌باشد. این آزادراه شامل ۳ فاز تبریز-مرند، مرند-ایواوغلی و ایواوغلی-بازرگان می‌باشد که در حال حاضر، قطعه ۱ آزادراه تبریز-مرند در دست احداث است که احتمالاً در اسفند 1404 به بهره‌برداری می‌رسد.
و دوره بیست و سوم بعنوان نماینده مرند در مجلس شورای ملی حضور داشت.
بخوان همام دو بیت از حدیث خوش نفسی که عاشقان سخنش را حیات جان شمرند
محمدتقی پورمحمدی (زادهٔ ۱۳۳۵ در مرند) مجتهد و سیاستمدار شیعه ایرانی و نماینده مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه مراغه است.
کاشکی قیمت انفاس بدانندی خلق تا دمی چند که مانده‌ست غنیمت شمرند
آزادراه تبریز بازرگان بخش پنجم این بزرگراه است که از تبریز تا پایانه مرزی بازرگان ادامه می‌یابد. این آزادراه هم‌اکنون در حال ساخت می‌باشد. این آزادراه شامل ۳ فاز تبریز-مرند، مرند-ایواوغلی و ایواوغلی-بازرگان می‌باشد که در حال حاضر، قطعه ۱ آزادراه تبریز-مرند در دست احداث است که احتمالاً در اسفند ۱۴۰۲ به بهره‌برداری می‌رسد.
فاصلهٔ این روستا از مرکز شهر مرند تقریباً ۱۰ کیلومتر می‌باشد. بر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ تعداد خانوار این روستا ۵۰۵ و جمعیت آن ۲۱۸۴ نفر بوده‌است.
بمرند این بچگان گرسنه بر خیر همی بیم آنست که دیوانه شوم ای عجبی
این روستا در دهستان بناب (مرند) قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۷۶ نفر ( خانوار) بوده‌است.
این سورة هزار و هفتصد و سه حرف است و سیصد و هفتاد و هشت کلمه و نود و شش آیة جمله بمکه فرو آمد و آن را مکی شمرند مگر یک آیت بقول ابن عباس: أَ فَبِهذَا الْحَدِیثِ أَنْتُمْ مُدْهِنُونَ وَ تَجْعَلُونَ رِزْقَکُمْ أَنَّکُمْ تُکَذِّبُونَ.