مخدر

مخدر

معنی کلمه مخدر در لغت نامه دهخدا

مخدر. [ م ُ دِ ] ( ع ص ) آنکه خوابیده دست و پای و سست اندام گرداند. ( آنندراج ) ( از منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). کسی یا چیزی که سست و بی حرکت می کند و موجب خواب رفتگی اعضاء می شود. ( ناظم الاطباء ). || درآمده در روز باران. ( ناظم الاطباء ) ( از منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). || مقیم و آرام در خانه و یا در لانه. ( ناظم الاطباء ) ( از منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). و رجوع به اخدار شود.
مخدر. [ م ُ دِ / دَ ] ( ع ص ) اسد مخدر؛ شیری که بیشه و جنگل آن را پنهان کرده باشد. ( ناظم الاطباء ) ( از منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ).
مخدر. [ م ُ دَ ] ( ع ص ) پنهان در پس پرده. ( ناظم الاطباء ) ( از فرهنگ جانسون ).
مخدر. [ م ُ خ َدْ دِ ] ( ع ص ) بی حس و سست کننده اندام. ( غیاث ) ( آنندراج ) ( از اقرب الموارد ). بی حس کننده و سست نماینده اعضاء. ( ناظم الاطباء ). دوائی است که قابلیت تام را برای تأثیر قوه نفسانیه از روح سلب میکند. ( از کشاف اصطلاحات الفنون ).به داروهایی اطلاق شود که سبب بی حسی و رخوت و سستی گردد چون هروئین ، تریاک ، کوکائین و غیره که در طب برای بی حسی و کاهش احساس درد به کار آید و مصرف مکرر غالب آنها موجب اعتیاد و دوام استعمال مخدرها موجب بروز نوعی جنون و اختلالات عصبی می گردد. || در پرده نشاننده. ( غیاث ) ( آنندراج ) ( از اقرب الموارد ). آنکه می پوشاند. ( ناظم الاطباء ). و رجوع به تخدیر شود.
مخدر. [ م ُ خ َدْ دَ ] ( ع ص ) بی حس و سست کرده شده. ( غیاث ) ( آنندراج ) ( از اقرب الموارد ). || در پرده نشانیده شده. ( غیاث ) ( آنندراج ) ( از منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). حجاب دار و پنهان و پوشیده. ( ناظم الاطباء ). و رجوع به معنی دوم ماده قبل و تخدیر شود.

معنی کلمه مخدر در فرهنگ معین

(مُ خَ دِّ ) [ ع . ] (اِفا. ) سست کننده ، آنچه که باعث رخوت و خواب و سستی اعصاب می شود، دارای ویژگی تخدیرکننده .

معنی کلمه مخدر در فرهنگ عمید

ویژگی آنچه اعصاب را سست و بی حس می کند.

معنی کلمه مخدر در فرهنگ فارسی

سست کننده، آنچه اعصاب را سست و بی حس کند
(اسم ) ۱ - آنکه بخوابد و دست و پای سست گرداند . ۲ - آنچه که تولید رخوت و سستی اعصاب کند : مواد مخدر . ۳ - در پرده نشاننده.
بی حس و سست کرده شده

معنی کلمه مخدر در فرهنگستان زبان و ادب

{narcotic} [پزشکی] 1. دارویی که باعث منگی و عدم حساسیت می شود و درد را تسکین می دهد 2. ویژگی دارویی که باعث منگی و عدم حساسیت می شود و درد را تسکین می دهد

معنی کلمه مخدر در دانشنامه عمومی

مواد مخدر یا داروهای مخدّر ( Narcotic ) نام عمومی برای انواع متنوعی از داروهای سایکواکتیو و ترکیبات شیمیایی طبیعی و سنتتیک است که با توجه به ماده مؤثره موجود خاصیت روان انگیزی، تسکینی و سرخوش کنندگی دارند و اغلب به دلیل احتمال ایجاد وابستگی به مصرف جزء مواد اعتیادآور طبقه بندی می شوند. خرید و فروش، جابجایی و پنهان کردن این داروها در اکثر نقاط جهان ممنوع می باشد و برای آن مجازات در نظر گرفته شده است.
انواع متنوعی از مواد مخدر و اعتیادآور وجود دارند و به همین دلیل در طول زمان فرد مصرف کننده ممکن است برای به دست آوردن حس سرخوشی مقدار مصرف خود را افزایش دهد یا روی به مصرف ماده مخدر قوی تر بیاورد. همچنین اگر میزان وابستگی به هر نوع مواد مخدری در فرد بالا باشد احتمال بروز اعمال خشونت آمیز از سوی وی محتمل است.
مواد مخدر ترکیبات شیمیایی هستند که مصرف آن ها تغییراتی شیمیایی بر روی سیستم عصبی ایجاد می کند و باعث ایجاد لذت، تغییر هوشیاری، وابستگی می شود؛ بنابراین پتانسیل ایجاد اعتیاد و سوءمصرف در آن ها وجود دارد ولی شدت آن بسته به نوع ماده و اثرش متفاوت است.
اعتیاد: اعتیاد نوعی بیماری مغزی مزمن، پیشرونده و عودکننده است که باعث می شود با وجود پی آمدهای ناگوار مصرف مواد، فرد معتاد باز هم برای به دست آوردن یا مصرف مواد مخدر خود را به هر دری بزند. اعتیاد از آن جهت بیماری محسوب می شود که مصرف مواد مخدر، ساختار مغز و نحوه فعالیت آن را تغییر می دهد. تغییراتی که بر اثر مصرف مواد مخدر در مغز انسان به وجود می آید ممکن است پایدار و بلند مدت باشد و به ایجاد رفتارهایی زیانبار در کسانی که مواد مخدر مصرف می کنند منجر شود. باید توجه داشت که اعتیاد قابل پیشگیری و درمان است ولی چنانچه اقدام مؤثری سریعاً در جهت درمان آن صورت نگیرد اثرات آن عمیق تر می شود.
مهم ترین محل تأثیر مواد مخدر بر سیستم عصبی و مغز است. در سیستم عصبی و مغز گیرنده هایی وجود دارد که این مواد بر آن ها اثر می کنند.
مواد مخدر پس از مصرف وارد سیستم ارتباطی مغز شده و فرایند عادی ارسال، دریافت و پردازش اطلاعات از سوی سلول های عصبی را مختل می کنند. ساختار شیمیایی برخی از مواد مخدر مانند هروئین شبیه نورون های فرستنده طبیعی مغز است و در نتیجه نورون ها را تحریک می کند. شباهت ساختار شیمیائی این گونه مواد مخدر به نورون های فرستنده طبیعی سبب می شود تا سلول های گیرنده مغز فریب خورده و اجازه دهند تا مواد مخدر وارد سلول های عصبی شده و آن ها را تحریک کنند. گرچه ساختار شیمیائی این گونه مواد مخدر شبیه ساختار مواد شیمیائی مغز است اما سلول های عصبی مغز را به طور طبیعی تحریک و فعال نمی کنند و سبب می شوند تا پیام های غیرعادی در شبکه عصبی مغز جریان پیدا کنند. تفاوت میان طنین پیام طبیعی و پیامی که بر اثر مصرف این گونه مواد مخدر در مغز ایجاد می شوند شبیه تفاوت میان سخنانی است که کسی در گوش شما زمزمه کند و صدایی که با فریاد کشیدن در برابر میکروفون ایجاد می شود
مخدر (ترانه لیدی گاگا). «مخدر» ( انگلیسی: Dope ) ترانه ای از خوانندهٔ آمریکایی لیدی گاگا برای سومین آلبوم استودیویی اش آرت پاپ است. این ترانه در ۴ نوامبر ۲۰۱۳ توسط اینترسکوپ رکوردز به عنوان دومین تک آهنگ تبلیغاتی از آلبوم، پس از «ونوس» منتشر شد. این ترانه توسط گاگا، دی جی وایت شادو، دینو زسیس و نیک منسون نوشته شده و توسط گاگا و ریک روبین تهیه شده است. به دنبال جراحی مفصل ران و لغو تور بورن دیس وای بال، گاگا به مواد مخدر اعتیاد پیدا کرد که به او کمک کرد تا از درد جراحی راحت شود و همچنین با زندگی دوران استراحت خود کنار بیاید. «مخدر» دربارهٔ این اعتیاد نوشته شد و از ترانه ای که قبلاً برای طرفدارانش ساخته بود، دربارهٔ اعترافاتش شکل گرفت. این ترانه به آرت پاپ اضافه شد زیرا گاگا احساس می کرد که آلبوم به چیزی بیشتر از زندگی نامه نیاز دارد.
این ترانه با نقدهای مختلفی روبرو شد، برخی از منتقدان از تهیه ساده و آواز آن استقبال کردند و برخی دیگر متن ترانه را نامناسب عنوان کردند.

جملاتی از کاربرد کلمه مخدر

رسیده‌ام ز تو جایی که می‌کند آنجا مخدرات سخن جمله بی‌نقاب حجاب
یاری نماند و کار ازین و از آن گذشت آه مخدرات حرم ز آسمان گذشت
مخدرات سماوی درو جمال دهند اگر تو آینۀ دل ز زنگ بزدایی
در خرابات روسبی، مپسند جلوه گاه مخدرات حجال
مخدرات حریمش به جای ذکر اذان همه چو مار گزیده به الامان و فغان
گذشته اند سحر گه مخدرات بهشت بمانده است در و باز چشم حور العین
مخدرات سماوی تتق براندازند به جای مانند این هفت غرفهٔ مدهون
مکانیسم اثر: آگونیست گیرنده‌های مخدر
مخدرات سماوی تتق بر اندازند بجا نماند این هفت قلعه مدهون
یقال امراة مقصورة، اذا کانت مخدرة مستورة لا تخرج.
در آمریکای لاتین از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ درخواست برای قانونی‌سازی مواد مخدر افزایش چشم‌گیری داشته‌است. دولت اروگوئه نخستین کشور این قاره بود که در سال ۲۰۱۲ اعلام کرد قصد دارد ماری‌جوانا را برای مصرف شخصی و به منظور کاهش جرائم ناشی از آن قانونی کند.
پس چون آتش در سخن بتفسید واز جاده آزرم بچسبید، منبر دعوی برتر نهاد و زبان جاری بگشاد و گفت: سلونی عن المغیبات و لا تصمتوا عن الخبیئات بپرسید هر چه زیر عرش ممجد است و بر فرش ممهد که این مخدرات و مقدرات از دیده من محجوب نیست و از خاطر من مسلوب نه، که این پوشیده رویان با من هم خانه اند واین نفور طبعان با من هم آشیانه.