محصص. [ م ُ ح َص ْ ص َ ] ( ع ص ) هویدا. ( ازمنتهی الارب ). آشکار. || بهره بهره گردیده.حصه حصه شده. || به عهده کسی گذاشته شده.حواله شده. ( سازمان اداری حکومت صفوی ص 141 ). || ( اِ ) سهم و حصه مقرر شده. سهمیه معین شده. - دفتر محصص ؛ دفتر سهمیه : بعداز آن به موجب بروات مهر وزیر و کلانتر و مستوفی متوجهات دیوانی هر یک از دفتر حواله و محصص کلانتر موافق بنیچه فیمابین هر صنف توجیه و محصلان دیوانی از آن قرار بازیافت مینمایند. ( تذکرةالملوک چ دبیرسیاقی ص 47 ).
معنی کلمه محصص در فرهنگ معین
(مُ حَ صِّ ) [ ع . ] (اِفا. ) آشکار، ظاهر.
جملاتی از کاربرد کلمه محصص
به گفته نیکزاد نجومی، به عبارت دیگر، «اردشیر محصص نگاهی رئالیستی نسبت به جهان داشت که این نگاه واقع بینانه، همانطور که از اول هم گفتید، تضادها را روبروی هم قرار میدهد. مسئلهٔ اصلی آثار او هم مبارزه با قدرت است؛ ولی این بریدن پاها، دستها سر و غیره، مقدار زیادی تحت تأثیر نقاشیهای قهوهخانهاست و نقاشیهای مذهبی.»
محصص مدتی در کتاب جمعه به فعالیت مشغول بود. زمانی که احمد شاملو سردبیری کتاب هفته را برعهده گرفت، طرحهای اردشیر را برای چاپ پذیرفت و نامش به عنوان طراحی صاحب سبک ثبت شد. بعد از تعطیلی کتاب هفته، محصص به روزنامه کیهان رفت و مدتی طرحهایش به رغم تلخ بودن مضامین آنها در این روزنامه چاپ میشد. بسیاری از آثار محصص دارای تم سیاسی و اجتماعی است، در همکاری با نشریات تنها با روزنامه کیهان بهطور منظم کار کرد و سالها برای صفحه هنر و اندیشه این روزنامه قلم زد.
اردشیر محصص (زاده ۱۸ شهریور ۱۳۱۷ در گیلان – درگذشته ۱۸ مهر ۱۳۸۷ در نیویورک)، طراح، کاریکاتوریست و نقاش ایرانی بود.
طرحهای محصص زوایایی از جامعه را نشان میدهد، ورای ظاهر آن با خطوط لرزان، صاف و گاه هندسی.
محصص خود دربارهٔ کارهایش میگوید: «من آنچه را میبینم میکشم؛ به نظر من کاریکاتورها اسناد یک عصرند؛ همچنان که مدارک رسمی، اعلامیههای دولتی و گزارشهای پارلمانی نیز چنین هستند.»