متخلق

معنی کلمه متخلق در لغت نامه دهخدا

متخلق. [ م ُ ت َ خ َل ْ ل ِ ] ( ع ص ) خلق و خوی نیک آموزنده. ( آنندراج ). آموزنده خوشخوی. ( ناظم الاطباء ). کسی که با دیگری خوشخویی کند : و ابوالحسن موسی بن احمد مردی بس فاضل متواضع و متخلق و سهل الجانب بوده است. ( تاریخ قم ص 220 ). || کسی که خود را به خلوق خوشبو کند. ( ناظم الاطباء ) ( از فرهنگ جانسون ). || آن که خوی و عادت دیگری گیرد. ( ناظم الاطباء ) ( از فرهنگ جانسون ) : به حکم قرابتی که با... داشت با اخلاق او متخلق گشته. ( ترجمه تاریخ یمینی چ 1تهران ص 435 ). || آن که دروغ بربافد. ( ناظم الاطباء ) ( از فرهنگ جانسون ). و رجوع به تخلق شود.

معنی کلمه متخلق در فرهنگ معین

(مُ تَ خَ لِّ ) [ ع . ] (اِفا. ) خوی و عادت دیگری را گرفته .

معنی کلمه متخلق در فرهنگ عمید

۱. خوگرفته، عادت کرده به خلقی.
۲. (صفت ) خوش خوی، خوش خلق.

معنی کلمه متخلق در فرهنگ فارسی

کسی که خوی خودراتغییربدهدوباکس دیگرهمخوشودوخوشخویی کند
( اسم ) ۱ - آنکه خویی بپذیرد : متخلق به اخلاق حسنه . ۲ - کسی که با دیگری خوشخویی کند جمع : متخلقین .

جملاتی از کاربرد کلمه متخلق

متخلق بکلفت هست عامل بترک سوء و تحصیل فضایل
ز زین نگون شد و پس استغاثه کرد وی از عم که ای سرشت تو ز اخلاق ذوالمنن متخلق
متخلق شود لخلق اللّه همه اسما خداش یادرهاد
رسیدن به درجه هر کسی موقوف است به اینکه باطن خود را شبیه به آن سازی و به اخلاق نفسانیه او متخلق گردی نه همین خود را در ظاهر به لباس او آرایی و با او دعوی برابری نمایی.
برگو بدانم چه تدبیرهای صوابی بهر آن حوادث آماده ساخته ای؟ اگر خواهی به بزرگان در رسی، از عادت به آسایش دوری کن و با اهل دین همنشینی ورز و به اوصاف اخلاقشان متخلق شود.
زیرا حکیم هرگز سفیه را جانشین خود نکند و دانا هرگز نادان را نایب خویش نمی نهد. به همین سبب پیامبر(ص) فرمود: به اخلاق الهی متخلق گردید.
بدان غرض که مخلوق افتاده ای، متخلق باش، ترا از هر فرودی نجات خواهد داد.
که اگر روح از تعلق قالب این مدرکات حاصل نکردی و این آلات و ادوات و اسباب و استعداد بدست نیاوردی از غیبی و شهادتی هرگز در توحید و معرفت [ ذات و صفات عالم الغیب و الشهاده بدین مقام نتوانستی رسید. چون ملایکه متخلق بدین اخلاق نگشتی و متصف بدین صفات نشدی و نیابت و خلافت حضرت جلت را نشایستی و متحمل اعبا بار امانت نبودی و استحقاق آینگی جمال و جلال حق نیافتی و کس بر سر گنج «کنت کنزا مخفیا» نرسیدی] بیت
پس چون شیخ بدین کمالات و مقامات و کرامات و صفات و اخلاق موصوف و متحلی و متخلق باشد مرید صادق باندک روزگار در پناه دولت ولایت او بمقصدو مقصود رسد.