ماکت

ماکت

معنی کلمه ماکت در لغت نامه دهخدا

ماکت. [ ک ِ ] ( فرانسوی ، اِ ) ( اصطلاح معماری ) نمونه ای از یک ساختمان ، کارگاه ، کارخانه و غیره که با چوب و مقوا سازند و تغییرات لازم را در آن دهند و سپس مطابق همان نمونه ساختمان را برآورند. || ( اصطلاح نقاشی ) نمونه کوچک از شی که نقاشان اطوار مختلف آن را مورد مطالعه قرار دهند. || ( اصطلاحی در نمایش و تآتر ) نمونه کوچک شده پرده های صحنه نمایش. ( فرهنگ فارسی معین ).

معنی کلمه ماکت در فرهنگ معین

(کِ ) [ فر. ] (اِ. )نمونه ای با ابعاد کوچک تر از هر چیز.

معنی کلمه ماکت در فرهنگ عمید

نمونۀ کوچکی از یک وسیله، ساختمان، اتومبیل، و موارد دیگر که قبل از شروع پروژۀ ساخت، برای نمایش آن، تهیه می شود.

معنی کلمه ماکت در فرهنگ فارسی

نمونه کوچکی ازخانه وعمارت که پیش ازشروع به ساختمان ازچوب یامقواساخته می شود
( اسم ) ۱- نمونه ای از یک ساختمان کارگاه کارخانه و غیره که با چوب و مقواسازند و تغییرات لازم را در آن دهند و سپس مطابق همان نمونه ساختمان را بر آورند . ۲- نمونه ای کوچک از شیئی که نقاشان اطوار مختلف آنرا مورد معامله قرار دهند . ۳- نمون. کوچک شد. پرده های صحن. نمایش .

معنی کلمه ماکت در دانشنامه عمومی

ماکت ( به فرانسوی: maquette ) ، پیکرنما، فایل پیش نمایش یا موکاپ ( به انگلیسی: Mockup ) قالب های گرافیکی آماده ای هستند که در موضوعات مختلف ( اغلب با فرمت psd. ) می توان در امور طراحی به بهترین شکل ممکن از آن ها استفاده کرد. طراحان می توانند به کمک ماکت، طرح اولیهٔ خود را قبل از اجرا و چاپ در قالب اصلی مشاهده کنند، یا از آن به عنوان یک فایل گرافیکی شکیل در پروژه های طراحی خود استفاده نمایند.
به عبارتی دیگر ماکت یک رندر هنری از یک طرح یا محصول است که محصول مذکور را در عمل به نمایش می گذارد. ماکت می تواند یک مدل، تصویر یا صحنه از یک طرح یا محصول پیشنهادی باشد و اغلب برای نمایش، آموزش یا تبلیغ استفاده می شود.
مثلاً، فرض کنید طراحی یک برچسب برای یک قوطی محصول را انجام داده اید. حالا می توانید با کمک فایل ماکت طرح برچسب خود را بر روی یک بطری واقعی بیندازید، تا مشتری کار نهایی را به صورت واقعی در نمایی سه بعدی مشاهده کند. ماکت ها در زمینه های مختلفی، چون جعبهٔ محصول، اقلام هویت سازمانی، کارت ویزیت، لوگو، پرچم، بیلبورد، پوستر، کاتالوگ و بروشور، کارت تبریک، کارت هدیه، وسایل همراه، نظیر گوشی و تبلت و … طبقه بندی می شوند و این بدان معناست که در هر یک از موضوعات یادشده می توانید با تهیه و ارائهٔ این پیش نمایش های واقع نمایانه مشتری یا سفارش دهنده را در تجسم صورت نهایی کار یاری کنید.
به طور کلی، ماکت از طریق رابط کاربری منعکس کنندهٔ محصول نهایی طراح است ـ برای ارائهٔ گزینه های طراحی اصلی در فضای مناسب.
ماکت، علاوه بر صرفه جویی زمان، به خیلی از سؤال ها پاسخ می دهد و چند مزیت دیگر دارد:
• وفاداری مشتریان و سفارش دهندگان: وقتی اثر را در قالب ماکت به مشتری نمایش می دهید، در واقع، بین مشتری و اثر حسی نزدیک و ملموس برقرار کرده اید و مشتری با لذت و تشکر از شما کار را تحویل می گیرد.
• چشم انداز واقع بینانه: وقتی شما یک ایده را تجسم می کنید و تصمیم به خلق آن می گیرید، مراحل را در ذهن می آورید؛ ولی آیا از جزئیات آن هم به دقت آگاهید؟ ماکتها به شما کمک می کنند جزئیاتی که در ذهن شما ممکن است روشن و شفاف نباشد به حساب درآید. برای مثال، درگیری رنگ ها، تورفتگی های ریز، جایگاه قلم و جدول کشی ها و …
• بررسی محصولات رقبا: شما حتی قبل از شروع کار می توانید خروجیِ کارِ رقیبانتان را در قالب یک ماکت با استفاده از رابط کاربری محصول ببینید و ایده های بهتری بگیرید.

معنی کلمه ماکت در ویکی واژه

modello
نمونه‌ای با ابعاد کوچک تر از هر چیز.

جملاتی از کاربرد کلمه ماکت

اتوآرت، به تازگی تولید ماکت‌های کامپوزیتی را شروع کرده‌است. این شرکت معتقد است به جای استفاده بیرونی از دایکست و فلز و استفاده داخلی از کامپوزیت، باید بیرونی کامپوزیتی داشت و درونی دایکستی؛ به این دلیل که در سبک کامپوزیت موادی به نام آلیاژ وجود دارند که باعث می‌شوند شکل‌پذیری بهتری نسبت به دایکست انجام شود؛ به همین دلیل است که اتوآرت تصمیم خود را گرفت و ماکت کامپوزیتی پورشه ۹۱۱ و آلفا رومئو را به نمایش رساند. البته ماکت‌های کامپوزیتی بر خلاف عقیده بسیاری، قیمت گران تری نسبت به مدل‌های دایکست دارند. همچنین اتوآرت برای اینکه سبک دایکست را در ماکت‌های کامپوزیتی خود حفظ کند، از چارچوب فلزی استفاده می‌کند و فضای میان کابین و بدنه بیرونی را با آهن متراکم پر می‌کند.
که ما را مکش تا یکی نوهنر بیاموزی از ماکت آید به بر
قاهر اف-۳۱۳، به ادعای جمهوری اسلامی یک هواپیمای جنگنده نسل پنجم سبک با قابلیت پشتیبانی نزدیک است که توسط سازمان صنایع هوایی نیروهای مسلح در دست ساخت است. پروژه ساخت جنگنده قاهر پروژه‌ای برای ساخت نوعی جت جنگندهٔ تک‌سرنشین و پنهان‌کار در ایران است که جمهوری اسلامی مدعی است همه مراحل طراحی و ساخت جنگنده قاهر اف-۳۱۳ را دانشمندان و متخصصان ایرانی انجام دادند. اولین پیش‌نمونه یا ماکت آن در ۱۴ بهمن ۱۳۹۱ توسط رئیس‌جمهور پیشین ایران محمود احمدی‌نژاد رونمایی شد. این جت جنگنده در روز ۲۶ فروردین ۱۳۹۶ آزمایش‌های حرکت بر روی باند را انجام داد و در بهمن ماه همان سال انجام تست فست تاکسی (سرعت‌گیری در باند تا پرواز) توسط وزیر دفاع اعلام شد.
طراح صحنه ماکت و لباس: مجید میرفخرایی
نقی تو رو به امام مقوایی (اشاره به نمایش ماکت مقوایی روح‌الله خمینی در سالگرد انقلاب ۱۳۵۷)
در سال ۱۳۹۰ نیروی هوایی ارتش در فرودگاه مهرآباد صحنه ورود و پیاده شدن خمینی را با استفاده از ماکت مقوایی وی بازسازی کرد و این مراسم با ادای کامل تشریفات نظامی انجام گردید. همچنین حمیدرضا حاجی‌بابایی وزیر آموزش و پرورش و عده‌ای دیگر در مراسمی با نام گلبانگ انقلاب در مدرسه رفاه شرکت کردند که در این مراسم نیز ماکت مقوایی خمینی دیده می‌شد.
مجید بکایی جانشین وزیر دفاع ایران در پاسخ به ماکت بودن و عدم توانایی ساخت هواپیما در ایران، گفت: «وقتی جنگنده رونمایی شد دشمن ابتدا می‌گفت که ماکت و مقوا است و بعد تجزیه و تحلیل کردند و گفتند جمهوری اسلامی آن را برای مقابله با بالگردها طراحی کرده‌است؛ زیرا نقاط قوت ما قایق‌های تندروست و دشمن برای مقابله با آن از بالگرد استفاده می‌کند و آن‌ها تحلیل کردند که این جنگنده با تکنولوژی گراند افکت قادر است در یکی دو متری سطح آب پرواز کند و بالگردهایشان را بزند…»
برنامه فضایی چین نیز یکی از فعال‌ترین برنامه‌های فضایی دنیا و مایهٔ غرور ملی چینی‌هاست. این کشور در سال ۱۹۷۰ نخستین ماهواره خود را به فضا فرستاد و پنجمین کشوری شد که به‌طور مستقل این کار را انجام می‌دهد. آن‌ها در سال ۲۰۰۳ سومین کشوری شدند که به‌طور مستقل انسان‌هایی را روانه فضا می‌کنند و در سال ۲۰۱۱ ماکت ایستگاه فضایی خود را به نام ژورونگ رونمایی کردند که در سال ۲۰۲۱ با موفقیت به فضا پرتاب شد.
ای برده هوا سوی سماکت به سمک روخواهی کرد سوی پستی بی شک
امام مقوایی به مجموعه ماکت‌های مقوایی ساخته شده از سید روح‌الله خمینی گفته می‌شود که اولین‌بار در دهه فجر ۱۳۹۰ و در مراسم مربوط به بزرگداشت بازگشت او به ایران استفاده شدند.
«هر سه قوا ماکته، رهبر چرا ساکته؟»