مانایی
معنی کلمه مانایی در لغت نامه دهخدا

مانایی

معنی کلمه مانایی در لغت نامه دهخدا

مانایی. ( حامص ) شباهت. مشابهت. مضاهات. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). مانا بودن. و رجوع به مانا شود.

معنی کلمه مانایی در فرهنگ فارسی

شباهت مشابهت

معنی کلمه مانایی در فرهنگستان زبان و ادب

{survivability} [علوم نظامی] وضعیتی که در آن هم زمان با حفاظت از کارکنان و سلاح ها و تجهیزات، به ایستادگی در برابر دشمن و فریب او می پردازند

معنی کلمه مانایی در دانشنامه عمومی

قابلیت و توانایی زنده ماندن یا تداوم حیات را مانایی می گویند. این اصطلاح در کاربردهای گوناگون معنای خاص تری دارد.
در مهندسی، مانایی به توانایی کمی یک سامانه، زیرسامانه، تجهیزات، فرآیند یا رویه برای ادامهٔ عملکرد در یک اختلال طبیعی یا در یک ساختهٔ دست بشر می گویند. به عنوان مثال ضربان الکترومغناطیسی هسته ای حاصل از انفجار یک جنگ افزار هسته ای.
در علوم نظامی بنا بر تعریف، به وضعیتی که در آن هم زمان با حفاظت از کارکنان و سلاح ها و تجهیزات، به ایستادگی در برابر دشمن و فریب او می پردازند، مانایی گفته می شود.
در بوم شناسی پس از بروز رخدادهای زیان بار مانند سیل، آتش سوزی، بیماری، جنگ، یا تغییر آب و هوا برخی از گونه های گیاهان، جانوران، و اَشکال زیست بومی احتمالاً بخت و توان بیشتری برای زنده ماندن دارند که به این توان، مانایی گفته می شود.
بقای شبکه به توانایی یک سیستم برای انجام ماموریت خود در زمان مناسب در صورت وجود تهدیدهایی مانند حملات یا بلایای طبیعی در مقیاس بزرگ گفته می شود. بقا زیر مجموعه ای از انعطاف پذیری است.
مانایی در پایگاه داده به مجموعه ای از ویژگی ها گفته می شود که قابلیت اعتماد به تراکنش ها را تضمین می کند .

معنی کلمه مانایی در ویکی واژه

وضعیتی که در آن هم‌زمان با حفاظت از کارکنان و سلاح‌ها و تجهیزات، به ایستادگی در برابر دشمن و فریب او می‌پردازند.

جملاتی از کاربرد کلمه مانایی

عدم مطلق است در باطن گر به ظاهر وجود ماناییست
چون توانم گفت زنار دلم گردیده زلف زلف را مانایی زنار کافر نعمتی است
بسیاری از پژوهشگران، ازجمله دایسون، کاوشگر محوطهٔ باستانی حسنلو، مانّاها را از اقوام حوریزبان می‌دانند که در اوایلِ سدة ۹۱ ق.م. به کمک مردمان هندواروپایی اقدام به برپایی حکومت میتانی کردند و به همین دلیل زبان مانّایی را شاخهای از زبان حوری دانسته‌اند. اسامی ثبت شده در متون آشوری و اورارتویی مهم‌ترین مدارکِ باقی‌مانده از این زبان است و احتمال می‌رود که دارای خطِ مخصوصِ خود بوده‌اند. متأسفانه تنها سند مکتوبِ بهجا مانده از مانّایی‌ها کتیب‌های به خط و زبان آرامی است. مانایی‌ها مهاجرت نکرده‌اند و به همین دلیل ایرانی نیستند؛ بلکه از جمعیتی که متعلق به گروه‌های قومی بومی به ویژه حوری‌ها و کاسی‌ها بودند، تشکیل شده بودند.