مارچوبه
معنی کلمه مارچوبه در لغت نامه دهخدا

مارچوبه

معنی کلمه مارچوبه در لغت نامه دهخدا

مارچوبه. [ ب َ / ب ِ ] ( اِ مرکب ) مارگیاه است و آنرا به عربی هلیون گویند. دفع سموم جانواران گزنده و مار و عقرب کند. ( برهان ) ( از ناظم الاطباء ). نام دوائی که به عربی هلیون گویند و در کشف نوشته که گیاهی است دفع زهر مار و کژدم کند و هم گره گره بصورت مار بود. ( از غیاث ) ( از آنندراج ) ( از جهانگیری ). نام دوائی است که به عربی هلیون نامند و رستنیی است به شکل مار که آنرا پخته بخورند. ( از انجمن آرا ). کندی گوید آن بیخ نبات است که به هیأت ستبر بود و منبت او در کوه است از کوههای اصفهان و ظاهر او به زردی مایل بود و میان او سفید بود و طعم او به طعم خشخاش ماند و در آن اندک شیرینی بود. ( ترجمه صیدنه ). اسم فارسی هلیون است. ( فهرست مخزن الادویه ). هلیون که به پارسی مارچوبه گویند. ( ذخیره خوارزمشاهی ). جُنجُل. اسفراج. اسفیراج. یرامع. مارگیا. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). گیاهی است از تیره سوسنیها و از دسته مارچوبه ها که گیاهی علفی و بالارونده و پایا و زیبا است. ارتفاعش بین 70 تا 90 سانتیمتر و دارای شاخه های تقریباً چوبی و صاف است که به حالت وحشی در غالب آب و هوا تکثیر حاصل کرده است و به سبب زیبا بودن موردتوجه و پرورش قرار می گیرد. بر روی ساقه های نازک و استوانه شکل این گیاه خطوط بسیار ظریف قابل تشخیص است برگهای آن به صورت فلسهایی است که از بغل آنها شاخه های باریک و دراز به صورت دسته های 3 تا 8 تایی برنگ سبز دورهم گرد آمده ازنظر شکل ظاهری به برگهای نازک و ظریف شباهت دارند، گلهای مارچوبه در فاصله ماههای خرداد و تیر ظاهر می شوند و وضع آویخته و رنگ سبز مایل به زرد دارند میوه اش قرمز و زیبا و محتوی دانه های متعدد است. ساقه های مارچوبه از سبزیهای خوراکی لذیذ و مطلوب است. از ساقه زیرزمینی این گیاه استفاده داروئی نیز بعمل می آید ( دارای اثر مدر است ) از این گیاه در حدود 40 گونه شناخته شده که همه متعلق به نواحی گرم و معتدل کره زمین است. در ترکیب انساج این گیاه مواد مختلف از قبیل رزین ، قند، مانیت ، آسپاراژین و املاح پتاسیم و غیره موجود است. هلیون. کشک. کشک الماز. اسفرک. اسفراج.اسفاراج. سپارک. تاکرون. خشب الحیه. یرموع. جنجل. ضغبوس. اسفرج. اسپراغس. اسفرغس. یرامیع. صوف الحیه. صمد. اسفراک. مارگیاه. ( فرهنگ فارسی معین ) :
گیرم که مارچوبه کند تن به شکل مار
کو زهر بهر دشمن و کو مهره بهر دوست.

معنی کلمه مارچوبه در فرهنگ معین

(بِ یا بَ ) (اِمر. ) گیاهی است از تیرة سوسنی ها و از دستة مارچوبه ها که علفی و بالارونده و پایا و زیباست . گل هایش به رنگ سبز مایل به زرد است . میوه اش قرمز و محتوی دانه های متعدد است . ساقه های مارچوبه از سبزی های خوراکی لذید و مطلوب است . از ساقة زیرزمین

معنی کلمه مارچوبه در فرهنگ عمید

گیاهی علفی و پایا با ساقه های ترد و گوشتی که مصرف خوراکی دارد، هلیون، هلیوم، اسفراج، مارگیاه.

معنی کلمه مارچوبه در فرهنگ فارسی

گیاهی پایا، دارای برگهای ریزوساقه های چوبی بلند، بلندیش تایک مترمی رسد، ساقه های آن خوردنی ولذیذودارای ارزش غذائی است
( اسم ) گیاهی است از تیر. سوسنیها و از دست. مارچوبه ها که گیاهی علفی و بالارونده و پایا وزیبا است . ارتفاعش بین ۷٠ تا ۹٠ سانتیمتر و دارای شاخه های تقریبا چوبی و صاف است که بحالت وحشی در غالب آب و هواها تکثیر حاصل کرده است وبسبب زیبابودن مورد توجه و پرورش قرار میگیرد . برروی ساقه های نازک واستوانه یی شکل این گیاه خطوط بسیار ظریف قابل تشخیص است . برگهای آن بصورت فلسهایی است که از بغل آنها شاخه های باریک و دراز بصورت دسته های ۳ تا ۸ تایی برنگ سبز دورهم گرد آمده از نظر شکل ظاهری به برگهایی نازک و ظریف شباهت دارند . گلهای مارچوبه در فاصل. ماههای خرداد و تیر ظاهر میشوند و وضع آویخته ورنگ سبز مایل بزرد دارند . میوه اش قرمز و زیبا و محتوی دانه های متعدد است . ساقه های مارچوبه از سبزیهای خوراکی لذیذ و مطلوب است . از ساق. زیر زمینی این گیاه استفاد. دارویی نیز بعمل میاید ( دارای اثر مدر است ) . از این گیاه در حدود ۴٠ گونه شناخته شده که همه متعلق بنواحی گرم و معتدل کر. زمینند . در ترکیب انساج این گیاه مواد مختلف از قبیل رزین قند مانیت آسپاراژین و املاح پتاسیم و غیره موجود است هلیون : کشک کشک الماز اسفرک اسفراج اسفاراج سپارک تاکرون خشب الحیه یرموع هلیوم جنجل ضغبوس اسفرج اسپراغس اسفرغس یرامیع صوف الحیر صمد اسفراک مار گیاه : گیرم که مارچوبه کند تن بشکل مار کو زهر بهر دشمن و کو مهره بهر دوست ? ( خاقانی .عبد . ۵۹٠ )
دهی از دهستان برزاوند است که در شهرستان اردستان واقع است

معنی کلمه مارچوبه در فرهنگستان زبان و ادب

{Asparagus} [زیست شناسی- علوم گیاهی] سرده ای از مارچوبه ایان ایستاده یا بالارونده و غالباً تاحدودی چوبی با نزدیک به 300 گونه که از سیبری تا افریقای جنوبی به صورت بومی می رویند؛ معروف ترین گونۀ آن را برای استفاده از ساقۀ گوشتی و تردش می کارند و به عنوان سبزی مصرف...

معنی کلمه مارچوبه در دانشنامه عمومی

مارچوبه ( به انگلیسی: Asparagus ) گیاهی گلدار است که بومی بیشتر مناطق اروپا، آفریقای شمالی و غرب آسیا است
مارچوبه گیاهی علفی چندساله و دوپایه از راسته مارچوبه، تیرهٔ مارچوبگان ( Asparagaceae ) و سردهٔ مارچوبه ( Asparagus ) است. گل های بسیار کوچک آن در روی پایه های نر و ماده قرار دارند. گل های آن دارای ۶ کاسبرگ و ۶ گلبرگ و ۶ پرچم و یک مادگی سه برچه ای است گل های نر به رنگ زرد مایل به سبز بوده، کاملاً از گل های ماده که معمولاً به رنگ قرمز در می آیند قابل تشخیص می باشند.
معمولاً برداشت مارچوبه از سال سوم، یعنی دو سال پس از انتقال تاج آن به محل اصلی آغاز می شود. محل کاشت آن در ایران قزوین ( شهر سگزاباد ) ، خوی، تبریز، نواحی مختلف البرز، قصر قجر، جلفای اصفهان، اراک، کرمانشاه، جنوب ایران، و مهارلو در شیراز است همچنین در روستای رز از توابع شهرستان ماهنشان استان زنجان و روستای رباط از توابع شهرستان شهربابک در استان کرمان در فروردین ماه به صورت خودرو رشد می کند. این گیاه به عنوان یک سبزی خوراکی به صورت خام یا پخته استفاده می شود. کاشت این گیاه در شهرستان دزفول رواج پیدا کرده است.
مارچوبه دارای مقدار زیادی ویتامین ک و فولات ( ویتامین ب۹ ) است. فولات موجود در مارچوبه باعث می شود تا مصرف این گیاه در زمان بارداری از ناهنجاری های مادرزادی بکاهد. خوردن مارچوبه همچنین می تواند به تقویت نیروی جنسی کمک کند. میزان بالای پورین در مارچوبه باعث بالا رفتن اسید اوریک خون می شود و در مبتلایان به نقرس مصرف آن توصیه نمی شود.
مارچوبه منبعی غنی از ویتامین ها، املاح معدنی و پروتئین های ضروری است و سرشار از ویتامین های A و B1 یا تیامین، B2 یا ریبوفلاوین، B3 یا نیاسین، B5 یا پانتوتنیک اسید، B6، اسید فولیک و نیز ویتامین های C و E یا آلفا_نوکوئرول و K یا فیلوکین است. مارچوبه حاوی منابع ارزشمند املاح معدنی آهن، کلسیم، فسفر، منیزیم، منگنز، زینک، سلنیوم و پتاسیم است؛ و همچنین حاوی مقدار بسیار کمی کالری بدون کلسترول است و نیز مقدار ناچیزی سدیم، علاوه بر این یک منبع غنی از فیبر رژیمی است که برای بدن ضروری است.
در سال ۲۰۰۷ میلادی، پرو بزرگ ترین صادرکننده مارچوبه در جهان بود. چین و مکزیک در رتبه های بعدی قرار داشتند.
بزرگ ترین واردکنندگان مارچوبه در جهان در سال ۲۰۰۴ میلادی، به ترتیب، ایالات متحده آمریکا ( ۹۲٫۴۰۵ تن ) ، اتحادیه اروپا ( ۱۸٫۵۶۵ ) و ژاپن ( ۱۷٫۱۴۸ ) بوده اند.
مارچوبه (اردستان). مارچوبه یک روستا در ایران است که در استان اصفهان واقع شده است. مارچوبه ۱۵۵ نفر جمعیت دارد.
مارچوبه (سرده). لوبیا سبز سرده ای از گیاهان گلدار از تیره مارچوبگان است. که شامل بیش از ۳۰۰ گونه است. بیشتر آنها گیاهان پایای همیشه سبزی با عمر طولانی هستند که از سایبان جنگل به عنوان گیاهان بالارونده یا بوته رشد می کنند. شناخته شده ترین گونه آن گونه خوردنی مارچوبه است. که می توان با آن خوراکی هاى متنوعى ساخت. بعضی از سرده های دیگر آن به عنوان گیاه زینتی پرورش داده می شوند.
معنی کلمه مارچوبه در فرهنگ معین
معنی کلمه مارچوبه در فرهنگ عمید
معنی کلمه مارچوبه در فرهنگ فارسی
معنی کلمه مارچوبه در فرهنگستان زبان و ادب
معنی کلمه مارچوبه در دانشنامه عمومی
معنی کلمه مارچوبه در دانشنامه آزاد فارسی

معنی کلمه مارچوبه در دانشنامه آزاد فارسی

مارچوبه (asparagus)
گیاهی بالارونده، مرتفع و خاردار، با برگ های ریز فلس مانند، و تعداد فراوانی شاخه های پَرمانند و ظریف. این گیاه بومی اروپا و آسیا است، اما در افریقا و استرالیا هم می روید. در ایران دوازده گونه از آن یافت می شود که بیشتر در جنگل ها و نواحی شمالی، شمال شرقی و غربی ایران می رویند. چندین گونۀ آن زینتی اند و به صورت گیاه سبز آپارتمانی کاشته می شوند. گل های سفیدرنگ این گیاه دوپایه یا چندپایه اند. مارچوبۀ خوراکی یا رسمیِ Asparagus officinalis کشت می شود و شاخه های جوان یا نیزه های آن به صورت سبزی خوراکی ارزش بسیار دارند (جنس مارچوبه Asparagus، تیرۀ مارچوبه). قسمت دارویی گیاه ریشه آن است. این اندام اشتهاآور، مقوی معده، و زیادکنندۀ ترشحات شیر است. برای تقویت قوۀ جنسی، درمان صرع، سل، شب کوری، و تشنج، و به صورت مدرّ و خلط آور نیز مصرف می شود.

معنی کلمه مارچوبه در ویکی واژه

گیاهی است از تیرة سوسنی‌ها و از دستة مارچوبه‌ها که علفی و بالارونده و پایا و زیب
گل‌هایش به رنگ سبز مایل به زرد
میوه اش قرمز و محتوی دانه‌های متعدد
ساقه‌های مارچوبه از سبزی‌های خوراکی لذید و مطلوب
از ساقة زیرزمینی این گیاه استفادة دارویی به عمل می‌آید.

جملاتی از کاربرد کلمه مارچوبه

گیرم که مارچوبه کند تن به شکل مار کو زهر بهر دشمن و کو مهره بهر دوست
کاری بد فرجام است و شماری زشت سرانجام، زنهار بهر زبان و روش که دانی و توانی سرکار خان را پیوند مهر از این اندیشه در گسل و خود را از این دریای کشتی شکن به بادبانی دانش بر کران کش که از این کون خر کان زر خواستن در خواه سیم از سنگ سیاه است و خواهش مهره از مارچوبه گیاه. مبادت برآنچه گفتم هنجار کوتاهی افتد که بی سخن کوب تباهی خواهی خورد و تا رستاخیز آلوده روسیاهی خواهی ماند، زندگی پاینده و پایندگی فزاینده باد.
مارچوبه در بن سنگ سیاه چون یکی خمیده مار آید همی
مارچوبه، به‌ویژه نوع سفید آن به‌عنوان یک کنارغذا یا غذای اصلی استفاده می‌شود. گاهی در فصل مارچوبه رستوران‌ها کل منو را به آن اختصاص می‌دهند. به‌طور سنتی، فصل مارچوبه از اواسط آوریل آغاز می‌شود و در ۲۴ ژوئن پایان می‌یابد.