لیدیه. [ ی َ ] ( اِخ ) ( اعمال رسولان 16:14 ). زن مسیحیه یهودیی بود از تیاتیرادرلیدیه که در ارغوان تجارت میکرد و زنی صاحب دولت و مکنت بوده در فیلیپی موقت سکونت میداشت و در آنجا به فیض بشارت پولس را ضیافت کرد. ( قاموس کتاب مقدس ). لیدیه. [ دی ی َ ] ( معرب ، اِ ) لیدی. ناحیتی به آسیای صغیر. ایالتی از ایران به عهد هخامنشیان. کورش کبیر، اول بار آنجا را گشود. و رجوع به ایران باستان شود.
معنی کلمه لیدیه در فرهنگ فارسی
سرزمینی باستانی است در آسیای صغیرکنار دریای اژه بین [ میزی ] و [ کاری ] [ کرزوس ] آخرین پادشاه آنجا از کوروش کبیر پادشاه ایران شکست خورد . لیدی . ناحیتی به آسیای صغیر . ایالتی از ایران بعهد هخامنشیان . کورش کبیر اول بار آنجا را گشود .
معنی کلمه لیدیه در دانشنامه عمومی
لیدیه ( به یونانی: Λυδία ) یک پادشاهی باستانی در عصر آهن در غرب آناتولی بوده است، مطابق با استان های امروزی ازمیر و مانیسا در ترکیه. پایتخت سنتی پادشاهی لیدیه شهر سارد بود. پادشاهی لیدیه در گسترده ترین حالت خود تمامی آناتولی غربی را در تصرف خود داشت. در سال ۵۴۶ پیش از میلاد، شهر سارد پایتخت پادشاهی لیدی توسط کوروش فتح شد و کرزوس پادشاه لیدی شکست خورد. لیدیه به استانی از امپراتوری هخامنشی تبدیل شده که در فارسی باستان به ساتراپی لیدیا یا اسپاردا معروف است. لیدیه ثروتمندترین کشور منطقهٔ آناتولی ( آسیای کوچک ) بود. پادشاه لیدی به منظور مقابله با کوروش بزرگ با فرمانروای اسپارت که از مهم ترین شهرهای یونان بود، پیمان دوستی بست. کوروش بزرگ به لیدیه حمله برد و سارد را در سال ۵۴۶ پ. م. به قلمروی ایران افزود. با فتح شهر سارد، عمر پادشاهی بزرگ لیدی به پایان رسید. در سدهٔ هفتم پ. م. یونانیان این سرزمین را به تصرف و اشغال خود درآورده و با پارس همسایه شده بودند. آنها شهرهای مهمی از جمله بیزانس یا استانبول فعلی را بنیان نهادند. امپراتوری روم در سال ۱۹۶ پ. م. بر این سرزمین تسلط یافت. سکه های لیدیایی که از نقره ساخته شده اند، از قدیمی ترین سکه های موجود هستند که مربوط به سدهٔ هفتم پیش از میلاد است. زبان مردم لیدی، زبان لیدیایی بود که از زبان های هند و اروپایی خانواده زبان های آناتولی بود. این زبان با زبان لووی و زبان هیتی ارتباط داشته است. این زبان سرانجام در قرن نخست پیش از میلاد از بین رفت. لیدیه (فیلم). «لیدیه» ( انگلیسی: Lydia ( film ) ) فیلمی در ژانر درام به کارگردانی ژولین دوویویه است که در سال ۱۹۴۱ منتشر شد. • مرل اوبرون • ادنا می اولیور • جوزف کاتن • جرج ریوز • جان هالیدی • سارا آلگود • بتا سینت جان • هال کی. داسون
معنی کلمه لیدیه در دانشنامه آزاد فارسی
لیدیه (Lydia) (یا: لودیا) مملکت قدیم آناتولی (قرن ۶ و ۷پ م) که پایتخت آن شهر سارد یا ساردیس بود. لید ی ها نخستین قوم غربی بودند که از سکّه های استاندارد استفاده کردند. کروزوس لیدیایی، آخرین شاه لیدی. در ۵۴۷پ م مغلوب کوروش کبیر شد و مملکت لیدی جزو ساتراپ های امپراتوری هخامنشی گردید. شهر داسکیلیون از شهرهای آباد آن جا بود.
معنی کلمه لیدیه در ویکی واژه
~ یا لیدی نام سرزمینی در مغرب آسیای صغیر، ترکیه امروزی. تمدنی همسان و همزمان با آغاز تأسیس پادشاهی ماد.
جملاتی از کاربرد کلمه لیدیه
در سال ۵۴۷ پ.م.، کرزوس، پادشاه لیدی، شهر پتریا در کاپادوکیه را محاصره و تصرف کرد و ساکنان آن را به بردگی گرفت. کوروش بزرگ، با ارتش خود علیه لیدی لشکرکشی کرد. نبرد پتریا به نتیجه نرسید و لیدیهایها مجبور شدند به پایتخت خود سارد عقبنشینی کنند. چند ماه بعد کوروش و کرزوس در نبرد تیمبرا با هم ملاقات کردند. کوروش پیروز شد و تا سال ۵۴۶ پ.م. شهر سارد را نیز تصرف کرد.
تیسافرن رای آلکیبیادس را پذیرفت و کمک به اسپارتها را قطع کرد. اسپارتها، که در شرف شکست قرار گرفته بودند، شکایت تیسافرن را به نزد شاهنشاه هخامنشی داریوش دوم بردند. داریوش در پاسخ به این شکایتها پسرش کوروش کوچک را به ساتراپی لیدیه و فرماندهی قوای هخامنشی در غرب آسیای صغیر منصوب کرد.
گر پلیدان این پلیدیها کنند آبها بر پاک کردن میتنند
مقدار طلای الکتروم طبیعی در نوع آناتولی غربی جدید از ۷۰ تا ۹۰ درصد متغیر است که در مقابل، مقدار طلای ۴۵ تا ۵۵ درصدی طلا در الکتروم بکار رفته در ضرب سکه باستانی در لیدیه بود که در همان ناحیه جغرافیایی قرار داشتهاست. این نشان میدهد که یک دلیل برای اختراع ضرب سکه در آن ناحیه، افزایش سود حاصل از ضرب سکه با ایجاد یک واحد پولی با مقدار طلای کمتر نسبت به فلز متداول در گردش آن زمان بودهاست.
کردشان مبرز برای بندگان گرد آید تا پلیدیها در آن
ارتباط اقتصادی دائم بین تمام ولایات، یک دستگاه واحد پول و یک نظام اوزان و مقادیر قابل تبدیل را، در سراسر کشور الزامی مینمود. سکههای طلایی که در این دوران، در تمام ایران رواج پیدا کرد، به سکه دریک موسوم بود. در تاریخ جهان، لیدیه نخستین مملکتی بود که سکه در آنجا زده شد ولی در تاریخ ایران، در زمان داریوش بود که نخستین سکهٔ متعلق به ایران بهوجود آمد.
لاجرم از ضرب و زور و چوب بند آن پلیدیها سوی خود می کشند
ای بسی نابودنیها بوده شد در پلیدیها بسی آلوده شد
تو کجا دانی که اندر تن ترا چه پلیدیهاست چه گلخن ترا
الیاتس یا الیات (سلطنت ۶۱۹–۵۶۰ پیش از میلاد) پادشاه لیدیه، فرزند سادیاتس و پدر کرزوس و آرینیس بود.
خشایارشا به تمام حکام ایالات ایران امر کرد که سرباز بسیج کنند و بعد از اینکه سربازان آماده شدند، آنها را به سوی آذربایجان کنونی بفرستند تا اینکه از آنجا به لیدی واقع در آسیای صغیر بروند. خشایارشا بعد از وصول به لیدی خود در رأس ارتش قرار گرفت و به سوی یونان به حرکت درآمد. بنا به گفتهٔ هرودوت خشایارشا در بهار سال ۴۸۰ پیش از میلاد از لیدیه به سوی یونان لشکر کشید.
آردیس (به یونانی: Άρδυς) پسر ژیگس و دومین پادشاه لیدیه از سلسله مرمناد در میانه سالهای ۶۴۴ تا ۶۳۷ پیش از میلاد بود.
چو شست دامن دین را از این پلیدیها همی بسوزدشان خانمان و زاد و تبار