لپه
معنی کلمه لپه در لغت نامه دهخدا

لپه

معنی کلمه لپه در لغت نامه دهخدا

لپه. [ ل َپ ْ پ َ / پ ِ / ل َ پ َ / پ ِ ] ( اِ ) هر یک از دو قسمت بعض حبوب چون نخود و لوبیا و غیره بطور عموم و نخود سیاه بالخصوص. فلقة. پوست کنده و دونیم شده نخود سیاه.
- لپه باقلا ؛ باقلای پوست کنده و دو نیمه شده.
- لپه نخود ؛ هر یک از دو قسمت پوست کنده و جدا شده نخود.
|| هر یک از دو نیمه تنه درخت که از درازا برند. || برگهای اولیه نبات پس از ایجاد ساقه اولیه نبات جدید در جنین نباتی. وجود تعداد این لپه ها مایه امتیاز نباتات دولپه ای از یک لپه ای است. ( گیاه شناسی ثابتی ص 508 ). || صاحب آنندراج گوید: موج و با لفظ زدن مستعمل. میرزا طاهر وحید راست در تعریف نخودپز :
ز سوز دل خود نیایم بخود
چو دریا زند لپه این یک نخود .
و احتمالاً در این معنی دگرگون شده لَپّر باشد. رجوع به لپر زدن شود.

معنی کلمه لپه در فرهنگ معین

(لَ پِّ ) (اِ. ) ۱ - هر یک از دو نیمة دانة باقلا و نخود و لوبیا و دیگر حبوبات که قابل نیمه شدن باشند. ۲ - برگ اولیه یا رویانی در دانه . ۳ - فرآورده ای از نخود، به ویژه نخود سیاه .

معنی کلمه لپه در فرهنگ عمید

یک نیمه از یک دانۀ حبوبات، مانند نخود، لوبیا، باقلا و امثال آن ها.

معنی کلمه لپه در فرهنگ فارسی

یک نیمه ازیکدانه ن ودوامثال آنها
( اسم ) ۱- برگه ایست که در داخل دان. نباتات پیدازا (گل دار ) قرار دارد و یکی از ۴ قسمت جنین گیاهی را که گیاهک نامیده میشود بوجود میاورد . گیاهک ممکنست دارای یک لپه و یا دولپه باشد . در صورت اول گیاه را یک لپه یی و در صورت ثانی گیاه را دو لپه یی نامیم . لپه ها ممکنست حاوی مواد اندوخته یی باشند . در این صورت مواد ذخیره یی دانه در داخل لپه ای جمع میشود و چون خارج از لپه درداخل دانه مواد ذخیره یی موجود نیست در این صورت ایندانه را بدون آلبومن گویند مانند دان. لوبیا وممکنست که مواد ذخیره یی خارج از لپه در داخل دانه جمع شود و لپه بصورت برگ. نازک و کم ضخامتی در داخل و وسط دانه قرار گیرد در اینصورت این دانه را دان. آلبومن دار گویند مانند دان. کرچک . بعبارت دیگر لپه ها عبارت از برگها ی اولی. نبات در حال جنینی میباشند . ۲- هر یک از دو نیم. دان. باقلا و نخود و لوبیا و دیگر حبوبات که قابل نیمه شدنباشند .

معنی کلمه لپه در دانشنامه عمومی

لپه دانه های جدا شده، پوست کنده و خشک شدهٔ حبوبات را گویند. لپه معمولی در ایران با نام دال تور در افغانستان، لپه ای است که از نخود کفتری ( با نام علمی Cajanus ) تهیه می شود.
البته از دانه گیاهان دیگری چون نخود فرنگی لپه ای با نام انگلیسی، از نخود معمولی لپه زرد با نام انگلیسی Split chickpea به دست می آید و لپهٔ عدس، لپهٔ لوبیا و لپهٔ باقلا نیز وجود دارد. به طور کلی برای تهیه لپه هر یک از بذرهای حبوبات، پس از جداسازی از غلاف هایشان در آب خیسانده می شوند تا پوستشان برداشته شود. بعد از برداشت پوست بذرها با فشارهای مکانیکی به دو نیم تقسیم می شوند و سپس خشک می گردند.
مدت زمان مورد نیاز برای پخت بذرهای تبدیل شده به لپه، کمتر از انواعی است که سالم هستند. لپه یک منبع عالی پروتئین است.
• دالِ تور ( لپه معمولی، نخود کفتری )
• دالِ چانا ( لپه هندی، نخود سیاه ceci neri )
• لپه زرد ( لپه نخود معمولی )
• لپه سبز ( لپه ماش )
لپه زرد ( تهیه شده از نخود معمولی ) گاهی با دال تور ( تهیه شده از نخود کفتری ) یا دال چانا ( متشکل از نخود سیاه ceci neri ) اشتباه گرفته می شود. اگر چه انواع لپه و دال در زبان انگلیسی با نام نخود ( split peas ) شناخته شده می شوند اما دال چانا در حقیقت از گونه های لوبیا محسوب می شود.
لپه سبز و زرد معمولاً برای سوپ نخود و گاهی پودینگ نخود ( نگاه کنید به پودینگ ) استفاده می شوند.
لپه زرد اغلب برای تهیه غذاهای موسوم به دال در گویان و ترینیداد مورد استفاده قرار می گیرند. آن چه با آن صرفاً دال می گویند، شبیه دال هایی که در هند یافت می شود آماده می شوند اما ممکن است در دستورهای غذایی مختلف دیگری استفاده شود. لپه زرد در یک غذای سبک شیرین به نام شیرینی پکنی استفاده می شود. واندوهانگ ( 豌豆黄 ) پودینگ شیرین و سرد نخود است که با شکوفه های اوسمانتوس و خرما طعم داده می شوند. گفته شده است که یک نوع تصفیه شده این خوراک حاضری مورد علاقه ملکه مادر تزی شی بوده است.
برای تهیهٔ لپه از نخود، لازم است نخود را برای آسیاب شدن آماده کرد به این صورت که ابتدا نخود را ۲۴ ساعت در آب نگهداری می کنند و پس از آن نخود خیسانده شده را به مدت یک روز در آفتاب خشک می کنند و سپس نخود خشک شده را می توان با آسیاب سنگی آسیاب کرد و از آن لپه گرفت.
درصد کاهش ارزش بر اثر پختن  : حداکثر کاهش درصدی ارزش های غذایی به دلیل جوشیدن بدون در نظر گرفتن گروه گیاه خواری حاوی شیر و تخم مرغ ( ovo - lacto - vegetables group ) .
لپه (گیاه شناسی). لپه ( به انگلیسی: Cotyledon ) یکی از مهم ترین قسمت های رویان درون دانه یا بذر گیاه است که هنگام جوانه زدن دانه نخستین برگ های گیاه از آن به وجود می آیند. در گیاه شناسی تعداد لپه ها ی درون رویان یک گیاه عامل مهمی در تشخیص و تعیین نوع آن گیاه هستند. اگر گیاه دو لپه در رویان خویش داشته باشد، از گروه گیاهان دولپه ای است و اگر تنها یک لپه داشته باشد از گروه گیاهان تک لپه ای است. لپه ها نیز در کل دو نوع هستند، بیرونی ( به انگلیسی: epigeal ) و درونی ( به انگلیسی: hypogeal ) . لپه های بیرونی هنگامی که ذخیرهٔ غذایی دانهٔ گیاه به پایان می رسد از خاک بیرون آمده یا خویش عمل فروغ آمایی یا فتوسنتز را برای تأمین غذای گیاه انجام می دهند یا تبدیل به برگ هایی می شوند که این کار را انجام می دهند. اما لپه های درونی درون خاک باقی می مانند و معمولاً به محل هایی برای ذخیره تبدیل می شوند. لپه های درونی معمولاً اندازهٔ بزرگ تری در مقایسه با لپه های بیرونی دارند. لپه نخستین بار توسط دو گیاه شناس با نام های ( به انگلیسی: Marcello Malpigh ) و ( به انگلیسی: John Ray ) شناخته شد.
از اختصاصات کلی گیاهان تک لپه آن است که دارای لپه منفردی هستند که بر اثر عدم رشد در یکی از جوانب رأس جنین به وجود می آید. رشد ریشه اصلی حاصل از رشد ریشه چه در تک لپه ای ها محدود بوده و ریشه های فرعی به سرعت جایگزین آن می شوند. این ریشه ها نیز زود از بین رفته و جای خود را به ریشه های نابجا واگذار می کنند. دوران فعالیت ریشه های نابجا محدود بوده و به زودی تجدید می شوند. ساقه در تک لپه ای ها از جوانه جانبی رأس رویان به وجود می آید و محور زیر لپه ای در جریان رویش دانه هیچ گاه رشد نکرده و تقریباً ثابت باقی می ماند. این نحوه رشد که حالت منو سمپودیک ( به انگلیسی: Monosympodique ) را نشان می دهد عامل اصلی تشکیل زمین ساقه، ساقه های غده ای سفت و ساقه های کپه ای شکل پوشیده از فلس ها در تک لپه ای ها است. گیاهان تک لپه ای عموماً گیاهانی علفی و غالباً پایا هستند ساقه هوایی آن ها معمولاً بدون انشعاب و برگی است. برگ های تک لپه ای ها دمبرگ ندارند و غالباً به وسیله نیامی طویل ساقه را احاطه می کنند. اشکال کلی برگ ها تقریباً دراز و کشیده بوده، دارای رگبرگ های موازی و لوله های بسیار ظریف ارتباط دهنده آن ها هستند گل ها در تک لپه ای ها سه پر ( تری مر ) و هر حلقه پوششی یا زایای آن از سه قطعه تشکیل می شود.
معنی کلمه لپه در فرهنگ معین
معنی کلمه لپه در فرهنگ عمید

معنی کلمه لپه در دانشنامه آزاد فارسی

لَپّه (cotyledon)
ساختاری در رویان گیاه دانه دار. پس از جوانه زنی دانه، برگ تشکیل می دهد. تعداد لپه های موجود در رویان صفت مهمی در طبقه بندی گیاهان گل دار (نهان دانگان) محسوب می شود. گیاهان تک لپه ای، مانند گندمیان، نخل ها، و لاله ها، یک لپه دارند؛ در حالی که گیاهان دو لپه ای، ازجمله اغلب گونه های گیاهی، دارای دو لپه اند. در دانه های دارای آندوسپرم (بافت مغذی) لپه ها نحیف اند، در حالی که در گیاهانی مانند نخود و لوبیا لپه ها کاملاً بزرگ اند. در برخی گیاهان، لپه ها پس از جوانه زنی در زیر خاک باقی می مانند یا به بالای سطح خاک می آیند و اولین برگ های سبز را تشکیل می دهند. در بازدانگان، ممکن است درون هر دانه حدود دوازده لپه باشد.

معنی کلمه لپه در ویکی واژه

هر یک از دو نیمة دانة باقلا و نخود و لوبیا و دیگر حبوبات که قابل نیمه شدن باشند.
برگ اولیه یا رویانی در دانه.
فرآورده‌ای از نخود، به ویژه نخود سیاه.

جملاتی از کاربرد کلمه لپه

حَلَب نام بزرگ‌ترین شهر و پایتخت تجاری سوریه است. شهر حَلَب در استان حلب در شمال کشور سوریه واقع شده‌است. این شهر یکی از کهن‌ترین شهرهای منطقه خاورمیانه است و در روزگاران قدیم نام آن خلپه بوده و یونانی‌های باستان آن را با نام برویا می‌شناختند. شهر حلب در نقطه راهبردی و مهم بازرگانی در نیمه‌راه دریای مدیترانه و رود فرات قرار دارد.
یولپه در طولِ قرن بیستم میلادی، مرگ‌ومیر نوزادان را در فنلاند، به میزانِ قابل ملاحظه‌ای کاهش داد. او را در فنلاند به‌عنوانِ «پدر سامانهٔ بالینی رفاه کودک» می‌شناسند و به‌مدت چهل سال، لقب «آرکیاتری» را داشت که بالاترین افتخار پزشکی در فنلاند محسوب می‌شود و در لغت به معنای «پزشک سلطنتی» است.
اشتفان ولپه بعدها به ایالات متحده آمریکا رفت و به تدریس موسیقی مشغول شد. از شاگردان او می‌توان به مورتون فلدمن، گیل ایوانز، المر برنستاین و داگلاس تاونسند اشاره کرد.
آش گوجه فرنگی نوع دیگری از انواع آش‌های ایرانی است. در طبخ این نوع آش از سبزیجات آش شامل تره، جعفری، گشنیز و نعناع و حبوبات چون لپه و برنج و گوجه فرنگی و روغن و نمک و فلفل استفاده می‌شود، می‌توان به این آش هم کوفته ریزه اضافه کرد. این آش با نعناع داغ تزئین و میل می‌شود.
آش ماست اصفهانی از ترکیب ماست، برنج، لپه، پیاز و سیر، سبزی آش و گوشت تهیه می‌شود؛ و بعد از نهایی کردن پخت به آن ماست اضافه می‌کنند.
مواد لازم: چغندر یک‌دانه، برنج یک لیوان و نیم، گوشت چرخ کرده نیم کیلو، لپه نصف لیوان، انار، نعنا خشک و پیاز داغ به اندازه کافی.
الپهوت، روستایی از توابع بخش کرانی شهرستان بیجار در استان کردستان ایران است.
مسیر اول مسیر جاده ابرکوه به تفت و جاده خاکی مزرعه آخوند می‌باشد. مسیر دوم مسیر ابرکوه به مهرآباد و سپس جاده خاکی اسفندآباد می‌باشد. مسیر سوم مسیر ابرکوه به روستای کلپه از طریق جاده خاکی می‌باشد.