لایه نگاری

لایه نگاری

معنی کلمه لایه نگاری در فرهنگستان زبان و ادب

{stratigraphy} [باستان شناسی] بررسی و تفسیر چگونگی شکل گیری و ترکیب و توالی نهشته های باستانی بر پایۀ این اصل که لایه های پایینی قدیمی تر و لایه های بالایی جدیدترند

معنی کلمه لایه نگاری در دانشنامه عمومی

لایه نگاری یک مفهوم کلیدی در باستان شناسی نظری و عملی مدرن است. تکنیک های مدرن کاوش باستان شناسی مبتنی بر اصول لایه نگاری هستند. مفهوم لایه نگاری از کاربرد زمین شناسی ( چینه شناسی ) به دست آمده است، از این ایده که رسوب گذاری بر اساس اصول یکنواخت صورت می گیرد. وقتی یافته های باستان شناسی زیر سطح زمین هستند ( همان طور که معمولاً این گونه است ) ، شناسایی زمینه هر یافته برای قادر ساختن باستان شناس به نتیجه گیری در مورد آن محوطه و در مورد ماهیت و تاریخ اشغال آن حیاتی است. این نقش باستان شناس است که تلاش کند تا کشف کند چه زمینه هایی وجود دارد و چگونه ایجاد شده است. لایه بندی یا توالی باستان شناختی روی هم قرار گرفتن پویای واحدهای منفرد لایه نگاری یا زمینه ها است.

جملاتی از کاربرد کلمه لایه نگاری

این بنا شامل مجموعه‌ای از اتاق‌ها است که احتمالاً بخش شرقی آن محل سکونت حاکم و بخش غربی آن مرکزی برای کارهای اداری و صنعتی بوده‌است. در داخل برخی از اتاق‌ها، کوره‌های سفالگری شناسایی شد. همچنین در داخل یکی از اتاق‌ها (اتاق شماره پنج) تعدادی لوح گلی با خط میخی بابلی به دست آمد. برخی از این لوح‌ها خام و برخی دیگر حرارت دیده بودند. در پای دیوار شمالی این اتاق، سه اجاق در یک ردیف قرار داشت. احتمالاً این اجاق‌ها برای پختن لوح‌ها ساخته شده بودند. در اتاق‌های شماره شانزده و هفده نیز تعدادی مهر از جنس عقیق، استخوان، سنگ و … به دست آمده. با لایه نگاری که در سال ۷۸–۱۳۷۷ ش توسط کامیار عبدی صورت گرفت. آثاری از دوران نوسنگی جدید و مس و سنگ قدیم و عصر آهن تا دوره اشکانی شناسایی شد.
تپه قلعه خندان در جنوب غربی شهر گرگان قرار دارد و برای نخستین بار ژاک دمرگان در سال ۱۸۹۶ میلادی از این تپه بازدید و نقشه و تصاویری چند از تهیه نمود. در سال ۱۳۸۸ گروه باستان‌شناسی، میراث فرهنگی استان گلستان در آن گمانه‌های به منظور لایه نگاری و مشخص کردن سازه‌های معماری آن انجام داد. آثار بدست آمده شامل خشت‌های ۸×۳۸×۳۸ سانتی‌متری متعلق به اواخر دوره ساسانی و آثاری از قرون اولیه اسلام تا دوره صفویه بود.
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پیرامون مطالعات تخصصی این متحول گر تاریخ بشریت گمانه زنی و لایه نگاری با مسئولیت دکتر گاراژیان و دکتر مختاری اقداماتی را انجام داده‌است.