قیصریه
معنی کلمه قیصریه در لغت نامه دهخدا

قیصریه

معنی کلمه قیصریه در لغت نامه دهخدا

( قیصریة ) قیصریة. [ ق َ ص َ ری ی َ ] ( ع ص نسبی ) مؤنث قیصری ، منسوب به قیصر.
قیصریة. [ ق َ ص َ ری ی َ ] ( اِخ ) از اقلیم پنجم است طولش از جزایر خالدات سط و عرض آن از خط استوا لطک در پای کوه ارجاسب افتاده است. شهری بزرگ است قلعه آن را سلطان علاءالدین کیقباد سلجوقی بارو از سنگ تراشیده ساخت. حقوق دیوانیش صدوچهل هزاردینار است. در معجم البلدان آمده است : در او بلیناس حکیم جهت قیصر حمامی ساخته بود که به چراغی گرم میشد و در او مقامی است منسوب به مجلس محمدبن حنفیةبن امیرالمؤمنین علی کرم اﷲ وجهه و او را عظیم متبرک دارند. ( نزهةالقلوب ج 3 ص 98 ). رجوع به قیساریة شود.
قیصریه. [ ق َ ص َ ری ی َ ] ( معرب ، ص نسبی ، اِ ) دراهمی است منسوب به قیصر روم. رجوع به النقود العربیة ص 152 شود.
قیصریه. [ ق َ ص َ ری ی َ ] ( اِخ ) نام محلی است در اصفهان.
- امثال :
برای یک دستمال قیصریه را آتش میزند.
قیصریه. [ ق َ ص َ ری ی َ / ی ِ ] ( اِ ) راسته بازار بزرگ. ( فرهنگ فارسی معین ) : اهل تبریز حسب الفرمان شاه جهان شهر را آذین بسته قیصریه و بازارها را چون نوعروسان حجله نشاط آراستند. ( فرهنگ فارسی معین از عالم آرا ص 100 ).
قیصریه. [ ق َ ص َری ی َ ] ( اِخ ) موضعی است نزدیک کاشان. ( آنندراج ).
قیصریه. [ ق َ ص َ ری ی َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان آلان براغوش بخش آلان براغوش شهرستان سراب ، سکنه آن 1141 تن. آب آن از رودخانه چای. محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت ، گله داری ، کارگری و صنایع دستی زنان آنجا فرش بافی است.راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

معنی کلمه قیصریه در فرهنگ معین

(ق ِیاقَ صَ یِّ ) [ ع - قیصریة . ] ۱ - (ص نسب . ) مؤنث قیصری . ۲ - (اِ. ) راستة بازار بزرگ .

معنی کلمه قیصریه در فرهنگ عمید

بازار بزرگ، راسته.

معنی کلمه قیصریه در فرهنگ فارسی

قیصریه فیلبوس ( فیلیپ ) یا [ بانیاس ] شهریست در سوریه نزدیک سرچشمه اردن در دامنه کوه شیخ .
راسته، بازارب رگ
۱ - ( صفت ) مونث قیصری ۲ - ( اسم ) راسته بازار بزرگ : اهل تبریز حسب الفرمان شاه جهان شهر را آذین بسته قیصریه و بازارها را چون نوعروسان حجله نشاط آراستند .
دهی جزئ دهستان آلان براغوش بخش آلان براغوش شهرستان سراب .

معنی کلمه قیصریه در دانشنامه عمومی

قیصریه (ترکیه). قیصریه ( به ترکی استانبولی: Kayseri ) ( به ترکی عثمانی: قیصری ) با جمعیت ۱٫۰۰۰٫۰۰۰ تن، پایتختِ استان قیصریه در ترکیه می باشد. این شهر، در کنارِ کوه های ارجی اس، و در ۳۲۰ کیلومتری جنوب شرقی آنکارا، جای گرفته است.
به طور میانگین، ۴۰۰۰ تن پناهنده در این شهر زندگی می کنند.
این شهر دارای هوای سرد می باشد، و تنها به اندازهٔ ۲۰ روز تا یک ماه هوای گرم دارد. دمای هوای این شهر در زمستان، تا ۳۰ - درجه سانتی گراد رسیده است، و بیشترین دمای آن در تابستان، ۳۵ درجه می باشد. قیصریه دارای کارخانجات متعدد تولید پارچه و پوشاک جین میباشد.
نام این شهر در ابتدا ماتساکا ( به لاتین: Mazaca یا Mazaka ) بود ( بر مبنای عقیده رایج ارمنی ها فردی به نام میشاک پایه گذار و نام بخش این شهر بود ) و استرابون هم از این شهر با همین نام یاد کرده است و در زمان او پایتخت استان رومی کیلیکیه بود.
این نام توسط آرکلائوس ( آخرین پادشاه کاپادوکیه از ۳۶ قبل از میلاد تا ۱۴ بعد از میلاد که یک دست نشانده و خراج گزار امپراتوری روم بود و در ۱۷ میلادی درگذشت ) جهت ادای احترام به قیصر آگوستوس ( مؤسس امپراتوری روم و وارث ژولیوس سزار ) در زمان وفاتش در ۱۴ میلادی به Caesarea in Cappadocia یا «قیصریه در کاپادوکیه» تغییر یافت. این نام در زبان یونانی کوینه که گویش رایج در امپراتوری روم شرقی ( بیزانس ) بود به Καισάρεια ( Kaisáreia ) مبدّل شد و توسط بومیان ( موسوم به یونانی های کاپادوکیه ) استعمال می شد تا اینکه جمعیت یونانی آن در ۱۹۲۴ میلادی به کلی سرزمین کنونی ترکیه را ترک گفت. وقتی ترکان برای بار نخست در سال ۱۰۸۰ میلادی ( پس از فتح ملازگرد ) به آسیای صغیر وارد شده بودند همین نام را بکار بردند و متدرجاً بدل به Kayseri در زبان ترکی گردید و تاکنون همین نام مورد استعمال است.
شهر عمده ی مرز خاوری ایالت قرامان قیساریه نام داشت که قیصریه نیز گفته می شد و همان Caesarea Mazaka در کاپادوکیه است. که در زمان سلجوقیان دومین شهر مهم روم محسوب می شد و قزوینی آن را پایتخت مملکت سلجوقیان می شمارد. در این شهر از اماکن مقدسه مسجدی را می توان ذکر نمود که به نام قهرمان دوره ی امویان ابومحمد بطال ساخته شده بود. حمدالله مستوفی گوید «قیصریه شهری بزرگ است قلعه ی آن را سلطان علاءالدین کیقباد سلجوقی بارو از سنگ تراشیده و در پای کوه ارجاست افتاده است». . . در قیصریه قبر محمد بن حنفیه پسر علی بن ابیطالب واقع شده . . . در آغاز قرن نهم قیصریه اولین شهر بزرگ آسیای صغیر بود که سپاهیان امیر تیمور آن را تسخیر کردند. قیصریه مورد حمله خسرو پرویز قرار گرفت و توانست آن شهر را فتح کند و یکی از افتخارات شاهان ساسانی فتح قیصریه بود
معنی کلمه قیصریه در فرهنگ معین
معنی کلمه قیصریه در فرهنگ عمید
معنی کلمه قیصریه در فرهنگ فارسی

معنی کلمه قیصریه در دانشنامه آزاد فارسی

قِیصَریه
قِیصَریه
(یا: قیصاریه، در تلفظ ترکی: کایْسِری) مرکز استان قیصریه در شبه جزیرۀ آناتولی، واقع در مرکز ترکیه، در ۱۶۵کیلومتری جنوب شرقی آنکارا، با ۴۲۱,۴۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۰). در دشتی هموار در دامنه های آتشفشان خاموش اریس (آرگئوس باستانی) قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا ۱,۰۴۳ متر است. هوای آن در تابستان معتدل و در زمستان سرد است. از مراکز مهم تجاری و صنعتی ترکیۀ کنونی است و پارچه، قالی، و کاشی تولید می کند. قیصریه از روزگار باستان شهری مهم و مقر پادشاهان کاپادوکیا بود و در آن زمان مازاکا نام داشت و دارای ضرابخانۀ مهمی بود. آرخلائوس، آن را قیصریه نامید (ح ۱۰پ م). شاپور ساسانی اول پس از شکست دادن والریانوس رومی (۲۶۰م) آن جا را ویران کرد. در قرن ۷م مسلمانان شهر را فتح کردند. سپس امپراتوری روم شرقی بر آن مسلط شد. در ۱۰۶۴م به دست آلب ارسلان سلجوقی افتاد و در عهد سلجوقیان رونق یافت. مدتی کوتاه جنگجویان صلیبی بر قیصریه مسلط شدند (۱۰۹۷م). در ۱۲۴۳م، مغول ها آن را تصرّف کردند و در قرن ۱۴م تحت استیلای ایلخانان ایران بود. در ۸۰۰ق (۱۳۹۸م) بایزید عثمانی اول شهر را تسخیر کرد. سپس، مدتی کوتاه (۸۲۲ق/۱۴۱۹م) ممالیک مصر بر قیصریه مسلط شدند، امّا بار دیگر ترکان عثمانی بدان جا دست یافتند و از آن پس جزو قلمرو عثمانی باقی ماند. قدیس باسیلیوس کبیر، اسقف قیصریه بود.

معنی کلمه قیصریه در ویکی واژه

مؤنث قیص
راستة بازار بزرگ.

جملاتی از کاربرد کلمه قیصریه

میرزا فتحعلی‌خان پسر حاجی میرزا علی‌اکبر قوام‌الملک و نوهٔ اعتمادالدوله صدراعظم آقامحمدخان در مدتی که پیشکاری ولی‌عهد را در تبریز داشت به ایجاد بناهای قابل توجهی اقدام نمود که از جملهٔ آن‌ها ایجاد باغی معروف به «باغ صاحب‌دیوان» در دروازهٔ ورودی شهر تبریز از جانب مشرق بود. وی ساختمانی زیبا در وسط این باغ احداث نمود که بعدها رو به ویرانی نهاد و امروزه زندان مرکزی تبریز در همان باغ قرار دارد. از دیگر اقدامات وی اقدام به جمع‌آوری وجوه و هدایای مردم تبریز برای بستن سد دوطرف مهران‌رود بود که تبریز را برای همیشه از خطر سیل رهانید. ایجاد سرای‌ها و بازارچه‌های قیصریه نیز از دیگر اقدامات عمرانی وی محسوب می‌شود.
چون قیصر ما به قیصریه‌ست ما را منشان به آبلستان
یوسبیوس از قیصریه در اثر قرن چهارم خود، اونوماستیکون، فهرستی از نام‌های مکان فلسطین را همراه با تفسیر جغرافیایی و تاریخی ارائه می‌کند، و متن او بعداً به لاتین ترجمه و توسط جروم ویرایش و تصحیح شد.
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال مرسین، باشگاه فوتبال قیصریه‌اسپور، و باشگاه فوتبال آنکاراگوچو اشاره کرد.
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به اوسر، استاد برستوا ۲۹، لوریان، موناکو، قیصریه‌اسپور، و برکان اشاره کرد.
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال دیاربکرسپور، باشگاه فوتبال قیصریه‌اسپور، باشگاه فوتبال آنکارا اسپور، باشگاه فوتبال بلدیه‌اسپور آق‌حصار، باشگاه ورزشی آدانا دمیرسپور، باشگاه فوتبال ترابزون‌اسپور، باشگاه فوتبال سامسون‌اسپور، باشگاه فوتبال اردواسپور، و باشگاه ورزشی گوزتپه اشاره کرد.
هاسیچ اولین بازی رسمی خود را برای بشیکتاش در ۱۳ سپتامبر مقابل باشگاه فوتبال ترابزون‌اسپور انجام داد. در ۳ ژانویه ۲۰۲۱، او اولین گل خود را برای این تیم در پیروزی مقابل باشگاه فوتبال قیصریه‌اسپور به ثمر رساند.
آذین باغ دولت و هارون درگهت از قصر قیصریه و قیصر نکوتر است