قوچان
معنی کلمه قوچان در لغت نامه دهخدا

قوچان

معنی کلمه قوچان در لغت نامه دهخدا

قوچان. ( اِخ ) دهی است از دهستان قلعه عسکر بخش مشیز شهرستان سیرجان ، سکنه آن 137 تن. آب آن از قنات. محصول آن غلات ، حبوب و شغل اهالی آنجا زراعت است.راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).
قوچان. ( اِخ ) نام یکی از شهرستان های یازده گانه استان نهم. این شهر محدود است از طرف شمال به مرز ایران و شوروی ، از طرف خاور به شهرستان دره گز و از باختر به شهرستان مشهد. آب و هوای شهرستان قوچان بواسطه وجود ارتفاعات هزار مسجد و کوه آلاداغ و شاه جهان در تابستان معتدل و در زمستان خیلی سرداست و بواسطه ریزش برفهای زیاد اغلب راه های قراء وقصبات این شهر بسته میشود. روی هم رفته میتوان گفت شش ماه زمستان است و درنتیجه بارندگی های متوالی ( برف و باران ) چشمه سارهای متعدد و رودخانه های محلی فراوانی دارد که مورد استفاده اهالی است. قسمتهای کوهستانی عموماً چشمه سار و فقط در مناطق جلگه قنات حفر مینمایند. مناطق مختلفه قوچان عموماً کوهستانی است. فقط جلگه باریکی در اطراف رودخانه اترک تا انتهای بخش شیروان وجود دارد. قسمت عمده قرای بخش حومه و بخش شیروان در این جلگه واقعند. ارتفاعات شمال کوه هزارمسجد دنباله همان رشته ارتفاعات اصلی البرز است که در منطقه قوچان از خاور گیفان تا گردنه اﷲاکبر کشیده شده و در گردنه به کوه اﷲاکبر معروف است و بطرف خاور امتداد پیدا می کند و یک رشته دیگری در جنوب گپی کپکان تا شمال تبادکان امتداد دارد. این کوه در نقاط مختلفه به اسامی مخصوص ، مانند: کورداغ ، قره تپه ، داش بلاغ ، بیوک داغ و غیره نامیده میشود. ارتفاعات جنوبی دنباله همان کوه آلاداغ که بطرف باختر کشیده شده ، دنباله آن به کوه بنیاکوه اتصال پیدا می کند. این کوه ها دارای دره ها و گدارهای متعدد است که راه های آن صعب العبور میباشد. رودخانه اترک که از خاور قوچان بطرف باختر جریان دارد قسمت عمده آبادیهای بخش حومه و بخش شیروان را مشروب میسازد و از باختر دهستان زیارت داخل منطقه بجنورد میشود و رودخانه های محلی دیگری وجود دارد که اسامی آنها قابل ذکر نیست. محصول عمده آن غلات دیمی و آبی ، بنشن ، ارزن و انواع میوه جات مخصوصاً انگور و کشمش بحد وفور است و چون طوایف چادرنشین در مناطق این شهرستان زیاد هستند، محصول دامی یعنی روغن ، پشم و پنیر آن قابل توجه است. پنیر کرد قوچانی در استان نهم معروف است. ساکنین شهرستان از طوایف مختلفه زعفرانلو، پیچرانلو و میلانلو هستند. شهرستان قوچان از 3 بخش به نام حومه ، باجگیران و شیروان تشکیل شده و دارای 434 آبادی بزرگ و کوچک است. مجموع ساکنین آن تا آخر سال 1328 در حدود 110925 نفر بوده است. راه شوسه که از دو طرف به مرز ایران و شوروی منتهی میشود یکی در باجگیران و دیگری در لطف آباد از این شهرستان عبور میکند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

معنی کلمه قوچان در فرهنگ فارسی

۱ - شهرستانی است در شمال خراسان واقع در شمال نیشابور شامل بخشهای : حومه باجگیران شیروان دارای ۴۳۴ آبادی حدود ۴٠۳٠۱ تن سکنه . محصول عمده غلات تریاک بنشن انواع میوه مخصوصا انگور و کشمش . ۲ - شهر قوچان مرکز شهرستان قوچان که در دشتی سبز سر راه مشهد به مرز ایران و شوروی واقع است . دارای یازده خیابان خاوری به باختری و یازده خیابان شمالی جنوبی است . رودخانه اترک از شمال شهر عبور میکند و دارای پل بزرگ سیمانی است . آب آشامیدنی شهر از قنوات و چاه تامین میشود .
دهی از دهستان لار بخش حومه شهرستان شهرکرد .

معنی کلمه قوچان در دانشنامه عمومی

قوچان با نام تاریخی آساک یا خبوشان مرکز شهرستان قوچان در استان خراسان رضوی است. و همچنین، به ۳ زبان فارسی، ترکی و کردی صحبت میکنند و این شهر در ۱۲۰ کیلومتری مشهد قرار دارد و شهرداری قوچان در سال ۱۳۰۴ تأسیس شده است.
قوچان از گمرک باجگیران به ترکمنستان متصل می گردد و با عشق آباد، ۱۲۰ کیلومتر فاصله دارد و همچنین دارای ۲۸ کیلومتر مرز بین المللی با کشور ترکمنستان می باشد و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۳۵۰ متر و با قرار گرفتن در بین ارتفاعات هزار مسجد و آلا داغ دارای آب و هوای معتدل و سرد می باشد.
شهر قوچان در زلزله پیاپی سال های ۱۳۱۱و ۱۳۱۲ ه‍. ق در هم ریخت و سیل ۱۳۵۵ ه‍. ش نیز آسیب هایی به این شهر وارد کرد، و خانه های شهر کهنه ( قوچان عتیق ) را به آوار تبدیل کرده و به دلیل اقلیم مناسب و خاک حاصلخیز از گذشته های دور تا به امروز مورد سکونت قرار گرفته است. .
دائرةالمعارف مصاحب در مورد تاریخ قوچان چنین گزارش می دهد:
«شهر قوچان ( جمعیت ۲۹٬۱۳۳، سرشماری ۱۳۴۵ش ) ، مرکز شهرستان قوچان، شمال استان نهم ( خراسان ) ؛ ۱۴۸ کیلومتری شمال غرب مشهد. بنای شهر فعلی از ۱۳۱۳ق است. شهر قوچان را با شهر باستانی اشک یا ارسکه مطابق دانسته اند. در کتب جغرافیائی نویسندگان اسلامی نامش را خبوشان و خوجان ضبط کرده اند، و ناحیهٔ قوچان را استوا نامیده و سرزمین بسیار حاصلخیز آن را ستوده اند. در زمان یاقوت این ناحیه ۹۳ آبادی داشته و او استوا را «آفتاب گیر» معنی کرده است. به گفتهٔ حمدالله مستوفی، در زمان وی ( قرن ۸ ق ) ، نام استوا اگر چه در دفاتر مالیاتی به کار می رفته، نزد مردم رواجی نداشته است. همو حاصلخیزی دشت اطراف قوچان را ستوده است، و گوید هولاکوخان مغول شهر را تجدید بنا کرد ( قرن ۷ق ) ، و نوادهٔ او ارغون خان ( سلطنتش ۶۸۳–۶۹۰ق ) بر وسعت شهر افزود. غازان خان، از سلاطین ایلخانی ایران، در هنگام حکومت خود بر خراسان، یک معبد بودائی در قوچان ساخت. شاه عباس اول صفوی یکی از طوایف کرد را ( زعفرانلو ) در قوچان سکنی داد. بر تپه ای نزدیک قوچان، که بعدها به نادرتپه موسوم شد، نادرشاه به قتل رسید ( ۱۱۶۰ق ) . نادرشاه، پس از جنگ بخارا، چند ورق از قرآنی را که به خط غیاث الدین بایسنقر و در سمرقند ( یا در شهر سبز، یعنی کش ) مخزون بود به قوچان آورد، و بعدها ناصرالدین شاه قاجار دو ورق از آن را به موزهٔ تهران منتقل کرد ( ۱۳۰۰ یا ۱۳۰۱ق ) . قوچان از زلزله های سال های ۱۸۵۲، ۱۸۷۱، ۱۸۹۳، و ۱۸۹۵ میلادی ( ۱۳۱۲ق ) سخت آسیب دید، و گفته اند که در زلزلهٔ سال ۱۸۹۳ از سکنهٔ شهر دوازده هزار تن تلف شدند، و حدود ده هزار تن باقی ماندند. شهر جدید قوچان پس از زلزلهٔ سال ۱۸۹۵میلادی در حدود ده کیلومتری شهر ویران شده بنا شد. »
معنی کلمه قوچان در فرهنگ فارسی
معنی کلمه قوچان در دانشنامه عمومی
معنی کلمه قوچان در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه قوچان

معنی کلمه قوچان در ویکی واژه

قوچان نام شهری در شمال شرقی ایران در غرب خراسان رضوی که به خراسان شمالی متصل میشود.

جملاتی از کاربرد کلمه قوچان

آق کاریز، روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان قوچان در استان خراسان رضوی ایران.
همچنین در گروه‌های جداگانه دیگری از کردها در خراسان نظیر بجنورد، قوچان، درگز، کلات، شیروان، فاروج، اسفراین و در استان فارس مانند آباده و کرمان نیز زندگی می‌کنند. کردهای زیادی در شهرهای بزرگی چون حومه تهران و مشهد زندگی می‌کنند. در شرق و خارج از ایران، ایل مهم کردی در بلوچستان یافت می‌شود. شهر کرمانشاه پرجمعیت‌ترین شهر کردنشین ایران است.
پس از سه سال تحصیل در قوچان، به مشهد رفت و در آنجا ادبیات و علوم اسلامی را در حوزه علمیه فرا گرفت. در سال ۱۲۷۴ در ۱۹ سالگی به اصفهان رفت و در آنجا فلسفه را نزد آخوند ملا محمد کاشانی و فقه اسلامی را نزد شیخ عبدالکریم گزی و حکمت را زیر نظر میرزا جهانگیرخان قشقایی فرا گرفت.
طبق جدول مزبور، در سال ۱۳۱۶ خورشیدی، فقط شهرستان بجنورد وجود داشت که به تدریج ۴ شهرستان از آن منفک شد و هر کدام شهرستان مستقلی شدند. (توجه: شهرستان اسفراین از شهرستان سبزوار و شهرستان فاروج و شیروان، از شهرستان قوچان جدا شده‌است)
آلماجق، شهری از توابع بخش مرکزی شهرستان قوچان در استان خراسان رضوی ایران است.
الهیان، روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان قوچان در استان خراسان رضوی ایران.
همچنین فرزندان آقا نجفی قوچانی از همسر دومش، دو پسرش که به نام‌های علی و مهدی بودند: علی نجفی در قید حیات و ساکن مشهد و دبیر آموزش و پرورش است. پسر دیگرش مهدی نجفی نیز مرحوم شده است.
آسمان هفته‌نامه خبری–تحلیلی سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی بود که از آبان۱۳۹۰ تا بهمن ۱۳۹۲ در تهران منتشر می‌شد. صاحب‌امتیاز و مدیرمسئول این مجله عباس بزرگمهر بود و سردبیری آن نیز بر عهده محمد قوچانی بود. حامی مالی این مجله نیز غلامحسین کرباسچی بود.
دور جدید انتشار این روزنامه در آذر ۱۳۸۷ به سردبیری محمد قوچانی (سردبیر روزنامه‌های توقیف‌شدۀ شرق و هم‌میهن و هفته‌نامه‌های توقیف‌شدۀ شهروند امروز و نیم‌روز) اعلام شد. اما وزارت ارشاد دولت محمود احمدی‌نژاد بلافاصله اعلام کرد که امتیاز این روزنامه لغو شده‌است.
مردم این روستا در قدیم از منابع آبی فراوانی از جمله: رودخانه فصلی که از کنار روستا می‌گذرد و همچنین چشمه ای به نام «گرماب» بهره می‌بردند که در حال حاضر به دلیل خشکسالی‌های اخیر کشاورزی روستا در وضعیت نامطلوبی قرار دارد که باعث مهاجرت جوانان به شهرهای قوچان و مشهد شده‌است.