قطاع
معنی کلمه قطاع در لغت نامه دهخدا

قطاع

معنی کلمه قطاع در لغت نامه دهخدا

قطاع. [ ق ِ ] ( ع اِ ) کازود و کارد که بدان جامه و چرم و مانند آن بُرند. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ). || درم. ( منتهی الارب ). دراهم. ( اقرب الموارد ). || هنگام رسیدن خرما و انگور و جز آن و هنگام درودن آن. ( منتهی الارب ): هذا زمن القطاع ، و یفتح ؛ ای زمن صرام النخل. ( اقرب الموارد ). || ج ِ قِطْع. ( اقرب الموارد ) ( منتهی الارب ). رجوع به قِطْع شود. || ج ِ قطیع، به معنی شاخی که از آن تیر سازند. ( اقرب الموارد ) ( منتهی الارب ). رجوع به قطیع شود.
قطاع. [ ق ِ ] ( ع مص ) بریده و سپری شدن. ( اقرب الموارد ) ( منتهی الارب ). بریده و سپری شدن آب چاه. ( آنندراج ). رجوع به قَطاع و قُطوع شود. || از سردسیر به گرمسیر رفتن پرنده و به عکس.( اقرب الموارد ) ( منتهی الارب ). رجوع به قُطوع شود.
قطاع. [ ق َ ] ( ع اِ ) هنگام رسیدن خرما و انگور و جز آن و هنگام درودن آن. ( منتهی الارب ). رجوع به قِطاع شود. || ( مص ) بریده و سپری شدن و منقطع شدن ، یا کم شدن. رجوع به قُطوع شود. || از سردسیر به گرمسیر رفتن یا به عکس. ( اقرب الموارد ) ( منتهی الارب ). رجوع به قِطاع و قُطوع شود.
قطاع. [ ق َ ] ( ع مص ) بریده شدن دست از بیماری. ( منتهی الارب ). جدا شدن دست از بیماری ، یا به بریدن. ( اقرب الموارد ). رجوع به قَطْع و قِطاع شود.

معنی کلمه قطاع در فرهنگ معین

(قَ طّ ) [ ع . ] (ص . ) بسیار برنده ، قطع کننده .
(قُ طّ ) [ ع . ] (اِفا. ) جِ قاطع .

معنی کلمه قطاع در فرهنگ عمید

= قطعه
= قاطع
بسیاربرنده، بسیارقطع کننده.

معنی کلمه قطاع در فرهنگ فارسی

بسیارقطع کننده، بسیاربرنده، جمع قاطع به معنی برنده، قطاع الطریق: قطاع طریق، راهزنان
( صفت اسم ) جمع قاطع برنده ها . یا قطاع طریق . راهزنان قطاع الطریق : مسالک و ممالک که از تغلب دزدان و تعدی قطاع طریق مهجور و مدورس مانده بود ...
بریده شدن دست از بیماری جدا شدن دست از بیماری یا به بریدن .

معنی کلمه قطاع در دانشنامه عمومی

قطاع دایره یا قطاع بخشی از یک قرص یا دایره است که به دو شعاع و یک کمان محدود شده است. θ زاویهٔ مرکزی روبروی کمان، r شعاع دایره و L طول کمان است.
یک قطاع با زاویهٔ ۱۸۰ درجه را نیم دایره و با زاویهٔ ۹۰ درجه را ربع دایره می نامند. اگر دو انتهای کمان را به هر نقطه ای غیر از مرکز دایره وصل کنیم، بخش پدید آمده قطاع نخواهد بود؛ و زاویهٔ ساخته شده در آن هم زاویهٔ مرکزی نخواهد بود.
مساحت سراسر دایره برابر π r 2 است پس مساحت یک قطاع برابر است با حاصل ضرب نسبت زاویه ای که دربر دارد به زاویهٔ کل دایره ( ۳۶۰ درجه ) در مساحت کل دایره. اگر زاویهٔ θ به رادیان باشد، مساحت قطاع خواهد بود:
و اگر θ به درجه باشد:
روش دیگر آن است که مساحت این قطاع را از راه انتگرال زیر بدست آوریم:
پیرامون یک قطاع برابر است با مجموع طول کمان آن و دو شعاع دایره:
که در اینجا θ به رادیان است.

معنی کلمه قطاع در دانشنامه آزاد فارسی

قِطاع (sector)
قِطاع
قِطاع
در هندسۀ مسطحه، بخشی از دایره، محدود به دو شعاع و کمانی که آن دو شعاع را به هم می پیوندد. با انتخاب دو نقطه روی دایره و وصل کردن شعاع های منتهی به آن ها، دو قطاع ایجاد می شود که اندازۀ کمان و زاویۀ مرکزی روبه آن در قطاع بزرگتر بیشتر از ۱۸۰ درجه، و اندازۀ کمان و زاویۀ مرکزی روبه آن در قطاع کوچکتر کمتر از ۱۸۰ درجه است. اگر شعاع دایره برابر r و زاویۀ مرکزی روبه کمان قطاع برابر φ رادیان باشد، مساحت قطاع برابر است با (فرمول ۱).فرمول ۱:به عبارت دیگر، مساحت قطاع برابر است بـا حاصل ضربπr۲در اندازۀ زاویۀ مرکزی برحسب درجه تقسیم بر ۳۶۰ درجه. قطاع کروی جسم حاصل از دوران قطاعی از یک دایره حول یک قطر آن است.

معنی کلمه قطاع در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شخص زودباور، به خاطر خلل در عقل را قَطّاع گویند.
قطّاع، به کسی می گویند که از اسبابی که معمولا برای انسان های متعارف، قطع نمی آورد، به قطع می رسد و سریع القطع و زودباور است و این حالت، ناشی از خللی است که در عقل به وجود می آید و سبب بیماری زودباوری می گردد.بنابراین، مواردی که سریع القطع بودن، به جهت ذکاوت و تیزهوشی باشد، از محل بحث خارج است.

معنی کلمه قطاع در ویکی واژه

بسیار برنده، قطع کننده.
جِ قاط

جملاتی از کاربرد کلمه قطاع

که با آن دولت و اقطاع معمور بآن سامان در آفاق مشهور
وَ تَوَکَّلْ عَلَی اللَّهِ بدوام الانقطاع الیه.
از پی انقطاع نسل محن صبح او را طبیعت‌کافور
ز بهر انقطاع نسل دشمن پرندت را خواص طبع‌کافور
جمشید زمانه شاه مغرب اقطاع ده جهان دولت
قطاع‌های استوانه‌ای از برخورد یک یا چند استوانه با یک یا چند صفحه ایجاد می‌شود. برای یک استوانهٔ راست دایره‌ای چهار احتمال وجود دارد. صفحه مماس با استوانه‌است در نتیجه نقطهٔ مشترک صفحه و استوانه تنها یک خط راست است؛ صفحه و استوانه یکدیگر را قطع نمی‌کنند؛ یا به صورت راست قطع می‌کند به گونه‌ای که نقطه‌های مشترک آن‌ها دو خط موازی می‌شود. صفحه و استوانه یکدیگر را قطع می‌کنند و تشکیل یک بیضی می‌دهند، در صورتی که صفحه عمود بر محور استوانه باشد، تشکیل یک دایره را می‌دهند.
خواجه نصیرالدین طوسی در قرن ۱۳ میلادی در کتاب شکل القطاع، اولین بار مثلثات را بعنوان علم مطرح کرد که بخشی از علم ریاضی است.
با حملهٔ مغولان تحولات عمده‌ای در تشکیلات اراضی به وجود آمد و دیگر اقطاع نمی‌توانست هزینه‌های اردوی مغولان را تأمین کند؛ ایلخانان مغول اراضی را به املاک خصوصی تبدیل کردند و با این حملات مغولان، بسیاری ار زمین‌داران بزرگ اراضی خود را از دست دادند.