قرنیز
معنی کلمه قرنیز در فرهنگ عمید
معنی کلمه قرنیز در فرهنگ فارسی
( اسم ) جدولی که از آجر یا سیمان در جهت خارجی ایوان بشکل پیش آمدگی باریک بالای در و پنجره مانند حاشیه یا سایبان سازند .
معنی کلمه قرنیز در دانشنامه عمومی
این روزها از قرنیز به دلایل مختلفی در ساختمان ها و خانه ها استفاده می شود. قرنیز می تواند از طریق اتصال کف اتاق با دیوار هارمونی خاصی در فضا ایجاد کند و از نظر از حیث زیبایی شناسی مهم است. همچنین قرنیز با پوشاندن لایه بیرونی دیوارها از آن در برابر صدمات فیزیکی مانند برخورد کمد یا مبل محافظت کند. مهم تر از آن قرنیز مثل یک مانع از رسیدن آب و رطوبت به دیوار محافظت کرده و درنهایت از پوسیدگی و فرسایش دیوار جلوگیری به عمل می آورد. پس استفاده از قرنیز، تیری است با دو نشان؛ هم زیبایی و هم محافظت از دیوارها را تضمین می کند
• قرنیز چوبی
• قرنیز PVC یا وینیل
• قرنیز پلاستیکی
• قرنیز سنگی
• قرنیز سرامیکی
معنی کلمه قرنیز در دانشنامه آزاد فارسی
قَرْنیز
در معماری، پیش آمدگی تزیینی بر بالای یک دیوار برای محفوظ داشتن سطح دیوار، یا برای تزیین یا تکمیل رخبام. نیز هر پیش آمدگی که روکشی برای قسمتی از ساختمان باشد، ازجمله در درگاه. قرنیز به ویژه به عضو بالایی پیشانیِ ستون در شیوۀ ستون سازی کلاسیک اطلاق می شود؛ در این صورت به سه قسمت تقسیم می شود: ابزار زیرخواب، ابروی رخبام، و ابزار رخبام.
معنی کلمه قرنیز در ویکی واژه
نوار باریکی از سنگ، موزاییک ، ام دی اف و پلاستیک از نوع پی وی سی و پلی استایرن می باشد که در پایین دیوار برای پیشگیری از کثیف شدن آن نصب میکنند.
جملاتی از کاربرد کلمه قرنیز
که همین عناصر در کعبه زرتشت یا در آرامگاه داریوش در نقش رستم دیده میشود. در دوران اشکانی قرنیز و مقرنس با هم بکار رفتهاند به عنوان مثال کاخ آشور در عراق یا کاخ هترا که از مقرنسهای بریدهبریده استفاده شدهاست. دوران ساسانی را هم میتوان دورهٔ رواج و پیچیدگی بیشتر عنصر مقرنس در معماری قبل از اسلام دانست.
فرهنگ معین، ذیل «مقرنس» آورده: آنچه به شکل نردبان و پلهپله ساخته شده. بنای بلند مدوّر و ایوان آراسته و مزیّن با صورتها و نقوش که بر آن با نردبان پایه روند. قسمی زینت که در اتاقها و ایوانها به شکلهای گوناگون گچبُری کنند. کنگرهدار. قرنیزدار.
دوم: یک ردیف جرزهای مستطیل شکل که در بالای قرنیز اول قرار گرفته و از پایین بریده و آویزان دیده میشود.
اول: یک قرنیز ظریف بلافاصله پس از دیوار
مقرنس را در ابتدا دارای نقشی تزئینی میدانستند که رد پای آن را میتوان حتی تا پیش از دوران هخامنشی در ایران نیز دنبال کرد و اولین نمونه مشهور آن «دکان داوود» از زمان ماد است؛ و در سر پل ذهاب که نمای صخرهای آن دارای سه جلو آمدگی در روی هم و هرکدام محیط بر دیگریست و مانند یک قرنیز که مرکب است خود را نشان میدهد.