قاصدک
معنی کلمه قاصدک در لغت نامه دهخدا

قاصدک

معنی کلمه قاصدک در لغت نامه دهخدا

قاصدک. [ ص ِ دَ ] ( اِ مرکب ) گیاهی از نوع کمپوزاسه شامل انواع متعدد است که در غالب نقاط یافت میشود. این گیاه بوته ای دارد که تا حدی برآمده و برگهائی دارد که بهم جمع شده اند. در قم آن را خبرآورک و در خراسان خبرکش گویند.

معنی کلمه قاصدک در فرهنگ معین

(ص دَ ) [ ع . ] (اِ. ) نوعی گیاه علفی چتر مانند که میوه های آن را باد به آسانی به هر سوی برد، گل قاصد.

معنی کلمه قاصدک در فرهنگ فارسی

گل قاصد

معنی کلمه قاصدک در فرهنگ اسم ها

اسم: قاصدک (دختر) (فارسی) (طبیعت) (تلفظ: qāsedak) (فارسی: قاصدک) (انگلیسی: ghasedak)
معنی: چیزی بسیار سبک و گِرد متشکل از پرهای چتر مانندی که در هوا پرواز می کند، ( در گیاهی ) چیزی بسیار سبک و گِرد متشکل از پرهای چتر مانندی که در هوا پرواز می کند و در اصل میوه ی گیاه است، گیاه این میوه که علفی، پایا، خودرو، و از خانواده ی کاسنی است و گل های زرد و ساقه ی کوتاه دارد

معنی کلمه قاصدک در دانشنامه عمومی

گل قاصدک ( سرده ) ( نام علمی: Taraxacum ) یک جنس بزرگ از گیاهان گلدار در خانواده گیاهان دارای گل های سبدی ( کلاپرک ) ( Asteraceae ) است که از گونه هایی که معمولاً به عنوان قاصدک شناخته می شوند تشکیل شده است. این جنس بومی اوراسیا و آمریکای شمالی است، اما دو گونه رایج در سراسر جهان، T. officinale ( قاصدک معمولی ) و T. erythrospermum ( قاصدک دانه قرمز ) ، از اروپا به آمریکای شمالی وارد شدند و اکنون به صورت گل وحشی تکثیر می کنند. هر دو گونه خوراکی هستند.
گیاه قاصدک به نامهای خبررسانک، خبربیار یا خبرچین هم شناخته می شود و در طب سنتی به طَرَخشَقون یا طَرَشقوق معروف است و به آن هندبای بری، خبربیار، کاسنی بری و دندانِ شیر نیز گفته می شود.
گل های قاصد معمولی «Taraxacum sect. Ruderalia» و «Taraxacum officinale Weber» دسته ای از قاصدک ها را تشکیل می دهند که همگی از خانواده گیاهان دارای گل های سبدی ( Asteraceae ) هستند.
گل قاصد گیاهی علفی و دائمی با برگهای کشیده و دارای بریدگی و ریشه ای عمودی به رنگ قهوه ای مایل به زرد است. برگ های گل قاصدک سبزرنگ بوده، بریدگی های مثلث شکل و نوک تیز دارند. برگ ها به طور دسته ای در پایین گیاه جمع هستند و ساقه گل دهنده ای از میان گیاه رشد می کند که ممکن است به ارتفاع ۴۰ سانتی متر برسد. ساقه و ریشهٔ این گیاه دارای شیرآبهٔ سفیدرنگی می باشد.
این ساقه ها منتهی به نهنجی می شوند که بر رویش گل های زردرنگ زیبا و زبانه ای بروی گل آذین کلاپرک ( به قطر ۳ تا ۵ سانتیمتر ) قرار دارند. گلبرگ های زبانه ای شکلش دایره وار از داخل به خارج به تدریج باز می شوند. گل ها در عمرِ چندین روزهٔ خود شب ها و در هنگام باران و نیز در هنگام خشکی هوا بسته می شوند. میوه اش فندقه و دارای دسته تارهای ابریشمی در قسمت انتهایی است که به آن قاصدک می گویند زیرا به منظور بذرافشانی به پرواز درمی آید.
این گیاه دارای ریشه ای به رنگ قهوه ای است عمق ریشه معمولأ بین ۱۵ تا ۴۵ سانتیمتر است ولی عمیقتر هم حتی تا یک متر ( و به ندرت تا دو متر ) گزارش شده است.
گیاهی است علفی و دائمی که به طور خودرو در بیشتر مزرعه ها و دشت ها، در وسط چمن، حاشیه شوره زار، کنار جاده ها و اراضی بایر و به طورکلی در همه جا می روید. در چمن، مراتع و بسیاری مزارع به عنوان یک علف هرز مشکل محسوب می شود.
قاصدک (شعر). «قاصدک» عنوان یکی از مشهورترین شعرهای مهدی اخوان ثالث ( م. امید ) است. این شعر در چهار بند با خطاب قرار دادن قاصدک از جانب راوی سروده شده است.
قاصدک یکی از شعرهای آلبومی با همین نام با صدای محمدرضا شجریان است.
معنی کلمه قاصدک در فرهنگ معین
معنی کلمه قاصدک در فرهنگ فارسی
معنی کلمه قاصدک در فرهنگ اسم ها
معنی کلمه قاصدک در دانشنامه عمومی
معنی کلمه قاصدک در ویکی واژه

معنی کلمه قاصدک در ویکی واژه

نوعی گیاه علفی چتر مانند که میوه‌های آن را باد به آسانی به هر سوی برد، گل قاصد.

جملاتی از کاربرد کلمه قاصدک

الوجه الثانی: ان الکلام تم عند قوله: الْعَزِیزُ الْعَلِیمُ، ثم ابتدء اللَّه عز و جل دالا علی نفسه بصنعه فقال: الَّذِی جَعَلَ، ای هو الذی جَعَلَ لَکُمُ الْأَرْضَ مَهْداً، ای موضع قرار و طمأنینة، وَ جَعَلَ لَکُمْ فِیها سُبُلًا، طرقا لِتَسْلُکُوا مِنْها لامور الدین و الدنیا لَعَلَّکُمْ تَهْتَدُونَ الی مقاصدکم فی اسفارکم و قیل تهتدون الی الایمان.
«وَ أَلْقی‌ فِی الْأَرْضِ رَواسِیَ أَنْ تَمِیدَ بِکُمْ» الرّواسی الثّوابت و المید المیل، و المعنی خلق اللَّه فی الارض جبالا کراهة ان تمید بکم و تضطرب بکم، و عند الکوفیّین معناه لان لا تمید بکم. قال وهب: لمّا خلق اللَّه الارض جعلت تمور، فقالت الملائکة انّ هذه فی غیر مقرّة احدا علی ظهرها فاصبحت و قد ارسیت بالجبال لم تدر الملائکة ممّ خلقت الجبال، «و انهارا» ای و جعل فیها انهارا کالنّیل و الفرات و دجلة، «وَ سُبُلًا» ای طرقا مختلفة الی کلّ بلدة، «لَعَلَّکُمْ تَهْتَدُونَ» بمقاصدکم. و قیل لتهتدوا الی توحید ربّکم.
اسلام‌آباد محل رویش گیاهان مختلف و کم‌یاب نظیر ماش وحشی و قاصدک است؛ هم‌چنین گیاهان غیربومی مانند گل‌های سرخ و یاسمن نیز در این شهر پرورش پیدا می‌کنند. گونه‌ای از درختان برگ‌ریز به شهر جلوهٔ پاییزی می‌بخشند.
در فاصلهٔ سال‌های دههٔ ۱۳۶۰، شجریان همکاری گسترده‌ای را با پرویز مشکاتیان آغاز کرد که حاصل آن آلبوم‌هایی چون بیداد، آستان جانان، سرّ عشق (ماهور)، نوا، دستان، گنبد مینا، دود عود، جان عشاق و قاصدک بود. در این سال‌ها به همراه گروه عارف به سرپرستی مشکاتیان کنسرت‌هایی را در خارج از ایران اجرا کرد. از میان این آثار، آلبوم بیداد به خاطر متأثر بودن محتویات آن از شرایط اجتماعی و سیاسی ایران در اوایل انقلاب و دههٔ ۱۳۶۰ و داشتن حالت اعتراضی بسیار در میان عموم مردم مورد استقبال قرار گرفت. خود محمدرضا شجریان نیز در مصاحبه با بی‌بی‌سی گفته بود که این اثر بیان‌گر اعتراض آن‌ها به آن شرایط و پیگیری وعده‌های عملی نشدهٔ حکومت بوده است.
پس از انتشار آلبوم «بیداد» و واکنش‌ها به آن، هنگام انتشار آلبوم قاصدک در اوایل دهه هفتاد، بخش ممیزی ارشاد با دست گذاشتن روی بیتی از شعر سعدی به انتشار آلبوم مجوز نداد. آن بیت، این بود: «جماعتی که نظر را حرام می‌گویند/ نظر حرام بکردند و خون خلق حلال» این آلبوم البته به صورت زیرزمینی در سطحی وسیع توزیع شد.