فواره
معنی کلمه فواره در لغت نامه دهخدا

فواره

معنی کلمه فواره در لغت نامه دهخدا

( فوارة ) فوارة. [ ف َوْ وا رَ ] ( ع اِ ) چشمه آب. || مغاکچه برسوی ران اسب تا شکم که استخوانی نپوشد آنرا. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). بعضی گویند که صیغه مبالغه است از فور به معنی جوشیدن ، لیکن در عربی مستعمل نیست و از تصرف فارسیان مستعرب باشد. ( غیاث از سراج ). لوله ای آهنین که به منبعی در محلی مرتفع متصل است و از دهانه آن آب فوران کند. ( فرهنگ فارسی معین ) : اشک ندامت بر صفحات وجنات از فواره دیدگان روان کرد. ( سندبادنامه ). آب از یک فرسنگ از سر کوه رانده و به فواره برین سر بالا آورده. ( ابن بلخی ).
- امثال :
فواره چون بلند شود سرنگون شود ؛ به کنایت ، یعنی قدرت پایدار نیست. هر ترقی تنزلی به دنبال دارد.
فؤارة. [ ف ُ آ رَ ] ( ع اِ ) فئرة. ( منتهی الارب ). رجوع به فئرة شود.
فوارة. [ ف ُ رَ ] ( ع اِ ) سرجوش دیگ. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). رجوع به فُوار شود.

معنی کلمه فواره در فرهنگ معین

(فَ وّ رِ ) [ ع . فوارة ] ۱ - (ص . ) مؤنث فوار، بسیار جوشنده . ۲ - (اِ. ) چشمه ای که آب آن فوران کند. ۳ - لوله ای که آب از آن با فشار به بیرون می جهد.

معنی کلمه فواره در فرهنگ عمید

لولۀ متصل به منبع آب که آب از آن به هوا می جهد.

معنی کلمه فواره در فرهنگ فارسی

مونث فوار، بسیارجوشنده، چشمهای که آب از آن فوران کند، لوله وصل به منبع آب که آب از آن بهوابجهد
۱ - ( صفت ) مونث فوار بسیار جوشنده ۲ - ( اسم ) چشمه ای که آب آن فوران کند ۳ - لوله ای آهنین که به منبعی در محلی مرتفع متصل است و ازدهانه آن لوله آب فوران کند .
فئره

معنی کلمه فواره در دانشنامه عمومی

فواره ( به انگلیسی: Fountain ) به معنای منبع یا چشمه، مخزن تزئینی است که برای تخلیه آب استفاده می شود. همچنین ساختاری است که آب را برای یک جلوه تزئینی یا چشمگیر به هوا پرتاب می کند.
فواره ها در اصل صرفاً کاربردی بودند و به چشمه ها یا قناتها متصل بودند و برای تأمین آب آشامیدنی و آب برای استحمام و شستشوی ساکنان شهرها و روستاها استفاده می شدند. تا پایان قرن نوزدهم، بیشتر فواره ها با نیروی گرانش کار می کردند و به منبع آب بالاتر از فواره، مانند مخزن یا قنات نیاز داشتند تا جریان آب یا جت به هوا برود.
علاوه بر تأمین آب آشامیدنی، از فواره ها برای تزئین و تجلیل از سازندگان آن استفاده می شد. فواره های رومی با نقاب برنزی یا سنگی جانوران یا قهرمانان تزئین شده بودند. در قرون وسطی، طراحان باغ موری و مسلمان از فواره ها برای ساختن نسخه های مینیاتوری باغ های بهشتی استفاده می کردند. لوئی چهاردهم پادشاه فرانسه از فواره های باغ ورسای برای نشان دادن قدرت خود بر طبیعت استفاده کرد. فواره های تزئینی باروک رم در قرن های ۱۷ و ۱۸ نقطه ورود قنات های بازسازی شده رومی را نشان می داد و پاپ هایی را که آنها را ساخته بودند تجلیل می کرد.
امروزه از فواره ها برای تزئین پارک ها و میدان های شهر استفاده می شود. احترام گذاشتن به افراد یا رویدادها؛ برای تفریح و سرگرمی یک پد آب پاش یا استخر اسپری به ساکنان شهر اجازه می دهد تا در تابستان وارد شوند، خیس شوند و خنک شوند. این فواره موزیکال فواره های متحرک آبی، نورهای رنگی و موسیقی ضبط شده را که توسط کامپیوتر کنترل می شود، برای جلوه های رؤیای ترکیب می کند. فواره ها نیز می توانند ابزار موسیقی باشند که با بستن یک یا چند جت آب آنها نواخته می شود. فواره های آشامیدنی، آب آشامیدنی تمیزی را در ساختمان های عمومی، پارک ها و فضاهای عمومی فراهم می کنند.
اندکی پس از گسترش اسلام، عرب ها باغ های معروف اسلامی را در شهر خود قرار دادند. باغ های اسلامی پس از قرن هفتم به طور سنتی توسط دیوارها محصور شده و برای نشان دادن بهشت طراحی شده اند. باغ های بهشتی به شکل صلیبی با چهار کانال نشان دهنده رودخانه های بهشتی، چهار بخش جهان را تقسیم می کردند. گاهی آب از چشمه ای در مرکز صلیب فوران می کند که نمایانگر چشمه یا چشمه سلسبیل است که در قرآن به عنوان منبع نهرهای بهشتی توصیف شده است.
معنی کلمه فواره در فرهنگ معین
معنی کلمه فواره در فرهنگ عمید
معنی کلمه فواره در فرهنگ فارسی
معنی کلمه فواره در دانشنامه عمومی

معنی کلمه فواره در ویکی واژه

فوارة
مؤنث فوار، بسیار جوشنده.
چشمه‌ای که آب آن فوران کند.
لوله‌ای که آب از آن با فشار به بیرون می‌جهد.

جملاتی از کاربرد کلمه فواره

امکانات شامل آبگرم، سینمای ۴ بعدی، فواره‌های موسیقی و شبیه‌ساز اتومبیل مسابقه ای است.
دود آه عاشقان فواره بر گردون زند گر سمند ناز او با جلوه از هرسو گذشت
در مناطقی که آب و هوای خشک دارند، باید پرش آب (فواره، آبشار) بیشتر باشد. در صورتی که برای آب و هوای مرطوب، ریزش و پرش آب حتی‌الامکان باید کمتر شود. در مناطقی مثل تهران بهتر است حدود ۲۵درصد از مساحت کل پارک به آب و آب‌نماها اختصاص داده شود.
سازمان عفو بین‌الملل همچنین از دولت خواسته‌است تا اجازه تظاهرات مسالمت‌آمیز را بدهد. در نامه‌ای که در ۲۰ آوریل در روزنامه گاردین منتشر شد، شعبه بریتانیایی آن خواستار آزادی عین‌الله فتح‌الله اف و دیگر روزنامه‌نگاران بازداشت شده شد و تأکید کرد که دولت باید «از استانداردهای بین‌المللی در مورد حقوق بشر - به ویژه حق تجمع و حق تشکیل اجتماعات و آزادی بیان پیروی کند.» مؤسسه مطبوعاتی بین‌المللی نیز انتقادات عفو بین‌الملل را تکرار کرد و اخراج سه روزنامه‌نگار سوئدی توسط دولت آذربایجان را به دلیل گزارش در مورد تظاهرات ۱۷ آوریل در میدان فواره محکوم کرد.
اندر ظلمات است خضر در طلب آب کان عین حیات خوش فواره ما کو
هر ستون او بود فواره دریای نور بس که در آیینه گردیده است سر تا پا نهان
شد ز فیض عالم بالا زبان من دراز سربلندی در خور منبع بود فواره را
زبس فواره اش بارد بکهسار گرفت از سبزه تیغ کوه زنگار
ز دل به دیده مرا خون ز دیده بر رخ من چنان که آب ز فواره ناگهان جهدا
زبس تیر بر جوشن او نشست زهر حلقه اش خون چو فواره جست
ز قندیلش نمایان شعله طور بود چوگان او فواره نور
حیاط مستطیل شکل مرکزی آن حدود ۲۸٫۷ متر طول و ۱۵٫۶ متر عرض دارد و محور طولانی آن تقریباً از شرق به غرب تراز شده‌است. طاق‌ها و ستون‌های رواق اطراف به شکل پیچیده‌ای از تک ستون‌ها به‌طور متناوب با گروه‌های دو یا سه ستونی چیده شده‌اند، طرحی که در معماری اسلامی بی‌نظیر است. دو غرفه پرآذین در ضلع شرقی و غربی حیاط قرار دارند، در حالی که مرکز آن توسط فواره معروف شیرها اشغال شده‌است. این فواره از یک حوض بزرگ تشکیل شده‌است که توسط دوازده مجسمه شیر شیک احاطه شده‌است که همگی از سنگ مرمر تراشیده شده‌اند. در لبه حوض، کتیبه شعری از ابن زمرک وجود دارد که زیبایی چشمه و قدرت شیرها را می‌ستاید، و سیستم‌های هیدرولیک آن‌ها و نحوه کار آن‌ها را نیز توصیف می‌کند.
زوصفش چون توانم بود خاموش که چون فواره معنی می زند جوش
آبشارِ دست ساخته یا آبشارِ مصنوعی یک فضایِ آبیِ دست ساز است که ریزشِ آبِ چشمه، فواره، یا یک آبشارِ طبیعی را شبیه‌سازی می‌کند.
سیدا در جوی ارباب کرم نم بس که نیست آب حسرت می‌زند جوش از لب فواره‌ها