فرزان. [ ف َ ] ( اِ ) علم. حکمت. دانش. ( برهان ). حکمت. ( صحاح ) ( اسدی ). || استواری. ( برهان ). || ( ص ) حکیم. فیلسوف. فرزانه. ( یادداشت به خط مؤلف ) : هر کجا تیزفهم فرزانی است بنده کندفهم نادانی است.سنائی.- نافرزان ؛ بی دانش. نادان : مخالفان تو بی فره اند و بی فرهنگ معادیان تو نافرخند و نافرزان.بهرامی سرخسی.رجوع به فرزانه شود. فرزان. [ ف ِ ] ( معرب ، اِ ) فرزین شطرنج. معرب است. ج ، فرازین. ( منتهی الارب ). مهره ای باشد از جمله مهره های شطرنج وآن به منزله وزیر است. ( برهان ). رجوع به فرز شود.
ای عشق تو داده خواب مستانه به عقل شادم به تو چون مردم فرزانه به عقل
از فرزانگان هندوستان و مرتاض بوده. این بیت از اوست:
سرانجام وی پس از گذشت دو سال و هفت ماه از زندانی شدن، در ۲ دسامبر ۲۰۱۵ به مناسبت روز ملی امارات متحده همراه با تعداد دیگری از زندانیان مورد عفو قرار گرفت. او پس از آزادی در ۱۷ آذر ۱۳۹۴ (۸ دسامبر ۲۰۱۵) به استکهلم در سوئد بازگشت. فرزان پس از آزادی از زندان، در جریان ملاقات با خانواده و وکیلش به خبرنگاران گفت: امروز، شادترین روز زندگی من است. وی در حال نوشتن کتابی سه زبانه به زبانهای سوئدی، انگلیسی و فارسی در این خصوص است.
همان نیز فرزانه یک خانه بیش نرفتی نبودی ازین شاه پیش
نظر بر شاهد و دل پیش ساقی گوش بر مطرب حکیما خود بگو کی قوه فرزانگی دارم
مکن عیب دیوانه عشق کیش که عقلش ز فرزانه بیش است بیش
ای خسرو فرزانه که شاهان اولی الامر امر تو شمارند ز هر طاعت والی
فرزانه منصوری، همسر این نویسنده، منصوری در پی تأسیس بنیاد یا موزهای به نام نادر ابراهیمی بوده و حتی در مصاحبهای گفته بود: «اگر فکری به حال آثار همسرم نشود، آنها را یکجا در حیاط خانه به آتش میکشم.»
فرزند او فریدون فرزانه آهنگساز و موسیقیدان پیشگام ایرانی بود.
او همچنین از سوی برنامه فرزانگان که به سفارش شبکه اول سیمای جمهوری اسلامی ایران تهیه شده بود به عنوان چهره ماندگار در عرصه علمی معرفی میشود و در فیلم مستندی زندگی و فعالیتهای علمی وی بازگو میشود.
سازدت آزاد از بند قبا دیوانگی از گریبان، طوق بر گردن نهد فرزانگی
عشاق طریق ورع و زهد ندانند زهد و ورع از مردم فرزانه طلب کن
اطلاعات مبهمی نیز از بروز آشوبهای داخلی که با تدبیر و فرزانگی امپدوکلس فرونشسته است، بر ما مکشوف است.
«مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» در سال ۱۳۹۰ تشکیل شده که رهبر جمهوری اسلامی از آن خواست ظرف دو سال نسخه ارتقا یافته این الگو را تصویب کند. نسخه اولیه این الگو طی هفت سال و با کار «چند هزار تن از صاحبنظران و استادان دانشگاهی و حوزوی و فرزانگان جوان» تدوین شدهاست. در هنگام ابلاغ، قرار بود اجرای این سند از سال ۱۴۰۰ شمسی آغاز شود و به ترسیم «اهم مبانی و آرمانهای پیشرفت و افق مطلوب کشور در پنج دههٔ آینده» بپردازد. «جملهسازیهای واضح»، «تکرار مکررات» و «متن شعارگونه» از جمله نقدهایی است که به این الگو وارد شدهاست.
گرو باید مصلی را به دست آور قدح می را مصفا کن دل و جان را، مشو خود مرد فرزانه
فرزانه علیبن محمد که اگر چرخ وصف علو محمدتش کرد سزا کرد