فراماسونری
معنی کلمه فراماسونری در فرهنگ معین
معنی کلمه فراماسونری در فرهنگ عمید
معنی کلمه فراماسونری در فرهنگ فارسی
سازمانی دارای مقررات خاص ومجامع سری ومرموزاست ودربعضی کشورهابخصوص انگلستان تشکیلات داردواعضای آن رافراماسون گویند
معنی کلمه فراماسونری در دانشنامه عمومی
فراماسونری بواسطه ویژگی های که داشته اند، برای علاقه مندان به تئوری های توطئه جذاب بوده اند و تئوری های توطئه بیشماری در طول مدت ها به آنها زده شده است.
فراماسونری در ابتدا جنبشی لیبرال بوده است که مبتنی بر باز تولید اندیشه های گنوستیک در دوران پس از اصلاحات در اروپا بوده است. فراماسون ها با شعار «برابری، مساوات، برادری» نقش بزرگی در انقلاب های بزرگ معاصر مانند انقلاب آمریکا علیه استعمار انگلیس، انقلاب کبیر فرانسه، انقلاب مشروطیت ایران [ نیازمند یادکرد دقیق] و جنبش انقلابی ضد استعمار اسپانیا در آمریکای جنوبی داشته است. عقاید لیبرال جنبش فراماسونری باعث واکنش های مذهبیان و محافظه کاران، گروه های بنیادگرا، مذهبیون بنیادگرا و ملی گرایان شده است. همچنین مخالفت با نظام طبقاتی کشیشی مسیحیت، باعث دشمنی کلیسای کاتولیک روم با فراماسونری شده است. این گروه ها فراماسونری را جنبشی الحادی و شیطانی معرفی می کنند. [ نیازمند یادکرد دقیق] همچنین اعتقاد برخی ها به داستان معبد سلیمان باعث نفرت گروه های ضد یهود از فراماسونری شده است. حالت مخفی این جنبش و منشأ بریتانیایی آن باعث شده است که برای برخی چنین پنداشته شود که این جنبش ابزار توطئه انگلو - صهیونیست جهانی است. به شکل تاریخی، رژیم های دیکتاتوری مبتنی بر راست افراطی همچون نازی ها و مبتنی بر چپ افراطی همچون نظام های کمونیستی بلوکِ شرق به انتقاد و سرکوب فراماسونری می پرداختند. حجم عظیمی از نوشته های موجود در مورد فراماسونری موجود است که به چهار هزار کتاب و هزاران مقاله می رسد. با این همه بیشترین این نوشتارها به صورت افراطی نگارش شده اند: یا بی قید و شرط از فراماسونری دفاع می کنند یا آنها را فرصت طلب و عامل انواع صدمات به جامعه می دانند. در ایران جنبش فراماسونری بسیار نخبه گرا بود و به شکل تاریخی بسیار بیشتر از غرب هدف قائلانِ به تئوری های توطئه قرار گرفت. در کل به علت اطلاعات کم، تحلیل دربارهٔ این جنبش در ایران بسیار سخت است.
معنی کلمه فراماسونری در دانشنامه اسلامی
فراماسون گرفته شده از کلمه فرانسوی فرانماسون (franemason) بوده که ترجمه لغوی آن "بنّای آزاد" می باشد. تاریخ تشکیل فراماسون ها به قرون وسطی برمی گردد و بدین نحو که در آن ایام بنّاهای آزاد روزمزد دوره گرد، با تشکیل اتحادیه ای در شهری از فرانسه گرد هم آمده و برای پیش برد منافع مشترک شان تصمیماتی اتخاذ می کردند و آن ها پس از مدتی تشکیلاتِ مخفی و زیرزمینی خود را به نام فراماسون نامیدند… در قرون ۱۸ و ۱۹ میلادی تشکیلات فراماسون به خدمت امپریالیسم درآمد و همانند میسیون ها (هیات های مذهبی) به عنوان جاده صاف کن استعمار به مناطق مختلف دنیا گسیل داده شدند… بزرگترین لژ آنان در انگلیس تشکیل شد که عمدتاً بعنوان عامل انگلیس عمل می کردند و اعضای اصلی این دستگاه از اعیان، اشراف، سرمایه داران و بازاریان متموّل بودند. در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، شعب دستگاه فراماسون در کنار استعمار به کشورهای اسلامی، بخصوص ترکیه، ایران و جهان عرب راه پیدا کردند… فراماسون عضو انجمن های سری است که با استعمار انگلیس سیا و امریکا رابطه مستقیم داشته و مرام ادعایی اش اخوت و برادری، ولی انگیزه اصلی وی تصاحب قدرت و زور و زَر و خدمت به امپریالیسم می باشد. بطور کلی می توان گفت که فراماسونر در سده ۱۸ از هر جهت یک نهاد وابسته به بورژوازی به شمار می رفت و از طرفی همین طبقه نوپا بود که در برابر دو طبقه دیگر اشراف وابسته به کلیسا و اشراف حاکم بر سیاست دولت، بپاخاسته و به کمک عوامل و نهادهای خود از جمله انجمن های فراماسون گری، خواهان آزادی، آزادی از نوع فئودالیته مذهبی و سیاسی، آزادی در کار، بازرگانی و انباشتن سرمایه بود. بوژروازی فریاد برابری سر می داد، زیرا می خواست در زمینه حقوق سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و قضایی …با دو طبقه دیگر برابر باشد. از پیشتازان انقلابی و سیاسی نیمه دوم سده هیجدهم که به جرگه فراماسون گری پیوستند انقلابیون آمریکا بودند ولی فراماسون گری در آمریکای شمالی به کوشش فراماسونری انگلیسی، اسکاتلندی و ایرلندی در دهه های آغازین سده هیجدهم پدید آمد …
فراماسون های معروف جهانی
شخصیت های معروف جهانی که جزو فراماسون ها بوده اند:- بنیامین فرانکلین که از امضاکنندگان بیانیه استقلال امریکا و به عنوان استادبزرگ پنسیلوانیا بود.- جرج واشنگتن اولین رییس جمهور آمریکا در سن ۲۱ سالگی یعنی در ۱۷۷۶ فراماسون شد.- به گفته ویل دورانت در تاریخ تمدن، گروهی از کشیشان کلیسا و حتی برادران لوئی شانزدهم شاه فرانسه فراماسونر بودند.- اندیشه گران و نویسندگانی چون مونتیسکیو، ولتر، روسونیز فراماسونر بودند.- انقلابی نام دار فرانسه "میرابو" خود فراماسونر بود.- تزارپتر سوم در ۱۷۶۲ به عضویت فراماسونری درآمد.- به گزارش برخی اسناد، گریبایدوف سفیر روسیه در ایران به سال ۱۸۲۸ فراماسونر بود.- لئون تولستوی: وی که نویسنده نامدار روسی است در کتاب جنگ و صلح بخشی از کتاب را درمورد یکی از قهرمانان داستان بنام «پی یر» به ذکر آداب و رسوم فراماسونان اختصاص می دهد که خود نشان رشد این مسلک در روسیه بوده است.- ادوارد هفتم پادشاه انگلیس استاد بزرگ فراماسونری انگلستان بود در سال ۱۹۰۱.- شاهزاده ویلز که سپس شاه انگلستان شد، ابتدا عنوان استاد بزرگ فراماسونری را برای خود برگزید و سپس آن را رها کرد و عنوان "نگهبان فراماسونری انگلستان" را برای خویش انتخاب نمود.- ژنرال ولزلی (welseley) فرمانده نیروهای انگلیسی در خیزش میهن پرستانه عرابی پاشا در مصر به سال ۱۸۸۲ میلادی فراماسونر بود.
فراماسونری در ایران
میرزا ملکم خان ناظم الدوله که در سال ۱۲۷۴/۱۸۵۷ به عضویت لژ "دوستی صادقانه پاریس درآمده بود، نخستین بار در سال ۱۲۷۵/۱۸۵۸م یک انجمن پنهانی بنام فراموش خانه در تهران بنیاد نهاد و گفته شده است که ملکم خان هم نوایی ناصرالدین شاه را برای اینکار نیز بدست آورده بود ولی در سه چهار سال بعد فراموش خانه توسط ناصرالدین شاه تعطیل شد. پس از کشته شدن ناصرالدین شاه سال ۱۳۱۴/۱۸۹۶ (آنان که با فراموش خانه آشنا بودند) انجمنی همانند فراموش خانه ولی به نام "جامعه آدمیت" بنیاد نهادند و اندیشه های ملکم خان را تبلیغ کردند سرپرست این انجمن پنهان عباسقلی خان آدمیت بود که اعضای آن را بسیاری از سرشناسان ایران تشکیل می دادند… لازم به تذکر است جامعه آدمیت در انقلاب مشروطیت ایران که از ۱۳۲۴/۱۹۰۶ آغاز شد سخت درگیر بود و در پیش برد آرمان های انقلاب نیز کوشید… در سال ۱۳۲۵-۱۹۰۷ نخستین انجمن فراماسون گری ایران که از سوی سازمان های فراماسون گری به رسمیت شناخته شد نام گرفت و یکی از کسانی که به لژ بیداری پیوسته بوده میرزا صادق خان امیر فراهانی مشهور به ادیب الممالک شاعر نامدار بود…
فراماسون ها در مشروطیت و انقلاب
...
معنی کلمه فراماسونری در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه فراماسونری
الیزابت آلدورف محترم (۱۶۹۳/۱۶۹۵ - ۱۷۷۳/۱۷۷۵)، متولد شده با نام الیزابت سنت لژه محترم، که در زمان خود با نام بانوی فراماسون شناخته میشد، اولین زن در تاریخ میباشد که به عضویت عادی فراماسونری درآمده است.
هر درجه از درجههای فراماسونری، در مراسم ماسونی مربوط به آن درجه به افراد اعطا میشود. مراسم درجه سوم، استاد ماسون، ترکیبی از یک مراسم نمایشی از داستان قتل و زنده شدن مجدد هیرام ابیف، معمار معبد سلیمان، و همچنین سخنرانیهای اخلاقی با مضمون تعهدهای فرد به طریقت فراماسونری و آموزش برخی اصول و وظایف استاد ماسون است که با استفاده از سمبل و نمادهای فراماسونری به فرد آموزش داده میشود. این مراسم با حضور خود فرد و با همکاری متصدیان لژ، و ریاست استاد اعظم اجرا میشود.
استیون نایت در کتاب برادری به نحوه ورود فراماسونری به بریتانیا اشاره و به نقد آن پرداخت.
فرمانفرمائیان همچنین گزارش کرده که پرون در طول دوره ملی شدن صنعت نفت ایران، اطلاعاتی را در این خصوص از دستاندرکاران این امر جمعآوری میکردهاست. گاهی پرون جهت شرکت در لژهای فراماسونری به خارج از کشور نیز اعزام میشدهاست.
برخی از لژها از تابلوهای ردیابی استفاده میکنند: تصاویر نقاشی شده یا چاپ شده که نمادهای نمادین مختلف فراماسونری را به تصویر میکشند. آنها میتوانند به عنوان کمک آموزشی در طول سخنرانیهایی که هر یک از سه درجه را دنبال میکنند، زمانی که یک عضو با تجربه مفاهیم مختلف فراماسونری را برای اعضای جدید توضیح میدهد، استفاده شود.
«... فراماسونری به عنوان تشکیلاتی منسجم، مرموز و درهم پیوسته با مراکز جهانی قدرت سیاسی، پدیدهای است که از قرن هجدهم به بعد و در پیوند با رویکرد استعماری تمدن غرب و مراحل تاریخی شکلگیری آن به وجود آمده است. این تشکیلات در سازگاری با نقش تاریخی ویژهای که در لوای شعار «برادری، برابری، آزادی» و نوعدوستی»و در مراحل بعدی «ایجاد حکومت واحد جهانی» ایفاگر آن بود، گام به گام، با نفوذ استعماری دول غربی در عالم توسعهیافته و به سازمانی جهانی بدل شدهاست...
اولین قیام مردمی ایتالیا در ۱۸۰۷ و در دوران حکومت ناپلئون بود که انجمن سری کاربوناری شورشی برای مقابله با حکومت فرانسویها انجام دادند. این انجمن در ۱۸۲۰ نیز با همکاری انجمن سری فراماسونری پس از انتشار قانون اساسی ایتالیا، راهپیماییهایی علیه حاکمان اتریشی انجام دادند؛ که از سوی نیروهای اتریشی سرکوب شدند.
در همین دوران گروههای دروئیدگرایان نیز پدید آمدند. این گروهها، که بدواً به تقلید از انجمنهای فراماسونری شکل گرفته بودند استونهنج را معبد خود میدانستند.
در سال ۱۹۲۳، پترولینی به فراماسونری راه یافت.
در زمان حکومت تک حزبی حزب رستاخیز تلاش ناموفقی برای نمایندگی شهر یزد در مجلس شورای ملی نمود. تا پیش از انقلاب، فردید فردی بود علاقهمند به فراماسونری و بی میل نسبت به مذهب و دموکراسی. او شاه را نماد «فره ایزدی» و کاریزماتیک روز میدانست. فردید به مباحثات تلفنی مفصلِ هزار ساعته با استادان فلسفه مانند دینانی مشهور است.