فتوی

معنی کلمه فتوی در لغت نامه دهخدا

فتوی. [ ف َت ْ وا ] ( ع اِ ) فتوا. فرمان فقیه و مفتی. ( منتهی الارب ). آنچه عالم نویسد در موضوع حکم شرعی. آنچه فقیه نویسد برای مقلدان خود، یا درباره حکم شرعی موضوعی ، یا آنچه بدیشان گوید در آن باره. رأی فقیه در حکم شرعی فرعی. فتواء. فتیا. وچرگری. ( یادداشت بخط مؤلف ). ج ، فتاوی. ( اقرب الموارد ).در فارسی بیشتر با فعل دادن ترکیب شود :
کجا عقل یا شرع فتوی دهد
که اهل خرد دین به دنیا دهد؟سعدی ( بوستان ).عزت نفسم فتوی نداد. ( گلستان ).
ز من مپرس که فتوی دهم به مذهب عشق
نظر به روی تو شاید که بردوام کنند.سعدی ( بدایع ).فقیه مدرسه دی مست بود و فتوی داد
که می حرام ، ولی به ز مال اوقاف است.حافظ.- فتوی پرسیدن ؛ استفتاء. ( یادداشت بخط مؤلف ).
- فتوی خواستن ؛ فتوی پرسیدن.
- فتوی دادن ؛ افتاء. ( یادداشت بخط مؤلف ).

معنی کلمه فتوی در فرهنگ معین

(فَ وا ) [ ع . ] (اِ. ) حکم و رأی فقیه و حاکم شرع .

معنی کلمه فتوی در فرهنگ فارسی

حکم ورای فقیه وحاکم شرع
( اسم ) آنچه عالم دینی نویسد در موضوع حکمی شرعی رای فقیه در حکم شرعی فرعی جمع : فتاوی .

معنی کلمه فتوی در دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:فتوا

معنی کلمه فتوی در ویکی واژه

حکم و رأی فقیه و حاکم شر

جملاتی از کاربرد کلمه فتوی

کشتن حیوانات برای تفریح نهی شده‌است و اگر کسی برای اینکار به سفر برود به فتوی علامه حلی (از فقهای شیعه) سفرش معصیت است و باید نمازش را تمام (و نه شکسته) بخواند.
دانا لب تو، اگر ببوسد فتوی ندهد که می حرام است
حکم حق گر عذر می‌شاید ترا پس بیاموز و بده فتوی مرا
اجماع سکوتی به فتوایی که توسط یک یا چند فقیه صادر گردد و سپس در میان دیگه فقهای عصر منتشر شود و پس از سپری شدن مدتی کسی با آن فتوی مخالفت نکند گفته می‌شود.این گونه اجماع (فقه) از نظر فقهای امامیه فاقد ارزش است و دلیلشان غیرقابل انتساب بودن سکوت به اشخاص ساکت عنوان می‌شود.
سال‌ها پیرُویِ مذهبِ رندان کردم تا به فتویِ خِرَد حرص به زندان کردم
همه فتوی دهید اینجا دگر بار که تا پیدا کنم اندر سردار
بهر چه مفتی رایت قلم به دست گرفت قضا چو آب نویسد جواب فتوی را
در مذهب صاحب نظران باده مباحست زینسان که دهد چشم تو فتوی اباحت
هر آان کسی که درین حلقه نیست زنده به عشق بر او نمرده به فتویِ من نماز کنید
نخست به ادبیات و شعر علاقه‌مند شد و سپس به حدیث روی آورد. ابن حجر در فقه، حدیث، و تفسیر تبحّر داشت. در ۸۱۱ ه‍.ق وظیفه افتاء در دارالعدل به او محول گردید. ابن حجر علاوه بر فتوی به ایراد خطبه در مساجد مصر نظیر جامع الازهر و جامع عمرو بن عاص نیز می‌پرداخت. وی در ۸۲۷ منصب قاضی‌القضاتی یافت، با این صفت پیوسته به تدریس مشغول بود. از جمله وظایف ابن‌حجر، کتابداری کتابخانه مدرسه محمودیه بود که نفیس‌ترین کتاب‌ها را داشت و این کتاب‌ها را ابواسحاق ابن جماعه جمع کرد.
خط به گرد لب تو فتوی خونم بنوشت کار شاهان همه از خط و نگین می‌گذرد
آسیاب آبی فتویه شماره ۳ مربوط به دوره قاجاریه است و در وسط نخلستان، ضلع غربی روستای فتویه، بخش مرکزی، شهرستان بستک، استان هرمزگان واقع شده‌است. این اثر در تاریخ ۱۷ خرداد ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۵۳۸۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
برجیس که آمد ز ازل قاضی مطلق زین فتوی ناحق
پس از سه قرن بتدریج شیوهٔ جدیدی آغاز گردید که در آن فقها، مباحث فقهی را از قالب روایات و احادیث همراه با ذکر سند خارج نموده و استنباط خود را از آن روایات در هر مسئله، به صورت فتوی به رشتهٔ تحریر درآوردند.
آسیاب آبی فتویه شماره ۱ مربوط به دوره قاجاریه-پهلوی است و در روستای فتویه، بخش مرکزی، شهرستان بستک، استان هرمزگان واقع شده‌است. این اثر در تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۵۳۵۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
هر که بعد از مرگ عاشق بر مزارش گل برد فتوی از من در بتان زود آشنایش می نویس
به نظر می‌رسد که ابن کلس با تألیف و تدریس «رسالة الوزیریة» قصد داشته که دستگاه خلافت فاطمیان را براساس استنباط شخصی خود از فقه اسماعیلیه سازمان دهد و گذشته از وزارت نقش یک نظریه‌پرداز را نیز ایفا نماید. وی عالمان را به صدور فتوی از روی آن واداشته بود.