غفیر

معنی کلمه غفیر در لغت نامه دهخدا

غفیر. [ غ َ ] ( ع مص ) آمرزیدن و پوشیدن خدای گناه کسی را. ( منتهی الارب ). مغفرت. غَفر. غفران. غُفور. ( از اقرب الموارد ). || ( اِ ) موی گردن و پس گردن و موی رخسار. ( منتهی الارب ). || ( ص ) بسیار، و جمعی که زیاده از ایشان نتواند ( کذا ) دید. ( غیاث اللغات ). الجماء الغفیر؛ خود که همه سر را درگیرد. ( منتهی الارب ). البیضة التی تجمع الرأس و تضمه. ( اقرب الموارد ). || رجل ٌ غفیر؛ مردی درگذارنده. ( مهذب الاسماء ). در فرهنگهای معتبر دیده نشد. || جم غفیر؛ همه. جمیع. در منتهی الارب آمده : یقال : جاؤا جماً غفیراً؛ یعنی آمدند همه ، چه شریف و چه وضیع، و کسی خلاف نورزیده. و آن نزد سیبویه اسمی است که به جای مصدر گذاشته شده و مانند مصدر منصوب میشود؛ ای مررت بهم جموماً غفیراً، و بعضی آن را غیر مصدر دانسته اند. و ابن انباری در آن رفع را به تقدیر «هم » ( به ضم هاء ) روا شمرده است. و کسائی گوید: عرب جماء غفیر را در «تمام » منصوب کنند و در نقصان مرفوع ، و آن به صور گوناگونی آمده : جماءً غفیراً و جم الغفیر و جماء الغفیرة و الجماء الغفیر و جماء الغفیری ( مقصوراً ) و جم الغفیرة و جماء الغفیرة وجماء غفیرة ( مبنیاً ) و الجم الغفیر و بجماء الغفیر و الغفیرة. ( از منتهی الارب ). رجوع به جم و جماء شود : با آن جم غفیر و جمع کثیر از سر شوق سعادت و حرص شهادت به اشداق آن مخاوف و افواه آن نتایف فرورفت. ( ترجمه تاریخ یمینی چ 1272 هَ. ق. ص 408 ).

معنی کلمه غفیر در فرهنگ معین

(غَ ) [ ع . ] ۱ - (مص م . ) غفران ، مغفرت . ۲ - (ص . ) بسیار، فراوان .

معنی کلمه غفیر در فرهنگ عمید

۱. موی نرم و ریز در گردن یا رخسار.
۲. (صفت ) کثیر، بسیار.

معنی کلمه غفیر در فرهنگ فارسی

موی نرم وریزدرگردن یارخسار، ونیزبه معنی کثیر، بسیار، جم غفیر:جماعت بسیارازوضیع وشریف وکوچک وبزرگ
۱ - آمرزیدن گناه کسی را مغفرت غفران ۲ - ( صفت ) بسیار فراوان . یا جم غفیر . ۱ - گروه بسیار از وضیع و شریف و کوچک و بزرگ ۲ - همه جمیع .

معنی کلمه غفیر در ویکی واژه

غفران، مغفرت.
بسیار، فراوان.

جملاتی از کاربرد کلمه غفیر

وَ اغْفِرْ لَنا اصل غفر ستر است، غفر و مغفرت و غفران آمرزش است، یعنی که چیزی بر کسی فرا پوشد، غفاره سرپوش است و مغفر خود، جم غفیر از آن گویند که از انبوهی یکدیگر را پوشیده میدارند، غافر و غفور و غفار هر سه نام خداست.
و قیل انا انزلناه الی الارض و معه الملائکة جم غفیر. قال عکرمة: اللیلة المبارکة لیلة النصف من شعبان انزل اللَّه جبرئیل الی السماء الدنیا فی تلک اللیلة حتی املی القرآن علی الکتبة و سماها مبارکة لانها کثیرة الخیر و البرکة لما ینزل فیها من الرحمة و یجاب فیها من الدعوة، و فی الخبر الصحیح عن رسول اللَّه (ص) قال ینزل اللَّه جل ثناؤه لیلة النصف من شعبان الی السماء الدنیا فیغفر لکل نفس الا انسانا فی قبله شحناء او مشرکا باللّه.
پس به زیر آمد و در خیمه خود رفت و نشست بانک تکبیر به پا خواست از آن جمع غفیر
بُدند ملتزم موکب شرف زایش زسر فرازان، جمعی کثیر و جمع غفیر
زحمتی دیدم که تا جاوید باد کثرتی بگذشته از جمّ غفیر
شه صفت و شه نژاد شیر دل و شیر گیر بهتر جمع کبار مهتر جم غفیر
اینک از هر گوشه‌یی، جم غفیر مر شما را می‌زند ساقی، صفیر
برمیانت یک پرند و از یلان فوجی گشن برکمانت یک خدنگ و از گوان جمی غفیر
جواب دادم‌کاین طفل ساده را پدرش به من سپرد و برین شاهدند جم غفیر