عظمت
معنی کلمه عظمت در لغت نامه دهخدا

عظمت

معنی کلمه عظمت در لغت نامه دهخدا

عظمت. [ ع َ ظَ م َ ] ( ع اِمص ) عظمة. بزرگی. ( غیاث اللغات ). بزرگی و کلانی. ( فرهنگ فارسی معین ). || بزرگواری و جاه و جلال و شوکت و حشمت و ابهت و شکوه. ( ناظم الاطباء ). قدر. ( غیاث اللغات ). بزرگی قدر و مرتبه و بزرگواری. ( فرهنگ فارسی معین ). ملک. جبروت. ملکوت. علو، تعالی. علاء. علی. اعتلاء. عز. عزت : کمال عظمت باری جل جلاله نشناسد. ( کلیله و دمنه ).
پرتو نور از سرادقات جلالش
از عظمت ماورای فکرت دانا.سعدی.|| کبر و نخوت. ( فرهنگ فارسی معین ).رجوع به عظمة شود.
عظمة. [ ع َ م َ ] ( ع مص ) زدن استخوان را. ( از منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ).
عظمة. [ ع َ م َ ] ( ع مص ) یک قطعه استخوان. ( از اقرب الموارد ). رجوع به عَظم شود.
عظمة. [ ع َ ظَ م َ ] ( ع اِمص ) بزرگی و کبر. ( منتهی الارب ) ( دهار ). بزرگ شدن. ( المصادر زوزنی ) ( تاج المصادر بیهقی ) ( دهار ). کبر. ( اقرب الموارد ). || ناز و گردنکشی و نخوت. ( منتهی الارب ). تکبر. ( دهار ). نخوت و زهو. ( اقرب الموارد ). || عظمة اﷲ؛ بزرگواری خداوند متعال. ( از ناظم الاطباء ). استقلال و استغنای خداوند است از غیر، و آن در مورد عبد و مخلوق ، ذم است. ( از اقرب الموارد ). به عظمةاﷲ چیزی وصف نگردد و هرگاه بنده و عبد بدان وصف شود ذم است.و گویند قول «عظمة اﷲ» سوگند است و برخی گویند هرگاه قصد سوگند شود، سوگند خواهد بود ( از منتهی الارب ).
- جلّت عظمته ؛ بزرگ است عظمت او. آن را پس از ذکر خداوند متعال آرند : به نفس و همت و تقدیر ایزدی جلت عظمته ملک یافت. ( تاریخ بیهقی ص 387 ).
- عظمة الذراع ؛ سطبری بازو. ( از منتهی الارب ). ج ، عَظَمات. ( از اقرب الموارد ) ( از منتهی الارب ). رجوع به عظمات شود.
- عظمة الساعد ؛ آنچه از ساعد متصل آرنج است و عضله ناک باشد. ( از منتهی الارب ) ( ازاقرب الموارد ) ( از بحر الجواهر ). سطبری در میان دست. ( از دهار ). ساعد به دو نیم شود، نیمی که متصل به آرنج است و عضله در آن است «عظمة» نامیده می شود و نیم دیگر را که متصل به کف است اسلة خوانند. ( از اقرب الموارد ) ( از منتهی الارب ).
- عظمة اللسان ؛ آنچه سطبرباشد از زبان. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ) ( از بحر الجواهر ).
عظمة. [ ع َ ظِ م َ ] ( ع ص ) زن آزمند نره بزرگ. ( منتهی الارب ). زنی که آزمند نره بزرگ و حریص بر آن باشد. ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد به نقل از تاج ).

معنی کلمه عظمت در فرهنگ معین

(عَ ظَ یا ظِ ) [ ع . عظمة ] (اِمص . ) ۱ - بزرگی ، بزرگواری . ۲ - کبر، نخوت .

معنی کلمه عظمت در فرهنگ عمید

۱. بزرگی.
۲. بزرگ منشی، بزرگواری.
۳. کبر، نخوت.

معنی کلمه عظمت در فرهنگ فارسی

بزرگی، بزرگ منشی، بزرگواری، کبرونخوت
۱ - بزرگی کلانی . ۲ - بزرگی قدر و مرتبه بزرگواری . ۲ - کبر نخوت فروختن

معنی کلمه عظمت در دانشنامه عمومی

عظمت ( انگلیسی: Greatness ) ، یا بزرگی مفهومی از حالت برتری است که بر یک شخص یا شیء در یک مکان یا منطقه خاص تأثیر می گذارد.
عظمت را نیز می توان به افرادی نسبت داد که دارای توانایی طبیعی برای بهتر بودن از دیگران هستند.
«عظمت» یک کیفیت مشخص و قابل شناسایی است. کاربرد اصطلاحات «بزرگ» و «عظمت» به دیدگاه و قضاوت ذهنی کسانی که آن ها را به کار می برند، بستگی دارد.
در حالی که در برخی موارد ممکن است عظمت درک شده از یک شخص، مکان یا شیء مورد توافق بسیاری قرار گیرد، این لزوماً چنین نیست، و ادراک عظمت ممکن است به شدت مورد مناقشه قرار گیرد و بسیار عجیب و غریب باشد.
بزرگی ( Greatness ) صفت بزرگ است.
بزرگی یا مادی است یا معنوی.
• بزرگی مادی عبارت است از غلظت و ضخامت اجسام، که مترادف عظم است. می گویند بزرگی کوه، بزرگی دریا.
• بزرگ معنوی به معنی کبریا، جبروت است. می گویند: بزرگی مملکت، بزرگی فکر.
عظم را در ریاضیات مقدار می نامند، و مقدار عبارت از هر چیزی است که قابل افزایش و کاهش باشد و مترادف کمیت است و به دو قسم متّصل و منفصل تقسیم می شود.
اعظام، در اصطلاح ریاضی دانان عبارت است از اقسام کم متّصل، مثل خط، سطح، جسم، مکان و زمان. اگر بعضی از آنها به یکدیگر نسبت داده شود مقادیر نامیده می شود.
عظمت در مورد اجسام و اموری از این قبیل به کار می رود در حالی که جلال فقط در مورد غیر اجسام به کار می رود.
عظمت خداوند یعنی وجوب ذاتی او یا استقلال و بی نیازی او از دیگران اما کبریائی خداوند یعنی خداوندی او ( الوهیت ) و بی نیازی او از غیر و نیازمندی غیر به او.
عظیم در مقابل حقیر است، چنان که کبیر در مقابل صغیر است. ممکن است چیزی کبیر باشد اما عظیم نباشد، یا صغیر باشد اما حقیر نباشد، زیرا عظمت به صفات معنوی است نه به صفات مادی.
این است که عظیم هم در اجزاء منفصل و هم در اجزاء متّصل به کار می رود در حالی که کثیر فقط در اجزاء منفصل به کار می رود. دلیل این امر این است که کوه، که دارای اجزاء متّصل است، می تواند موصوف به عظمت باشد و می توان درباره اش گفت: عظیم است، اما نمی توان گفت کثیر است. اما مال را که دارای اجزاء منفصل است، هم می توان گفت عظیم است و هم می توان گفت کثیر است.
عظیم همچنان که در خیر به کار می رود در شرّ نیز به کار می رود. می گویند خداوند دارای فضل عظیم است و شرّ، ستم عظیم است.
عظمت (فیلم). عظمت ( به هندی: Shaan ) یا شأن فیلمی محصول سال ۱۹۸۰ و به کارگردانی رامش سیپی است. در این فیلم بازیگرانی همچون سونیل دات، آمیتاب باچان، شاشی کاپور، شاتورگان سینها، راکهی گولزار، پروین بابی، بیندیا گوسوامی، کولبوشان کارباندا، هلن، بیندو، شارات ساکسنا، دالیپ تاهیل ایفای نقش کرده اند.

معنی کلمه عظمت در دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:والایی

معنی کلمه عظمت در ویکی واژه

maestà
بزرگی، بزرگوا
کبر، نخوت.

جملاتی از کاربرد کلمه عظمت

وَ أَمَّا الَّذِینَ کَفَرُوا أَ فَلَمْ تَکُنْ آیاتِی القول هاهنا مضمر، یعنی یقال لهم: أَ فَلَمْ تَکُنْ آیاتِی تُتْلی‌ عَلَیْکُمْ یعنی الکتب المنزلة علی الانبیاء، فَاسْتَکْبَرْتُمْ. تعظمتم عن الانقیاد و الایمان بها، وَ کُنْتُمْ قَوْماً مُجْرِمِینَ منکرین کافرین.
پیشتر ز آنکه تو بر تخت شهی پای نهی سر بخاک تو نهاد از عظمت اسکندر
الم الف بلاءنا من عرف کبریائنا و لزم بابنا، من شهد جمالنا و مکن من قربتنا، من اقام علی خدمتنا، هر که جلال و عظمت ما و کبریاء عزت ما بشناخت او از بلاء ما روی نگرداند، هر که جمال و لطف ما بر نقطه دل او تجلّی کرد از درگاه ما روی نتابد و یک لحظه از صحبت ما نشکیبد. هر که امروز در خدمت ما خو کرد فردا او را از قربت و وصلت خود بی‌بهره نگردانیم. ای جوانمرد دل با توحید او سپار و جان با عشق و محبت او پرداز و بغیر او التفات مکن، که هر که بغیر او باز نگرد تیغ غیرت دمار از جان او برآرد، و هر که از بلاء او بنالد در دعوی دوستی درست نیاید.
احمد بن رزین از بامداد تا نماز دیگر بنشست که از هیچ سو ننگرید. گفتند که چرا چنین کنی؟ گفت، «خدای تعالی چشم بدان آفرید تا در عجایب صنع وی و عظمت وی بینند. هر که نه عبرت نظر کند خطایی بر وی نویسند».
شد سرا پردۀ عصمت ز اجانب ناپاک در رواق عظمت زلزله افتاد امشب
ورای عشق هزاران هزار ایوان هست ز عزت و عظمت در گمان نمی‌آید
در سال ۱۹۸۴، یک نسخهٔ سینمایی کوتاه‌شده از این فیلم با عنوان «۶۸۱ پس از میلاد: شکوه و عظمتِ خان» در ۹۲ دقیقه و به زبان انگلیسی، برای پخش جهانی آماده گردید که البته مورد انتقادهای فراوانی واقع شد؛ از جمله اینکه بخش‌های زیادی از داستان فیلم را حذف کرده و فقط روی قسمت‌های بخصوصی از آن انگشت گذاشته و بدین ترتیب، حال‌وهوایِ اصلی ماجرا را تغییر داده است.
دانلد ترامپ نامزدی خود را برای ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا در انتخابات سال ۲۰۱۶ در برج ترامپ در نیویورک اعلام کرد. شعار رسمی کمپین ترامپ «عظمت را دوباره به آمریکا برمی‌گردانیم» است.
هیبت: اثر مشاهده جلال و عظمت خداوند است در دل عارف.
فکر من کی به جناب تو رسد کز عظمت مرغ اندیشه فرو می‌هلد آنجا پر و بال