عطایا

معنی کلمه عطایا در لغت نامه دهخدا

عطایا. [ ع َ ] ( ع اِ ) ج ِ عطیّه. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ). دهشها و بخشیده شده ها. ( از آنندراج ). رجوع به عطیة شود : از صلت و عطایاء او به حظی وافر و نصیبی کامل متحظی شد. ( ترجمه تاریخ یمینی ص 214 ).

معنی کلمه عطایا در فرهنگ معین

(عَ ) [ ع . ] (اِ. ) جِ عطیه ، بخشش ها، هدیه ها.

معنی کلمه عطایا در فرهنگ عمید

= عطیه

معنی کلمه عطایا در فرهنگ فارسی

جمع عطیه
( اسم ) جمع عطیه بخششها انعام ها .

معنی کلمه عطایا در ویکی واژه

جِ عطیه ؛ بخشش‌ها، هدیه‌ها.

جملاتی از کاربرد کلمه عطایا

قضایای کیوان به ایوان گشوده عطایای رفرف به سلم گرفته
رایگان برافشانند، خسروان عطایا را نقّلوا مطایاکم، یا کرامَ جیرانی
اینها همه شوخی قلم است، فکر عطایای شیخ بایدکرد که مرد جلیل است و عازم اردبیل شده و از آنجا بمقصد اصلی یعنی خدمت ابوالانقیا میرود و ذکر عطیه شما را میکند و یکی را ده میگوید. اگر از سرکار نواب والا میگیرید مختارید و اگر از خود میدهید مختارید و اگر از عمر و زید میگیرید مختارید.
که ناگهان ز عطایای کردگار غفور فکند بر سر من سایه قبه از نور
فرمان آمد که ای محمّد مقام شفاعت در قیامت مقامی بزرگوار است مقام محمود است و ترا مسلّم است، اما راهش آنست که بشب خیزی و نماز کنی، اشرف الاسباب ما ینال به اشرف العطایا ای محمّد اگر خشنودی ما میخواهی بروز رسالت می‌گزار، و اگر مقام محمود میخواهی بشب بیدار باش و نماز کن، «عَسی‌ أَنْ یَبْعَثَکَ رَبُّکَ مَقاماً مَحْمُوداً» رابعه عدویه را می‌آید که همه شب بیدار بودی، پاس دل داشتی تا صبح صادق بدمیدی، آن گه این بیت گفتی:
نمائی گر به جای لطف موعود عطائی از عطایای صغیره
همانطور که هندوها معتقدند انرژی معنوی ناشی از محیط از طریق چاکرای آجنا وارد بدن آنها می شود ، آنها بسیار مراقب هستند تا با نیروهای معنوی مثبت و نیرو های محافظ از آن محافظت کنند. علائم مختلف مذهبی بر پیشانی هندوها، برای مثال بیندی ، عطایای روحانی برای خدایان مورد احترام هندو است.
ای دوست قدر آفتاب، آفتاب داند «إِنَّما یَعْرِفُ الفَضْلَ لِإَهل الفَضْلِ الْفضلاءُ». رخت سلطان هم اسبان سلطان کشند «لایَحْمِلُ عطایا الملوکِ إِلَّا مَطایا المُلوُک». اگر تازی نمیدانی چنین میگویم:
فیض را گر دادهٔ شوق بیحد دادهٔ عشق سرمد دادهٔ من عطایاک فزد
ارمنی‌های مقیم ترکیه و روسیه و ایران بدون ارتباط و تماس با یکدیگر زندگی می‌کردند بعد از نیمه سده نوزدهم جریانی از همکاری و تعاون در میان آنان آغاز گردید. از جمله ارمنیان روسیه با دادن عطایا و کمک‌های مالی در تأسیس شبکه مدارس ارمنی در ارمنستان غربی بسیار یاری و همکاری کردند.
پادشاهی بر یکی از نزدیکان خویش خشم گرفت. وزیرش نام وی از دفتر عطایا بینداخت. پادشاه گفت: وی را همان گونه بگذار. تا خشم من همتم را فرود نیاورد.
که چه مبلغ به «‌رودکی‌» بخشید چه عطایا به آن یکی بخشید