عصر آهن
معنی کلمه عصر آهن در فرهنگستان زبان و ادب

عصر آهن

معنی کلمه عصر آهن در فرهنگستان زبان و ادب

عصر آهن
{Iron Age} [باستان شناسی] سومین عصر پس از عصر سنگ و عصر مفرغ در تقسیم بندی سه گانۀ اعصار که در آن برای ساختن بخشی از ابزارها و رزم افزارها از آهن استفاده می کردند

معنی کلمه عصر آهن در دانشنامه عمومی

عصر آهن. عصر آهن آخرین دوره از سه عصر تاریخی فلز پس از عصر برنز است. همچنین به عنوان عصر پایانی تقسیم سه سنی در نظر گرفته شده است که از ماقبل تاریخ ( قبل از تاریخ ثبت شده ) شروع می شود و به پیش تاریخ ( قبل از تاریخ مکتوب ) می رسد. در این کاربرد، عصر سنگ ( که به دوره های پارینه سنگی، میان سنگی و نوسنگی تقسیم می شود ) و عصر برنز مقدم است. این مفاهیم در توصیف اروپای عصر آهن و خاور نزدیک باستان سرچشمه گرفته اند، اما اکنون سایر بخش های جهان قدیم را نیز شامل می شوند.
اگرچه آهن برای هزاران سال در بسیاری از مناطق مورد استفاده قرار گرفته است، آغاز عصر آهن به طور محلی در سراسر جهان توسط قراردادهای باستان شناسی تعریف می شود که تولید آهن ذوب شده ( به ویژه ابزار و سلاح های فولادی ) جایگزین معادل های برنزی آنها در استفاده رایج شود.
در آناتولی و قفقاز یا اروپای جنوب شرقی، عصر آهن در اواخر هزاره دوم قبل از میلاد ( حدود ۱۳۰۰ قبل از میلاد ) آغاز شد. در خاور نزدیک باستان، این انتقال همزمان با فروپاشی عصر برنز، در قرن ۱۲ قبل از میلاد اتفاق افتاد. این فناوری به زودی در سراسر منطقه حوضه مدیترانه و جنوب آسیا بین قرن ۱۲ و ۱۱ قبل از میلاد گسترش یافت. گسترش بیشتر آن به آسیای مرکزی، اروپای شرقی و اروپای مرکزی تا حدودی به تأخیر افتاده است و اروپای شمالی تا حدود آغاز قرن پنجم قبل از میلاد به دست نیامد.
عصر آهن در هند با فرهنگ ظروف خاکستری رنگ آمیزی آهن شروع می شود که از قرن ۱۵ قبل از میلاد تا پادشاهی آشوکا در قرن ۳ قبل از میلاد آغاز می شود. استفاده از اصطلاح «عصر آهن» در باستان شناسی جنوب، شرق و جنوب شرق آسیا جدیدتر و کمتر از اوراسیا غربی رایج است. آفریقا یک عصر برنز جهانی نداشت و بسیاری از مناطق مستقیماً از سنگ به آهن تبدیل شدند. برخی از باستان شناسان بر این باورند که متالورژی آهن در جنوب صحرای آفریقا مستقل از اوراسیا و بخش های همسایه شمال شرقی آفریقا در اوایل سال ۲۰۰۰ قبل از میلاد توسعه یافت
مفهوم عصر آهن که با آغاز ثبت تاریخ نگاری مکتوب به پایان می رسد در دوران مدرن به خوبی مطرح نشده است، زیرا زبان نوشتاری و استفاده از فولاد در زمان های مختلف در مناطق مختلف در سراسر سوابق باستان شناسی توسعه یافته است. به عنوان مثال، در چین تاریخ مکتوب قبل از ورود ذوب ًآهن شروع شد، بنابراین این اصطلاح به ندرت استفاده می شود. برای خاور نزدیک باستان، تأسیس شاهنشاهی هخامنشی ج. ۵۵۰ قبل از میلاد به طور سنتی و هنوز هم معمولاً به عنوان تاریخ قطعی در نظر گرفته می شود. تاریخ های متأخر به دلیل گزارشً هرودوت، تاریخی در نظر گرفته می شوند، علی رغم اینکه سوابق مکتوب قابل توجهی از دوران برنز در حال حاضر شناخته شده اند. در اروپای مرکزی و غربی، فتوحات امپراتوری روم در قرن اول قبل از میلاد به عنوان نشانه ای برای پایان عصر آهن عمل می کند.
عصر آهن (رمان). عصر آهن ( به انگلیسی: Age of Iron ) رمانی از جان مکسول کوتزی برنده نوبل ادبیات است که برای اولین بار در سال ۱۹۹۰ منتشر شد.
در شهر کیپ تاون در آفریقای جنوبی زنی مسن به سرطان مبتلا است. خانم کورین استاد بازنشسته دانشگاه در تمام دوران زندگی اش از عوام فریبی و تبعیضات رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی در رنج و عذاب بوده ولی خارج از تمام این واقعیت ها زندگی اش را به سر برده است. او به ناگهان به جامعه ای سراپا خشم و کینه ای پا می گذارد که نتیجه عملکرد نظام حاکم بر جامعه است. خانم کورین طی نامه هایی چند به دخترش که مدت ها است در آمریکا ساکن است از وقایع حادث بر او طی واپسین روزهای زندگیش می نویسد که در شهرک سیاه پوست نشین مجاورش اتفاق می افتد که طی آن پسر مستخدمش در طی حادثه ای کشته می شود. پسر نوجوان سیاهپوستی نیز که به خانه او پناه آورده به دست مأموران امنیتی رژیم نژادپرست به قتل می رسد. تنها شخصی که می تواند با او صحبت و درد دل کند مرد بی خانمان و الکلی است که به ناگهان در صحنه زندگی او ظاهر می شود.
جان مکسول کوتزی در این کتاب در حین توضیح شرایط خشم و خشونت حاکم بر آفریقای جنوبی مسائلی همچون پیری، عشق، آزادی، مرگ و تنهایی و روابط انسانی می پردازد. کوتزی در کتا بهایش اندیشه ای را تحمیل نمی کند، راه حل ارائه نمی دهد بلکه خواننده را با طرح موضوعات مختلف به فکر وامی دارد.
این کتاب در سال ۱۳۸۵ به وسیله جلال رجبیان ترجمه و از سوی نشر کاکتوس منتشر شده است. ترجمه و چاپ کتاب از کیفیت بالایی برخودار نیست.
من هیچ تصوری از این که آزادی چیست ندارم آقای ورکوویل. مطمئن هستم که بکی و دوستانش هم چنین تصویری نداشتند. شاید آزادی همیشه چیزی غیرقابل تصور بوده. به هرحال عدم آزادی را می دانیم چیست، این طور نیست؟ بکی آزاد نبود و این را می دانست. تو هم آزاد نیستی، حداقل در این دنیا، من هم همین طور. من برده به دنیا خواهم آمد و مطمئناً برده خواهم مرد. زندگی در قل و زنجیر، مرگ در قل و زنجیر، این قسمتی از آن بهایی است که باید پرداخت، بدون ابهام و بدون افسوس.
• کوتسیا، جی. ام ( ۱۳۸۵ ) ، عصر آهن، ترجمهٔ جلال رجبیان، کاکتوس
• داستان با ارزشی که تا مغز استخوان نفوذ می کند. بررسی کتاب مجله نیویورک تایمز
• اثری گیرا و فراموش نشدنی. دیلی تلگراف
• نمایشی از خشم و غضب در رژیم نژادپرست آفریقای جنوبی. اثری با ارزش از نویسنده ای برجسته وال اسریت ژورنال
معنی کلمه عصر آهن در دانشنامه عمومی
معنی کلمه عصر آهن در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه عصر آهن

معنی کلمه عصر آهن در ویکی واژه

سومین عصر پس از عصر سنگ و عصر مفرغ در تقسیم‌بندی سه‌گانۀ اعصار که در آن برای ساختن بخشی از ابزارها و رزم‌افزارها از آهن استفاده می‌کردند.

جملاتی از کاربرد کلمه عصر آهن

ادرآنوس (Ἀδρανός) خدای آتش بود که توسط سکل‌ها، جمعیتی باستانی که در جزیره سیسیل بودند، پرستش می‌شد. به گفته آلیان، حدود بیش هزار «سگ مقدس» در نزدیکی معبد ادرآنوس در شهر سکل‌ها نگهداری می‌شد. سگل‌ها قبیله ای در مکان ایتالیای کنونی بودند که در عصر آهن در «شرق سیسیل» ساکن بودند.
آغادده بلاغی تپه سی مربوط به عصر مفرغ - عصر آهن است و در شهرستان بیله‌سوار، بخش قشلاق دشت، دهستان قشلاق جنوبی، روستای قشلاق تزه آباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۲ شهریور ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۴۱۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
اشکفت ۱ در اشکفت گل گل سفلی مربوط به دوران پارینه‌سنگی جدید - عصر آهن ۳ است و در شهرستان پل‌دختر، بخش مرکزی، دهستان ملاوی، روستای گل گل سفلی واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۲۵۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
احمد قرایی مربوط به عصر آهن - دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان مینودشت، روستای کیارام واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۲ تیر ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۷۳۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
متون عصر آهن مربوط به پیش از اروپای دوران قدیم: قرون ۱۲ تا ۸ پیش از میلاد
موضوع قابل توجه در گورهای عصر آهن تدفین‌های دسته جمعی است که در گورهای این عصر بی‌نظیر است. این موضوع نشان از همان تداوم فرهنگی از عصر مفرغ جدید تا عصر آهن است. سازه‌های گورهای گیلوان از نوع سازه‌های چاله‌ای‌است و تدفین اسکلت‌ها به صورت چمباتمه‌ای انجام شده‌است.
از شهرهای دیگر این استان شهر یغِگنوت است که نام قدیم آن در زمان ایرانیان، صفی آباد بود و بعدها قمیشلو و بعد هم یغگنوت نام گرفت. شهر تازه دیگری هم در این استان ساخته شده بنام مِتسامور بمعنی مهمانسرا. متسامور برای جایگزین کردن کارکنان نیروگاه هسته‌ای ارمنستان در سال ۱۹۷۹ ساخته شد. البته این نیروگاه اکنون از کار افتاده است. شهر دیگر این استان کاراکِرت است که بازمانده یک دژ عصر آهن در پیرامون آن قرار دارد.
دلیل این موضوع آن است که اسناد مکتوب قدیمی زیادی در مورد مزدیسنا وجود ندارد. به عنوان مثال هیچ گزارش مکتوب بی‌طرفانه‌ای از زمان زرتشت وجود ندارد. به نظر می‌رسد اولین اشاره‌های مکتوب بازمانده به زرتشت (از غیر ایرانیان) مربوط به نویسندگان یونانی باشد. زرتشت و نخستین پیروانش مردمان ایرانی‌تباری بودند که بین عصر برنز و عصر آهن (حدود ۱۲۰۰ تا ۶۰۰ پیش از میلاد) زندگی می‌کردند.: ۱ 
منائیان برای اولین بار در گزارشِ لشکرکشی شلمناصر سوم آشوری به غربِ ایران مربوط به سال ۳۱۳ ق.م. وارد تاریخ شدند. البته منائیان خیلی پیش از این در منطقه حضور داشتند و اقدام به تشکیلِ حکومت کرده بودند. به نظر می‌رسد در اواسطِ هزارة دوم و شروعِ عصر آهن (۹۱۱۲ ق. م) به منطقه وارد شدند و در نهایت طی عصر آهن ۹ حکومت تشکیل دادند و طی عصر آهن ۰ و ۳ به حیات مستقلِ سیاسی خود ادامه دادند.