عشق

معنی کلمه عشق در لغت نامه دهخدا

عشق. [ ع َ ش َ ] ( ع مص ) عشق آوردن و چیره گردیدن دوستی بر کسی. ( از منتهی الارب ). عاشق شدن. ( المصادر زوزنی ). نیک شگفت داشتن. ( تاج المصادر بیهقی ). تعلق قلب به کسی. ( از اقرب الموارد ). || چسبیدن. ( از منتهی الارب ). التصاق به چیزی. ( از اقرب الموارد ). عِشق. مَعشَق. و رجوع به عشق و معشق شود.
عشق. [ ع َ ش َ ] ( ع اِ ) ج ِ عَشَقة. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ). رجوع به عشقة شود.
عشق. [ ع ِ ] ( ع مص ) عَشَق است درتمام معانی. ( از منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). به حد افراط دوست داشتن. ( فرهنگ فارسی معین ). بسیار دوست داشتن چیزی. ( غیاث اللغات ). رجوع به عَشَق شود.
عشق. [ ع ِ ] ( ع اِمص ) شگفت دوست به حسن محبوب ، یا درگذشتن ازحد در دوستی ، و آن عام است که در پارسایی باشد یا در فسق ، یا کوری حس از دریافت عیوب محبوب ، یا مرضی است وسواسی که میکشد مردم را بسوی خود جهت خلط، و تسلیط فکر بر نیک پنداشتن بعضی صورتها. ( منتهی الارب ). یامرضی است از قسم جنون که از دیدن صورت حسن پیدا میشود، و گویند که آن مأخوذ از عَشَقه است و آن نباتی است که آن را لبلاب گویند، چون بر درختی بپیچد آن را خشک کند، همین حالت عشق است بر هر دلی که طاری شود صاحبش را خشک و زرد کند. ( از غیاث اللغات ). اسم است از مصدر عشق [ ع َ ش َ / ع ِ ]، و آن بمعنی افراط است درحب از روی عفاف و یا فسق ، و گویند اشتقاق آن از عشقه است بمعنی لبلاب که بر درخت می پیچد و ملازم آن میباشد. ( از اقرب الموارد ). بیماریی است که مردم آن را خود به خویشتن کشد و چون محکم شد بیماری باشد با وسواس مانند مالیخولیا. و خود کشیدن آن به خویشتن ، چنان باشد که مردم اندیشه همه اندر خوبی و پسندیدگی صورتی بندد و امید اصل او اندر دل خویشتن محکم کند و قوت شهوانی او را بر آن مدد میدهد تا محکم گردد. ( ذخیره خوارزمشاهی ). به معنی بسیار دوست داشتن است ، و گران سنگ ، بلنداقبال ، بلندبالادست ، چابک دست ، آتش دست ، جوانمرد، دریادل ، دل افروز، بنده نواز، گره گشای ، سخت بازو، سرکش ، بی پروا، بی قرار، ستم پیشه ، غیور، شورانگیز، شعله خوی ، هستی سوز، جگرسوز، عالم سوز، خانه سوز، خانه پرداز، خونخوار و خون آشام از صفات اوست. و با لفظ باختن ، سنجیدن ، ورزیدن ، خاستن ، روئیدن و نشاندن مستعمل است. ( از آنندراج ). بسیاری ِ محبت. ( تاج المصادر بیهقی ). دوستی مفرط و محبت تام ، و آن در روانشناسی یکی از عواطف است که مرکب میباشد از تمایلات جسمانی ، حس جمال ، حس اجتماعی ، تعجب ، عزت نفس و غیره. علاقه بسیار شدید و غالباً نامعقولی است که گاهی هیجانات کدورت انگیز را باعث میشود، و آن یکی از مظاهر مختلف تمایل اجتماعی است که غالباً جزو شهوات بشمار آید. ( فرهنگ فارسی معین ). پشک و اشتیاق و محبت و دوستی بسیار، و مهر و بیقراری و دوستاری صورت خوب و خوشگل. ( ناظم الاطباء ).

معنی کلمه عشق در فرهنگ معین

(عِ ) [ ع . ] (مص ل . ) ۱ - به شدت دوست داشتن . ۲ - (اِمص . ) شیفتگی ، دلدادگی . ۳ - لذت ، کیف . ،~ افلاطونی عشقی که با گرایش های جنسی همراه نیست .

معنی کلمه عشق در فرهنگ عمید

۱. دوست داشتن به حد افراط.
۲. شیفتگی، دلدادگی، دلبستگی و دوستی مفرط.
۳. (اسم ) [عامیانه] معشوق.
* عشق ورزیدن: (مصدر لازم ) عشق داشتن، عشق بازی کردن.

معنی کلمه عشق در فرهنگ فارسی

دوست داشتن بحدافراط، شیفتگی، دلدادگی، دلبستگی ودوستی مفرط
( مصدر ) ۱ - به حد افراط دوست داشتن . ۲ - ( اسم ) دوستی مفرط محبت تام . توضیح ۱ یکی از عواطف است که مرکب می باشد از تمایلات جنسی حس جمال حس اجتماعی تعجب عزت نفس و غیره . علاقه بسیار شدید و غالبا نامعقولی است که گاهی هیجانات کدورت آمیز را باعث می شود و آن یکی از مظاهر مختلف تمایل اجتماعی است که غالبا جزو شهوات به شمار آید . توضیح ۲ به عقیده صوفیان اساس و بنیاد جهان هستی بر عشق نهاده شده و جنب و جوشی که سراسر وجود را فرا گرفته به همین مناسبت است . پس کمال واقعی را باید در عشق جستجو کرد . یا عشق افلاطونی . افلاطون گوید : روح انسان در عالم مجردات قبل از ورود به دنیا حقیقت زیبایی و حسن مطلق یعنی خیر را بدون پرده و حجاب دیده است . پس در این دنیا چون حسن ظاهری و نسبی و مجازی را می بیند از آن زیبایی مطلق که سابقا درک نموده یاد می کند غم هجران به او دست می دهد و هوای عشق او را بر می دارد و مانند مرغی که در قفس است می خواهد به سوی او پرواز کند . عواطف و عوالم محبت همه همان شوق لقای حق است اما عشق جسمانی مانند حسن صوری مجاز است و عشق حقیقی سودایی است که به سر حکیم می زند و همچنان که عشق مجازی سبب خروج جسم از عقیمی و مولد فرزند و مایه بقای نوع است عشق حقیقی هم روح و عقل را از عقیمی رها داده مایه ادراک اشراقی و دریافتن زندگی جاودانی یعنی نیل به معرفت جمال حقیقت و خیر مطلق و حیات روحانی است و انسان به کمال علم وقتی می رسد که به حق واصل و به مشاهده جمال او نایل شود و اتحاد عالم و معلوم و عاقل و معقول حاصل گردد . یا عشق اکبر . اشتیاق به لقای حق تعالی و معرفت ذات و شهود صفات در ذات را عشق اکبر نامند . فلاسفه و عرفا گویند اگر از عشق عالی نمی بود موجودات طرا مضمحل می شدند و آن چه حافظ ممکنات و معلولات نازله است عشق است ( عشق عالی ) که مساوی در تمام ممکنات و موجودات جهان هستی می باشد زیرا همه موجودات عالم طالب و عاشق کمال اند و غایت این مرتبه از عشق تشبه به ذات خدای متعال است . یا عشق اوسط . عشق حکما و علما به تفکر و تعمق در صنع خدای متعال و حقایق و موجودات . یا عشق جسمانی . عشقی که مبنای آن بر شهوت باشد مقابل عشق معنوی عشق روحانی . یا عشق حقیقی . عشق به حق تعالی . یا عشق خدا . عشق به حق تعالی . یا عشق روحانی . عشقی که هدف آن لذت روحی باشد عشق معنوی مقابل عشق جسمانی . یا عشق ظاهری . عشق مجازی . یا عشق مجازی . عشق غیر حقیقی و موقت و زود گذر عشق ظاهری مانند عشقی که در موجودات زنده سبب جلب و جذب یکی دیگری را می شود و نتیجه این جذاب و انجذای بقای نسل و نوع است . یا عشق معنوی . عشق روحانی . یا عشق کسی دبه کردن . خواهش مجدد و طمع زیادت کردن وی . یا عشق کسی کشیدن . دلش خواستن .یا عشقم نیست . دلم نمی خواهد . ۳ - عشق به معبود حقیقی . ۴ - معشوق . یا عشق است . خوشیم شادیم . یا ... را عشق است ... مورد کمال توجه است شایان احترام است : جمال مولی را عشق است .
نیکو و برابر کنندگان در نشاندن درختهای ریاحین را اصلاح کنندگان و صاف کنندگان غرسهای ریاحین مفرد آن عشیق یا عشوق است

معنی کلمه عشق در فرهنگ اسم ها

اسم: عشق (دختر) (فارسی) (تلفظ: eshgh) (فارسی: عشق) (انگلیسی: eshgh)
معنی: علاقه شدید قلبی

معنی کلمه عشق در دانشنامه عمومی

عِشق ( با ریشه فارسی ایشکا ) یا دل دادِگی حسی است که به معنای دوست داشتن فرد یا چیزی است.
اما در کل عشق باور و احساسی عمیق، شدید و لطیفی است که با مفاهیم صلح و انسان دوستی مطابقت دارد. با این وجود کلمه «عشق» در شرایط مختلف معانی مختلفی را بازگو می کند: علاوه بر عشق رمانتیک که آمیخته ای از احساسات و میل جنسی است، انواع دیگر عشق مانند عشق عرفانی و عشق افلاطونی، عشق مذهبی، عشق به خانواده، عشق به همسر، عشق به فرزند، عشق به دوست و … را نیز می توان متصور شد؛ در واقع این کلمه را می توان در مورد علاقه به هر چیز دوست داشتنی و فرح بخش، مانند فعالیت های مختلف و انواع احساسات به کار برد. جملهٔ «عشق چیست؟» به زبان انگلیسی، "?What is love"، در سال ۲۰۱۲ میلادی، پرتکرارترین عبارت جستجو شده به این زبان در جستجوگر گوگل بوده است.
عشق، از عشقه گرفته شده است و آن گیاهی بدون ریشه است به نام لبلاب، چون بر درختی پیچد آن را بخشکاند. عشق صوری درخت جسم صاحبش را، خُشک و زردرو می کند، اما عشق معنوی بیخ درخت هستی عاشق را خشک سازد و او را از خود بمیراند. عشق را در لغت افراط در دوست داشتن و محبت تام معنی کرده اند.
در زبان فارسی به کسی که دارای احساس عشق نسبت به کسی دیگر است، دل داده یا عاشق و به کسی که مورد احساس عشق طرف دیگر است؛ دلبر، دلربا یا معشوق/معشوقه می گویند. واژه عشق در ادبیات فارسی به ویژه ادبیات غنایی، پایگاه و اهمیتی ویژه و والا دارد و بسیاری از شاعران پارسی، دربارهٔ عشق و عاشقی، وصف معشوق و سختی های عاشقی، اشعاری با ارزش ادبی والا دارند. همچنین گاهی، این کلمه دربارهٔ عشق انسان به خدا نیز آمده است که در مقوله عرفان و مذهب می گنجد.
اگر چه تعریف دقیق کلمه «عشق» کار بسیار سختی است و نیازمند بحث های طولانی و دقیق است، اما جنبه های گوناگون آن را می توان از راه بررسی چیزهایی که «عشق» یا عاشقانه «نیستند» تشریح کرد. عشق به عنوان یک احساس مثبت و ( شکل بسیار قوی «دوست داشتن» ) معمولاً درنقطه مقابل تنفر ( یا بی احساسی محض ) قرار می گیرد و در صورتی که در آن عامل میل جنسی کمرنگ باشد و یک شکل خالص و محض رابطه رمانتیک را متضمن باشد، با کلمه شهوت قابل قیاس است؛ عشق در صورتی که یک رابطه بین فرد و دیگر افراد را توصیف کند که در آن زمزمه های رمانتیک زیادی وجود دارد در مقابل دوستی و رفاقت قرار می گیرد؛ با وجود آنکه در برخی از تعریف ها «عشق» بر وجود رابطه دوستانه بین دو نفر در بافت های خاص تأکید دارد.
عشق (ترانه اینا). «عشق» ( به انگلیسی: Love ) تک آهنگی از اینا است که در سال ۲۰۰۹ میلادی منتشر شد.
این تک آهنگ در چارت های در رتبه اول و در چارت های ، جزو ده ترانه اول قرار گرفت.
عشق (ترانه لانا دل ری). «عشق» ( به انگلیسی: Love ) ترانه ای است توسط خواننده اهل ایالات متحده آمریکا لانا دل ری که در ۱۸ فوریه ۲۰۱۷  ( ۲۰۱۷ - 02 - ۱۸ ) از طریق پالیدور رکوردز و اینتراسکوپ رکوردز بعنوان تک آهنگ پیشگام پنجمین آلبوم استودیویی شهوت برای زندگی ( ۲۰۱۷ ) وی منتشر شد. ترانه توسط لانا دل ری، بنی بلانکو، امیلی هینی و ریک نولز و با تهیه کنندگی اضافی کایرون منزیس نوشته و تهیه شد. نماهنگ عشق در عرض یک هفته بیش از ۱۹ میلیون بازدید به دست آورد.
لانا دل ری اولین بار ترانه «عشق» را در جشنواره موسیقی جنوب از جنوب غربی در آستین، تگزاس، ایالات متحده آمریکا در ۱۷ مارس ۲۰۱۷ اجرا کرد.
عشق (چیست)؟. «عشق ( چیست ) ؟» ( به انگلیسی: ( What Is ) Love? ) ترانه ای از هنرمند اهل ایالات متحده آمریکا جنیفر لوپز است که در ۲۲ آوریل ۲۰۱۱  ( ۲۰۱۱ - 04 - ۲۲ ) منتشر شد. این ترانه در آلبوم عشق؟ قرار داشت.
عشق (فیلم ۱۹۱۹). عشق ( انگلیسی: Love ) یک فیلم کمدی کوتاه به کارگردانی و بازی راسکو آرباکل است که در سال ۱۹۱۹ منتشر شد.
• راسکو آرباکل
• ال سنت جان
• فرانک هیز
• مانتی بنکس
• وینیفرد وستوور
عشق (فیلم ۱۹۲۰). عشق ( انگلیسی: Love ) فیلمی در ژانر رمانتیک به کارگردانی وسلی راگلز است که در سال ۱۹۲۰ منتشر شد.
عشق (فیلم ۱۹۲۷). عشق ( انگلیسی: Love ) یک فیلم به کارگردانی ادموند گولدینگ و جان گیلبرت است که در سال ۱۹۲۷ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به جان گیلبرت، گرتا گاربو، و جورج فاست اشاره کرد.
عشق (فیلم ۱۹۳۰). عشق ( به انگلیسی: Romance ) فیلمی ۷۶ دقیقه ای به کارگردانی کلارنس براون با بازی گرتا گاربو است.
عشق (فیلم ۱۹۷۱). عشق ( مجاری: Szerelem ) فیلمی مجارستانی است که در سال ۱۹۷۱ منتشر شد.
عشق (فیلم ۱۹۹۱). «عشق» ( انگلیسی: Love ( 1991 film ) ) فیلمی در ژانر درام و رمانتیک است که در سال ۱۹۹۱ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به سلمان خان، رواتهی، امجد خان اشاره کرد.
عشق (فیلم ۱۹۹۷). عشق ( به هندی: इश्क ) یک فیلم سینمایی هندی در ژانر کمدی - درام و فیلم عاشقانه محصول سال ۱۹۹۷ به کارگردانی ایندرا کومار است.
داستان فیلم روایت گر دو عشق است. یکی راجا و مادو ( عامر خان و جوهی چاولا ) و دیگری آجای و کاجال ( آجای دیوگان و کاجول ) . که در هر کدام از این عشق ها یکی دارا و دیگری ندار است و در راه رسیدن به هم رویدادهای جالبی را پشت سر می گذارند؛ راجا و مادو هر دو سرکش و آشتی ناپذیر، آجای و کاجال هر دو خردپیشه، پدران مادو و آجای که هردو ثروتمند هستند از ترس اینکه آن ها با فردی فقیر ازدواج نکنند از آن ها بدون اینکه متوجه شوند امضا گرفتند و آن ها را به عقد هم درآوردند حالا مادو عاشق پسر فقیری به نام راجا شده است و آجای عاشق دختری فقیر به نام کاجال، اما آن ها به خاطر اینکه قبلاً به ظاهر و بی خبر ازدواج کرده اند حالا به راحتی نمی توانند به خواسته خود برسند و…
عشق (فیلم ۲۰۰۱). عشق ( به انگلیسی: Crush ) فیلمی ۱۱۲ دقیقه ای به کارگردانی جان مک کی با بازی اندی مک داول محصول کشور ایالات متحده آمریکا است.
عشق (فیلم ۲۰۰۵). «عشق» ( انگلیسی: Love ( 2005 film ) ) یک فیلم است که در سال ۲۰۰۵ منتشر شد.
عشق (فیلم ۲۰۱۱). عشق ( انگلیسی: Love ) فیلمی در ژانر علمی–تخیلی و ماجراجویی به کارگردانی ویلیام اوبنک است که در سال ۲۰۱۱ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به امبر چایلدرز اشاره کرد.
عشق (فیلم ۲۰۱۲). عشق ( به فرانسوی: Amour ) نام فیلمی به کارگردانی میشائل هانکه و محصول ۲۰۱۲ می باشد که توانست در جشنوارهٔ کن سال ۲۰۱۲ نخل طلای بهترین فیلم را از آن خود کند. این فیلم ۱۲۷ دقیقه ای روایتی دردناک از زوج سالخورده ایست که دچار زوال عقلی شده اند. استفادهٔ هانکه از دو بازیگر قدیمی سینما یعنی ژان - لویی ترنتینیان و امانوئل ریوا، بسیار نوستالژیک و خاطره انگیز است. افتخارات این فیلم، مرزهای اروپا را هم درنوردید و توانست جایزهٔ بهترین فیلم خارجی زبان جشنواره های آمریکایی اسکار و گلدن گلوب را در سال ۲۰۱۳ کسب کند.
فیلم، داستان زوج موسیقیدان کهنسالی را به تصویر می کشد که پس از سالها معلمی، حالا دچار بیماری، تنهایی و مشکلات زیادی شده اند. زن ( با بازی امانوئله ریوا ) پس از سکته مغزی، قدرت تکلم و تحرک خود را از دست داده است و حالا این همسر پیرش ( با بازی ژان لویی ترینتینان ) است که از او پرستاری می کند و در این حین، خاطرات قدیم و عاشقانهٔ این دو مرور می شود…
عشق (فیلم ۲۰۱۲ تلوگو). عشق ( به هندی: Ishq ) و ( به انگلیسی: Love ) فیلمی هندی محصول سال ۲۰۱۲ و به کارگردانی ویکرام کومار است. در این فیلم بازیگرانی همچون نیتین، نیتیا منن و آجای ایفای نقش کرده اند.
عشق (فیلم ۲۰۱۶). عشق ( به تلوگویی: Premam ) فیلمی محصول سال ۲۰۱۶ و به کارگردانی چاندو موندتی است. در این فیلم بازیگرانی همچون نگا چایتانیا، شروتی حسن، آنوپاما پارامیسواران، مدونا سباستین، آکینی ناگرجونا و داگوباتی ونکاتش ایفای نقش کرده اند.
عشق (مجموعه تلویزیونی). عشق ( انگلیسی: Love ) یک مجموعهٔ تلویزیونی کمدی رمانتیک به تهیه کنندگی جاد اپتاو است. از بازیگران این مجموعه می توان به جیلیان جیکوبز، پال روست، و کلادیا اودرتی اشاره کرد. نت فلیکس در ابتدا سفارش ساخت دو فصل از این مجموعه را داده بود. فصل اول این سریال در ده قسمت در روز ۱۹ فوریه ۲۰۱۶ در نت فلیکس به اکران درآمد. فصل دوم عشق در دوازده قسمت در ۱۰ مارس ۲۰۱۷ و فصل سوم آن نیز در دوازده قسمت در ۹ مارس ۲۰۱۸ به اکران درآمد. نت فلیکس اعلام کرده که فصل سوم آخرین فصل عشق خواهد بود.
• جیلیان جیکوبز در نقش میکی
• پال روست در نقش گاس
• کلادیا اودرتی در نقش برتی
• مایک میچل در نقش رندی
• کریس ویتاسکی در نقش کریس ( میهمان در فصل ۱–۲، اصلی در فصل ۳ )
• برت گلمن در نقش Greg Colter
• آیریس آپاتو در نقش Arya Hopkins
• بابی لی در نقش Truman
• تراسی توماس در نقش Susan Cheryl
• جردن راک در نقش Kevin
• چارلین وای در نقش Cori
• Kerri Kenney - Silver در نقش Syd
• کایل کینین در نقش Eric
• Seth Morris در نقش Evan
• میلانا واینتروب در نقش Natalie
• میدشن ایمیک در نقش Arya's character's mother
• جان روس بووی در نقش Rob
• دیو آلن ( بازیگر ) در نقش Allan
• دیوید اسپید در نقش Steven Hopkins
• Steve Bannos در نقش Frank
• Eddie Pepitone در نقش Eddie
• سکسن شاربینو در نقش Simone
• داون فارستر Denise Hopkins
• مارک الیور اورت در نقش Brian
• ریچ سومر در نقش Dustin
• Esther Povitsky در نقش Alexis
• لیسا دار در نقش Diane
• اندی دیک در نقش خودش
• هوریشیو سنز در نقش Jeff
• رندل پارک در نقش Tommy
• جس بردفورد در نقش Carl
• John Early در نقش Daniel
• Joe Mande در نقش Jeffrey
• ویل ساسو در نقش Ben
• چیس الیسون در نقش Jacob
• Stephen Boss در نقش Doobie
• John Ennis در نقش Don
• Justin Willman در نقش شعبده باز
• رابین تونی در نقش Waverly
• لسلی گروسمان در نقش Liz
• گراهام راجرز ( هنرپیشه ) در نقش Mike
• Janicza Bravo در نقش Lorna
• ساندریان هالت در نقش Jorie
• Rory Scovel در نقش Gator
• دانیل استرن ( هنرپیشه ) در نقش Marty Dobbs
• Nancy Youngblut در نقش Carol
• بهتره با ساول تماس بگیری در نقش Stella
• Eric Edelstein در نقش Devon Monahan
• جیسون استوارت در نقش Dr. Powell
عشق؟. «عشق؟» ( به انگلیسی: Love? ) آلبومی از هنرمند اهل ایالات متحده آمریکا جنیفر لوپز است که در ۲۹ آوریل ۲۰۱۱  ( ۲۰۱۱ - 04 - ۲۹ ) منتشر شد.

معنی کلمه عشق در دانشنامه آزاد فارسی

احساس دلبستگی شدید و محبت تام و تمام آدمی به شخص (به ویژه جنس مخالف)، یا آرمانی والا (مثلاً خدا)، یا تجسم مادیِ انتزاعی شده (مثلاً وطن، یا تابلویی نقاشی). به دست دادن تعریفی جامع و مانع از عشق تقریباً ناممکن است. هر انسانی، بسته به ذوق یا دلبستگی عقیدتی خود تعبیری از عشق دارد که با تعبیر دیگری چه بسا در تضاد می افتد. بدین سان مبحث عشق، از پیچیده ترین، بحث برانگیزترین و پربسامدترین مباحث در همۀ فرهنگ های بشری است.
عشق در اساطیر و باورهای قومی. آفرودیت ایزدبانوی عشق در نزد یونانیان باستان، بنیادی شرقی دارد و احتمالاً از اساطیر فنیقی به فرهنگ یونانیان باستان رفته است. آفرودیت در اساطیر بابلی ـ آشوری خواهر ایشتر و در اساطیر فنیقی خواهر عَسارت است. آفرودیت نیز همچون دیگر ایزدبانوان بزرگ اساطیر آسیایی، ابتدا ایزدبانوی باروری بود، اما بعدها از خویشکاری او کاسته شد و چونان نماد تام و تمام عشق در اساطیر یونانی قوام و جلوه یافت. این که آفرودیت دراصل ایزدبانوی باروری بوده، در تعابیر برآمده از ناخودآگاه جمعی در باب عشق نقشی اساسی دارد. آفرودیت بخشندۀ زیبایی و جاذبۀ جنسی است. ونوس، الهۀ رومی عشق، همسان آفرودیت است. به خلاف یونانیان کامه، ایزد عشق در اساطیر هندی مذکر است؛ کامه پسر برهما است که تیر عشق بر دل خدایان و آدمیان می نشاند و بر آن ها فائق می شود. همسر او راتی، ایزدبانوی شور جنسی است. در اساطیر مصری، ساتیس، ایزدبانوی عشق است و پدیدآورندۀ طغیان های نیل (چونان یکی از مظاهر عشق: ناآرامی و هیجان شدید). عشق در اساطیر دیگر اقوام نیز تجلی هایی دارد که بسته به مذکر یا مؤنث بودن (شمسی یا قمری بودن) در ناخودآگاه جمعی هر قوم چونان قالبی، زایندۀ تصورات و باورهای آن قوم در باب عشق است. در اساطیر ایرانی، ایزد یا ایزدبانویی برای عشق شناسایی نشده است، اما می توان آناهیتا را به سبب آن که ایزدبانوی باروری و آب است، جلوه ای نامستقیم از عشق دانست.
تبیین عشق در فلسفه و روان شناسی. فلاسفه، عشق را یا در زمرۀ فضایل نهاده اند، یا در زمرۀ رذایل. افلاطون و ارسطو عشق را دلبستگی موجود ناقص به موجود کامل دانسته اند، حال آن که در باورهای مسیحی، عشق توجه موجود کامل (خداوند) به موجود ناقص (انسان) دانسته می شود. به تعبیر اوگوستین، فضیلت عشق هنگامی جلوه گر می شود که عشق به خداوند جای عشق به خود را می گیرد. تعبیر فلاسفۀ مسلمان از عشق با تعابیر عارفانه درآمیخته است. روان شناسان عشق را تحریک عصبی بیمارگونی می دانند که شخص را از حالت عادی خارج می کند. عشق، به تعبیر برخی روان شناسان، شکل حادّ خودشیفتگی است. کارل گوستاو یونگ سه مرحله برای عشق در نظر می گیرد: عشق به دیگری برای رفع حوائج جنسی خود؛ عشق به دیگری با این رویکرد که هردو طرف از رابطۀ عاشقانه محظوظ شوند؛ عشق به دیگری برای بذل ایثارمندانۀ تن و روان به معشوق. یونگ مرحلۀ اخیر را مرحلۀ متعالی عشق می داند، اما به باور برخی همین مرحلۀ اخیر به تعبیری بیمارگون و خودآزارانه است.
در عرفان و ادب فارسی. تعبیر عارفانۀ عشق چونان حُبّ الله در ادبیات فارسی نیز بازتاب یافته است، گو این که در شعر برخی شاعران، در تقابل با تعابیر عارفانه، صرفاً عشق زمینی مراد شده است. با این همه می توان در شطحی چون «اناالحق» نوعی خودشیفتگی دید که در قالب عرفان همچون صورتی مبالغه آمیز از حُبّ الله جلوه گر شده است؛ بدین باور که فرد عارف خود را جلوه ای از حق می بیند و میان خود و خدا نوعی این همانی برقرار می کند. عشق به پیر راهبر نیز با همین تعبیر موجّه می شود. تک نگاری های عارفانه در باب عشق بسیارند. همین تعبیر است که در ادبیات فارسی بازتاب یافته است. عشق پُربسامدترین واژه در شعر کلاسیک فارسی است. تفسیر عارفانۀ عشق چندان مسلط است که مفسران حتی عشق های زمینی بازتاب یافته در ادب فارسی را با تعابیر عرفانی شرح کرده اند.
در دنیای امروز. با گسترش رسانه های شنیداری و دیداری در دنیای امروز، عشق همچنان در کانون آفرینش های هنری و مواعظ رسانه ای است. شمار فراوان آثار ادبی، عرفانی و روان شناختی عوام گرایانه در باب عشق، هم نشان دهندۀ خلاء های روحی زندگی امروزی، و هم گویای عطش سیری ناپذیر انسان جدید است که در عشق راهی به دنیای بیرون از تنهایی می جوید. در واقع، انسانِ امروز عشق را درمان از خودبیگانگی می داند.

معنی کلمه عشق در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] محبت وقتی که به آن حالت برسد " عشق " نامیده می شود، به یک حالتی که زمام فکر و اراده انسان را می گیرد، بر عقل و بر اراده تسلط پیدا می کند و لهذا حالتی می شود شبه جنون ، یعنی عقل را دیگر در آن جا حکمی نیست: قیاس کردم تدبیر عقل در ره عشق ••• چو شبنمی است که بر بحر می کشد رقمی
در مسأله جنگ عقل و عشق می بینید که همیشه پیروزی را با عشق دانسته اند و محکومیت را با عقل:
نیکخواهانم نصیحت می کنند ••• خشت بر دریا زدن بی حاصل است
شوق را بر صبر قوت غالب است ••• عقل را با عشق دعوی باطل است
یکچنین حالتی را " عشق " می نامند.عیب اساسی این حالت این است که از اختیار انسان خارج است. این قابل توصیه نیست. برخی امور است که اگر پیدا بشود، به شرط این که انسان در برخورد با آن به نحو احسن رفتار کند مفید واقع می شود ولی خودش قابل توصیه نیست، مثل مصیبت . مصیبت برای انسان می تواند آثار بسیار مفیدی داشته باشد اما قابل توصیه نیست که به انسان بگویند تو به دست خودت برای خودت مصیبت به وجود بیاور چون مصیبت و بلا یک کوره خیلی خوبی است برای اصلاح انسان. این مسأله ای که به نام " عشق " نامیده می شود نیز چیزی است که اگر پیش آمد ممکن است یک کسی را خراب کند، ممکن هم هست یک کسی را آباد کند، ولی به هر حال یک امر قابل توصیه نیست.
نظریات در مورد ماهیت عشق
اگر عرفا عشق را توصیه کرده اند آن ها یک ادعایی دارند، ادعاشان این است که می گویند آدم کامل مثل یک آدمی است که شنا را خوب بلد است که اگر یک کسی را که شنا بلد نیست در دریا هم بیاندازد، اگر دید غرق می شود می تواند او را بگیرد و بیرون بیاورد. آن ها معتقدند که یک آدم کامل اگر بر یک ناقص اشراف داشته باشد، می تواند مراقب و مواظب او باشد و نگذارد هلاک بشود.
مثل آن تمرینی که بچه ها را در استخر می دهند. به بچه نمی شود توصیه کرد که به تنهایی برو در استخر، اما تحت مراقبت یک نفر مربی مانعی ندارد، او مراقبش است، اگر دید دارد غرق می شود نجاتش می دهد. همچنین این ها معتقدند که این (عشق) یک امری است که اگر رخ بدهد، در انسان وحدت و تمرکز ایجاد می کند، یعنی او را از هزاران رشته تعلق جدا می کند.
یک عیب اساسی در ما این است که در روح ما صدها رشته وابستگی به صدها شیء وجود دارد نه به یک شیء، به صدها شیء. از نظر روح و معنا وابسته هستیم، مثل یک انسانی یا یک حیوانی که با رشته های مختلف به صد جا بسته باشد، اگر یکی از آن ها بریده شود نود و نه تای دیگر هست، دو تا بریده شود نود و هشت تای دیگر هست. انسان برای این که به خدا از نظر عمل موحد باشد و همه رشته های متصل به او از خدا سرچشمه بگیرد باید همه این ها را قطع بکند تا بتواند به او وصل بکند و مصداق " «فمن یکفر بالطاغوت و یؤمن بالله» " (پس کسی که به طاغوت کافر شد و به خدا ایمان آورد) بشود.
این ها معتقد هستند که همین چیزی که اسمش " بلا " است (یعنی عشق)، سبب می شود که انسان از همه آن صد شیء می برد، به همان یکی وصل می شود و این حالت تمرکز در او پیدا می شود. آنگاه مدعی هستند همین قدر که این تمرکز ولو نسبت به یک مظهر و یک شیء باطل در او پیدا شد بعد امکان این که این تمرکز تحت مراقبت یک " کامل " از اینجا برداشته شود و به مرکز اصلی خودش گذاشته شود هست. آنچه گفته اند روی این حساب است.
کاربرد کلمه عشق در قرآن و روایات اسلامی
...

معنی کلمه عشق در ویکی واژه

منسوب به عاشق، دوست داشتن به حد افراط.
شیفتگی؛ دلدادگی؛ دلبستگی و دوستی مفرط.
عامیانه: معشوق.
اوستایی: ایشکا، خواست، خواهش، میل، -ایش: خواستن، میل داشتن، آرزو كردن، جستجو كردن.
عَشق از یک حرف و یک کلمه تشکیل شده که عَ حالت تعجب از دیدن و شق به معنی مانند شاخ بودن یا مانند شاخ شدن است.
عشق رازیست که تنها به خدا باید گفت چه سخنها که خدا بامن تنها دارد، عشقم.

جملاتی از کاربرد کلمه عشق

دلم تا جمله مردان باز داند نمود عشق از من باز داند
جز در عشق بهر در که شدم خوار شدم خار بودم همه از عشق تو گلزار شدم
از فیلم‌ها یا برنامه‌های تلویزیونی که وی در آن نقش داشته‌است می‌توان به عشق سیاه و سفید و سیب ممنوعه اشاره کرد.
همچون کایینه گیرد آتش عشق تو چنان گرفت ما را
از فیلم‌هایی که وی در آن نقش داشته است، می‌توان به قلم‌پرها، گذر از زمستان، برادر عشق و ایان فلاکس اشاره کرد.
از هر چه گمان برد دلم یار نه آن بود پندار بد آن عشق و یقین جمله گمان بود
قرین شو لحظه‌ای با من، که عمری ندارم جز غم عشقت قرینی
گرچه دانم ره عشق تو به سر می‌نرود می‌روم زان که دلم راه دگر می‌نرود
من آن یارم چنان بر تو نیازی که کردم با تو چندان عشقبازی
عقل و عشق از یکدیگر ممتاز نه غیر یک گوهر ز بحر راز نه
بگفت این و بزد یک نعره آنگاه بیفتاد آن زمان در عشق یک تاه
از فیلم‌های معروف او می‌توان به بازی در فیلم عشق اشاره کرد.
که بد منصور اندر عشق جانان حقیقت نور عشقش بود دوجْهان