طاعون
معنی کلمه طاعون در لغت نامه دهخدا

طاعون

معنی کلمه طاعون در لغت نامه دهخدا

طاعون. ( ع اِ ) مرگامرگی. ج ، طواعین. ( منتهی الارب ). شآمت و مرگ عام. ( لطایف ). || وبا. ( دهار ). داءالشوکة که مرضی است الیافی عام و کشنده. || دبل. زقمة. ( منتهی الارب ). || مجازاً شعرا آن را به معنی تلخ و طاعون و طاعونی را به معنی تلخی به کار برده اند :
آن را که نوش و شهد و شکر بودی
امروز زهر و حنظل و طاعونی.ناصرخسرو.جیحون خوش است و بامزه و دریا
از ناخوشی و زهر چو طاعون است.ناصرخسرو.به یکی جاهل اگر بیم کند نوشت
نوش کی گردد آن شربت طاعونی.ناصرخسرو.لفظ طاعون در فارسی گاه بصورت مصدر مرکب استعمال شود و در حالی که ( لازم ) باشد با مصدر گرفتن و چون متعدی بود با مصادر زدن و رسیدن به کار رود: فلانی طاعون گرفت ( لازم ). فلان را طاعون زد یا طاعون رسید. ( متعدی ). || جوش. بثره ای باشد کوچک ، مانند باقلا سرخ یا سیاه با سوزش بسیار. ( غیاث از بحرالجواهر ). بثره ای باشدبقدر کُنار صحرائی با کبودی و سوزش و تب وبائی لازم اوست. ( غیاث از حدود الامراض ). || ورمی بودکه در خصیه یا پستان یا بغل یا بن ران واقع شود، ازماده ای سمی که عضو را فاسد کند و قی و غثیان و خفقان همراه آن بود. ( غیاث از کفایة منصوری ). هر آماس که در گوشت نرم افتدی. چون گوشت پس گوش یا در گوشت غددی چون پستان و خایه و گوشت بن زفان یا در جایگاهی فراخ چون بغل دست و بیغوله ران ، آن را طاعون گویند. پس اتفاق بر آن کردند که طاعون آماس گرم را گویند که در جایها افتد. و حرارت و سوزانیدن آن از اندازه بیرون بود. و ماده آن مستحیل گشته باشد. و همچون زهری شده و عضو را تباه کند. و رنگ او رنگ حوالی او بگرداند، و مضرت آن بطریق شریانها به دل باز دهد، و خفقان و غشی آرد، طاعون آن را گویند. علامتها: آنچه در گوشت پس گوش و در بغل و در پستان افتد کشنده باشد از بهر آنکه به دماغ و به دل نزدیک بود و آنچه رنگ او سرخ بود یا بزردی گراید سلیم تر باشد و آنچه بسیاهی گراید سخت بد باشد. و طاعون اندر هواهای بد و سالهای وبائی و اندر شهرها که آنجا بیشتر بود بسیار افتد. ( ذخیره خوارزمشاهی ). طاعون ، بالیونانیة کل ورم یظهر للحس ثم حصص بالحار القتال السریع التعفن. الکائن فی نحوالمراق والمغابن و یطلق علی الوباء للتلازم الحاصل بینهما غالباً و الا فبینهما عموم و خصوص و جهیان و هوفی الحقیقة بثر کالباقلا فازید مادته الدم المتعفن و فاعله الحرارة الناریة و صورته شی مستدیر ینزف الدم و الصدید و غایته ازهاق النفس و شره ما فی الابط الشمال لمجاورته القلب فالفخذ الایمن فالابط الایمن فالفخذ الایسر، فالعنق علی الاصح. و قیل آلاباط شر من الفخذین هذا من حیث المکان و من حیث الزمان ما کان عند زیادة الدم و هیجانه و ذلک فی الایام الربیعیة و لو فی الخریف و من حیث اللون الاسود الکمد فالاخضر فالاصفر فالاحمرو متی قارنته حمی و اختلاط عقل و تواتر فی النفس و النبض فمهلک لامحالة لان الکیفیة الردیئة قداتصلت بالقلوب و اسرع الناس هلاکاً به الاطفال فالاغراب خصوصاً نحوالزنجی والهندی لضعف المزاج بکثرة التحلیل فالدموی فالصفراوی و ندر فی السوداوی و هو وبائی فی الاصح من العامة و حقیقته اجتماع بخارات عفنة تصعد بالامطار فی الازمنة الصیفیة و اسبابه حکمیة کثرة الرطوبة و الحرارة و یبس الشتاء و کون السنة ربیعیة و کثرة الملاحم فیعفن الهواء بدم القتلی فیلقی فی الحیوان و الثمار و المیاه و تؤکل فیفسد الدم و تجمعه الی المواضع الرخوة خراجاً ان اشتدت الرطوبة و الافنفاطات نزافة. ( داود انطاکی ص 152 ).

معنی کلمه طاعون در فرهنگ معین

[ ع . ] (اِ. ) مرضی عفونی و واگیردار که موش صحرایی از عوامل انتقال آن به انسان است .

معنی کلمه طاعون در فرهنگ عمید

بیماری واگیردار و خطرناکی که با سر درد، لرز، تب شدید، سرگیجه، التهاب غدد لنفاوی، و تورم کبد و طحال همراه است و از طریق کک و موش به انسان منتقل می شود.

معنی کلمه طاعون در فرهنگ فارسی

بیماری واگیروخطرناک که ازباسیل یرسن بوجود آید
( اسم ) مرضی عفونی و همه گیر که میکربش در سال ۱۸۹۴ م به وسیله یرسن کشف گردیده و به نام باسیل یرسن نام گذاری شد . این مرض در ایران به حال بومی وجود دارد . باسیل یرسن بیضی شکل است و به شکل کوکو باسیل می باشد . درازیش ۱ تا ۳ میکرن و پهنایش ۱ میکرن است و تنها یا دو یا سه تا جمع میشوند . در رنگ آمیزی بیشتر دو قطب میکرب رنگ میشوند و گرم منفی است و کاملا هوا زی است . در حرارت زود از بین می روند بطوری که در ۶٠ درجه حرارت در مدت نیم ساعت تلف می شوند و نور آفتاب در چند ساعت آن ها را میکشد و ضد عفونیهای معمولی ( مانند محلول سوبلیمه ۱ / ۱٠٠٠ یا اسید فنیک ۱ / ۱٠٠ ) در ظرف چند دقیقه آن را از بین می برد و در روی سطح زمین بیش از چند روز زنده نمی ماند . به طور خلاصه مقاومت باسیل یرسن بجز در بدن انسان و حیوان در جاهای دیگر کم است . در طاعون ریوی میکرب در اخلاط و در طاعون خیارکی در خیارک میکرب فراوان است . مرض طاعون ریوی به وسیله اخلاط و آب دهان مریض به دیگران منتقل می شود و در اواخر مرض نزدیک مرگ نیز چون میکرب در خون مریض فراوان است وسیله کک قابل انتقال است . موش صحرایی در تولید و انتشار این مرض نقش بزرگی دارد و ککهای این موش مرض را به انسان انتقال می دهند . دوره هفتگی مرض طاعون در حدود ۵ روز است . این مرض به سه شکل مهم بالینی : خیارکی و ریوی و سپتی سمیک که ( طاعون سیاه نام دارد ) دیده می شود . در طاعون خیارکی ناراحتی عمومی و حالت تهوع و لرز و سر درد شدید تحمل ناپذیر عارض می شود . به علاوه در ناحیه کشاله ران یا زیر بغل و گاهی در گردن یکی از غده های لنفاوی متورم شده تولید آدنیت چرکی و خیارک می نماید . تب به ۳۹ یا ۴٠ درجه می رسد و مدت ۶ تا ۸ روز به همان وضع باقی می ماند . در حدود ۱۵ تا ۱۸ خیارک باز می شود و حرارت یک دفعه پایین می آید و دوره نقاهت شروع می گردد . گاهی یک تاول زود رس ( تاول طاعونی ) در ۵ درصد بیماران دیده می شود و این تاول محل ورود میکرب را نشان می دهد . نوع سوم طاعون سیاه است که به نام طاعون سپتیسمیک نیز موسوم است . همه گیریهایی که در ۴٠ سال اخیر در ایران پیش آمده از این نوع بوده و با خونریزی انساج همراه است .
مرگامرگی یا وبا یا دبل

معنی کلمه طاعون در دانشنامه عمومی

طاعون یک بیماری واگیر عفونی مشترک بین انسان و حیوان با عامل باسیل یرسینیا پستیس ( Yersinia pestis ) است. عامل این بیماری در سال ۱۸۹۴، پس از سال ها پژوهش توسط الکساندر یرسین در انستیتو پاستور کشف شد.
طاعون یک بیماری باکتریایی و به طور اولیه بیماری موش های صحرایی و سایر مهره داران کوچک بوده و درواقع انسان یک میزبان تصادفی است. گزش توسط کک آلوده می تواند انسان را مبتلا کند. احتمال انتقال انسان به انسان از طریق قطرات تنفسی وجود دارد. نرخ مرگ و میر طاعون در ایالات متحده چهارده درصد است. طاعون در کشورهای توسعه یافته تک گیر و نادر است اما هنوز هم طغیان هایی از بیماری در مناطق بسیار کم برخوردار دیده می شود ولی امروزه نگرانی اصلی در مورد پتانسیل این باکتری در جهت استفاده در بیوتروریسم است. طاعون مهم ترین و مرگبارترین بیماری قرون وسطی بود.
این بیماری بسیار خطرناک بارها در طول تاریخ باعث بحران های شدید اقتصادی، اجتماعی و سیاسی شده است. از دوران باستان تا کشف علتِ این بیماری در سال ۱۸۹۴ دست کم سه بار دنیا گیری طاعون، سراسر اروپا، آسیا و آفریقا را فراگرفته است. پاندمی اول در طی قرن ششم در امپراتوری بیزانس رخ داد و به طاعون ژوستینین یا دنیاگیری اوایل قرون وسطی معروف گردید که به واسطه انتقال توسط سربازان ارتش شاهنشاهی ساسانی در سال های ۶۲۷–۶۲۸ میلادی باعث اپیدمی «طاعون شیرویه» در سراسر استان های باختری شاهنشاهی ساسانیان، به ویژه میان رودان شد و باعث جان باختن نیمی از جمعیت آن مناطق در شاهنشاهی ساسانی گردید. دومین پاندمی در سدهٔ ۱۳۰۰ میلادی، شیوع طاعون خیارکی بود که به «طاعون سیاه» معروف شد. این پاندمی به مرگ بیش از ۷۵ تا ۲۰۰ میلیون نفر از مردم اوراسیا انجامید. تخمین زده می شود که یک سوم جمعیت ایران در آن زمان کشته شدند. پس از آن اپیدمی های متعددی در مناطق مختلف جهان رخ می داد تا این که سومین دنیاگیری در دهه ۱۸۵۰ در چین آغاز و سپس از طریق مسیرهای تجاری در سراسر جهان منتشر گردید.
در تاریخِ ایران، به ویژه پس از بی ثباتی ها و زوالِ سامانِ کشوری به دلیل حملهٔ مغولان، بیماری طاعون به طور متناوب شیوع یافته و باعث کشتن شمار فراوانی از مردمِ شهرهای گوناگون شده است. از جمله، در سال های ۱۱۵۱–۱۱۵۲ شمسی، همه گیری «طاعون خیارکی در ایران» به مرگ حدود ۲ میلیون تن انجامید.
طاعون (رمان). طاعون ( به فرانسوی: La Peste ) رمانی است نوشتهٔ آلبر کامو که در سال ۱۹۴۷ به چاپ رسید. رمان از ردهٔ آثار ابسوردیسم به حساب می آید. برخی آنرا به عنوان رمان اگزیستانسیالیستی در نظر می گیرند که کامو این را رد کرده است.
نویسنده در مورد این اثر در نامه ای به رولان بارت می نویسد:
در مقایسه با رمان بیگانه، طاعون بی گفتگوگذاری است از سرکشی انفرادی به جهان اجتماعی، اجتماعی که باید در مبارزه هایش شرکت کرد. اگر از بیگانه تا طاعون راهی در راستای تحول باشد، این تحول در جهان همبستگی و مشارکت است.
رمان طاعون نوشته آلبر کامو به ماجرای همه گیری این بیماری در اُران الجزایر و تعطیلی شهر می پردازد. بیماری در طی ماه ها جان بسیاری را می گیرد؛ از هر ده نفر ساکنان شهر یکی می میرد ( همان گونه که واقعاً در قرن نوزدهم در اُران رخ داد ) . در آغاز مقامات محلی تمایلی ندارند که نشانه های اولیه طاعون یعنی موش های در حال مرگ در خیابان ها را تأیید کنند. ستون نویسی در روزنامه ای محلی می نویسد: " آیا مقامات شهر می دانند که اجساد در حال پوسیدگی موش ها خطری مهلک برای سلامتی مردم شهر به شمار می آیند؟" راوی داستان دکتر برنار ریو فداکاری و شجاعت نیروهای بهداشت و درمان را در این دوران به یاد می آورد: "نمی دانم برایم چه پیش خواهد آمد، یا هنگامی که همه این ماجراها به پایان رسید چه رخ خواهد داد. در این لحظه تنها چیزی که می دانم این است؛ مردم بیمارند و به درمان نیاز دارند. " در پایان نجات یافتگان از طاعون درسی می آموزند؛ " آنها اکنون می دانستند تنها چیزی که همیشه می توان مشتاقش بود و گاهی نیز به آن رسید، عشق به انسان است. "
وقایع رمان در شهری از الجزایر به نام اُران یا وهران رخ می دهد و از زبان راوی که بعدها خود را دکتر ریو معرفی می کند نقل می شود. کتاب با توضیحی از مردم و شهر آغاز می شود و سپس به زیاد شدن تعداد موش ها در شهر و مرگ آن ها اشاره می کند. آقای میشل، سرایدار منزل دکتر ریو بر اثر بیماری ای با بروز تاول ها و خیارک ها می میرد و مرگ چند نفر دیگر با همین علائم باعث می شود دکتر ریو علت مرگ را بیماری احتمالاً مسری بداند و کمی بعد دکتر کاستل این بیماری را طاعون تشخیص می دهد. با سستی مسئولین برای واکنش، بعد از مدتی در شهر طاعون و وضع قرنطینه اعلام می شود.
با اعلام وضع قرنطینه، اعضای خانواده های زیادی از هم جدا ماندند. عده ای اقدام به فرارهای متوالی کردند و عده ای تا جایی که می توانستند با بیماری مبارزه کردند. ژان تارو یکی از مسافرانی بود که همراه با دکتر ریو اقدام به تشکیل سازمان بهداشتی داوطلبی برای مقابله با بیماری می کند.
طاعون (فیلم ۱۹۹۲). طاعون ( اسپانیایی: La Peste ) یک فیلم درام آرژانتینی به کارگردانی لوئیس پوئنسو است. از بازیگران آن می توان به ویلیام هرت، ساندرین بونر، ژان - مارک بار، رابرت دووال، و رائول هولیا اشاره کرد.
طاعون (فیلم ۲۰۰۶). «طاعون» ( انگلیسی: The Plague ( 2006 film ) ) فیلمی در ژانر ترسناک است که در سال ۲۰۰۶ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به جیمز ون در بیک و ایوانا ملیسویک اشاره کرد.
معنی کلمه طاعون در فرهنگ معین
معنی کلمه طاعون در فرهنگ عمید
معنی کلمه طاعون در فرهنگ فارسی
معنی کلمه طاعون در دانشنامه عمومی
معنی کلمه طاعون در دانشنامه آزاد فارسی
معنی کلمه طاعون در دانشنامه اسلامی

معنی کلمه طاعون در دانشنامه آزاد فارسی

طاعون (plague)
اصطلاحی اطلاق شده به هر بیماری مسری که میزان مرگ و میر آن بالا باشد. این بیماری معمولاً به طاعون خیارکی اشاره دارد و توسط کک هایی که موش سیاه منتقل می کند، سرایت و شخص مبتلا را به باسیل یرسینیاپستیس آلوده می کند. اولین علامت ابتلا به این بیماری تورم غده های لنفاوی، معمولاً زیر بغل و کشالۀ ران است؛ چنین ورم هایی «خیارک» نامیده می شوند. این بیماری موجب مسمومیت مهلک خون می شود و میزان مرگ و میر در آن بالاست. انواع نادرتر اما کشنده تر طاعون سپتیسمیک و نوُمنیک هستند. هنوز هم طاعون شایع می شود، به ویژه در کشورهای فقیر، اما نه به میزانی که در اواخر قرون میانه شیوع یافت. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی که در ۱۹۹۶ انتشار یافت، میزان ابتلا به طاعون روبه افزایش است. بین ۱۹۸۴ تا ۱۹۹۴، در سیزده ایالت امریکا مواردی از ابتلا گزارش شد، در حالی که در دهۀ ۱۹۴۰ در سه ایالت گزارش شده بود. ویروس یرسینیاپستیس در سراسر جهان در میان جمعیت جوندگان وحشی خاصی وجود دارد و انتقال آن به طور عمده از طریق کک ها صورت می گیرد. کک پس از گزیدن شخص مبتلا، باکتری ها را می بلعد. باکتری ها سپس تکثیر شده و بین مری و میان رودۀ کک انسداد ایجاد می کنند. کک که بدین ترتیب از خوردن غذا محروم می شود، در حالت گرسنگی مکرراً می گزد و با هر گزش، خون آلوده را به محل گزش می ریزد و باکتری ها را منتقل می کند. در ۱۹۹۵ واکسن جدیدی برای طاعون در دست ساخت بود که برای تهیۀ آن از نوعی باکتری ضعیف شدۀ سالمونلا به طریقۀ مهندسی ژنتیک، موسوم به سالمونلا تیفی، استفاده می کردند. بخشی از کد ژنتیکی یرسینیاپستیس به باکتری سالمونلا تزریق می شود. هنگامی که این باکتری بلعیده شود در روده زندگی و پروتئینی تولید می کند که به طور طبیعی در یرسینیاپستیس یافت می شود. این پروتئین موش ها را از ابتلا به طاعون مصون نگه می دارد. قدیم ترین شرح بیماری طاعون به ۴۰پ م در لیبی باز می گردد. در ۲۵۱ـ۲۶۰م طاعون امپراتوری روم را فراگرفت. پس از سیاه مرگ در قرن ۱۴م، طاعون تا سه قرن بعد شیوع داشت که بدترین نمونۀ آن طاعون بزرگ لندن در ۱۶۶۵ بود که طی آن حدود ۱۰۰هزار تن از ۴۰۰هزار سکنۀ شهر تلف شدند. در ۱۷۰۹ طاعون در پروس ۳۰۰هزار قربانی گرفت. در دهه های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ مواردی از ابتلا به این بیماری در افریقا، امریکای لاتین و هند دیده شد.
طاعون (کتاب). طاعون (کتاب)(La Peste)
رمانی از آلبرکامو، منتشر شده به فرانسوی در ۱۹۴۷. وقایع داستان در وَهران (شهری در الجزایر) می گذرد. شهری طاعون زده که بیماری طاعون به سرعت مردم شهر را دچار ناامیدی، غربت و تنهایی می کند. مبارزه و تسلیم دربرابر این میکروب مردم را به خداجویی و حتی بت پرستی و غیب گویی کشانده است. در این میان دو شخصیت اصلی داستان دکتر ریو و تارو بدون خودنمایی و تن دادن به تسلیم، فقط برای هم دردی، وارد عمل می شوند و رهبری مبارزه علیه این بلای طبیعی را به دست می گیرند. مبارزۀ سرسختانۀ آنان که به صورت اخلاق روزمره درآمده برضد عادت مردم به یأس است. سرانجام وقتی شهر به حالت اول خود بازمی گردد، پیروزی از آنِ کسانی است که ایستادگی کرده و ارزش های انسانی خود را بازیافته اند. طاعون بیان داستانی بیشتر عقاید کاموست؛ گذاری است از سرکشی انفرادی به جهان اجتماعی، اجتماعی که باید در مبارزه هایش شرکت کرد. بیماری طاعون در این رمان نماد پوچی است که باید دربرابر آن مقاومت کرد. کامو در طاعون ابعاد گوناگونی در نظر داشته که یکی از آن ها مقاومت اروپا دربرابر فاشیسم است.

معنی کلمه طاعون در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] طاعون، یک بیماری عفونی و کشنده می باشد.
از آن به مناسبت در باب طهارت و حج نام برده اند.
حکم فرار از طاعون و وبا
فرار از وبا و طاعون جایز؛ بلکه به تصریح برخی در صورت علم به هلاکت، واجب است، مگر برای افرادی همچون مرزبان که حفظ سنگر مرزبانی بر آنان واجب می باشد؛ لیکن فرار از مسجدی که اهل آن دچار طاعون شده اند، کراهت دارد.
یکی از شرایط استطاعت
از شرایط تحقق استطاعت ، استطاعت طریقی، یعنی امنیّت داشتن راه است. بنابراین، چنانچه مسیر آلوده به بیماری هایی چون وبا و طاعون باشد که شخص از ابتلای به آن ها بیم دارد، استطاعت محقق نمی شود و در نتیجه حج بر او واجب نخواهد بود.

معنی کلمه طاعون در ویکی واژه

مرضی عفونی و واگیردار که موش صحرایی از عوامل انتقال آن به انسان

جملاتی از کاربرد کلمه طاعون

مهر تو در حلق ملک از نیش نوش انگیخته کین تو در کام خصم از طعمه طاعون ساخته
در سال‌های ۱۶۰۴–۱۶۰۵ میلادی، بخش بزرگی از جمعیت اودنبوس به دلیل طاعون از بین رفت. سال ۱۶۲۵ دومین اپیدمی طاعون را به دنبال داشت.
ابوعبیده در سال ۱۸ هجری قمری (۶۴۰ میلادی) بر اثر بیماری طاعون درگذشت معاذ پسر جبل بر پیکر او نماز گزارد. او در روستای جبیه بالغور در اردن مدفون گشت. ابوعبیده هنگام مرگ، ۵۶ سال داشت.
ز عزمش ره دور دلتنگ گشت که طاعون فرسنگ آمد به دشت
زمین بغض تو آن تربت وبِّی وعَفِن که آورد طمع اندر هوای او طاعون
ابراهیم دکدکچی شهرت‌یافته به ابن دکدکچی (۱۶۹۲ -۱۷۲۰ م) (نسب: ابراهیم بن محمد بن ابراهیم) شاعر سوری ترکمن‌تبار بود. از اهالی دمشق بود که همانجا در جوانی بر اثر طاعون درگذشت.
جناب دوستانت باد جنت طعام دشمنانت باد طاعون
هرکس سوی مهرت تاخت رایت به سپهر افراخت و آنکس به تو تیر انداخت مستوجب طاعون شد
دلم را گر فراقش خون برآرد طمع برد و طمع طاعون برآرد
پادشاهی او همچنین گرفتار دست‌اندازی‌های خارجی هم بود. لوتار پادشاه فرانسه چشم طمع به خاک او را داشت. تازش‌های مجارها البته به جایی نرسید. وایکینگ‌ها و اسلاوها دست‌اندازی‌هایی به مرزهای کشور او نمودند که سرانجام با توافقاتی دست از تاخت و تاز بیشتر برداشتند. جز این کشور در ۹۹۳ دچار تنگ‌سالی و طاعون هم شد.
تنها در صورتی که انتقام خون لایوس گرفته شود، طاعون خاتمه می‌یابد.
که نیزه‌های او پدید آورنده طاعون بوده.
وان را که نوش و شهد و شکر بودی امروز زهر و حنظل و طاعونی
طاعون،وبا،قحطی، بگو دنیا بگیرد یک مشت جو گر بارور کردی نکردی
زن طعن به طاعون که از اینجا بگریزد در کشور اعدا، رود آنجا بستیزد
رمان طاعون نیز در سال ۱۹۴۷ به چاپ رسید که در زمان خود پرفروش‌ترین کتاب فرانسه شد. در سال ۱۹۴۷ کامو از روزنامهٔ کمبا بیرون آمد و نمایش‌نامهٔ عادل‌ها را در سال ۱۹۴۹ منتشر کرد و اثر فلسفی خود به نام انسان طاغی را نیز در سال ۱۹۵۱ به چاپ رساند.
ای همچو مگس بر همه طبعی تو گران طاعون صفت از تو محترز پیر و جوان
بنابراین، هر دختری که با هم‌خوابگیِ پیش از ازدواج به جنسِ زن، خیانت ورزیده باشد طرد می‌شود و داغِ ننگ می‌خورد، زیرا اگر این عمل، عمومی شود، باعثِ نابودیِ رفاهِ جنسِ زن می‌گردد: پس آبرویش می‌ریزد، هیچ زنی نباید از آن پس با او معاشرت کند و مانندِ کسی که مبتلا به طاعون است، از او پرهیز می‌کنند.
درگیری‌های مختلف دوران مشروطیت و کشف نفت در مسجدسلیمان و وضع اسف‌بار شوشتر در دوران قاجاریه از یکسو و شیوع طاعون مهلک در آخرین سال‌های قرن ۱۳ خورشیدی و همچنین برچیده شدن کشتیرانی در کارون شمالی از سوی دیگر و نیز رونق روزافزون اقتصادی اهواز باعث شد تا مرکزیت خوزستان در آغاز حکومت پهلوی از شوشتر به اهواز منتقل شود.
همچنین آدرین پروست، بعد از مرگش، بر برخی از نویسندگان بزرگ فرانسوی نیز تأثیرگذار بود. آلبر کامو برای دانستن سازوکار همه‌گیری‌ها و آمادگی برای نوشتن رمان معروف «طاعون»، از آثار و تحقیقات آدرین پروست به‌ویژه کتاب «دفاع از اروپا در برابر طاعون» بسیار استفاده کرد.