( صیغة ) صیغة. [ غ َ ] ( ع اِ )خلقت. ( اقرب الموارد ) ( غیاث اللغات ). نوع. ( اقرب الموارد ). || طور. طریقت. ریخت. شکل. || هیأتی است که حاصل شود کلمه را باعتبار تقدم و تأخر حروف و حرکات و سکون آن. ( غیاث اللغات ). صورت کلمه. صورت. ج ، صَیغ: صیغه مفرد. صیغه جمع. || ( ص ) سهام صیغه ؛ یعنی همه از کار و عمل یک کس است. ( منتهی الارب ). || ( اِ ) اصل : هو من صیغة کریمه ؛ یعنی از اصل بزرگ است. ( منتهی الارب ). صیغة. [ ص َی ْ ی ِ غ َ ] ( ع اِ ) اشکنه. ( منتهی الارب ). صیغه. [ غ َ /غ ِ ] ( از ع اِ ) متعه. در تداول عوام ، و عرف فقها، زنی است که او را به عقد انقطاع گیرند برای مدتی کوتاه یا دراز و محدود نه دائمی و همیشگی با ذکر مهر و آنرا شرایط و احکام خاصی است. از جمله آنکه زن صیغه را طلاق نیست و چون مدت معین او بسر آید از شوی خویش بریده گردد و او را از مال شوی و شوی را از مال وی ارث نیست مگر با شرط وعده او دو طهر است : چنان رسم بد در جهان رو نهفت که بی صیغه مرغان نگردند جفت.شفیع اثر( از آنندراج ).- امثال : مگر ما از صیغه ایم و شما از عقدی .
معنی کلمه صیغه در فرهنگ معین
(غَ یا غِ ) [ ع . صیغة ] (اِ. ) ۱ - هرچیز در قالب ریخته شده . ۲ - ریخت ، شکل . ۳ - عقد موقت . ۴ - صورتی از کلمه که شخص یا زمان فعل را نشان می دهد.
معنی کلمه صیغه در فرهنگ عمید
۱. نکاح موقت. ۲. (اسم، صفت ) [مجاز] زنی که برای مدت محدود و معیّن به عقد ازدواج مرد درآید، زن غیر دائمی، زن موقتی، مُتعه. ۳. (اسم ) (ادبی ) در دستور زبان، هیئت و شکلی که با کم و زیاد کردن حروف یا تغییر حرکات به فعل داده شود: صیغهٴ مفرد، صیغهٴ تثنیه، صیغهٴ جمع. ۴. (اسم ) (فقه، حقوق ) عبارتی که هنگام معامله و خریدوفروش و عقد نکاح بر زبان جاری می کنند و دلیل بر رضای طرفین است. ۵. (اسم ) نوع، هیئت، اصل، ریخت، شکل. ۶. (اسم ) [قدیمی] عنوان. * صیغه جاری کردن: (فقه، حقوق ) صیغه خواندن، صیغۀ عقد ازدواج، طلاق، یا معامله را خواندن.
معنی کلمه صیغه در فرهنگ فارسی
( اسم ) ۱ - هر چیز در قالب ریخته شده . ۲ - شکل هیئت . ۳ - خلقت آفرینش . ۴ - هیئتی که برای کلمه حاصل گردد بواسطه تقدیم و تاخیر حروف و تغییر حرکات و سکنات آن : صیغت جمع صیغت مفرد ۵ - نکاح موقت ۶ - زنی که تو را به عقد انقطاع گیرند برای مدتی کوتاه یا دراز و محدود نه دایمی و همیشگی با ذکر مهر و آن را شرایط و احکام خاصی است زن غیر دایم . ۷ - کلمه ای که به وقت معامله و عقد نکاح بر زبان جاری کنند . یا چه صیغه ایست ۱ ? - چه هیئت دستوری دارد ۲ . ? - چه معنی دارد ? یا صیغه تفضیل . صفت ( تفضیلی ) . اشکنه
معنی کلمه صیغه در دانشنامه آزاد فارسی
رجوع شود به:ازدواج موقت صیغه (دستور زبان). صیغه ( دستور زبان) رجوع شود به:ساخت
معنی کلمه صیغه در ویکی واژه
صیغة هرچیز در قالب ریخته شده. نوع، گونه، ریخت، شکل. عقد موقت. درسته صورتی از کلمه که شخص یا زمان فعل را نشان میدهد.
جملاتی از کاربرد کلمه صیغه
بعد آمدند این طرف و آن طرف اینطور وانمود کردند که فلانی گفته دخترها را اعدام نکنید اول آنها را صیغه کنید بعد اعدام کنید! در خارج از کشور هم منافقین این را دست گرفته بودند. اصل جریان همین بود که من عرض کردم. ما تلاش داشتیم که زنان و دختران غیر از آنان که مرتکب قتل شدهاند اعدام نشوند، من در همان زمان هم این دروغ تبلیغاتی مجاهدین خلق را تکذیب کردم.
بدهم مژده ای که صیغه عقد با مضی ما مضی فرستادی
در عبارت بود دو صیغه ولی در حقیقت بود به یک معنی
در زیر نمونهای از یک رویداد تاریخی از کتاب اخبارالطوال دینوری در مورد تحریم متعه (صیغه) آورده شدهاست.
مورخان قاجار ابراهیم را عموماً یهودی دانستهاند، گرچه که ممکن است مسلمان بوده باشد. برخی از مورخان مانند محمود محمود از او به عنوان آنوسی یاد کردهاند. در زمان ابراهیم، کنیسههایی در شیراز و تهران افتتاح شد، اما پیش از آن یهودیان مجبور بودند در خانههای خود تورات را با صدای آهسته بخوانند. یکی دیگر از شواهد، تمایل او به تکهمسری است. مرسوم بود که مقامات بلندپایه چندین زن و چند صیغه داشتند در حالی که ابراهیم فقط یک زن داشت.
گفتا: و بر دیواری دیدم که خطی بدین صیغه نوشته که:
تعبیر ازو به صیغه غایب چرا کنم زینسان که شد مشاهد او دیده یقین
لابهنگام تشهد بود اندر سخنش چون از آن در گذری صیغه لفظش نعم است
توالی عرفی ایجاب و قبول یعنی فاصله نیفتادن بیش از اندازه در گفتن صیغه عقد نکاح واجب است.
پس نبی دست علی را چون گرفت صیغهٔ عقد اخوت را بگفت
آقا محمد حسن که دوستی پول چشم و گوش او را کور و کر کرده، با وجودی که بیگانه و خویش از پس و پیشش نگرانند برات صیغه تحویل صادر میکند و از شهر تبریز پول میگیرد.
از جمله در تعریف اقتصاد مقاومتی که در این مصوبه گفته شده اقتصاد مقاومتی عبارت است از «رویکردی جهادی، انعطافپذیر، فرصتساز، مولد، درونزا، پیشرو و برونگرا». برای مثال، معلوم نیست رویکرد جهادی یعنی چه؟ اقتصادی که تحت تحریم است چگونه میتواند مولد باشد؟ اقتصاد درونزا ولی برونگرا چه صیغهای است؟ آنچه از اصطلاح اقتصاد مقاومتی بهوضوح به دست میآید فقط این است که دولت به دنبال راه چاره مذاکرات با غرب نباشد و اقتصاد را با تکیه به منابع داخلی تنظیم کند … اقتصاد کشوری که از پیوند با اقتصاد جهان بیرون افتادهاست و از سوی دیگر، به منابع درآمدزا دسترسی ندارد، چگونه میتواند «مولد» و «پیشرو» باشد؟
هم صیغه «کرزن » بد و هم فکر ددر بود دیدی چه خبر بود
ترس خدا کن سپر عشوهٔ دنیا مخر صیغه و مرد خدا جیفه و این کرکسان
امر ایجابی از حکیم ازل صیغه افعل است و لا تفعل
قبل از تصویب قانون حمایت از خانواده ۱۳۴۶ در ایران، مردان حق داشتند چهار همسر و تعداد نامحدودی زن صیغهای داشته باشند. قانون حمایت از خانواده ۱۳۴۶ با استناد قرآن شرط عدالت را برای چندزنی منظور کرد و مرد موظف شد برای ازدواج مجدد از دادگاه اجازه بگیرد. دادگاه نیز باید در مورد او و توانایی مالیاش تحقیق میکرد و در زمان مناسب با زن اول وی تماس میگرفت و از او نیز تحقیق میکرد. به این ترتیب ازدواج مجدد بدون اجازه دادگاه جرم کیفری محسوب میشد.
بنا به گزارش سازمان عفو بینالملل ۴۳۸ نفر تا اسفند ۱۳۵۸ (طی یکسال) در ایران اعدام شدند. تجاوز جنسی به زندانیان زن و مرد طی بازجویی به منظور گرفتن اعتراف از طرف خلخالی مجاز عنوان شده بود. همچنین برای زنان محکوم پیش از اعدام صیغه (ازدواج موقت) اجباری با پاسدارها به منظور تجاوز جنسی بدون گناه در نظر گرفته بود و در این مورد گاهی حتی باردار بودن زن زندانی نیز مانع نمیشد.
آرتاشس چهارم پسر ورمشاپوه بود که از سال ۳۸۹ تا ۴۱۷ به عنوان یک مرزبان ساسانی، ارمنستان شرقی را اداره میکرد. عموی آرتاشس، خسرو چهارم، قبل از ورمشاپوه (و احتمالاً بعد از آن نیز) بر ارمنستان حکومت میکرد.تبارنامههای مدرن، آرتاشس چهارم را نوه وارازدات نشان میدهند. آرتاشس چهارم، در حالی که هفده سال داشت به تخت سلطنت رسید، او حدود در سال ۴۰۵ میلادی متولد شد. هویت مادر وی مشخص نیست. او ممکن است همسر یا صیغه ورمشاپوه بوده باشد. آرتاشس چهارم در ارمنستان متولد و بزرگ شد و از زندگی وی قبل از سلطنت اطلاعات کمی در دست است. آرتاشس چهارم به احترام پادشاهان گذشته ارمنستان و ایبریا نام آرتاشیاس را انتخاب کرد.
در آئین بهائی چندهمسری و ازدواج موقت (صیغه) مجاز نیست. بهاءاللّه که احکام و تعالیم خویش را در محیط اسلامی وضع کرد، تک همسری را با رعایت حکمت و به تدریج حکم کرد نه به یکباره. بهاءالله در کتاب اقدس تعداد همسران برای یک مرد را به دو زن محدود کردهاست و ذکر کرده که تک همسری بهتر است و موجب آسایش و آرامش برای زن و مرد است. عبدالبهاء جانشین بهاءالله و مفسر رسمی آموزههای او بعدها دربارهٔ این حکم توضیح داد که به دلیل آنکه داشتن دو همسر در کتاب اقدس منوط به برقراری عدالت و برابری کامل بین هر دو همسر شده و این در عمل شرطی محال است، بنابراین در آئین بهائی فقط تک همسری مجاز است.
در یک سکانس ۳ دقیقهای، شخصیت راضیه (پردیس پورعابدینی) با دادن یک شکلات به عنوان مهریه به شخصیت حامد (سینا مهراد) و خواندن خطبهٔ صیغهٔ عقد موقت از زبان خودش، موجب واکنشهای اغلب منفی شد. شخصیت راضیه بر یک ساعته بودن صیغه تأکید میکند و سپس حامد در آن اتاق را میبندد.همچنین قبل از بستن در به زمین انداختن چادر نمایش داده میشد که این لحظه حذف و سانسور شد.