صوفیه
معنی کلمه صوفیه در لغت نامه دهخدا

صوفیه

معنی کلمه صوفیه در لغت نامه دهخدا

صوفیه. [ فی ی َ / ی ِ] ( اِخ ) پیروان طریقه تصوف. اهل طریقت. آنان که ازطریق ریاضت و تعبد، طالب راه یافتن به حق و حقیقت اند. گروهی که از اواخر قرن دوم هجری در اسلام پدید گشتند و بخاطر طرز تفکر، لباس ، خوراک ، عبادت و ریاضت مخصوص ، بدین نام معروف گشتند. چون صوفیه از بدو پیدایش در سراسر تاریخ اسلام و ایران در علوم و آداب و اجتماع اثر شگرفی داشته اند، شایسته است که درباره آنان و طریقت آنها که بتصوف معروف است بحث مفصلتری شود.
تعریف تصوف : تصوف یا عرفان عبارت از طریقه ای است مخلوط از فلسفه و مذهب که بعقیده صوفیان راه وصول به حق منحصر بدانست. پیروان این طریقه به صوفی و عارف و اهل کشف معروفند.
صوفی و علت تسمیه صوفیان بدین نام ، نظرهای مختلف موجود است. گروهی گفته اند: تصوف منسوب به اهل صفه است که جماعتی از فقرای مسلمانان صدر اسلام بودند و در صفه مسجد پیغمبر سکونت داشتند و از صدقات روزی میخوردند. لیکن این وجه تسمیه درست نیست ، زیرا نسبت صفه صفی است نه صوفی. سمعانی در الانساب نویسد: در این نسبت اختلاف کرده اند، بعضی گفته اند صوف به لبس صوف منسوب است و بعضی گویند از صفا است و بعضی آنرا نسبت به بنی صوفه دانند که جماعتی از عربند و با زهد بسر میبردند. بعضی گفته اند: نخستین کسی که خود را وقف خدمت خدا کرد مردی بود صوفةنام و اسم حقیقی وی غوث بن مر بود و زاهدان که از جهت انقطاع از ما سوی اﷲ بدو شبیه بودند صوفیه نامیده شدند. و بعضی گویند صوفی منسوب به صوفانه است که گیاه نازک کوتاهی است و چون صوفیه به گیاه قناعت میکردند، صوفی نامیده شدند. این وجه تسمیه نیز درست نیست ، چه در این صورت باید نسبت آن صوفانی باشد نه صوفی. بعضی گفته اند: صوفی منسوب است به صوفةالقفا، یعنی موهائی که در قسمت پشت سر می روید. چند تن از مستشرقان بخاطر شباهت صوتی که بین کلمه «صوفی » و لغت یونانی «سوفیا» موجود است و همچنین مشابهت دو کلمه «تصوف » و «تئوسوفیا» گفته اند: کلمه صوفی و تصوف مأخوذ از دو لغت یونانی «سوفیا» و «تئوسوفیا» است ، اما مستشرق آلمانی نولد که خطا بودن این تصور را اثبات کرده و نیکلسن و ماسینیون نیز این تخطئه را تأیید کرده اند. جمعی کثیر برآنند که صوفی به صوف ( پشم ) منسوب است از آن جهت که اینان پشمینه پوشند. ابونصر سراج در اللمع آرد: آنها را صوفی می نامیم ، زیرا پشمینه پوشند و پشمینه پوشی دأب انبیاء و صدیقان و حواریون و زُهّاد بوده است. قشیری از صوفیان اواخر قرن چهارم که تا نیمه قرن پنجم هجری بسر می برده ، در رساله قشیریه آرد: این طایفه غالباً صوفی نامیده می شوند و این لفظ جامدی است ؛ اما گفته آنانکه گویند: صوفی از صوف مشتق است چندان بی جا نیست ، ولی صوفیان به پوشیدن صوف مخصوص نیستند. بعضی گفته اند: صوفی از صفا آید، لیکن این اشتقاق بعید بنظر می رسد. و گروهی گفته اند: صوفی مشتق از صف است بدین جهت که این طائفه از جهت قلب در صف اولند... شاید بهترین فرض همان است که صوفی را کلمه عربی و مشتق از صوف بدانیم بدان جهت که زاهدان و مرتاضان قرون اول اسلام لباس پشمین خشنی می پوشیدند و معنی کلمه «تصوف » را پشمینه پوشیدن دانیم ، مانند آنکه تقمص بمعنی پوشیدن پیراهن است ، سپس این کلمه با لفظ عارف مرادف شده و همه عارفان را صوفی گفته اند، پشمینه پوشد یا نه.

معنی کلمه صوفیه در فرهنگ معین

(یِ ) [ ع . صوفیه ] (اِ. ) پیرو طریقة تصوف ، طریقه ای معنوی که پیروان آن معتقدند به وسیله تصفیه باطن و تزکیه نفس انوار حقایق بر قلب شخص اشراق کند.

معنی کلمه صوفیه در فرهنگ عمید

فرقه ای از مسلمانان که طریقه و مسلک آنان ریاضت، عبادت، تزکیۀ نَفْس، پیمودن مراحل اخلاص، و کسب معرفت است و معتقدند که با عبادت و ریاضت و تزکیۀ نَفْس می توان به حق و حقیقت راه یافت. پیشوایانی دارند که مریدان را در طریق حق ارشاد می کنند، اهل طریقت، اهل کشف، اهل طریق.

معنی کلمه صوفیه در فرهنگ فارسی

پایتخت جمهوری توده یی بلغارستان که در جلگه ای حاصلخیز در دامنه کوه ویتوس واقع است و ۱٠۳۵٠٠٠ تن جمعیت دارد و آن مرکز تجارت و صنایع بلغارستان است .
پیروان طریقه تصوف، اهل طریقت، اهل طریق، فرقهای ازمسلمانان که طریق آنان ریاضت وعبادت است

معنی کلمه صوفیه در فرهنگ اسم ها

اسم: صوفیه (دختر) (عربی) (تلفظ: sufiy(y)e) (فارسی: صوفيه) (انگلیسی: sufiye)
معنی: اهل طریقت، ( در تصوف ) پیروان طریقه و مسلک تصوف، اهل تصوف، متصوفه، ( اَعلام ) ( = صوفیا ) پایتخت بلغارستان در غرب آن کشور، در دامنه ی کوههای بالکان

معنی کلمه صوفیه در دانشنامه عمومی

صوفیه ( به بلغاری: Sofiya ) پایتخت و بزرگ ترین شهر کشور بلغارستان است. صوفیه یکی از کهن ترین پایتخت های اروپا می باشد. تاریخ این شهر به سده ۸ میلادی برمیگردد. این شهر اکنون ۱٫۲۷ میلیون نفر جمعیت دارد که بر این اساس دوازدهمین شهر بزرگ در اتحادیه اروپاست. شهر صوفیه در غرب بلغارستان و جوار ناحیه ای کوهستانی واقع شده است.
این شهر نخستین بار در سده نخست پیش از میلاد سردیکا نامیده شد که بنای آن به کراسوس سردار رومی بازمی گشته و در زبان یونانی باستان و لاتین کاربرد داشته است. احتمالاً ریشه این نام از سلت ها بوده که اقوامی هندواروپایی زبان بودند و در گذشته در این محدوده می زیستند. این نام برای واپسین بار در یک دست نوشته بلغاری مربوط به سده نوزدهم میلادی مشاهده شد. به دلیل وجود کلیسای سوفیا مقدس در این شهر در زبان ترکی عثمانی این شهر را با املای صوفیه نوشته و می خواندند. به دلیل حکومت طولانی عثمانی ها بر این شهر این نام در میان اهالی و مردم مناطق اطراف رواج یافت.
• ساختمان های تاریخی صوفیه
• یادبود اعدام قهرمان ملی بلغاری
• نشان قدرت و آزادی
• بنای سرباز گمنام
• موزه ملی تاریخ بلغارستان ( National Museum of History ) : این موزه بزرگترین موزه واقع در بالکان است.
متروی صوفیه در سال ۱۹۹۸ تأسیس شده و هم اکنون دارای ۲ خط و ۳۴ ایستگاه می باشد.
• بوداپست، مجارستان
• پاریس، فرانسه
• لیسبون، پرتغال
• درگاه اروپا
صوفیه (شادگان). صوفیه یک روستا در ایران است که در دهستان حسینی شهرستان شادگان واقع شده است. صوفیه 560 نفر جمعیت دارد.
نام صوفیه از قبیلهٔ آلبوصوف که در این روستا ساکن اند برگرفته شده است .
معنی کلمه صوفیه در فرهنگ معین
معنی کلمه صوفیه در فرهنگ عمید
معنی کلمه صوفیه در فرهنگ فارسی
معنی کلمه صوفیه در فرهنگ اسم ها

معنی کلمه صوفیه در دانشنامه آزاد فارسی

صوفیّه
رجوع شود به:عرفان و تصوف اسلامی

معنی کلمه صوفیه در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] صوفیه که از آنان به «اهل طریقت» یاد می کنند، گروهی اند که از اواخر قرن دوم هجری در جامعه اسلامی پدید آمدند.
از عنوان یاد شده به مناسبت در باب طهارت سخن گفته اند.
وجه تسمیه
در چرایی نامیدن این گروه به صوفیه، وجوهی مختلف تا بیست وجه ذکر کرده اند. مشهورترین نظریه این است که صوفیه از «صوف» به معنای پشم گرفته شده است و صوفی؛ یعنی پشمینه پوش، و چون صوفیانِ نخستین، لباس پشمینه خشن می پوشیدند، بدین نام معروف شدند.
مشخصه های صوفیه
طرز تفکر ، پوشیدن لباس ، خوراک، عبادت و ریاضت ویژه از مشخصه های این گروه است.
مهم ترین عقاید صوفیان
...

معنی کلمه صوفیه در ویکی واژه

پیرو طریقة تصوف، طریقه‌ای معنوی که پیروان آن معتقدند به وسیله تصفیه باطن و تزکیه نفس انوار حقایق بر قلب شخص اشراق کند.

جملاتی از کاربرد کلمه صوفیه

این اتحادیه که در ۱۹۲۳ تأسیس شده عضو یوفا و فیفا نیز می‌باشد و مقر آن در شهر صوفیه است.
هواپیمایی قطر در سال ۲۰۱۰ میلادی، ۱۷ مقصد جدید را به فهرست مقصدهای خود اضافه کرد که شامل: آنکارا، حلب، بنگلور، بارسلون، بروکسل، بخارست، بوداپست، بوینس آیرس، کپنهاگ، هانوی، مونترال، نیس، پوکت، سائوپائولو، شیراز، اشتوتگارت و توکیو می‌شوند. همچنین تا پایان سال ۲۰۱۱ نیز خطوط باکو، تفلیس، کلکته، مدینه، اسلو، صوفیه و ونیز نیز گشایش یافت.
اى موش! اگر تو صوفى را دوست می‌دارى؟ اکنون دو کلمه‌ى دیگر در باب کرامات صوفیه‌ى خراسان بشنو!.
وقت در اصطلاح صوفیه زمان حال است و صوفی حال خویش وصف آن همی کند. یعنی اگر خود مسرو بود، وقت، را وقت سرور شمرد. و اگر محزون بود، وقت حزنش شناسد.
این شهر بر روی رودخانه واردار و در برخوردگاه دو جاده‌ای که از شهرهای صوفیه پایتخت بلغارستان و تیرانا پایتخت آلبانی شروع می‌شود قرار دارد.
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال لوکوموتیو صوفیه و باشگاه فوتبال لودوگورتس رازگراداشاره کرد.
فاضل میبدی در شرح دیوان گفته است: صوفیه گویند ذات معدوم از صحرای عدم محض و نفی صرف قدم به منزل شهود و موطن وجود نمی نهند.
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال متالورگ دونتسک، باشگاه فوتبال شاختار دونتسک، باشگاه فوتبال سوکول ساراتوف، باشگاه فوتبال استال آلچفسک، و باشگاه فوتبال لفسکی صوفیه اشاره کرد.
یکی از بزرگان صوفیه گفت: فوت وقت نزد اصحاب حقیقت دشوارتر از سپردن جان است. چرا که سپردن جان، ببریدن از مردمان است و فوت وقت ببریدن از حق.
حالا اى گربه! تو نیز بدان عداوت جبلى که میان موش و گربه میباشد و عنادى که طالب علم را با صوفیه است مرا مخاطب و برابرى بهر عمر وزید میکنى تا آنکه بصد زحمت و مشقت از دست تو خلاص شدم و از آنوقت که خلاصى یافتم تا حال جمیع پیروان و شیخان مستجاب الدعوه را هرزه‌گوئى و ناسزا گرفته و میگوئى و مرا هم چنان ترسان ساخته‌یى که مدت عمر نمیتوانم نزدیک تو آمد، بلکه سعى در تحصیل معیشت هم بر تن دشوار است، حالا با این همه درد سر و زحمت و بدون برهان و حجت بیایم تصدیق کنم که طالب علم بر حق است و صوفى باطل؟!.
پس اى موش! تو خود میگویى که صوفیه اهل تحقیقند، و اهل تحقیق دنیا را به زنان تشبیه کرده‌اند، زیرا که هر ساعت خود را به رنگى و بویى و عشوه‌اى ساخته و مردم را فریب داده و آنها بى‌توبه و انابت از دنیاى فانى بیرون روند.
اى شهریار! بر فرض خلاف و اختلاف و اعتساف صوفیه در مسلک و امور و اوضاع خود، چرا مردم رغبت دورى از خلافت و مخالفه‌ى ایشان نمینمایند و مریدان و تابعان آنها روز بروز بیشتر میشوند؟.
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال لوکوموتیو صوفیه اشاره کرد.
چشم: در اصطلاح صوفیه جمال را گویند و همچنین به دیده الهی نیز تعبیر می‌شود.
گرچه صوفیه ندارند به کف هیچ هنر عیب پوشیدن این فرقه عجایب هنری است
یکی از صوفیه را پرسیدند: تصوف چیست؟ گفت: اعراض از اغراض.
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال زسکا صوفیه و باشگاه فوتبال لوکوموتیو صوفیه اشاره کرد.