صاحب نسق. [ ح ِ ن َ س َ ] ( ص مرکب ، اِ مرکب ) گویا لقبی بوده است مانند کدخدا و داروغه و امثال آن. صاحب نسق. [ ح ِ ن َ س َ ] ( اِخ ) یکی از فضلای آخر عهد قاجار و از مردم قم و مترجم شش مجلد کتاب لغت از فارسی به فرانسه و این کتاب به طبع نرسیده است.
معنی کلمه صاحب نسق در فرهنگ معین
( ~ . نَ سَ ) [ ازع . ] (ص مر. اِمر. ) ماموری دولتی که موظف به تنظیم فهرست قیمت های جاری و مسکوکات بود.
معنی کلمه صاحب نسق در فرهنگ عمید
مٲمور حفظ نظم و امنیت، داروغه.
معنی کلمه صاحب نسق در فرهنگ فارسی
( صفت اسم ) ماموری دولتی که موظف به تنظیم فهرست قیمتهای جاری و مسکوکات قلب بود ( صفویان ) . گویا لقبی بوده است مانند کدخدا و داروغه و امثال آن
معنی کلمه صاحب نسق در دانشنامه آزاد فارسی
صاحِبِ نَسَق منصبی دولتی در نظارت و اجرای قوانین در دورۀ صفویه . صاحب این منصب، به تنظیم سیاهۀ قیمت های جاری و نظارت بر ضرب مسکوکات اقدام می کرد. او هر ماه از ریش سفیدانِ اصناف ، قیمت اجناس را می گرفت پس از مُهر کردن ، به محتسب الممالک می سپرد تا اجناس به قیمت تعیین شده فروخته شوند. ضرّابی باشی نیز چنانچه در کار ضرّابان سکه ها یا واحدی از آنان ، تخلف و سکۀ تقلبی می دید، صاحب نسق را مطلع می کرد.
معنی کلمه صاحب نسق در ویکی واژه
ماموری دولتی که موظف به تنظیم فهرست قیمتهای جاری و مسکوکات بود.
جملاتی از کاربرد کلمه صاحب نسق
در مرحله نخست تعیین شد که هیچ مالکی بیش از یک ده ششدانگ یا ششدانگ زمین در چند ده مختلف نداشته باشد. دولت زمینهای مازاد بزرگ مالکان را خریداری و بخشهایی که دارای زارعان صاحب نسق بودند را به صورت اقساطی به آنها فروخته و زمینهای بلاکشت باقیمانده تحت عنوان اراضی دولتی در اختیار دولت قرار میگرفت. با فروش سهام کارخانجات دولتی ترتیب باز پرداخت بهای زمینها به مالکان فراهم گردید.