شیدایی

شیدایی

معنی کلمه شیدایی در لغت نامه دهخدا

شیدایی. [ ش َ / ش ِ ] ( حامص )دیوانگی. ( آنندراج ) ( یادداشت مؤلف ). صفت شیدا. جنون. ( یادداشت مؤلف ). آشفتگی. ( آنندراج ) :
مرا نسبت به شیدایی کند ماه پری پیکر
تو دل با خویشتن داری چه دانی حال شیدایی.سعدی.- سر به شیدایی برآوردن ؛ به آشفتگی گراییدن. دیوانه شدن :
چو عقل اندرنمی گنجید سعدی
بیا تا سر بشیدایی برآریم.سعدی.مگر زنجیرمویی گیردم دست
وگرنه سر بشیدایی برآرم.حافظ. || عاشقی. شیفتگی. عاشقی. وله. ( یادداشت مؤلف ). || ( ص نسبی ) منسوب بشیدا. مفتون. دیوانه :
حافظ شب هجران شد بوی خوش وصل آمد
شادیت مبارک باد ای عاشق شیدایی.حافظ.

معنی کلمه شیدایی در فرهنگ معین

(شَ ) (حامص . ) ۱ - شیفتگی . ۲ - دیوانگی . ۳ - عاشقی .

معنی کلمه شیدایی در فرهنگ عمید

۱. آشفتگی.
۲. شیفتگی.

معنی کلمه شیدایی در فرهنگ فارسی

۱ - آشفتگی شیفتگی . ۲ - دیوانگی . ۳ - عاشقی .

معنی کلمه شیدایی در دانشنامه عمومی

شیدایی یا مانیا ( به انگلیسی: mania ) عکس حالت افسردگی است. در شیدایی خُلق[ واژه نامه ۱] و انرژی بیمار بسیار بالاست. تظاهرهای اصلی مانیا عبارت اند از نشاط زدگی، [ واژه نامه ۲] تحریک پذیری، فعالیت بیش از حد و خودبزرگ بینی[ واژه نامه ۳] خلق بالا به صورت شادی، خوش بینی افراطی[ واژه نامه ۴] بیقراری حرکتی، اشکال در تمرکز، برنامه ریزی های بلندپروازانه و خوشحالی سرایت کننده تظاهر می کند. ممکن است خُلق بیمار در طول روز تغییر کند، مثلاً صبح مانیک ( maniac ) و شب افسرده باشد، هرچند که مانند افسردگی شدید تغییرات منظمی ندارد.
مِینیا به دلیل دارو ( مانند فنیل پروپانول امین ) یا تومورهای مغزی نیز به وجود می آید، ولی اغلب به عنوان دوره ای از اختلال دوقطبی[ واژه نامه ۵] شناخته می شود. در این بیماری حملات دوره ای مِینیا و افسردگی دیده می شود.
خوش بینی، شادی یا هیجان زیاد را همه انسان ها در زندگی شان تابع عواملی تجربه می کنند اما شکل بیمارگونهٔ چنین علایمی «شیدایی» را در ما شکل می دهد و در مقابل زمانی که احساس بدبینی و درماندگی می کنیم، هیجان رفتار ما بیانگر «افسردگی» است و نسبت به انتظارهای خود و هرآنچه که پیرامون خود می بینیم، بی علاقه و غمگین می شویم. در افسردگی همانند یک «سرماخوردگی روانی»، انرژی آزاد فروکش کرده است. اما در شیدایی، افراد بسیار تلقین پذیر می شوند، پیشنهادهای دیگران را به راحتی می پذیرند و با ساده دلی رفتار می کنند. فردی که در حالت شیدایی است، تصویر درستی از موقعیت واقعی ندارد مثلاً ممکن است درست در زمانی که او را از کار برکنار کرده اند به خریدهای غیرضروری پرهزینه روی آورد. همچنین قضاوت قاطعانه ای دربارهٔ دیگران دارد مثلاً اطرافیان خود را به دو گروه خیلی خوب و خیلی بد تقسیم می کند و همه چیز را سیاه و سفید می بیند. به عبارتی فردی که صبح خیلی بد بوده است، ناگهان عصر همان روز در گروه خیلی خوب قرار می گیرد که علت آن برخی اختلالات در زیست شیمیایی مغز و اعصاب است. افراد افسرده نیز اطرافیان خود را به دو گروه سیاه و سفید تقسیم می کنند، اما آن ها به سادگی شناخت خود را دربارهٔ دیگران تغییر نمی دهند و همیشه در ذهنشان مردمانی خوب و مردمان دیگر بد می مانند. در شیدایی با وجود پُرکاری فرد در انجام کارها، نمی توان به آسانی تمرکز کرد و کارها را به انتها رساند و در این معنی، انرژی آزاد هدر می رود. اگر چه افراد شیدا به دلیل انرژی آزاد افزایش یافته، دچار «پرش افکار»، افکار مسابقه ای و درهم ریختگی تصاویر هیجان رفتاری هستند.

معنی کلمه شیدایی در دانشنامه آزاد فارسی

شیدایی (mania)
در روان پزشکی، واژه ای برای توصیف خُلق بی اندازه سرخوش. بیمار ممکن است شاداب و خوش بین یا تحریک پذیر و عصبانی باشد؛ در این حالت، خواب بیمار کاهش می یابد و گاه فعالیت او به حدی زیاد می شود که از شدت خستگی از حال می رود. سرعت حرف زدن شخص مبتلا بالاست و ممکن است سخنان او نشان دهندۀ هذیان های خودبزرگ بینی باشد. شیدایی غالباً به منزلۀ بخشی از بیماری شیدایی ـ افسردگی دیده می شود. در شیدایی، برای مهار خلق وخو از داروهای ضد سایکوز استفاده می کنند. درمان درازمدت این بیماری مصرف لیتیوم است.

معنی کلمه شیدایی در ویکی واژه

شیفتگی.
دیوانگی.
عاشقی.

جملاتی از کاربرد کلمه شیدایی

زهی! جمال تو رشک بتان یغمایی وصال تو هوس عاشقان شیدایی
اینها با احساسات فرد در یک بازه زمانی معین، به ویژه در طول دوره‌ای از شیدایی یا افسردگی، مطابقت دارند. به عنوان مثال، شخصی با این نوع توهم ممکن است با قطعیت باور کند که در یک شب خاص ۱ میلیون دلار در کازینو برنده خواهد شد، علیرغم اینکه هیچ راهی برای دیدن آینده یا تأثیرگذاری بر احتمال چنین رویدادی ندارد. به طور مشابه، فردی که در حالت افسردگی قرار دارد، ممکن است احساس کند که مادرش روز بعد مورد اصابت صاعقه قرار خواهد گرفت، علی رغم اینکه هیچ وسیله‌ای برای پیش بینی یا کنترل رویدادهای آینده ندارد.
همه اختلالات روانی عمده عوامل افزایش‌دهنده خطر خودکشی هستند. با این حال، ۹۰٪ خودکشی‌ها را می‌توان به آسانی به افسردگی، افسردگی اساسی، افسردگی-شیدایی (دوقطبی)، اسکیزوفرنی و اختلالات شخصیتی به ویژه اختلال شخصیت مرزی ربط داد. هم‌مرضی یا وجود بیش از یک اختلال روانی علاوه بر اختلال اصلی همچون استرس به همراه وحشت‌زدگی نیز خطر خودکشی را به شدت افزایش می‌دهد.
جنون ز سر بنه و دست عقل گیر و بیا کزین بهانه مسلم نه ای که شیدایی
طاق نسیان انتظار شیشه می می کشد بیش ازین شیدایی این شوخی نارعنا مباش
به‌غیراز تأثیرات هذیان‌ها و عواقب ناشی از آن عملکرد و رفتار به‌طور محسوسی عجیب و مختل نیست. اگر دوره‌های افسردگی و شیدایی در فرد دیده شود نسبت به زمان هذیان‌ها کوتاه‌تر است. منشأ هذیان‌ها مواد یا سوءمصرف دارو نیست. همچنین این هذیان‌ها در ارتباط با بدشکل انگاری بدن یا ناشی از وسواس فکری عملی نیست.
یک روز به شیدایی در زلف تو آویزم زان دو لب شیرینت صد شور برانگیزم
کشید کار ز تنهاییم به شیدایی ندانم این همه غم چون کشم به تنهایی؟
اگر آتش زنی سوزی تو باغ عقل کلی را هزاران باغ برسازی ز بی‌عقلی و شیدایی
افسردگی می‌تواند قبل یا بعد از دوره شیدایی در این بیماران ایجاد شود. درصد کمی از بیماران، که شامل افراد مبتلا به اختلال دو قطبی نوع یک می‌شود ممکن است بسیار کمتر افسردگی را تجربه کنند. علائم افسردگی شامل موارد زیر می‌باشد:[۴]
سد کس به یک نگه فکنی در کمان لطف شیدایی نگاه پراکنده‌ات شوم
حکیم بین که برآورد سر به شیدایی حکیم را که دل از دست رفت شیدایی است
آسناپین که با نام تجاری سافریس فروخته می‌شود، یک آنتی‌سایکوتیک آتیپیک است که برای درمان اسکیزوفرنی و شیدایی حاد مرتبط با اختلال دوقطبی استفاده می‌شود.
سیاه ماری بینی بر آتشی پیچان نام چهره و زلفش کنی ز شیدایی
هر نسیمی ز تو مجنون بیابان‌گردی است وز تو در دامن هر بادیه شیدایی هست