شومینه
معنی کلمه شومینه در فرهنگ معین

شومینه

معنی کلمه شومینه در فرهنگ معین

(شُ نِ ) [ فر. ] (اِ. ) نوعی بخاری که در داخل دیوار نصب می شود، هیمه سوز (فره ).

معنی کلمه شومینه در دانشنامه عمومی

شومینه یا هیمه سوز ساختاری معماری درون دیوار برای نگه داشتن آتش و سیستم گرمایشی است که به منظور گرمادهی، و به خصوص در قرون پیشین به منظور پخت وپز به کار می رفته است. آتش در مجمر یا آتش دان قرار می گیرد؛ گازها و ذرات ناشی از آتش، از طریق دودکش یا لوله هایی خارج می شوند. شومینه ها از امکانات مرکزی خانگی هستند، چراکه شعله ها و صدای ترق وتروق شان آرام بخش است، حتی هنگامی که بدان ها برای گرما یا پخت وپز نیاز نباشد. طاقچهٔ بالای شومینه ها کانون توجه دکوراسیون داخلی است، زیرا بر خلاف گذشته حال طراحی شومینه جز مهم ترین بخش های آن است که این وسیله را لایق قرار گیری در بین وسایل دکوراسیون قرار می دهد.
تاریخچه شومینه به عنوان یکی از عوامل مهم  در تاریخ معماری و رفاه بشری، به قدمتی بسیار دیرینه برمی گردد، شاید حتی بتوان گفت به عصر حجر! شومینه ها از زمان های باستانی تا به امروز تکامل کرده اند و به عنوان یکی از نمادهای زیبایی و راحتی در منازل شناخته می شوند.
شومینه ها در ابتدا به عنوان منبع گرمایی و آشپزی در زمان های گذشته استفاده می شدند. در آن زمان خبری از مواد مدرن و طراحی های خیر کننده نبود و  از سنگ ها و خاک های مختلف برای ساخت شومینه ها استفاده می شد؛ آخرین چیزی هم که در مورد شعله شومینه و خرید شومینه اهمیت داشت طراحی دکوراتیو آن بود!. در طول زمان، شومینه ها به شکل و طراحی های مختلفی تغییر کردند و از موادی مانند سنگ، آجر و آهن ساخته می شدند.
در قرن 17 و 18، با پیشرفت فناوری و معماری، شومینه ها به طراحی های مدرن تر و عملکرد بهتری دست یافتند. سیستم های جدیدی برای انتقال حرارت و دود ایجاد شد و شومینه ها به شکلی کارآمدتر و ایمن تر ساخته می شدند.
در دوره صنعتی، با پیدایش سیستم های گرمایش مرکزی، استفاده از شومینه ها کاهش یافت. اما با گذر زمان، شومینه ها به عنوان یک عنصر دکوراتیو و نمادی از گذشته، محبوبیت خود را بازیابی کردند. اکنون نیز گرچه بسیاری برای ایجاد گرما وسایل برقی همچون شوفاژ را ترجیح می دهند، اما هنوز این رقیب کهنه کار از دور خارج نشده است.
شومینه‏ های الکل سوز نسل جدیدی از محصولات مدرن دکوراتیو، فانتزی و لوکس می باشند که با ایجاد شعله‏ هایی طبیعی، نامنظم و چشمگیر فضای آرامبخش و زیبایی را برای شما مهیا می سازند. این نوع از محصولات دکوراسیون علاوه بر تزئین محیط منزل، به دلیل تنوع گسترده در نوع سوخت مورد استفاده، قابلیت ایجاد حرارت ملایم و امکان لذت بردن از این شعله‏ ها را در تمامی فصل های سال برای مصرف‏ کننده به ارمغان می آورد. به دلیل تنوع در سوخت‏ های الکلی می توان کاربری های متفاوتی مانند گرمای کم و شعله تزئینی در تابستان یا ایجاد حرارت مطلوب و مکمل در زمستان، استفاده در فضای بیرونی و داخلی، شعله رنگین و سایر موارد را از آن ها انتظار داشت. کاربری اصلی شومینه های الکلی، تأمین گرمای محیط نبوده و این شومینه ها قالبا جنبهٔ دکوری دارند اما با ایجاد تغییراتی در آن ها می توان گرمای مناسبی را از آن ها انتظار داشت استفاده از نقش و نگار های مختلف شومینه و هماهنگی با دکوراسیون موجب چنین پیشرفتی شده اند. حتی امروزه با سرامیک هایی نسوز، چوب مصنوعی نیز به تزیین ظاهری شومینه اضافه شده تا در صورت استفاده از سوخت های غیر از چوب، جنبۀ ظاهری شومینه حفظ گردد. همچنین دودکش شومینه در مواردی حذف می شود یا به شکل مستتر و پنهان نصب می شود و در فضاهایی که ممکن باشد، اتفاقا نقش آن را برجسته می کنند و از وجود آن برای زیباتر کردن شومینه بهره می برند.
معنی کلمه شومینه در دانشنامه عمومی

معنی کلمه شومینه در ویکی واژه

نوعی بخاری که در داخل دیوار نصب می‌شود، هیمه سوز (فره)

جملاتی از کاربرد کلمه شومینه

اتاق بیضی شکل دارای سه پنجره بزرگ در پشت میز رئیس جمهور واقع در انتهای جنوبی اتاق، و یک شومینه در انتهای شمالی است. این اتاق چهار در دارد: درب شرقی به باغ رز باز می شود. درب غربی به یک اتاق مطالعه خصوصی و اتاق غذاخوری می‌رسد. درب شمال غربی به راهروی اصلی بال غربی و درب شمال شرقی به دفتر منشی رئیس جمهور باز می‌شود.
شومینه‌ها و بخاری‌ها حرارت زیادی تولید می‌کنند که قسمت اعظم ان از طریق دودکش به هدر می‌رود. با نصب لوله‌های آب یا کانال‌های هوا در اطراف شومینه یا بخاری می‌توان حرارت را به انبار ذخیره حرارتی انتقال داد. لوله‌ها ی آب نصب شده در اطراف شومینه دیواری باعث می‌شود حرارت به یک اتاقک آب که ایزوله شده انتقال می‌دهد. عملکرد این سیستم به قدری خوب است که حتی زمانی که داخل شومینه کاملاً سرد شده حرارت همچنان در تانک اب حفظ می‌شود. مصالح کف بنا به گونه‌ای است که حرارت را از انبار ذخیره حرارت به راحتی به داخل اتاق منتقل می‌کند و حتی اگر دمای انبار حدود ۸۰ درجه فارنهایت (۷/۲۶ درجه سانتی گراد) باشد آسایش در داخل اتاق فراهم خواهد بود.