شهوات

معنی کلمه شهوات در لغت نامه دهخدا

شهوات. [ ش َ هََ ] ( ع اِ ) ج ِ شهوة.( ترجمان علامه جرجانی ) ( اقرب الموارد ). رجوع به شهوة شود. || میلها و آرزوها. ( ناظم الاطباء ). || اشتیاق و رغبت و خواهش هوا. ( ناظم الاطباء ) : بلذت علم از لذات ملک و شهوات دنیا قناعت نمود. ( ترجمه تاریخ یمینی ص 424 ). هرکه ترک شهوات ازبهر قبول خلق داده است از شهوت حلال بشهوت حرام افتاده است. ( گلستان ). رجوع به شهوت و شهوة شود.
- شهوات نفسانی ؛ میل و خواهش نفس و حرص و اشتیاق آن و طمع و اشتهای آن. ( ناظم الاطباء ).
- شهوات نفسانیه ؛ شهوات نفسانی. ( ناظم الاطباء ). رجوع به شهوات نفسانی شود.
|| حرص. ( ناظم الاطباء ).
شهوات. [ ش ُ هََ ] ( اِخ ) لقب موسی بن بشار ابومحمد شاعر. ( یادداشت مؤلف ). رجوع به موسی بن... شود.

معنی کلمه شهوات در فرهنگ معین

(شَ هَ ) [ ع . ] (اِ. ) ج . شهوت .

معنی کلمه شهوات در فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - میل و خواهش نفس . ۲ - میلی است که شدتش از حد معمولی تجاوز کرده امیال دیگر را تحت الشعاع قرار دهد و تمام توجه شخص را منحصرا به موضوع خود جلب نماید . ۳ - میل به آرمیدن تمایل بجماع جمع : شهوات . یا شهوت حرف زدن . میل شدید به سخن گفتن زاد .

معنی کلمه شهوات در ویکی واژه

شهوت.

جملاتی از کاربرد کلمه شهوات

عنان نفس را هنگام انگیخته شدن شهوات بدست خرد دادن. راز خویش را از دوست و دشمن پوشاندن. بر گرسنگی بردباری کردن و سرانجام تحمل همسایه ی بد را داشتن. هر کثرتی دشمن طبیعت است. هر شتابانی کامیاب نیز اگر بود، سرزنش شود.
گرسنه سر به جیب صبر و ثبات به که در کسب کردن شهوات
و چنان که چشم آدمی اگر به چشم درد گرفتار شود، از دیدن نور فیض بخش خورشید محروم ماند، بصیرت نیز اگر به آفت هوی و پیروی از شهوات و آمیزش با مردمان دنیا گرفتار آید، از درک انوار قدسی و چشیدن لذات انس محروم افتد.
و بعد از آنکه به واسطه شهوات نفسانیه، جوهر نفس فاسد شد در دم رفتن، ایمان ظاهری سلب می شود و به کفر از دنیا می رود نعوذ بالله منه.
ز لذّات و شهوات بر خود شکن درخت تن آسایی از بن بکن
و گفت: همت اشارت خدای است ارادت اشارات فریشته و خاطر اشارات معرفت و زینت تن اشارت شیطان و شهوات اشارت نفس و لهو اشارت کفر. وگفت خدای تعالی هرگز صاحب همّت را عقوبت نکند اگر چه معصیت رور بر وی .
شاه گوید هرکه چشم نگاه دارد از حرام و تن از شهوات و باطن را آبادان دارد بمراقبت دائم و ظاهر را آراسته دارد بمتابعت سنّت و خوی کند تن را بخوردن حلال فراست وی خطا نیفتد.
و گفت: چون خوف در دل قرار گیرد موضع شهوات بسوزاند در وی و رغبت دنیا از وی برآید.
شیخ گفت اهل دنیا صیدشدگان ابلیس‌اند به کمند شهوات و اهل آخرت صید شدگان حقّ‌اند به کمند اندوه قال اللّه تعالی لاتَفْرَحْ اِنْ اللّه لایُحِبُّ الفَرِحین و قال رسول اللّه صلی اللّه علیه و سلم: اِنَّ اللّه تَعالی یُحِبُّ کُلَّ قَلبٍ حَزِین.
جان و دل مرید را از شهوات ما و من جز ز زلال بحر تو نیست یقین طهارتی
عفت از شهوات، قدرتمندی، خوشحال بودن، کم شدن گناهان از دیگر فضایل این سوره است.