شهرت
معنی کلمه شهرت در لغت نامه دهخدا

شهرت

معنی کلمه شهرت در لغت نامه دهخدا

شهرت. [ ش ُ رَ ] ( از ع ، اِمص ، اِ ) آوازه. صیت. اشتهار. نامبرداری. بلندآوازگی. معروفیت. نام آوری. ( یادداشت مؤلف ). اشتهار. ( از ناظم الاطباء ) : شهرت آفت است و همه آن خواهند و خمول راحت است و همه از آن گریزند. ( کیمیای سعادت ). رجوع به شهرة شود.
- شهرت افکندن ؛ آوازه دردادن. معروف کردن.
- شهرت بی اصل ؛ معروفیت بی اساس.
- شهرت پرست ؛ شهرت پرستنده. آنکه خواهان شهرت و معروفیت است.
- شهرت پرستی ؛آوازه پرستی.
- شهرت پیدا کردن ؛ مشهور شدن. معروفیت یافتن.
- شهرت جو؛ جوینده شهرت.
- شهرت جویی ؛ شهرت طلبی. جستن معروفیت. در پی ناموری وآوازه شدن بودن.
- شهرت دادن ؛ اشاعه دادن. انتشار دادن. شایع کردن.
- شهرت داشتن ؛ داشتن معروفیت. نامبردار بودن. ناموری. معروف بودن : در صناعت علم طب شهرتی داشت. ( کلیله و دمنه ).
- شهرت طلب ؛ آوازه جو. شهرت جو.
- شهرت طلبی ؛ شهرت جویی.
- شهرت کردن ؛ شایع شدن و مشهور گردیدن. ( ناظم الاطباء ).
- || نیکنام گشتن و یا بدنام و رسوا شدن. ( ناظم الاطباء ).
- شهرت گزین ؛ که آوازه شدن گزیند. تلاش کننده نیکنامی. ( ناظم الاطباء ).
- شهرت یافتن ؛ نیکنام شدن. ( ناظم الاطباء ).
|| افتخار. نازش : مگر شهرت است که... ( در تداول عامه ). ( یادداشت مؤلف ).
- امثال :
بیستون را عشق کند و شهرتش فرهاد برد.؟|| خبر فاحش و شایع. || هر چیزی از خوبی و یا بدی که همه کس آنرا دانسته باشد. نیکنامی یا بدنامی. ( ناظم الاطباء ). || آشکارا شدن. آشکار کردن ، و با لفظ شدن و کردن مستعمل است. ( آنندراج ).
شهرة. [ ش ُرَ ] ( ع مص ) شَهْر. || آشکارا شدن چیزی بزشتی و رسوایی ، یا عام است. ( منتهی الارب ). آشکارا شدن. ( تاج المصادر بیهقی ). رجوع به شَهر ( ع مص ) شود.

معنی کلمه شهرت در فرهنگ معین

(شُ رَ ) [ ع . شهرة ] ۱ - (مص ل . )آشکار شدن . ۲ - معروف گردیدن . ۳ - (اِمص . ) معروفیت .

معنی کلمه شهرت در فرهنگ عمید

۱. مشهور شدن به بدی و رسوایی یا به نیکی و نیک نامی.
۲. (اسم ) [عامیانه] نام خانوادگی.
۳. [قدیمی] فاش گشتن امری، آشکار شدن، ظاهر شدن.

معنی کلمه شهرت در فرهنگ فارسی

آشکارشدن، ظاهرشدن، فاش گشتن امری، مشهورشدن
( مصدر ) ۱ - آشکار شدن فاش گردیدن امری ظاهر شدن . ۲ - نامبردار شدن معروف گردیدن . ۳ - ( اسم ) نامبرداری معروفیت ٠

معنی کلمه شهرت در دانشنامه عمومی

شهرت (آلبوم). شهرت ( به انگلیسی: The Fame ) اولین آلبوم استودیویی اثر خواننده آمریکایی لیدی گاگا است که در تاریخ ۱۹ اوت ۲۰۰۸ توسط اینترسکوپ رکوردز. این آلبوم نقدهای مثبتی را دریافت کرد و در کشورهایی مثل ایالات متحده، انگلستان، کانادا، استرالیا، آلمان، سوئیس و ایرلند اول شد و در بیلبورد ۲۰۰تایی آمریکا دوم شد. آلبوم شهرت توانست در سطح جهان حدود ۱۲ میلیون نسخه فروش کند. ۲ آهنگِ اول این آلبوم یعنی فقط برقص و چهره بی حالت هر دو به آهنگ هایی موفقی در سطح جهان تبدیل شدند. ترانه فقط برقص در چارت ۶ کشور از جمله ایالت متحده و در بیلبورد هات ۱۰۰ آمریکا صدرنشین شد. آهنگ چهره بی حالت نیز در اکثر چارت های جهان اول شد و موفقیت های جهانی را نصیب گاگا کرد.
در اواخر سال ۲۰۰۹، شهرت برای شش جایزه گرمی نامزد دریافت جایزه بود و برای بهترین ضبط برای رقص «چهره پوکر» به دست آورد. همچنین کسب جایزه بهترین آلبوم الکترونیک / رقص در نسخه ۲۰۱۰. در تاریخ ۱۶ فوریه ۲۰۱۰، موفق به کسب جایزه بریت مراسم اعطای جوایز در سال ۲۰۱۰ برای بهترین آلبوم بین المللی.
شهرت (ترانه دیوید بویی). «شهرت» ( انگلیسی: Fame ) ترانه ای است که به دست موسیقی دان انگلیسی دیوید بویی ضبط شده است. این ترانه در آلبوم سال ۱۹۷۵ او، آمریکایی های جوان و سپس به عنوان دومین تک آهنگ آلبوم در ژوئیهٔ ۱۹۷۵ به وسیلهٔ آرسی ای رکوردز منتشر شد. این ترانه به دست بویی، کارلوس آلومار و جان لنون نوشته و در ژانویهٔ ۱۹۷۵ در الکتریک لیدی استودیوز در نیویورک سیتی ضبط شد. «شهرت» اثری فانک راک است که نارضایتی بویی از مشکلات شهرت و ستاره شدن را نشان می دهد.
این ترانه در آمریکای شمالی با موفقیت تجاری همراه بود و نخستین تک آهنگ بویی بود که به صدر جدول های بیلبورد هات ۱۰۰ و تک آهنگ های کانادا رسید. این ترانه یکی از موفق ترین تک آهنگ های سال بود که در رتبه هفتم بیلبورد هات ۱۰۰ پایان سال قرار گرفت. اما، در اروپا ناموفق تر بود و به رتبه ۱۷ جدول تک آهنگ های بریتانیا رسید.
در سال ۱۹۹۰، بویی این ترانه را تحت عنوان «شهرت ۹۰» ریمیکس کرد تا هم زمان با تور کنسرتی خود باشد. این ترانه از آن زمان در بسیاری از آلبوم های گردآوری شده قرار گرفت و در سال ۲۰۱۶ به عنوان بخشی از مجموعهٔ جعبه ای من الان کی میتونم باشم؟ ( ۱۹۷۴–۱۹۷۶ ) بازسازی شد. «شهرت» یکی از چهار ترانۀ بویی است که به تالار مشاهیر راک اند رول راه یافته است.
شهرت (فیلم ۱۹۸۰). شهرت ( انگلیسی: Fame ) یک فیلم در سبک موزیکال به کارگردانی آلن پارکر است که در سال ۱۹۸۰ منتشر شد.
• ایرنه کارا
• دبی آلن
• مورین تیفی
• جین آنتونی ری
• پل مک کرین
• بری میلر
• هالند تیلور
• ادی بارث
• لورا دین
• بوید گینس
• ان میرا
• جیم مودی
• جوانا مرلین
• بری باستویک
• ریچارد بلزر
• سوزان ساراندون
• مایکل دی لورنزو
• مگ تیلی
شهرت (فیلم ۲۰۰۳). شهرت ( به تلگو: Simhadri ) یک فیلم اکشن و درام هندی محصول سال ۲۰۰۳ به کارگردانی اس. اس. راجامولی است. در این فیلم بازیگرانی همچون ان. تی راما رائو جونیور، بومیکا چاولا، آنکیتا، موکش ریشی، نثار، شارات ساکسنا، راهول دو ایفای نقش کرده اند.
معنی کلمه شهرت در فرهنگ معین
معنی کلمه شهرت در فرهنگ عمید

معنی کلمه شهرت در دانشنامه آزاد فارسی

شهرت (فقه)
اصطلاحی در اصول فقه، که بر سه قسم است: ۱. شهرت روایی؛ محدّثان روایتی را که راویان آن زیاد باشند، امّا به حدّ تواتر نرسند، روایت مشهور یا مستفیض گویند. شهرت روایی، حجّت است. ۲. شهرت عملی؛ وقتی فقها به یک روایت در موارد متعدد، استناد جویند و بدان عمل کنند، گویند این روایت، شهرت عملی دارد. در حجیت شهرت عملی اختلافی نیست. ۳. شهرت فتوایی؛ آن دسته از فتواهایی را که بسیاری از فقها آن را صادر کرده اند، فتوای مشهور گویند؛ مشروط به این که تعداد فقها به حدّ اجماع نرسد. بسیاری از علما، شهرت فتوایی را حجّت نمی دانند.

معنی کلمه شهرت در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ــ شهرت به شیوع نقل روایت و یا استناد حکم به روایت یا فتوا یی گفته می شود. ــ شهرت، فراوانی راوایان یک حدیث، یا اشتهار یک فتوا یا رواج یک عمل است.
شهرت، در لغت به معنای شایع بودن، رواج داشتن و وضوح می آید و در اصطلاح علمای اصول، گاهی مراد از آن، فراوانی تعداد راویان یک حدیث است به اندازه ای که به حد تواتر نرسد، و گاهی مراد از آن، رواج و اشتهار یک فتوا میان فقها است، در صورتی که به حد اجماع نرسد.
محل بحث از شهرت
از شهرت در اصول فقه، مبحث حجت سخن رفته است.
اقسام شهرت
این نوع شهرت سه گونه است:
← شهرت روایی
...
[ویکی اهل البیت] شهرت (اصول فقه). شهرت یکی از موضوعاتی است که در مبحث امارات و حجج شرعیه مورد بحث فقها قرار می گیرد. در لغت عرب، شهرت به معنای باز شدن، شایع شدن، پخش شدن، ظاهر شدن، بالا رفتن بکار رفته است. مثلا وقتی که کسی شمشیر خود را از غلاف بیرون می کشد، عرب می گوید : شهر سیفه یعنی شمشیرش را ظاهر کرد یا بالا برد
محدثین، حدیثی را که راویان زیادی آن را نقل کرده اند ولی تعداد آنان به حدی نیست که حدیث متواتر باشد، می گویند حدیث مشهور، این نوع شهرت در فقه به شهرت روائی معروف است.
فقها به آن دسته از فتواهایی که مورد موافقت عده زیادی است ولی به حد اجماع نرسیده باشد، می گویند فتوای مشهور، از این نوع شهرت در اصطلاح فقه به شهرت فتوائی تعبیر می شود. گاهی نیز اتفاق می افتد که مشهور فقها به روایتی عمل می کنند که آن را شهرت عملی می نامند.
الف - شهرت روائی که در آن فقط کثرت ناقلین و روات مطرح است، اعم از اینکه فقهاء در مقام افتاء، به آن حدیث استناد کرده و مطابق آن فتوا داده باشند یا خیر. ب - شهرت فتوائی که در آن کثرت فتوا دهندگان مطمح نظر است، و مستند فتوا مشخص نمی باشد. اعم از اینکه حدیثی مطابق مدلول فتوا موجود باشد ولی استناد مشخص نباشد، و یا آن که به طور کلی حدیث و روایتی منطبق با مضمون فتوای مشهور یافت نگردد ج - شهرت عملی که در آن عمل مشهور فقها و استناد آنان به حدیث مورد نظر، مطرح است، اعم از اینکه ناقلین حدیث مذکور کثیر باشند یا قلیل.
در مورد شهرت روائی، چنانچه در مبحث تعارض ادله گفته خواهد شد، یکی از اسباب ترجیح محسوب می گردد و از این حیث ارزش دارد. یعنی وقتی مدلول دو روایت، معارض یکدیگر باشند و یکی از آن دو روایت توسط راویان بیشتری نقل شده باشد و به اصطلاح مشهورتر باشد بر دیگری ترجیح دارد و مورد عمل قرار می گیرد، و قهرا روایت معارض محکوم به سقوط است.
شهرت عملی نیز به عقیده بسیاری از فقهاء، ضعف سند خبر را جبران می کند. یعنی هرگاه مشهور فقهاء با استناد به خبری ضعیف فتوائی صادر می کنند، با این عمل ضعف سند برطرف می شود و از این حیث حائز ارزش می گردد. هر چند که بعضی از فقهاء با این عقیده فی نفسه موافق نیستند که در جای خود مورد بحث قرار خواهد گرفت.
این دو نوع شهرت موضوع بحث فعلی ما نیست، آنچه که فعلا مورد نظر است و فقهاء در مورد آن اختلاف نظر دارند شهرت فتوایی است.
بعضی از فقهاء عقیده دارند شهرت فتوائی از امارات معتبره است و می تواند در فقه مستند استنباط احکام شرعی قرار گیرد. گروه دیگر بر این عقیده اند که هر چند شهرت فتوایی موجب ظن و گمان است ولی موجبی برای حجیت و اعتبار اینگونه گمان وجود ندارد. نظریه اول هر چند توسط بزرگانی مانند شهید اول در کتاب ذکری مورد تأیید قرار گرفته ولی مشهور علمای اصول اعتبار شهرت فتوائی را نپذیرفته اند و برای آن ارزشی قائل نیستند
[ویکی فقه] شهرت (اصول).
...
[ویکی فقه] شهرت (علوم قرآنی). مشهور بودن شئ محذوف؛ از اسباب ایجاز حذف را شهرت گویند.
«شهرت» از اسباب ایجاز حذف است؛ یعنی محذوف به اندازه ای شهرت دارد که ذکر و حذف آن یکسان است؛ مانند: (تساءلون به والارحام). در این آیه بنابر قرائت حمزه ، «الارحام» عطف بر ضمیر در «به» است که بایستی حرف جار بر سر آن تکرار می شد؛ ولی چون در این گونه موارد، حذف حرف جار شهرت دارد، شهرت قائم مقام ذکر حرف جار می شود.
بیان زمخشری
زمخشری می گوید این نوع حذف به دلیل شهرت، نوعی از دلالت حالیه است و زبان حال گویاتر از زبان مقال (گفتار) است.

معنی کلمه شهرت در ویکی واژه

fama
شهرة
آشکار شدن.
معروف گردیدن.
معروفیت.

جملاتی از کاربرد کلمه شهرت

چند روزی غنچه می سازم پر خود را، مگر وا کند پروانه بال شهرتی در انجمن
گذشته است ز گردون لوای رفعت ما گرفته روی زمین، آفتاب شهرت ما
به ثبات و شهرت از تو به مثل چنان نماید که برند نام عنقا به نشان بی نشانی
من از گلبانگ رنگین روی گلهای چمن دارم عقیق نامدارم حق شهرت بر یمن دارم
شهرت نواست ساز زمینگیری‌ام چو شمع هرچند خار پا به سنانم نمی‌کشد
شهرت ذوق ما جهان بگرفت از مکان رفت و لامکان بگرفت
عمده شهرت وی به دلیل کارگردانی ۳ فیلم ماچوکا (۲۰۰۴)، ویولتا به بهشت می‌رود (۲۰۱۱) و عنکبوت (۲۰۱۹) می‌باشد.
اختر شهرت گل اوج گرفت از شبنم حسن را آینه داری ز نظر می باید
هیچ کس معرکه ی شهرت مجنون نشکست این طلسمی ست که بر نام سلیما بستند
دامن از صحبت نیر مکش ای خسرو حسن سبب شهرت شیرین بجهان کوهکن است
شهرت مجوی ابن یمین جز بنعت او زیرا ظهور ذره بخورشید انورست