شقاق

معنی کلمه شقاق در لغت نامه دهخدا

شقاق. [ ش ِ ] ( ع اِ ) ترک و کفتگی که در رسغ دست و پای ستور پدید آید. ( از بحر الجواهر ) ( ناظم الاطباء ). شکاف دست وپای : شقاق خردگاه. شقاق بحولیک. ( یادداشت مؤلف ). شکاف پای اسب. ( مهذب الاسماء ) ( دهار ). || نوعی از بیماری بواسیر که در مقعد پدید آید : و ینفع [ البنفسج ] من وجع الاسفل و شقاقه و اورامه.( تذکرة ابن البیطار ). و آنچه [ از قرحه ها ] سبب آن بواسیر بود یا شقاق یا خارش... ( ذخیره خوارزمشاهی ).
- شقاق الشفة ؛ کفتگی لب. ترکیدگی لب. ( یادداشت مؤلف ) : از بیماریهای لب یکی آن است که کفتگی آرد و به تازی شقاق الشفة گویند. ( ذخیره خوارزمشاهی ). و رجوع به شقاق مقعد شود.
- شقاق سم ؛ قسمی بیماری ستور. ( یادداشت مؤلف ).
- شقاق مقعد، شقاق المقعد، شقاق المقعدة ؛ کفتگی مقعد. ترکیدگی نشست. ( یادداشت مؤلف ). کفتگی لبهای شرج را گویند : مقعد را نیز بیماری کفتگی باشد و آنرا به تازی شقاق المقعد گویند. ( ذخیره خوارزمشاهی ). و رجوع به قانون ابوعلی سینا چ تهران ص 249 شود.
|| ( اِمص ) دشمنی. خصومت. مخالفت. خلاف. عداوت. دشمنانگی. ( یادداشت مؤلف ). ناسازگاری. دشمنی. نفاق. ( فرهنگ فارسی معین ). || ( اِ ) ج ِ شُقَّة و شِقَّة.( ناظم الاطباء ). رجوع به شقة شود. || ( اِمص ) مخالفت و عدم موافقت و اختلاف و نفاق و مخاصمت و عداوت و بغی و نافرمانی. ( ناظم الاطباء ) : پسر خرکاشی که خویش عاق و مایه شقاق بود از میان بگریخت. ( ترجمه تاریخ یمینی ص 378 ).
- شقاق آمدن ؛ سبب جدایی شدن. باعث فراق گشتن :
آن فزونی با خضر، آمد شقاق
گفت رو تو، مکثری هذا فراق.مولوی.- شقاق و نفاق ، نفاق و شقاق ؛ دشمنی و خصومت. مخالفت و ضدیت. دوتیرگی و اختلاف. ( از یادداشت مؤلف ) : عهد و میثاق ایشان را نفاق و شقاق داند. ( سندبادنامه ص 179 ). خلقی بسیار از اهل شقاق و نفاق بر زمین انداخت. ( ترجمه تاریخ یمینی ص 273 ).
|| تعرض. || گناهکاری. ( ناظم الاطباء ). || ( اصطلاح فقه ) کراهت هر یک از زن و شوهر است از دیگری. در صورت ترس از ادامه شقاق و منتهی شدن به طلاق ، بر حاکم است که از طرف زوجین دو حَکَم برگزیند. حکمهای مزبور اگر موفق به اصلاح شدند کلیه شروطی که بر زوجین تحمیل میکنند الزامی خواهد بود. و در صورت عدم موفقیت به اصلاح ،و منجر شدن امر به افتراق اجازه زوج در طلاق و اجازه زوجه در بذل مهر اگر طلاق خلعی باشد لازم است. ( از یادداشت مؤلف ). و رجوع به فرهنگ علوم تألیف سجادی شود.

معنی کلمه شقاق در فرهنگ معین

(ش ) [ ع . ] ۱ - (مص ل . ) دشمنی ورزیدن . ۲ - (اِمص . ) دشمنی .

معنی کلمه شقاق در فرهنگ عمید

۱. مخالفت کردن، ناسازگاری.
۲. ترک، شکاف.

معنی کلمه شقاق در فرهنگ فارسی

مخالفت کردن، ستیزودشمنی کردن، نفاق وجدایی
۱ - ( مصدر ) مخالفت کردن با دشمنی ورزیدن با . ۲ - ( اسم ) ناسازگاری دشمنی نفاق .
چوب بروم هیزوم شکن .

معنی کلمه شقاق در دانشنامه آزاد فارسی

شِقاق (schism)
جدایی رسمی به سبب اختلاف عقیده در میان پیروان مسیحیت. برخی از نمونه های آن عبارت اند از دودستگی نهایی بین کلیسای کاتولیک رومی و کلیسای ارتدوکس شرق در ۱۰۵۴م، شقاق کبیر (۱۳۷۸ـ۱۴۱۷م) در کلیسای کاتولیک رومی، انشعاب کاتولیک های قدیم مخالف اصل عصمت پاپ در ۱۸۷۹، و انشقاق بر سر استفاده از قدّاس ترانتی لاتین در ۱۹۸۸. نخستین جدایی بزرگ در کلیسای مسیحی با تجزیۀ امپراتوری روم به دو بخش شرقی و غربی از ۳۹۵م آغاز شد. بین پاپ، رئیس کلیسا در رم، و بطریق، رئیس کلیسا در قسطنطنیه پایتخت امپراتوری روم شرقی یا بیزانس، اختلاف افتاد و دو مورد اصلی اختلاف یکی جایگاه پاپ و اختیارات او و دیگری بند فیلیوک در اعتقاد نامۀ نیقیه بود. در ۱۰۵۴م کاردینال هومبرتوس، نمایندۀ پاپ، بطریق قسطنطنیه میخائیل کرولاریوس را به دلیل جلوگیری از اتحاد امپراتور بیزانس با پاپ تکفیر کرد. کرولاریوس نیز در مقابل کاردینال را تکفیر کرد و بدین سان جدایی نهایی بین کلیسای ارتُدوکس شرق و کلیسای کاتولیک رومی غرب اتفاق افتاد.

معنی کلمه شقاق در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اختلاف و دشمنی میان زن و شوهر را شِقاق می گویند. شقاق از ماده شق به معنای ناحیه (منطقه) آمده است. گویا زن و شوهر به خاطر ناسازگاری هر کدام در ناحیه ای غیر از ناحیه دیگری قرار گرفته است.از احکام عنوان یاد شده در باب نکاح سخن گفته‏اند.
← لزوم انتخاب داور در اختلاف زن و شوهر
۱. ↑ نساء/سوره۴، آیه۳۵.۲. ↑ جواهرالکلام ج۳۱، ص۲۰۹.
...
[ویکی الکتاب] معنی شِقَاقٍ: شکاف - نفاق - نزاع - مشاجره - جدائی - قهر کردن
معنی یُشَاقِقِ: مخالفت و سرسختی و دشمنی کند (از مصدر مشاقة و شقاق که مصدر باب مفاعله از ماده شق است،به معنای قطعه جدا شده از چیزی . مثلا میگویند این شاخه افتاده ، شقی از آن درخت است پس مشاقه و شقاق این است که تو در یک شقی قرار بگیری ، و طرف مقابلت در شق دیگر و این ...
معنی یُشَاقِّ: مخالفت و سرسختی و دشمنی کند (از مصدر مشاقة و شقاق که مصدر باب مفاعله از ماده شق است،به معنای قطعه جدا شده از چیزی . مثلا میگویند این شاخه افتاده ، شقی از آن درخت است پس مشاقه و شقاق این است که تو در یک شقی قرار بگیری ، و طرف مقابلت در شق دیگر و این ک...
ریشه کلمه:
شقق (۲۸ بار)
«شِقاق» از مادّه «شَقّ» در اصل به معنای شکاف، منازعه و جنگ است; سپس، به معنای اختلاف نیز به کار رفته، زیرا اختلاف، سبب می شود که هر گروهی در شِقّی قرار گیرد، و در اینجا بعضی آن را به کفر تفسیر کرده اند و بعضی به گمراهی، و گاه به جدایی از حق و توجّه به باطل.

معنی کلمه شقاق در ویکی واژه

دشمنی ورزیدن.
دشمنی.

جملاتی از کاربرد کلمه شقاق

خاصه کسی را که جهان را همه ترک کند فرد شود بی‌شقاق
آینهٔ دل ز زنگ کفر و نفاق نشود روشن از خلاف و شقاق
ایرانیان ترک‌زبان، دومین گروه زبانی بزرگ در ایران پس از فارسی‌زبانان هستند. از طوایف و عشایر بزرگ ترک ایران می‌توان به ترکمن، شاهسون، افشار، قشقایی، خمسه، خلج و شقاقی اشاره کرد که علاوه بر آذربایجان، در خراسان، فارس، مازندران، گلستان و برخی مناطق دیگر نیز سکونت دارند.
نه قضای حق بود کفر و نفاق گر بدین راضی شوم باشد شقاق
مرگ آقامحمدخان در مجموع اتفاق مبهمی است. مشخص نیست که این روایت حقیقت دارد یا اینکه توطئه بزرگ‌تری برای قتل او در جریان بوده است. ممکن است صادق‌خان شقاقی برنامه‌ریز نقشه‌ای جهت قتل شاه بوده باشد یا اینکه آن دسته از خان‌های قفقاز که با روسیه همکاری کردند، از ترس آقامحمدخان برنامه قتلش را ریختند. شاید صادق‌خان گرجی یکی از بازماندگان نبرد کرتسانیسی و کشتار تفلیس بوده باشد.
فتحی شقاقی بنیان‌گذار جهاد اسلامی فلسطین بود که در سال ۱۹۹۵ توسط موساد ترور شد.
گردون نفاق گوهر و گیتی گناه دوست شامی شقاق شیمه و کوفی جفا ستم
همچو نبی انشقاق بدر نتاند گرچه بصورت شبیه وی شده کابس
گریزیم ز اهل شقاق و شقاوت طلبکار یاری که نیکوست باشیم
فَقَدْ کَذَّبُوا بِالْحَقِّ لَمَّا جاءَهُمْ حق اینجا قرآن است و پیغامبر و اسلام، و ما رأوا من انشقاق القمر بمکة، فانفلق فلقتین فذهبت فلقة و بقیت فلقة، فزعم عبد اللَّه بن مسعود انه رأی جراء الجبل من بین فلقتی القمر حین انفلق. رب العالمین گفت: فَسَوْفَ یَأْتِیهِمْ أَنْباءُ ما کانُوا بِهِ یَسْتَهْزِؤُنَ انباء آنست که کسی کسی را گوید که بخبر کنم ترا.
شوب و شکوک و شرک و شقاق از بلاد رفت رنگ ریا و ریب و نفاق از زمانه خفت
القصابین یک منطقهٔ مسکونی در سوریه است که در عین شقاق واقع شده‌است.
شخص شقاق و شیطنت شد به جهنم از جهان شکر خدا که زین قضا دولت دین فزوده شد