شعاعی

معنی کلمه شعاعی در لغت نامه دهخدا

شعاعی. [ ش ُ ] ( ص نسبی ) شُعاعی . منسوب به شعاع. ( از ناظم الاطباء ). رجوع به شعاع و شعاعیة شود.

جملاتی از کاربرد کلمه شعاعی

ز نور تو شعاعی می‌نماید چو فردوسی فقاعی می‌گشاید
خطوط شعاعی از آن بارگاه کشد میل در دیده مهر و ماه
خورشید گر نه‌ کور شد از شرم رای تو دارد چرا ز خط شعاعی به‌ کف عصا
اگر ز خط شعاعی بدست گیرد کور عصا چه فائده چون می نباشدش دیدار
چون تو بابی آن مدینهٔ علم را چون شعاعی آفتاب حلم را
نه شمع راست شعاعی، نه ماه را تابی نه زهره راست فروغی در آسمان امشب
ساختارهای مصنوعی با رفتارهای مشابه اولین بار در زمینه‌های کاربردی به عنوان کند کننده هستهٔ اتمی راکتورهای مگنوکس استفاده شد. به طوری که رفتار آکستیک در اثر حرکت شعاعی ستون‌های گرافیتی ایجاد می‌شد. این ساختار طراحی شده بود تا در برابر نیروهای افقی ایجاد شده هنگام زلزله پایدار بماند. در عین حال اجازهٔ حرکت آزادانهٔ سازه برای تغییر شکل ناشی از انتقال حرارت میان هستهٔ گرافیتی و فلزات حمایت کنندهٔ سازه در لبه‌های هسته را می‌داد. طراحی این ساختار منجر به حل یک مشکل اساسی شد.
شب بخل سایه برافکند و اینک نماند آفتاب کرم را شعاعی
خرد را از حواس آید متاعی فغان از عشق می گیرد شعاعی
خیال سایه مژگان تو بدیده مهر نمود خط شعاعی بدیده نظار
، از نظر ژیزمان بلوری - آگرگات دانه‌ای - فشرده - شعاعی فراوان است و بیشتر در ایرلند شمالی، ایتالیا، روسیه، نامبیا، برزیل، ماداگاسکار، زیمبابوه، تانزانیا، کنیا، سری لانکا، هند، بیرمانی و آمریکا یافت می‌شود.
فهرستی که نام چنین پیکرهایی را؛ با عنوان این مقاله (زمین‌مانند)، دربردارد شامل سیاره‌هایی در محدودهٔ ۰٫۸ تا ۱٫۹ برابر جرم زمین است. پیکرهای کوچک‌تر ار این محدوده عموماً به عنوان زیرزمین طبقه‌بندی می‌شوند و برای اندازه‌های بالاتر از سقف یاد شده به عنوان ابرزمین طبقه‌بندی شده‌اند. علاوه بر این، فقط سیاره‌های شناخته شده در محدودهٔ شعاعی ۰٫۵ تا ۲٫۰٫۰ برابر آن؛ (بین نیم تا دو برابر شعاع زمین) در این طبقه‌بندی قرار می‌گیرند.
مغز خود ز اندرون پوست ببین زان شعاعی ز نور دوست ببین
اثر یورپ معمولاً برای سیارک‌های دارای مدار خورشید مرکزی در منظومه شمسی در نظر گرفته می‌شود. این اثر مسئول ایجاد سیارک‌های دوگانه و در حال غلت و همچنین تغییر قطب یک سیارک به سمت صفر درجه، ۹۰ درجه یا ۱۸۰ درجه نسبت به صفحه دایره البروج است و بنابراین به دلیل اثر یارکوفسکی، نرخ رانش شعاعی دور زننده جسم به دور خورشید را تغییر می‌دهد.