شرکت سهامی
معنی کلمه شرکت سهامی در دانشنامه عمومی
شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آنها است
در شرکت سهامی، به شرکا در ازای آورده ای که به شرکت می آورند یا مبلغی که تعهد می کنند، سهام داده می شود. مجموع این سهام، سرمایه شرکت سهامی را تشکیل می دهد. سهم در معنای خاص، به معنای سهام شرکت سهامی و در معنای عام، هر حق ناشی از مشارکت یا حصه شریک است.
و بر اساس ماده ۲ اصلاحی قانون تجارت ایران:
شرکت سهامی شرکت بازرگانی محسوب می شود ولو اینکه موضوع عملیات آن امور بازرگانی نباشد.
به موجب ماده ۴ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، شرکت سهامی به دو نوع تقسیم می شود:
نوع اول:شرکت هایی که مؤسسان آن ها قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تأمین می کنند؛ که شرکت سهامی عام نامیده می شوند؛ مثل شرکت شیر پاستوریزه پگاه اصفهان با نماد بورسی «غشصفا».
نوع دوم: شرکت هایی که تمام سرمایه آن ها در موقع تأسیس منحصراً توسط مؤسسان تأمین گردیده است. اینگونه شرکت ها شرکت سهامی خاص نامیده می شوند؛ مثل شرکت کاله آمل.
در شرکت سهامی عام عبارت «شرکت سهامی عام» و در شرکت سهامی خاص عبارت «شرکت سهامی خاص» باید قبل از نام شرکت یا بعد از آن بدون فاصله بانام شرکت در کلیه اوراق و اطلاعیه ها و آگهی های شرکت به طور روشن و خوانا قید شود.
موضوع شرکت به طور صریح و منجّز از بندهای الزامی اساسنامه می باشد. الزامی نیست که موضوع فعالیت شرکت سهامی عملیات بازرگانی ماده ۲ قانون تجارت باشد، زیرا شرکت های سهامی عام و خاص از شرکت های شکلاً تجاری محسوب شده و در هر صورت شرکت سهامی شرکت بازرگانی می باشد.
در موقع تأسیس، سرمایه شرکت های سهامی عام از پانصد هزار تومان و سرمایه شرکت های سهامی خاص از صد هزار تومان نباید کمتر باشد. در شرکت های سهامی ( عام و خاص ) حداکثر سرمایه معین نشده است.
به موجب ماده ۳ لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت: «در شرکت سهامی تعداد شرکا نباید از سه نفر کمتر باشد»؛ در این ماده حداقل تعداد اعضا جداگانه در شرکت سهامی عام و خاص مشخص نشده است.
معنی کلمه شرکت سهامی در دانشنامه اسلامی
شرکت سهامی به نام هیچ یک از اعضا نامیده نمی شود؛ از این رو، آن را بی نام خوانده اند. معمولا چنین شرکتی به نام تجارت و فعالیتی که انجام می دهد، خوانده می شود، مانند شرکت سهامی آب یا برق. عنوان یاد شده در استفتائات آمده است.
خرید و فروش سهام و اسناد بهادار از شرکتهای سهامی، جایز و صحیح است، مگر آنکه معاملات آنها ربوی باشد، که در این صورت جایز نیست.
[ویکی فقه] شرکت سهامی (فقه). شرکت سهامى شرکتى است که سرمایه آن از سهام اعضا فراهم آمده و این سهام قابل انتقال به دیگرى است.
شرکت سهامى به نام هیچ یک از اعضا نامیده نمى شود؛ از این رو، آن را بى نام خوانده اند. معمولا چنین شرکتى به نام تجارت و فعالیتى که انجام مى دهد، خوانده مى شود، مانند شرکت سهامى آب یا برق. عنوان یاد شده در استفتائات آمده است.
خرید و فروش سهام و اسناد بهادار از شرکتهاى سهامى، جایز و صحیح است، مگر آنکه معاملات آنها ربوی باشد، که در این صورت جایز نیست.
. توضیح المسائل مراجع ج۲،ص۸۵۲و۸۸۴.
۱. ↑ . توضیح المسائل مراجع ج۲،ص۸۵۲و۸۸۴.
منبع
فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت ج ۴، ص:۶۷۱
...
جملاتی از کاربرد کلمه شرکت سهامی
یک شرکت سهامی (ت-بانن)، تمام خدمات ترافیک مترو در اسلو و ویکن، را عرضه و اداره میکند. این شرکت دارای مجوز فعالیت از اداره بازرسی راهآهن نروژ است و بر اساس توافق با شرکت مدیریت سهامی (روتر) فعالیت میکند. شبکه مترو ۵ خط در اسلو میراند. دو خط از آنها به خارج از اسلو به بروم در استان همسایه ویکن، گسترش مییابد.
«ماجرای خنده آور»(۲۵۳۵) نشر شرکت سهامی کتابهای جیبی با همکاری مؤسسه انتشاراتی فرانکلین به شماره ثبت در کتابخانه ملی ۳۸۷ به تاریخ ۱۳۳۵/۴/۲۰ با ترجمه جهانگیر افکاری
شرکت آهن و فولاد ارفع ( سهامی عام ) در تاریخ ۶ اسفند ۱۳۸۳ بصورت شرکت سهامی خاص تاسیس و طی شماره ۲۴۲۲۹۵ در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسید. مرکز اصلی شرکت در تهران و محل کارخانه استان یزد شهرستان اردکان است. بر اساس تصمیمات مجمع عمومی فوق العاده در سال ۱۳۹۲ نوع حقوقی شرکت از سهامی خاص به سهامی عام تغییر و در تاریخ اسفند ۱۳۹۲ طی نامه شماره ۱۲۱/۲۵۸۴۸۸ سازمان بورس اوراق بهادار به شماره ۱۱۲۳۶ در فهرست شرکتهای ثبت شده در آن سازمان درج شد.
بنابر نوشته محمدابراهیم باستانی پاریزی در صفحه ۲۱۹ کتاب از پاریز تا پاریس، ادیب پیشاوری که از قید تعلقاتی چون خانه و همسر و فرزندآزاد بود، در واپسین ایام عمر در منزل بهاء الملک قره گوزلو واقع در تهران-چهارراه کنت به سر برده و در روز دوشنبه نهم تیرماه سال ۱۳۰۹ شمسی در همان خانه وفات مییابد. این خانه هماکنون محل دفتر مرکزی شرکت سهامی سیمان تهران در حوالی خیابان فردوسی، خیابان ارباب جمشید شمالی (شهید انوشیروانی) میباشد.
علاوه بر کارخانه خورشید، ابوالقاسم هرندی از سهامداران و مؤسسان کارخانه سیمان کرمان بود و در سال ۱۳۱۵ نیز به همراه محمدحسین برخوردار، غلامرضا آگاه و شهریار راوری شرکت سهامی کتیرا را تأسیس کردند. سرمایه اولیه آنها ۷۲ هزار تومان بود. هرندی در سال ۱۳۳۰ در زمینه توزیع رنگ در کرمان با حاج محمدتقی برخوردار روابط تجاری داشت.
در سال ۱۳۵۴، نام شرکت، به نام کنونی آن، سایپا تغییر پیدا کردهاست که کوتاه شدهٔ «شرکت سهامی ایرانی تولید اتومبیل» بود.
تشکیل وزارتخانه «اطلاعات و جهانگردی» در سال ۱۳۵۳ سبب شد تا در خبرگزاری پارس نیز از نظر تشکیلاتی تغییراتی صورت گیرد. در این دگرگونیها، خبرگزاری پارس از اداره کل خبرگزاری به سازمان خبرگزاری تبدیل و به عنوان یک شرکت سهامی دولتی شناسایی شد. اساسنامه آن نیز با ۲۳ ماده و هفت تبصره به تصویب نمایندگان مجلس شورای ملی رسید.
در سال ۲۰۱۹، «شرکت سهامی پلگرینی»، ۶۰۰ میلیون یورو سود کرد و حدود ۶۵۰۰ نفر را استخدام کرد.
امروزه گیلان اصلیترین منطقه تولید ابریشم در ایران است، و ۸۰ درصد تولید ملی را که بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ تن در سال میشود را در اختیار دارد. تیلمبار، محل نگهداری کرمهای ابریشم از مشخصههای معماری بومی گیلان است. شرکت سهامی پرورش کرم ابریشم ایران در رشت واقع شدهاست.
بانک تجارت به موجب مصوبه مورخ ۱۳۵۸/۰۷/۲۵ مجمع عمومی بانکها مصوب مهرماه سال ۱۳۵۸ شمسی از ادغام ۱۲ بانک تجاری داخلی و مشترک داخلی – خارجی، تحت عناوین، بانک ایران و انگلیس (همان بانک شاهنشاهی ایران سابق)، بانک بینالمللی ایران و ژاپن، بانک تجارتی ایران و هلند، بانک ایران و خاورمیانه، بانک اعتبارات ایران، بانک بازرگانی ایران، بانک ایرانشهر، بانک صنایع ایران، بانک شهریار، بانک ایرانیان، بانک کار با سرمایه ای بالغ بر ۳۹ میلیارد ریال در تاریخ ۱۳۵۸/۰۹/۲۹ تأسیس و در قالب شرکت سهامی خاص با مالکیت دولت جمهوری اسلامی ایران نزد اداره کل ثبت شرکتها و موسسات تجاری تهران به ثبت رسید و سپس در سال ۱۳۶۰ خورشیدی هم بانک ایران و روس نیز به آن ملحق گردید.