شرح حال
معنی کلمه شرح حال در دانشنامه عمومی
شرح حال ها همان طور که از شرح حال های ژولیوس سزار در مورد جنگ های گالی مشخص است از زمان قدیم نوشته می شدند. در این شرح حال ها قیصر نبردهای نه سال را که او هم در ارتش محلی می جنگیده توصیف کرده است. دومین کتاب شرح حال او با نام «شرح حالی در مورد جنگ داخلی» شرح حوادث پیش آمده در جنگ داخلی بین سال های ۴۹ و ۴۸ قبل از میلاد بین پومپه و سنای روم است.
شرح حال (پزشکی). شرح حال به مجموعه اطلاعاتی گویند که بیمار در مورد بیماری اش به گروه درمانی ارائه می کند که شامل شکایت اصلی و علت مراجعه بیمار به کلینیک یا بستری در بیمارستان و علایم همراه آن و هم چنین سایر اطلاعات در مورد تاریخچه بیماری های همراه و نتایج بررسی ها و آزمایش های قبلی است. معمولاً این اطلاعات در برگه شرح حال بیمار در پرونده پزشکی او درج می گردد. این اطلاعات به پزشک معالج و سایر اعضای تیم درمانی در تشخیص بیماری و سایر کارهای لازم برای بهبود وضعیت بیمار کمک می کند.
در مراجعات سرپایی بیماران به درمانگاه معمولاً شرح حال توسط خود پزشک از بیمار گرفته می شود. در بیمارستان های آموزشی معمولاً شرح حال بیماران بستری شده توسط کارورزان پزشکی ( اینترن ها ) به صورت مصاحبه حضوری از بیمار و همراهانش اخذ می شود.
شرح حال گیری یکی از مهارت های مهم در پزشکی است که در شروع دوران کارآموزی به دانشجویان پزشکی تعلیم داده می شود. بخش های اصلی شرح حال شامل موارد زیر است.
• شکایت اصلی بیمار ( علت مراجعه )
• علایم همراه
• تاریخچه پزشکی بیمار
• مروری بر سیستم ها
معنی کلمه شرح حال در ویکی واژه
به نوشتهای که در آن شکایت اصلی بیمار و سایر علایم همراه بیماری و تاریخچه سلامتی بیمار ثبت میشود و در پرونده بیمار قرار میگیرد
جملاتی از کاربرد کلمه شرح حال
در کتاب رهآورد حسن، ۶۵ شرح حال از شماری از چهرههای فرهنگی - سیاسی سالهای ۱۳۱۰ تا ۱۳۴۰ به خط خود این افراد نوشته شده و اطلاعات کتاب درباره این افراد، نه از قول دیگران، بلکه از قول و قلم خود آنهاست. شرح حال خود ابوالقاسم اعتصامزاده اما از زبان سوم شخص بیان شدهاست.
شرح حال دلپذیر من شنو باورم دار و صریر من شنو
حدیث خویش و شرح حال ناظر بیان فرمود ز اول تا به آخر
در منابع شرح حالش گفته شده که او خطی بسیار خوش داشتهاست.
چو شرح حال تو پرسد ز محرمان به اشارت بگو که قاصدم از جانب فلان که تو دانی
شرح حال خود چگویم کز خلل هم مرا باور نمی آید ز من
ز زلف خویش پریشانیم نگر به فراق ز کس مپرس که حاجت به شرح حالی نیست
از میان این آثار، دو اثر اختصاص به علی بن موسی الرضا دارد: مناظرات علی بن موسی الرّضا و عیون اخبار الرّضا. عیون اخبار الرضا به زندگینامه، شرح حال و نقل اقوالِ وی از طریق نقلِ روایاتِ شیعی پرداختهاست.
شرح حال دل آشفته به شبهای دراز موبهمو با سر آن زلف معنبر میشد
ز دیگران بشنو شرح حال من که مرا خبر ز خویش نباشد ز فرط حیرانی
چودیدم گربگویم شرح حال افسرده می گردد بگفتم هیچ داری میل می گفتا بیاور ها
ز سوز دل چو به او شرح حال خویش نویسم هزار بار فتد در زبانه قلم آتش
ای صبا گر می توانی شرح حالم عرض کن چون به خاک درگه شاه غریبان بگذری
ابن ندیم و شرح حال نویسان بعدی از جمله طوسی بر قول نویسنده علوی علی بن احمد العقیق (متوفی ۹۱۱) تکیه کردهاند.