شبیر

شبیر

معنی کلمه شبیر در لغت نامه دهخدا

شبیر. [ ش ُ ب َ ] ( اِخ )مؤلف تاج العروس نویسد که : شبر بر وزن بقم و شبیر بر وزن قمیر یا امیر و مشبر بر وزن محدث نام پسران هارون نبی بوده است و پیامبر اسلام ( ص ) حسن و حسین و محسن را با این سه نام خوانده است و همانطوری که ضبط این کلمه در تاج العروس مختلف آمده است در ادبیات فارسی نیز مختلف آمده و البته اختلاف ضبط این کلمه ناشی از اختلاف در ضبط کلمه «شبر» است چه طبق قاعده تصغیراگر شبر به فک ادغام باشد تصغیر آن «شُبَیر» خواهد بود و اگر ضبط با ادغام باشد در این صورت مصغر آن یابر وزن قُمَیر و یا قُمَیِّر خواهد بود :
همیشه به دیدار تو شاد سلطان
چو حیدر به دیدار شبیر و شبر.فرخی.گر خردمند بداند که بدین حال و صفت
باب علم نبی و باب شبیرو شبرست.ناصرخسرو.که سادات جمع جوانان جنت
نبی گفت هستند شبیر و شبر.ناصرخسرو.من با تو نیم که شرم دارم
از فاطمه و شبیر و شبر.ناصرخسرو.ذوالفقار ایزد سوی که فرستاد به بدر
زن و فرزند که را بود چو زهرا و شبیر.ناصرخسرو.ندانی بحق خدای و نداند
کس این جز که فرزند شُبّیر و شَبّر.ناصرخسرو.چه گوئی به محشر اگر پرسدت
از آن عهد محکم شبر یا شبیر.ناصرخسرو.بر مهر مصطفی زی و اصحاب و آل او
بر دوستی شبر و بر دوستی شبیر.سوزنی.بر آن اعتماد مکن که من دختر پیغمبرم و جفت کرام حیدرم و مادر شبیر و شبرم. ( سعدی ).
شبیر. [ ش َ ] ( اِخ ) ابن مبارک بن فضل بن مسعودبن الشریف حسن. متأدب از آل حسن در مکه که در سال 1138 هَ. ق. به مکه درگذشت. وی از اطرافیان احمدبن غالب شریف مکه بود که کارهای بزرگ را بدو میسپرد. ( از اعلام زرکلی ج 3 ص 230 ).

معنی کلمه شبیر در فرهنگ معین

(شُ بِ یا بَ ) [ ع . ] (اِ. ) سه نام پیامبر نهاده : حسن و حسین و محسن .

معنی کلمه شبیر در فرهنگ فارسی

مولف تاج العروس نویسد که : شبر بر وزن بقم و شبیر بر وزن قمیر یا امیر و مشبر بروزن محدث نام پسران هارون نبی بوده است و پیامبر اسلام ( ص ) حسن و حسین و محسن را با این سه نام خوانده است و همانطوریکه ضبط این کلمه در تاج العروس مختلف آمده است در ادبیات فارسی نیز مختلف آمه و البته اختلاف ضبط این کلمه ناشی از اختلاف در ضبط کلمه [ شبر ] است چه طبق قاعده تصغیر اگر شبر بفک ادغام باشد تصغیر آن [ شبیر ] خواهد بود و اگر ضبط با ادغام باشد در اینصورت مصغر آن یا بر وزن قمیر و یا قمیر خواهد بود .

معنی کلمه شبیر در فرهنگ اسم ها

اسم: شبیر (پسر) (عربی، عبری) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: šobayr) (فارسی: شبَير) (انگلیسی: shobayr)
معنی: شیر کوچک، پیامبر اسلام ( ص ) امام حسین ( ع ) را در کودکی شبَیر می خواند، ( تصغیر شبر )، به معنی شیر کوچک، ( اَعلام ) پیامبر اسلام ( ص ) امام حسین ( ع ) را در کودکی به این نام ( شبَیر ) خوانده است، نام پسر هارون از پیامبران بنی اسرائیل

معنی کلمه شبیر در دانشنامه عمومی

شبیر ( قزاقی: Шебир ) یک شهر و منطقه مسکونی در قزاقستان است که در استان مین قشلاق واقع شده است.

معنی کلمه شبیر در ویکی واژه

سه نام پیامبر نهاده: حسن و حسین و محسن.

جملاتی از کاربرد کلمه شبیر

زنده حق از قوت شبیری است باطل آخر داغ حسرت میری است
درپی انتشار فایل صوتی مکالمات حسینعلی منتظری با اعضای هیئت مرگ سال ۶۷ (اعدام سراسری زندانیان سیاسی) که طی آن گفتگو، وی به اعدام‌های مذکور اعتراض نموده بودند، احمد منتظری فرزند وی، به دلیل انتشار این فایل صوتی و با اتهامات «اقدام علیه امنیت ملی، افشای فایل دارای طبقه‌بندی سری و تبلیغ علیه نظام»، در ۷ آذر ۱۳۹۵ توسط دادگاه ویژهٔ روحانیت به ۲۱ سال حبس تعزیری و سه سال خلع لباس محکوم گردید. منابع خبری در ۱۴ اسفند همان سال، خبر آزادی احمد منتظری را با پا در میانی یکی از مراجع تقلید، منتشر نمودند. برخی منابع خبری، این مرجع تقلید را سید موسی شبیری زنجانی می‌دانند.
فهرست تاکنون چند بار به چاپ رسیده‌است. در متن ویراسته آیت‌الله سید موسی شبیری زنجانی، ایشان ادعا کرده کتاب نجاشی را بر اساس چهارده مخطوط معتبر و قابل اعتماد تصحیح کرده‌ اما این نسخه ها را معرفی نکرده و از قدمت، میزان صحت و اعتبار آنها ننوشته است. وی مطلبی در احوالات نجاشی ندارد.
بر اولیا مقدم و بر انبیا قریب زوج بتول و باب شبیر است و شبرست
نفس نبی، باب شبیر و شبر ناصر دین، سرور عالی گهر
برخی از استادان حوزوی او عبارتند از: سید روح‌الله خمینی (درس خارج فقه)، سید مصطفی خمینی (خارج اصول)، محمد فاضل لنکرانی (خارج فقه) سید موسی شبیری زنجانی (خارج فقه) محمد محمدی گیلانی (شرح منظومه)، غلامرضا رضوانی (اسفار)، سید محمد ابطحی کشانی (سطح و خارج)، صادق خلخالی (سطح) و سید محمدباقر سلطانی
مراجع تقلید زنده شیعه در حال حاضر عمدتاً در قم مستقر هستند که برجسته‌ترین آن‌ها عبارتند از: حسین وحید خراسانی، سید موسی شبیری زنجانی، حسین نوری همدانی، جعفر سبحانی، ناصر مکارم شیرازی، عبدالله جوادی آملی در قم؛ علی سیستانی، محمد اسحاق فیاض و بشیر حسین نجفی در نجف؛ سید علی خامنه‌ای در تهران؛ محمد حسین نجفی در پاکستان؛ حسین مظاهری در اصفهان.
کافرم گر با شدم چشم حمایت از کسی جز نبی و شبر و شبیر و شاه اولیا
سید احمد شبیری زنجانی معروف به آقا سید احمد زنجانی (زاده ۱۲۷۰ در زنجان – درگذشته ۱۳۵۲ در قم) از فقهای شیعی ایرانی بود.
«[امروزه دیگر] طلبه‌ها محبوبیت سابق را ندارند. در گذشته این صنف محبوب و مورد احترام بود… این‌ها مصیبت‌هایی است که اگر چه سخت است اما باید قبول کرد.»سید موسی شبیری زنجانی از مراجع تقلید مستقر در قم.
چه گوئی به محشر اگر پرسدت از آن عهد محکم شبر با شبیر؟
دین فروشان گرفته منبر تو زار گشته شبیر و شبّر تو
شافع فردای محشر حیدر صفدر علی باب شبیر وشبر داماد پیغمبر علی
نخل پیوندت که مثمر گشته از باغ نبی بهر نسبت گوهر شبیر و شبر یافته
محمدصادق حائری شیرازی در عصر روز چهارشنبه ۲۹ آذر ۱۳۹۶ قم (۱ ربیع‌الثانی ۱۴۳۹ قمری) در سن ۸۰ سالگی بعد از یک دوره بیماری، به علت عوارض ناشی از سرطان مثانه، درگذشت و در ۳۰ آذر ۱۳۹۶ در قم تشییع و پس از اقامه نماز توسط موسی شبیری زنجانی در حرم فاطمه معصومه به خاک سپرده شد.
سید موسی شبیری زنجانی از مراجع تقلید می‌گوید: حاج آقا رضا زنجانی از والدشان سید محمد موسوی زنجانی نقل کرد که می‌گفت یکی از آقایان می‌گفت که من سه برخورد با میرزای شیرازی داشتم: یک دفعه با یکی از همشهری‌ها نزد میرزای شیرازی رفتیم. در آن برخورد میرزا تمام قد برای ما بلند شد. یک مرتبه خصوصی نزد میرزا رفتم. ایشان یک «یا الله» گفت و نشستیم. یک بار هم در درس شرکت کردم و ایشان اصلاً متوجّه من نشد. میرزا به تناسب سه موقعیت سه برخورد مختلف داشت. ایشان برای حفظ احترام ما پیش همشهری‌ها تمام قد بلند شد، ولی در درس هیچ گونه توجّهی نکرد. خلاصه، ایشان فوق‌العاده عاقل بود و هر جا در وقت خودش و در جای خودش رفتار متناسبی داشت.
چو عشرتی‌ که دو چشم‌ گرسنه را ز طعام شدند شاد ز فتح پدر شبیر و شبر
چنانچون من برو گریم نگریید ابر شبیر زهرا روز محشر
جنوب با فضای متنوع خود، نه تنها در داستان‌های نویسندگان بومیش توصیف شده‌است، بلکه نویسندگان مناطق دیگر ایران نیز مجذوب توصیف فضای این ناحیه، برای پرداخت داستان‌های خود شده‌اند، که از این گروه می‌توان به اسماعیل فصیح در «شراب خام»، محمود دولت‌آبادی در «باشبیرو»، غلامحسین ساعدی در مجموعهٔ «ترس و لرز» و حسین دولت‌آبادی در رمان «کبودان» اشاره کرد، که به توصیف فضای جنوب ایران پرداخته‌اند. غلامحسین ساعدی، خود به بنادر جنوب سفر کرد و کتاب‌های «ترس و لرز» و «اهل هوا» نیز حاصل این سفرها است.
برخی مراجع تقلید و روحانیون حوزه علمیه قم، از نتایج انتخابات و سرکوب معترضان توسط نیروهای امنیتی و همچنین بازداشت و اعتراف‌گیری از اصلاح طلبان و دیگر معترضان انتقاد به عمل آورده و نسبت به این وقایع واکنش نشان دادند. از آن جمله می‌توان حسینعلی منتظری، یوسف صانعی، ناصر مکارم شیرازی، بیات زنجانی، عبدالکریم موسوی اردبیلی، جوادی آملی، صافی گلپایگانی و شبیری زنجانی را نام برد، همچنین سه تن از امامان جمعه قم به مدت دو هفته از شرکت در نماز جمعهٔ این شهر خودداری کردند. در مقابل برخی از روحانیون حامی دولت چون احمد خاتمی و محمد یزدی، اصلاح طلبان و برگزار کنندگان راهپیمایی‌ها و تجمعات را محکوم کرده یا خواستار محاکمه آنان شدند.