شاهرودی
معنی کلمه شاهرودی در دانشنامه آزاد فارسی
از گویش های فارسی که در شاهرود واقع در استان سمنان بدان تکلم می کنند و به مازندرانی بسیار نزدیک است. مصوت های شاهرودی عبارت اند از u o i e a و مصوت های مرکب /ay/، /ow/، /ey/. صامت ها همانند صامت های فارسی است. نشانة جمع در شاهرودی -on بعد از مفرد است مانند dardon «دردها». صفت بعد از موصوف می آید: ragexow «رگِ خواب/نقطة ضعف»، مضاف الیه بعد از مضاف می اید: lengezohr «لنگ ظهر/هنگام ظهر». تغییر و تبدیل های آوایی عبارت اند: تبدیل /a/ به e به ویژه در آغاز و وسط: ez «از»، arzen «ارزَن»، ager «اگر»، pesend «پَسَند»؛ sebu «سبو»؛ تبدیل /a/ به /o/ در dohon «دَهان»؛ تبدیل رشتة -an پایانی به /-on/ در eyron «ایران»؛ همچنین تبدیل /ab/ و /af/ به /ow/ در «امشب»، low «لب»، kowk تغییر صامت /r/ به /l/ در enjil «انجیر»، حذف /-d/ پایانی در keli «کلید»، senje «سنجد»، تبدیل /b/ به /v/؛ تبدیل /t/ پایانی به /k/ در شاهرودی پسوند معرفه ساز -e بعد از اسم است. پیشوندهای مصدری عبارت اند از: b-، d-، v-.
50010800
معنی کلمه شاهرودی در دانشنامه اسلامی
...
[ویکی شیعه] شاهرودی (ابهام زدایی). شاهرودی، ممکن است به یکی از این افراد اشاره داشته باشد:
معنی کلمه شاهرودی در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه شاهرودی
افشین شاهرودی (زادهٔ ۱۳۲۹ خورشیدی در دامغان) عکاس، شاعر و منتقد هنری ایرانی است.
در بین فقهای معاصر محمدصادق روحانی، سید محمد حسینی شاهرودی، محمد صادقی تهرانی، عبدالکریم موسوی اردبیلی و مهدی هادوی تهرانی معتقدند که اجازهٔ پدر برای دختر بالغ (بر اساس نظر مشهور نُه سالهٔ قمری) که خیر و صلاح خود را تشخیص میدهد، لازم نیست. محسن کدیور بر این باور است که در ازدواج دختر بالغه رشیده (در زمان ما ۱۸ ساله) اذن پدر شرط نیست اما اطلاع دادن به یکی از پدر و مادر را بهویژه در نخستین ازدواج بر دختر و پسر هر دو واجب میداند. این اطلاع شرط صحت ازدواج نیست بلکه حکمی مستقل و احتیاطی است. همچنین در ازدواج موقت مادونِ آمیزش جنسی دختر و پسر رشید، اطلاع والدین لازم نیست.
شاهرودی پس از سفر به هند و همکاری با دانشگاه اسلامی علیگر، مدتی با لغتنامهٔ دهخدا و نیز با محمد معین برای تدوین فرهنگ معین همکاری کرد. در سال ۱۳۴۴ برای مدتی بازداشت شد و پس از آن تعادل روحی خود را از دست داد و تا پایان عمر به حال عادی بازنگشت.
ملکوتی در سال ۱۳۳۴ برای تکمیل درس، عازم نجف شد و به مدت دوازده سال در درسهای خارج فقه و اصول سید محسن حکیم، سید عبدالهادی شیرازی، سید محمود شاهرودی، سید ابوالقاسم خویی و حسین حلی حاضر شد. در این مدت یک دوره کامل درس اصول سید ابوالقاسم خویی را به رشته تحریر درآورد. او پس از سه دهه تحصیل و تحقیق در علوم مختلف حوزوی و علوم غریبه[نیازمند منبع]، به اجتهاد رسید و از استادان مشهوری همچون حجت، سید عبدالهادی شیرازی، حکیم و خویی، اجازه اجتهاد دریافت کرد.
از برنامههای قوه قضائیه در دوره ریاست هاشمی شاهرودی توسعه قضایی تدوین لوایح قضایی و تأسیس شوراهای حل اختلاف بود.
سید محمود هاشمی شاهرودی در سال ۱۳۲۷ در شهر نجف اشرف و در خانوادهای مذهبی به دنیا آمد.
بزرگشدن در خانوادهای اهل هنر موجب شد شاعرانگی در آثار عکس «شاهرودی» متجلی شود. افشین شاهرودی علاوه بر اینکه با عکسها و تصاویر خویش شعر میگوید دستی هم در شاعری دارد و تاکنون کتابهای متعددی در این دو زمینه از وی منتشر شده است.
میرزا مهدی اصفهانی از اکابر شاگردان میرزای نائینی بودهاست. از آن چند نفری که حرفهایش را، (در اصول) با آنها پخته کردهاست. میرزا ابتدا فقط خودش بهطور خصوصی در درس میرزای نائینی شرکت میکرده، بعد آقا سید جمال الدین گلپایگانی به این درس خصوصی اضافه شد، بعد آقا سید محمود شاهرودی اضافه شد، بعد آقا موسی خوانساری.
پدر او سید علی حسینی شاهرودی، از استادان و بزرگان حوزه علمیه نجف بود. وی از شاگردان برجسته سید ابوالقاسم خویی بود که بحثهای اصول و فقه او را به رشته تحریر درآورد. مادرش فرزند سید علی مددی موسوی قائنی از علمای دینی و از اهالی روستای سیدان استان خراسان جنوبی بود. که سالهای متمادی در شهر مشهد، به تدریس در حوزه علمیه و برپایی نماز جماعت در حرم امام رضا میپرداخت.
ابوالفضل ابوترابی نماینده سابق مجلس در این باره گفته است: «برخی حسابهای بانکی در قوه قضائیه که بنابر مصالحی به نام رئیس قوه است. بانکها نمیتوانستند به حسابهایی که به نام قوه قضائیه است سود بدهند لذا پیشنهاد شد حسابها به نام اشخاص حقیقی افتتاح گردد تا این مشکل نیز بر طرف شود؛ لذا از همان زمان این حسابها به نام اشخاص حقیقی است تا اینکه از زمان محمود هاشمی شاهرودی تصمیم بر آن شد که حسابها به نام رئیس قوه شود.»