سیاره
معنی کلمه سیاره در لغت نامه دهخدا

سیاره

معنی کلمه سیاره در لغت نامه دهخدا

( سیارة ) سیارة. [ س َی ْیا رَ ] ( ع اِ ) قافله. کاروان. ( آنندراج ) ( غیاث ). قافله. ( از منتهی الارب ). کاروان. ( دهار ) ( مهذب الاسماء ) ( ترجمان القرآن ترتیب عادل بن علی 60 ) :
یوسفی را که ز سیاره بصد جان بخرند
بی محاباش بزندان مدر بازدهید.خاقانی ( دیوان چ سجادی ص 165 ).لب تشنگان جان را سیاره حیاتی
بل یوسفان دل را از چاه غم نجاتی.خاقانی ( دیوان چ سجادی ص 690 ). || ستاره که بحرکت خودمتحرک باشد و آن هفت اند: قمر، عطارد، زهره ، شمس ، مریخ ، مشتری و زحل. ( آنندراج ) ( از غیاث اللغات ). ستارگان هفتگانه که عبارت است از زحل ، مشتری ، مریخ ، شمس ، زهره ، عطارد و قمر که سیارات نامند و اسامی آنها جمعاً در این بیت است :
هفت کوکب که هست عالم را
گاه از ایشان نظام و گاه خلل
قمر است وعطارد و زهره
شمس و مریخ و مشتری و زحل.؟ ( از کشاف اصطلاحات الفنون ).عالم چو یکی رونده دریا
سیاره سفینه طبع لنگر.ناصرخسرو.تا کوکب سیاره هفت باشد
یا گیتی ارکان چهار دارد.مسعودسعد.پی سپر جرعه میخوارگان
دستخوش بازی سیارگان.نظامی.تو چون سیاره می شو میل در میل
من آیم گر توانم خود بتعجیل.نظامی.چو سیاره دوید از هر طرف شاه
تو گفتی در حجاب ابر شد ماه.نظامی.ای خداوند هفت سیاره
پادشاهی فرست خونخواره.کمال الدین اسماعیل.گر تاختن بلشکر سیاره آورد
از هم بیوفتند ثریا و فرقدان.سعدی.- از پشت سیاره زین فروکردن ؛ شب به آخر رسیدن و صبح دمیدن. در مؤیدالفضلا به معنی کوتاه شدن شب. ( آنندراج ).

معنی کلمه سیاره در فرهنگ معین

(س رِ ) (اِ. )گاورس ، گیاهی است خودرو شبیه جو که در کشتزار گندم می روید.
(سَ یّ رَ یا رِ ) [ ع . ] (اِ. ) قمر، اجرامی که به دور ستارگان می چرخند.

معنی کلمه سیاره در فرهنگ عمید

۱. (نجوم ) هر جرم آسمانی که در مداری بیضی شکل می چرخد، از خود روشنایی ندارند و از ستارۀ خود کسب نور می کند. &delta، سیاراتی که به دور خورشید می گردند به ترتیب فاصلۀ از خورشید عبارتند از عطارد (تیر )، زهره (ناهید )، زمین، مریخ (بهرام )، مشتری (برجیس )، زحل (کیوان )، اورانوس، نپتون و پلوتون.
۲. [قدیمی] = سَیار
۳. [قدیمی] کاروان، قافله .

معنی کلمه سیاره در فرهنگ فارسی

سیار، کاروان، قافله، هرستاره که دورخورشیدبگردد
۱ - ( صفت ) مونث سیار . ۲ - ( اسم ) کوکبی که گرد آفتاب یا کوکب دیگر گردد و از آن کسب نور کند جمع سیارات سیارگان سیاره ها . توضیح در منظومه شمسی ما ۹ سیاره است : عطارد زهره زمین مریخ مشتری زحل اورانوس نپتون پلتون .
قافله و کاروان قافله کاروان

معنی کلمه سیاره در فرهنگ اسم ها

اسم: سیاره (دختر) (عربی) (طبیعت، کهکشانی) (تلفظ: sayyāre) (فارسی: سياره) (انگلیسی: sayyare)
معنی: ستاره، کوکب، کاروان، قافله، ( در نجوم ) هر جرم آسمانی که در منظومه ای به دور ستاره ای می گردد، به ویژه هر یک از نه جِرم آسمانیِ غیر نورانی و بزرگ که به دور خورشید می گردند

معنی کلمه سیاره در دانشنامه عمومی

سَیاره یا به پهلوی اپاختر یک جرم آسمانی است که در حرکتی مداری به دور یک ستاره یا بقایای ستاره ای می گردد؛ جرم آن به اندازه ای است که تحت تأثیر نیروی گرانش خود گِرد شود؛ اما جرم آن بقدری زیاد نیست که سبب همجوشی هسته ای شود و طبق نظر اتحادیهٔ بین المللی اخترشناسی اما نه همهٔ دانشمندان سیاره شناس همسایگی خود را از سیارکها پاکسازی کرده باشد. [ a]
سیاره واژه ای کهن است به معنی جنبنده یا در گردش که با تاریخ، اختربینی، علم، افسانه شناسی و دین گره خورده است. به جز زمین، پنج سیاره در منظومهٔ خورشیدی اغلب با چشم غیرمسلح قابل دیدن هستند. این سیارات در بسیاری از فرهنگ های کهن، به عنوان موجودیت هایی خدایی یا فرستادگان خدایان پنداشته می شدند. با پیشرفت دانش علمی، درک انسان از سیارات تغییر کرد و تعداد بیشتری از اجسام دوردست را شامل شد. در سال ۲۰۰۶ اتحادیهٔ بین المللی اخترشناسی تعریف توافق شده ای برای سیاره های درون منظومهٔ خورشیدی اعلام نمود که کمی بحث برانگیز است زیرا بسیاری از اجسام با جرمی در حد سیاره را بر پایهٔ داشتن یا نداشتن حرکت مداری، شامل نمی شود. اگر چه هشت تا از سیارات که پیش از سال ۱۹۵۰ کشف شده اند، همچنان در این تعریف نو نیز سیاره محسوب می شوند، برخی از اجرام آسمانی همچون سرس، پالاس، جونو و وستا ( اجسامی در کمربند سیارک خورشیدی ) و پلوتون ( نخستین جسم فرا نپتونی کشف شده ) که زمانی توسط جامعهٔ علمی به عنوان سیاره شناخته می شدند؛ در تعریف کنونی دیگر سیاره محسوب نمی شوند.
بطلمیوس گمان می کرد که سیارات در حرکت هایی در فلک های حامل و تدویر به دور زمین می گردند. اگرچه ایده گردش سیارات به دور خورشید بارها پیشنهاد شده بود، اما تا سدهٔ هفدهم طول کشید تا این نظریه توسط مشاهدات نجومی تلسکوپی انجام شده توسط گالیلئو گالیله تأیید شود. تقریباً در همان دوران، یوهانس کپلر با بررسی دقیق داده های پیشاتلسکوپی جمع آوری شده توسط تیکو براهه، دریافت که مدار سیارات دایره ای نیستند، بلکه بیضوی هستند. با پیشرفت ابزارهای رصد، ستاره شناسان مشاهده نمودند که دیگر سیارات نیز مانند زمین دور محورهای مایلی می چرخند و برخی دارای ویژگی های مشترکی همچون کلاهک های یخی و فصول مختلف هستند. از زمان برآمدن عصر فضا، مشاهدات نزدیک توسط کاوشگرهای فضایی نشان داده است که زمین و سیارات دیگر در ویژگی هایی همچون آتشفشانها، توفندها، زمین ساختها و حتی هیدرولوژی، مشترک هستند.
سیاره (فیلم). «سیاره» ( انگلیسی: The Planet ) فیلمی در ژانر مستند است که در سال ۲۰۰۶ به نویسندگی مایکل استنبرگ منتشر شد.
سیاره نام مستندی است که توسط شبکه بی بی سی تهیه شده است و دیوید اتنبرو گویندگی آن را بر عهده دارد. ساخت این مستند 5 سال زمان برد و گرانترین مستند ساخته شده توسط این شبکه میباشد؛ هم چنین برای اولین بار در قالب اچ دی تصویربرداری شده است. سازندگانش، آن را نگاهی جامع به تنوع گونه های زیستی زمین می دانند. این مستند نخستین بار توسط بی بی سی وان در مارس 2006 در بریتانیا تولید شد و سال بعد در آمریکا توسط شبکه دیسکاوری بازنگاری شد که گفتار متن آن، این بار توسط سیگورنی ویور خوانده شد . تا ژوئن 2010، این مجموعه مستند در 130 کشور به نمایش درآمد. مجموعهٔ سیارهٔ زمین شامل 11 قسمت است که هر قسمت آن به یک زیست گاه زمین می پردازد.
تونی بلر
هلموت کهل
معنی کلمه سیاره در فرهنگ معین
معنی کلمه سیاره در فرهنگ عمید
معنی کلمه سیاره در فرهنگ فارسی
معنی کلمه سیاره در فرهنگ اسم ها
معنی کلمه سیاره در دانشنامه عمومی

معنی کلمه سیاره در دانشنامه آزاد فارسی

سیّاره (planet)
سیّاره
سیّاره
سیّاره
سیّاره
سیّاره
جسم آسمانی بزرگی که در مدار ستاره ای در گردش، و متشکل از سنگ، فلز یا گاز است. در منظومۀ خورشیدی نُه سیّاره بر گرد خورشید مدارپیمایی می کنند که عبارت اند از عُطارِد، زهره، زمین، مریخ، مشتری، زحل، اورانوس، نپتون و پلوتون. چهار سیارۀ داخلی، که سیاره های زمین وار یا زمین مانند نامیده می شوند، کوچک و سنگی ، و هر کدام دارای یک یا چندتا قمرند. سیاره های بیرونی، جز پلوتون، سیاره های بزرگ نامیده می شوند و جو چگال تری دارند که عمدتاً متشکل از گازهای هیدروژن و هلیوم است؛ هر سیاره از این دست دارای تعداد زیادی قمر است. مشتری، با فاصلۀ تقریبی ۷۸۰ میلیون کیلومتر از خورشید و قطر ۱۴۰ هزار کیلومتر جرمی بیش از همۀ سیاره های دیگر را در خود جا داده است و بزرگ ترین سیارۀ منظومۀ خورشیدی است. کوچک ترین آن ها، و دورترین سیاره از خورشید با ۵,۹۰۰ میلیون کیلومتر فاصله، پلوتو است که ۲,۳۰۰ کیلومتر قطر دارد. از دید ناظر زمینی، همۀ سیاره های برجسته، عُطارِد، زهره، مریخ، مشتری، زحل، با چشم غیرمسلح به صورت اجسامی دیده می شوند که در مسیرهای دایره ای از برابر ستارگان جابه جا می شوند. اندازۀ این دایره ها، که به علت حرکت خود زمین بر گرد خورشید پدید می آیند، با فاصلۀ سیاره از زمین نسبت عکس دارد. سیاره ها نور تولید نمی کنند، بلکه نور ستارۀ مادر را باز می تابانند.کشف های جدید. در ۱۹۹۵، اخترشناسان ایتالیایی اطمینان یافتند که سیارۀ جدیدی را بر گرد ۵۱ اسب بال دار در صورت فلکی اسب بالدار (پگاسوس) کشف کرده اند. گمان می رود این سیاره که ۵۱ اسب بال دارِ بی نامیده شد، احتمالاً جرمی برابر با مشتری دارد. کشش گرانشیای که به این سیاره نسبت داده می شود ممکن است از تپش ستارۀ مادر حاصل شده باشد. در گردهم آیی ژانویۀ ۱۹۹۶ انجمن اخترشناسی امریکا کشف سه سیارۀ دیگر اعلام شد. همۀ این سیارات به خارج از منظومۀ خورشیدی تعلق دارند، اما دو سیاره از آن ها فقط حدود ۳۵ سال نوری از زمین فاصله دارند و بر گرد ستاره هایی می گردند که با چشم غیرمسلح دیده می شوند. یکی از آنان با نام ۷۰ سنبلۀ بی در صورت فلکی سُنبله، و دیگری با نام ۴۷ دب اکبر بی در صورت فلکی دب اکبر قرار دارد. سومین سیارۀ نزدیک که حدود ۵۰ سال نوری از ما فاصله دارد، بر گرد بتا سه پایۀ نقاش، مدارپیمایی می کند. در آوریل ۱۹۹۶، سیارۀ دیگری کشف شد که به دور ستارۀ رو سرطان، در صورت فلکی سرطان، در گردش است. سیارۀ دیگری که در ژوئن ۱۹۹۶ پیدا شد، به دور تی گاوران می گردد. در اکتبر ۱۹۹۶، اخترشناسان ایالات متحده امریکا سیاره ای را کشف کردند که مدارش نامنظم تر از سیاره های دیگر است. جرم این سیارۀ جدید۱.۶ برابر جرم مشتری است و به دور ستارۀ ۱۶ دجاجه جی مدارپیمایی می کند. فاصلۀ آن تا ستارۀ یادشده از ۹۰ میلیون کیلومتر تا ۳۹۰ میلیون کیلومتر تغییر می کند. در ۱۹۹۸، اخترشناسان استرالیا و نیوزیلند سیاره ای را در فاصلۀ ۲۵ هزار سال نوری کشف کردند. این سیاره را ۳۵ ـ ۹۸ نامیدند. رصدخانه های ماونت استروملو در استرالیا و ماونت جان در نیوزیلند برای این کشف با یکدیگر همکاری کردند. تا اوت ۲۰۰۰، اخترشناسان توانسته اند موقعیت ۵۰ سیاره را در خارج از منظومۀ خورشیدی تعیین کنند که نُه سیاره از آن ها در سال ۲۰۰۰ شناسایی شدند.

معنی کلمه سیاره در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی سَّیَّارَةِ: کاروان
معنی کَوْکَب: ستاره - سیّاره - شهاب - جرم آسمانی
ریشه کلمه:
سیر (۲۷ بار)

معنی کلمه سیاره در ویکی واژه

pianeta
قمر ، اباختر، هرباسپ، اختر، اجرامی که به دور ستارگان می‌چرخند.
گاورس ؛ گیاهی است خودرو شبیه جو که در کشتزار گندم می‌روید.

جملاتی از کاربرد کلمه سیاره

خاک را پرواز بی طیاره داد ثابتان را جوهر سیاره داد»
۱. کلاغ منسوب به سیاره تیر.
اروپا نام یکی از نود و پنج قمر سیارهٔ مشتری است. گالیله این قمر را در سال ۱۶۱۰ میلادی کشف کرد.
ز ابر چشم گوهر بار و موج قلزم طبعم کشد سیاره در لؤلؤی لالا اشتر و حجره
محو گردد ز آفتاب تیغ او جان عدو گر چو گردون ثابت و سیاره لشکر ساخته
حقیقت را چو ما صد پاره کردیم تمیز ثابت و سیاره کردیم
گرانش کم در مریخ و سرعت چرخش این سیاره باعث می‌شود که امکان ساخت یک آسانسور فضایی با مواد امروزی در آن فراهم باشد، اگرچه مدار کوتاه فوبوس می‌تواند در این زمینه چالش‌های مهندسی ایجاد کند. در صورت ساخته شدن، چنین آسانسوری می‌تواند مواد معدنی و دیگر منابع طبیعی استخراج شده را از این سیاره به نقاط دیگر جابه‌جا کند.
مه و سیاره را در خواب یوسف بود خوی کرده رخسار تو تعبیر
به دنبال بازدید از آتلانیس نام دو سیاره که ممکن است سلاح را بدارند به دنیل گفته می‌شود. این اطلاعات از طریق یکی باستانی عروج‌یافته که در تاریخ به مورگان لا فی معروف است به وی داده می‌شود؛ ولی پیش از اینکه بتواند به دنیل کمک بیشتری کند باستانیانش باز پس می‌گیرند احتمالاً به عنوان مجازات به خاطر دخالت در امور مردمان.
احکام تو روحی است معلی که برایش جز ثابت و سیاره ندیدند بدن را
رفته اوراق شب و روز به هم برچینیم بخیه ثابت و سیاره شیرازه صبح
شهر هگمتانه را مردمان آریایی ماد در سده ۱۷ پیش از میلاد بنا نهاده و آن را پایتخت نخستین شاهنشاهی ایرانی قرار دادند. هرودوت بنای آن را به دَهیوکَ نخستین شاه ماد نسبت داده است و گفته که هفت دیوار داشته که هر کدام به رنگ یکی از سیاره‌ها بوده است؛ ولی گروهی از دانشمندان بنای آن را به فرورتیش، دومین شاه ماد نسبت داده‌اند.
از سوی دیگر دانشمندان نگرانند که کاوش‌های انسانی در سیارهٔ مریخ برای کشف حیات خود موجب اختلال در طبیعت این سیاره شود. برای مثال مریخ‌نورد کیوریاسیتی که در سال ۲۰۱۱ به سوی مریخ پرتاب شد، به محض فرود آمدن بر سطح این سیاره شروع به حرکت کرد. حرکت سریع این مریخ‌نورد می‌تواند آلودگی‌های زیستی احتمالی مانند انواع باکتری، ویروس یا میکروب که به چرخ‌های آن چسبیده‌اند را به سطح مریخ منتقل و با گذر چرخ‌های عقبی از روی آن‌ها، به اعماق خاک مریخ نفوذ کنند و آغازی شود برای یک نوع خاص از زندگی مریخی.
کرد آسمان به درگه جودت شبی سؤال شد دامنش ز ثابت و سیاره پرگهر
شب چو وداع مه و سیاره کرد صبح دم از مهر قبا پاره کرد
منجوق چتر خسرو سیاره بفکنم قلب سپاه کوکب سیاره بشکنم