سکینه

معنی کلمه سکینه در لغت نامه دهخدا

سکینه. [ س َ ن َ ] ( ع اِمص ) آرامش. ( از دهار )( مهذب الاسماء ). آرامش و آهستگی. ( منتهی الارب ). آرامش دل. ( ترجمان القرآن ترتیب عادل بن علی ). آرام و آسایش و آهستگی. ( آنندراج ) ( غیاث ) : قوله تعالی ، و فیه سکینة من ربکم. ( قرآن 248/2 ). || در اصطلاح صوفیان آنچه هنگام نزول غیب در قلب ظاهر شود و آن نوری است که موجب تسکین و آرامش قلب است برای مشاهده کننده و موجب اطمینان میشود و سکینه خود ازمبادی عین الیقین است. ( از تعریفات جرجانی ). || ( ص ، اِ ) باد تیزرو. ( آنندراج ) ( منتهی الارب ).
سکینه. [ س ُ ک َ ن َ ] ( اِخ ) بنت الحسین بن علی بن ابیطالب علیهم السلام. اسم آن مخدره آمنه و آمینه و امامه و امیه دانسته شده و لقب وی سکینه میباشد و از طرف مادرش رباب بدان ملقب بوده است. سکینه ازپردگیان خانواده رسالت و نسوان بزرگ اسلام و از اخلاق فاضله و آداب مرضیه و صفات حمیده و از وفور عقل و دانش و جود و کرم و بخشش در مقامی بس بلند و در فنون فصاحت و بلاغت و سخن سنجی از اساتید وقت و سیده زنان عصر خود و اجمل و اکمل ایشان بود و آستان قوی البنیانش مرجع ادبا و فضلا و شعرا و ارباب کمال بود و شعرا و مشاهیر اهل سخن اشعار و نتایج طبع خود را از نظر آن خاتون میگذرانده و شعرا به صله های فراوان نایل میگردیدند و در داوران به نظر داوری وی تسلیم و متقاعد میگشتند و در وصف دو مخدره سکینه و رباب گفته شده :
کأن اللیل موصول بلیل
اذا زارت سکینة و الرباب.
وفات حضرت سکینه علیهاالسلام بنوشته ابن خلکان روز پنجشنبه 5 ربیعالاول سال 117 هَ. ق. در مدینه منوره وقوع یافته. وی درسال 116 در مکه بوده است. ( از ریحانة الادب ج 2 صص 208- 210 ). و رجوع به اعلام النساء ج 2 از صص 202 - 224 شود.

معنی کلمه سکینه در فرهنگ معین

(سَ نَ یا نِ ) [ ع . سکینة ] (اِ. ) ۱ - آرام ، آرامش . ۲ - وقار. ۳ - آن چه که به دل آرامش و اطمینان بخشد.

معنی کلمه سکینه در فرهنگ عمید

۱. وقار، طمٲنینه.
۲. مهابت، آرامش، آهستگی.

معنی کلمه سکینه در فرهنگ فارسی

دختر حسین بن علی ۴ ( ف. مدینه ۱۱۷ ه.ق./۷۳۵ م. ) زنی جمیل و خوشخوی و در مصایب جسور بود . خانه اش مرکز تجمع شعرا و محل مناقشه و بحث بود . وی بشاعران بزرگ همچون فرزدق و جریر صله عطا میکرد . سکینه بزنی مصعب بن زبیر در آمد و پس از قتل او زوجه عبدالله بن عثمان گردید و پس از مرگ او زید بن عمر باوی ازدواج کرد ولی زید بتوصیه سلیمان بن عبدالملک او را طلاق گفت . سکینه در مدینه میزیست و (( طره سکینیه ) ) بدو منسوبست . عبدالرزاق مقرم و امین عبدالحسیب دو کتاب در احو الش نوشته اند.
وقار، طمانینه، مهابت، آرامش
( اسم ) ۱ - آرام آرامش . ۲ - وقار طمانینه . ۳ - آنچه دل را قوی گرداند و اطمینان بخشد . ۴ - روح القدس کلمه .
بنت الحسین بن علی بن ابیطالب علیهم السلام اسم آن مخدره آمنه و آمینه و امامه و امیه دانسته شده و لقب وی سکینه میباشد و از طرف مادرش رباب بدان ملقب بوده است .

معنی کلمه سکینه در فرهنگ اسم ها

اسم: سکینه (دختر) (عربی) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: sakine) (فارسی: سکينه) (انگلیسی: sakine)
معنی: آرامش، وقار، طمانینه، نام دختر امام حسین ( ع )، آرامش خاطر، ( اَعلام ) [قرن و هجری] دختر امام حسین ( ع )، همسر مصعب ابن زّبیر، در مدینه وفات یافت، حضرت سکینه« سلام الله علیها » سکینه: در لغت به معنی وقار و آرامش و هیبت است، و نیز صفت مشبهه از ماده سکون است، و در آیه شریفه: «هو الذی انزل السکینه فی قلوب المؤمنین» سکینه به معنی ایمان است، سکینه خاتون لقب دختر امام حسین ( ع ) است که نام او «امینه» بوده است، سکینه خاتون از زنان بزرگوار و بسیار عالم و فاضل در علوم دینی بویژه علم حدیث بوده است، و شعرا و فضلای فراوانی در خانه او حضور می یافتند و از خِرمَن علم و عرفان او بهره می جستند، در حادثه کربلا حضور داشته و همراه عمه اش حضرت زینب «علیها السلام» در دوران اسارت حماسه ها آفرید و در افشای ماهیت یزید بن معاویه و شرح واقعه کربلا نقش بسزائی داشته است، بویژه بعد از خطبه عمه اش زینب ( س ) در بازار کوفه لب به سخن گشود و آنچنان بر زخم ندامت کوفیان نمک پاشید که فریادشان به آسمان بلند شد، همچنین در مجلس یزید به تحقیر او و حاضران پرداخت که حضّار از صلابت نفس و ایمان استوار او دچار شگفتی شدند، حضرت سکینه ( س ) بعنوان حکیمی آگاه به حوادث روزگار در ثبت و ضبط وقایع عاشورا نقش قابل توجه ای ایفا کرده است، هر کس نام دخترش را «سکینه» بگذارد و شأن و جایگاه این اسم شریف را بشناسد و با احترام از آن یاد کند، آرامش و متانت و سعه صدر در وجود دخترش ملکه می شود و اگر کسی دچار اضطراب و دلهره است به این نام شریف توسل کند و ذکر «یا انیس و یا مونس» را تکرار نماید به آرامش قلبی سرشاری دست پیدا می کند، و شیطان و لشکریانش از پیرامون او و فضای خانواده اش دورمی شوند، گر بدنبال صـفای سینـــه ای سینه پاک و بدون کینه ای با سکینه، کینه ها را پاک کن فضل او را زینت افلاک کن با سکینه کینه ها را پاک کن فضل او را زینت افلاک کن، ( عربی ) ( = سکینت )، آهستگی

معنی کلمه سکینه در دانشنامه آزاد فارسی

سَکینه ( ـ۱۱۷ق)
مدفن منسوب به حضرت سَکینه، دمشق
دختر امام حسین (ع). بانویی خردمند، سخندان و دانشور که امام حسین (ع) او را خیرة النسوان (بهترین زنان) خوانده است. نام او را آمنه و اُمیمه گفته اند که به لقب سکینه شهرت یافته است. مادرش رباب دختر امرؤالقیس است. سکینه در واقعۀ عاشورا حضور داشت و به همراه کاروان اسیران به کوفه و شام برده شد و مصیبت های بسیار متحمل شد. طبق روایات شیعه حضرت سکینه با پسرعموی خود عبدالله اکبر، پسر امام حسن (ع)، ازدواج کرد. عبدالله در کربلا به شهادت رسید؛ اما در کتاب های عامه شوهرانی از آل زبیر و بنی امیه برای سکینه نام برده و حکایت هایی از این ازدواج های پیاپی نقل کرده اند که همگی مخدوش است. محل وفات سکینه را مدینه نوشته اند؛ اما قبرهایی در شام و مصر در بقعه هایی مجلل به نام او مشهور است.
سکینه (عرفان). سَکینه (عرفان)
(در لغت به معنی سکون و آرامش) اصطلاحی عرفانی با منشأ قرآنی. عارفان سکینه را نه به معنیِ عدم حرکت و وقوف، که به معنیِ وقار و آرامش نفس به خاطر واردات غیبی می دانند، یعنی هنگام نزول انوار غیبی، نوعی آرامش در دل ایجاد می شود. بدین ترتیب، هرچند وارد غیبی مایۀ آرامش و طمأنینۀ نفس است، گاه موجب طغیان آن، و حتّی گفتن شطح می شود. چنانچه سالکی به این سخنان روی آورد و اسرار تنزّلات را فاش بر زبان آرد، عارفان او را به دور از مقام سکینه می خوانند.

معنی کلمه سکینه در دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] سَکینه، دختر امام حسین علیه السلام و مادرش رباب دختر امری القیس است. نامش را امینه، امنیه و آمنه ذکر کرده اند و لقب وی را سکینه نهاده اند که به معنی وقار و سکون است.
سکینه همسر عبدالله اکبر، فرزند امام حسن علیه السلام و پسرعموی اوست که در روز عاشورا همراه امام حسین علیه السلام به شهادت رسید. از زمان ولادت حضرت سکینه علیهاالسلام اطلاع دقیقی در دست نیست؛ اما با توجه به فرمایش امام حسین علیه السلام خطاب به وی که فرمود: «تو بهترین بانوانی!» درمی یابیم که وی در کربلا بانویی رشیده بوده و بین ده تا سیزده سال، سن داشته است. آن حضرت حدود هفتاد سال عمر کرد و در سال 117 ق. در مدینه و بنابر قولی در راه حج عمره از دنیا رفت.
خواهر سکینه، فاطمه و برادرانش امام زین العابدین علیه السلام، حضرت علی اکبر و عبدالله (علی اصغر) علیهم السلام اند.
رباب همسر گرانقدر امام حسین علیه السلام، مادر عبدالله و سکینه و از زنان شایسته و نامدار تاریخ اسلام است. وی بانویی فاضله و محدثه بود که همراه امام حسین علیه السلام و فرزندانش در کربلا حضور داشت. وی شاهد شهادت همسر و طفل شیرخواره اش بوده و رنج و مشقات سفر کربلا را تحمل نموده است. او وظیفه سنگین خویش را آن طور که مورد رضایت خدا و فرزند پیامبر بود، انجام داد.
وی پس از آن به عنوان اسیر همراه دیگر زنان و دختران کاروان حسینی به کوفه و شام برده شد و در نهایت، به مدینه آمد و در آن جا اقامت گزید. رباب که از بهترین زنان عصر خویش بود، نزد امام حسین علیه السلام منزلتی عظیم داشت و شدت علاقه امام به وی، به قدری بود که حضرت فرمود: «من خانه ای را که سکینه و رباب در آن ساکنند، دوست دارم. علاقه مند به ایشان هستم و مال خود را برایشان خرج می کنم».
در مقابل، رباب هم که افتخار همسری امام حسین علیه السلام را داشت، این ارزش را حفظ نمود و بعد از واقعه عاشورا و شهادت همسرش با این که خواستگاران فراوانی داشت همه را رد کرد و گفت: «پس از فرزند رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم همسری برنمی گزینم».
او به تحقیق دریافته بود که هیچ کس نمی تواند همانند امام باشد و درس هایی را که او از مکتب انسانساز حسینی فراگرفته بود، دوباره برایش زمزمه کند. رباب به امام حسین علیه السلام بسیار وفادار بود و در حمایت و تبعیت از آن حضرت، زندگی کرد و پس از شهادت جانگدازش همراه دخترش سکینه، خیمه عزا برپا نمود و به اقامه عزای آن امام همام پرداخت.
[ویکی الکتاب] معنی سَّکِینَةَ: آرامش
ریشه کلمه:
سکن (۶۹ بار)
[ویکی فقه] سکینه (ابهام زدایی). واژه سکینه ممکن است در معانی ذیل به کار رفته و یا اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • سکینه؛ آرامش یا سکینه به معنای آرام بودن، عدم حرکت و همچنین به معنی سکون داشتن و طمأنینه• سکینه بنت الحسین، دختر با کمال و با فضیلت امام حسین (علیه السلام) و رباب فرزند امری ء القیس و از اسرای کربلا
...

معنی کلمه سکینه در ویکی واژه

سکینة
آرام، آرامش.
وقار.
آن چه که به دل آرامش و اطمینان بخشد.

جملاتی از کاربرد کلمه سکینه

حسین بعد از درگذشت حسن بن علی، با اُم‌ّاسحاق دختر طَلحه — صحابی مشهور محمد — ازدواج کرد. و از وی صاحب دختری به‌نام فاطمه شد. به گفته مادلونگ برخلاف برخی گزارش ها، سکینه باید از فاطمه بزرگتر باشد.
مکارم شیرازی نیز به ازدواج‌های مکرر سکینه اشاره کرده و آن‌ها را تکذیب نمی‌کند.
نخورده سیلی شمر لعین هنوز سکینه به روی خار مغیلان پیاده او ندویده
سکینه طلب از تو چون کرد آب چو آبی نبودت چه بودت جواب؟
دریغا که افتاد دستم زکار زروی سکینه شدم شرمسار
در منابع مختلف نام اصلی او را أمینه، اُمَیمه و آمنه را ذکر کرده اند. مورخان درباره سکینه گفته اند، این لقبی است که مادرش به دلیل سکون و آرامش او بر او نهاده بود.
وزان پس سکینه ابا درد و داغ کشید از دل آوا چو مرغان باغ
در دل ما چو دلبر است مقیم آن سکونش سکینهٔ دل ماست
به ناگاه چشم غمین دخت شاه سکینه فتاد اندر آن جایگاه
ای دریغا که مرا شد جگر از غصه کباب یادم آمد ز سکینه بره شام خراب
شبکه تلویزیونی پرس تی وی متعلق به دولت ایران گزارش‌های منتشر شده در مورد آزادی سکینه محمدی آشتیانی، زن ایرانی محکوم به سنگسار را تکذیب کرد.سایت بی بی سی فارسی
سکینه خاتون مربوط به دوره صفوی و در جنت آباد، شهرستان قم، واقع شده است. این اثر در تاریخ ۲۶ آبان ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۴۹۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
وی در شهریور ماه ۱۳۹۴ و در سن ۸۹ سالگی به علت بیماری سرطان در گذشت و در گوشه‌ای از بهشت سکینه کرج تن به خاک سپرده شد.
چرا چو شمع نسوزم؟ چرا سرشک نریزم؟ به روزگار سکینه که گشت تار نگریم
یتیم پروری آخر ثواب می‌باشد بیا سکینه خود را نگاهداری کن
پدر وی، سید محمدحسین علوی، شاگرد و داماد سید حسین بروجردی، مرجع عام شیعیان، بود، که پس از مرگ وی، به تهران مهاجرت کرد. مادرش، آغا سکینه دختر حسین بروجردی است. سیدجواد علوی بروجردی تحصیلات ابتدایی خود را در شهر قم آغاز کرد و با پایان تحصیلات ابتدایی، دورهٔ متوسطه را در تهران گذراند و هم‌زمان با تحصیل در دبیرستان، در مدرسهٔ علمیهٔ عبدالحسین بازار نیز، به تحصیل علوم دینی پرداخت. او در سال ۱۳۴۸ برای ادامهٔ تحصیلات علوم دینی به قم بازگشت و هم‌زمان با تحصیل، به تدریس دروس سطح و عالی پرداخت. بروجردی از شاگردان حسین وحید خراسانی و سید محمد روحانی است.
مگر سکینه موسی است نو پدید شده که با سعادت و فیروزیش قرین بینی
از مواردی که دربارهٔ سکینه بنت حسین بحث‌برانگیز بوده‌است، ازدواج‌های اوست. در میان نقل‌های گفته شده از ازدواج‌های او، نام افرادی به چشم می‌خورد که سابقه دشمنی با پدرانش را داشته و از دشمنان شیعیان محسوب می‌شدند. از جمله اینکه در روایات اهل سنت آمده که سکینه پس از واقعه عاشورا و بازگشت به مدینه با مصعب بن زبیر ازدواج کرد. اما از تاریخ نویسان شیعه نام هیچ همسر یا فرزندی برای او به ثبت نرسیده‌است.
سید ابراهیم رئیسی و حسن پناهیان دامادهای وی هستند. سکینه ریخته‌گر زاده (۱۳۲۵–۱۳۹۶)، همسر وی، صبح روز ۲۱ خرداد ۱۳۹۶ بر اثر بیماری قلبی در سن ۷۱ سالگی درگذشت.
تاریخ تولد آمنه (سکینه) دقیقاً مشخص نیست. کتاب‌های تاریخی آمنه را در زمان کربلا دختری ده یا چهارده ساله ذکر کرده اند. او احتمالاً بین سال‌های ۴۷ یا ۵۱ قمری متولد شده‌است.