سکته مغزی
معنی کلمه سکته مغزی در دانشنامه عمومی

سکته مغزی

معنی کلمه سکته مغزی در دانشنامه عمومی

سکتهٔ مغزی یا اصطلاح دقیق آن حوادث مغزی – عروقی نوعی اختلال نورولوژیک ناگهانی است که در اثر اختلال خون رسانی به ناحیه ای از بافت مغز رخ می دهد.
به بیان دیگر اگر خون رسانی به قسمتی از مغز دچار اختلال شده و متوقف گردد، این قسمت از مغز دیگر نمی تواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد. این وضعیت را اصطلاحاً سکته مغزی می نامند. سکته مغزی می تواند به عللی مانند بسته شدن یا پاره شدن یکی از رگ های خون رسان مغز ایجاد شود که به ترتیب سکته ایسکمیک و سکته هموراژیک نام دارند. سکته مغزی در مردان بیشتر از زنان است.
معمولاً قبل از بروز سکته مغزی علائم هشدار دهنده ای وجود ندارد یا اینکه علائم بسیار جزئی هستند. بعد از بروز سکته مغزی بیمار باید بلافاصله در بیمارستان بستری گشته تا از بروز صدمات دائمی به مغز جلوگیری شود. عوارضی که بعد از سکته مغزی ایجاد می شود بستگی به محل سکته و وسعت بافت های گرفتار شدهٔ مغز دارد. عوارض سکته مغزی از عوارض خفیف و گذرا مثل تاری دید تا عوارض فلج کننده دائمی یا حتی مرگ را شامل می شود. اگر این علائم در طول ۲۴ ساعت از بین بروند، این وضعیت را اصطلاحاً حمله ایسکمی گذرا ( transient ischemic attack ) می نامند که یک علامت هشدار دهنده از یک سکته مغزی احتمالی در آینده می باشد. سکته مغزی سومین عامل مرگ و میر در جهان است.
آمار سکته مغزی در ایران چندان مناسب نیست. پزشکان ایرانی می گویند افراد در ایران ۱۰ سال زودتر از سایر کشورها به سکته مغزی مبتلا می شوند. متخصصان کم تحرکی، مصرف بی رویه نمک و چربی، چاقی، استعمال دخانیات و در مجموع رژیم نامناسب غذایی را عاملی برای حرکت به سمت سکته های مغزی ایرانیان می دانند. بر اساس آمار میدانی سکته های مغزی در مردان ایرانی ۲۵ درصد بیشتر از زنان است. دبیر انجمن سکته مغزی ایران اعتقاد دارد که این سکته به عنوان دومین عامل مرگ و میر در ایران و برخی از کشورهای در حال پیشرفت شناخته شده است.
خبرگزاری ایرنا گفته که پژوهش ها نشان می دهند اگرچه اشراف بر زبان دوم احتمالاً بی ارتباط با سلامت فیزیکی به نظر می رسد، اما ظاهراً این مهارت از مغز در برابر آسیب های ویرانگر به عملکردهای مغزی محافظت می کند و افرادی که در سخن گفتن به دو زبان مهارت دارند، احتمال بهبودی و درمان آن ها در صورت بروز سکته مغزی، دو برابر دیگران است.
معنی کلمه سکته مغزی در دانشنامه آزاد فارسی
معنی کلمه سکته مغزی در ویکی واژه

معنی کلمه سکته مغزی در دانشنامه آزاد فارسی

سکتۀ مغزی (stroke)
(یا: حادثۀ عروق مغزی، آپوپلکسی) قطع جریان خون بخشی از مغز، به علت خون ریزی ناگهانی در مغز (خون ریزی مغزی)، آمبولییا ترومبوز. شدت سکتۀ مغزی ممکن است از سکته ای بی علامت تا سکته ای کشنده متغیر باشد. در بین این دو حالت، برحسب محل و وسعت ضایعه، طیف وسیعی از اختلال عملکرد ایجاد می شود. سکته های طرف راست مغز باعث ضعف در سمت چپ بدن می شوند. برخی سکته ها بر تکلم اثر می گذارند. تقریباً ۸۰ درصد از سکته ها از نوع ایسکمیک (خون بستی) اند که در آن ها، لخته ای مسیر سرخ رگ را می بندد و باعث قطع جریان خون می شود. حمله های خون بستی گذرا(سکته های کوچک) علایم گذرایی ایجاد می کنند که کمتر از ۲۴ ساعت طول می کشند. این حمله ها باید به دقت بررسی شوند تا از بروز سکتۀ کامل در آینده جلوگیری شود. آترواسکلروزنوعی بیماری سرخ رگی زمینه ساز سکتۀ مغزی است. پرفشاری خونهم از عوامل زمینه ساز است. بنابه بررسی جهانی در ۱۹۹۵، پرفشاری خون پیش از میان سالی خطر سکتۀ مغزی را در مراحل بعدی زندگی تا دَه برابر افزایش می دهد. گاه می توان با عمل جراحی، مثل بعضی آنوریسم ها، از سکته ی مغزی جلوگیری کرد. استفاده از داروهای ضد انعقادیا ویتامین ای و مصرف روزانۀ آسپیرین خطر بروز سکته های ناشی از لختۀ خون را کاهش می دهند. براساس پژوهشی در امریکا، که نتایج آن در ۱۹۹۵ منتشر شد، چنانچه در سه ساعت اول پس از سکتۀ مغزی از داروی تی پی اِی استفاده شود، تعداد بیمارانی که دچار ناتوانی دایم می شوند به نصف کاهش می یابد. در افراد مسن، بهترین روش برای پیش بینی احتمال بروز سکتۀ مغزی پژواک نگاریاز سرخ رگ های سُباتی (شریان گردن)است. بررسی های پزشکی در ۱۹۹۹ نشان داد که رژیم غذایی حاوی مقادیر فراوانی از میوه و سبزیجات احتمال بروز سکتۀ مغزی را کاهش می دهد.

معنی کلمه سکته مغزی در ویکی واژه

trombosi

جملاتی از کاربرد کلمه سکته مغزی

در فشار خون بالای شریانی، تغییرات شبکیه چشم در اثر فشار خون بالا می‌تواند نشانگر تغییرات مشابه در عروق مغزی بوده و در پیش‌بینی حوادث عروق مغزی (سکته مغزی) بکار آید.
آیت الله فاضل، در شامگاه ۳ آذر ۱۳۹۵ بر اثر سکته مغزی به کما رفت و در بیمارستان شهید بهشتی بابل بستری شد. وی در ظهر روز شنبه ششم آذرماه ۱۳۹۵ در سن ۸۱ سالگی درگذشت. و بعد تشیع در شهر بابل در قبرستان وادی السلام نجف دفن شدند
آلبرتو انریکس گالو در ۱۳ ژوئیه ۱۹۶۲، در سن ۶۷ سالگی بر اثر سکته مغزی درگذشت.
در ۲۱ ژانویه ۱۹۴۷ کاپون سکته مغزی کرد. او به هوش آمد و شروع به بهبود کرد، اما به برونکوپنومونی مبتلا شد. او در ۲۲ ژانویه دچار ایست قلبی شد. و در ۲۵ ژانویه در حالی که خانواده‌اش او را در خانه‌اش احاطه کرده بودند، پس از آن که قلبش در اثر آپوپلکسی از کار افتاد، درگذشت.
گوتلیب در سال ۱۹۷۰ به علت سکته مغزی دچار معلولیت و فلج بخشی از بدن به غیر از دست راست شد. در سال ۱۹۷۲ به عضویت فرهنگستان ادب و هنر آمریکا درآمد و در نهایت در سال ۱۹۷۴ در نیویورک درگذشت.
اولیور هاردی در ۱۴ سپتامبر ۱۹۵۶ دچار سکتهٔ مغزی شدید شد که باعث گردید زمین‌گیر شود و در تخت بیماری بماند و تا چندین ماه قادر به صحبت کردن نباشد. او در خانه و تحت مراقبت همسرش لوسیل باقی ماند. سپس دو بار دیگر هم سکته مغزی رخ داد و هاردی در اوایل اوت ۱۹۵۷ به کما رفت و در ۷ اوت ۱۹۵۷ بر اثر بروز لخته خون در مغز در سن ۶۵ سالگی درگذشت.[ب] وی را در گورستان والهالا مموریال پارک در شمال هالیوود به خاک سپردند. لورل پس از دست دادن «رفیق و شریک عزیز» خود تسلی‌ناپذیر بود. پزشکش به وی توصیه کرد که به دلیل وضعیت نامناسب جسمی خود در مراسم تشییع جنازهٔ هاردی شرکت نکند. لورل چنین کرد و گفت که «بیب درک خواهد کرد».
او را در یک مراسم مجبور کردند مقابل جمع از اشتباهاتشان ابراز پشیمانی کند. پس از آن پروکوفیف سکته مغزی کرد و هیچ وقت از آن بهبود نیافت و پنج سال بعد، در یک روز با استالین درگذشت. خبر مرگ او تا یک هفته انتشار نیافت، چون در آن زمان رسانه‌های گروهی شوروی مرتباً اخبار مربوط به مرگ استالین را پخش می‌کردند.
مراجعان گفتار درمانی از نوزادان تا سالمندان را شامل می‌شود. کودکانی که در زمان تولد کامل به دنیا نمی‌آیند و به دلایلی نوزادان به صورت نارس است و هچنین آن‌هایی که در زمان تولد نارس بوده‌اند. سکته مغزی می‌تواند افراد را دچار عدم تکلم کند که برای این دسته از افراد نیز گفتار درمانی توصیه می‌شود.
در صبح ۲۱ اسفند ۱۳۷۳، خبر بستری شدن سید احمد خمینی منتشر شد. گزارش‌های بعدی حاکی از آن بود که عارضهٔ قلبی و تنفسی ناگهانی در حالت خواب سبب ایست کامل قلب و تنفس او برای لحظاتی شد و همین امر موجب بروز سکته مغزی شده‌است. پس از پنج روز، تلاش تیم پزشکی نتیجه نداشت و خمینی در شامگاه ۲۵ اسفند ۱۳۷۳ درگذشت.
نتیجه یک مطالعه نشان می‌دهد که استرس و افسردگی، احتمال سکته مغزی و مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی را در بیماران مبتلا به دیابت بیش از دو برابر افزایش می‌دهد.