سنگ نوشته
معنی کلمه سنگ نوشته در فرهنگ معین
معنی کلمه سنگ نوشته در فرهنگ عمید
۲. کتیبۀ سنگی.
معنی کلمه سنگ نوشته در ویکی واژه
سنگی که بر روی آن نوشتهای را کنده باشند، کتیبه سنگی.
جملاتی از کاربرد کلمه سنگ نوشته
علیرغم این ادعا که این بنا در دوره ساسانی یک آتشکده بوده، اما در کاوشهای انجام شده هیچ نوع بقایای معماری یا سفال دورهٔ ساسانی در اسپی مزگت یافت نشدهاست. سنگ نوشتههای بنا آن را وابسته به سدهٔ چهارم و آغاز سدهٔ پنجم هجری معرفی میکند و سفالهای یافت شده همگی وابسته به سدهٔ هشتم هجری (دوره ایلخانی) هستند.
در خاور نزدیک شاهان مدعی اند که از جانب خدایان و به ویژه از ایزدی خاص به شاهی منصوب شدهاند و شاهی آنان بدین سبب از مشروعیت برخوردار است. همین مضمون در کتیبههای فارسی باستان به صورت رابطهای میان اهورهمزدا و شاه نامبرده در سنگ نوشته مشاهده میشود. در متنهای اوستایی، اقتدار و توانایی به ایزدان گوناگونی تعلق دارد. اما اقتدار ویژه از آنِ اهورامزدا است. در ریگ ودا نیز نظیر این مضمون دیده میشود.
تاریخ اتمام بنای شهر طبق سنگ نوشته سردر بازار تاریخی و جلوی مدرسه سپهداری که هردو از میان رفتهاند مصراع دوم شعر زیر است که به حساب جمل برابر با ۱۲۳۱ قمری (۱۸۰۸ میلادی) میباشد:
فهرست شاهنشاهان ساسانی نیز سنگنوشتههایی در تخت جمشید در کاخ تچر بر جای گذاشتهاند. پس از آمدن اسلام به ایران نیز این جایگاه را گرامی میشمردند و آن را هزارستون یا چهل ستون یا چهل منار میگفتند و با شخصیتهایی همچون سلیمان نبی و جمشید پیوندش میدادند. عضدالدوله دیلمی در تخت جمشید دو کتیبه به خط کوفی بر جای گذاشته است. همچنین کتیبههای دیگری هم به عربی و هم به فارسی در تخت جمشید وجود دارد که تازهترین آن وابسته به دوره قاجار است این سنگ نوشته به فرمان مظفرالدینشاه قاجار نوشته شده است که در دیوار شمالی کاخ تچر قرار دارد.
روستای تاریخی اِرنان که سنگ نوشتههای آن شهرت بسیاری دارد، قلعهای باشکوه از خشت و گل را در خود جای داده که گوشه گوشه آن راوی تاریخی پر فراز و نشیب است.
تعدادی از سنگ نوشتههای دیگر فارسی با خط نست.
قدیمی ترین نوشتهای که تاکنون دربارهٔ داستان طوفان به دست آمده، سنگ نوشتههایی است که از سومریان و بابلیان باستان یافت شده است. این سنگ نوشتهها در سه هزار سال پیش از میلاد مسیح نوشته شدهاند، به همین دلیل سومریان و بابلیان پیشتر از دیگر ملتها، داستان طوفان را نگاشتهاند. قهرمان طوفان در سنگ نبشتههای سومری، به نام زیوسودرا است.
آی خانم مرکز فرهنگ یونانی در آستانه هند بود و آگاهی متقابل قوی بین دو منطقه وجود داشت. چند سال پس از تأسیس این شهر، حدود سال ۲۵۸ قبل از میلاد، آشوکا امپراتور هند در حال حک سنگ نوشتهای به زبان یونانی و آرامی بود که خطاب به یونانیان منطقه شده بود
اسدآباد در تاریخ از موقعیت ویژه ای برخوردار بوده چرا که از کتیبهها و سنگ نوشتههایی کهاز دوران مختلف در این شهرستان دیده میشود میتوان از اهمیت اسدآباد مطلع شد.