سنندج

معنی کلمه سنندج در لغت نامه دهخدا

سنندج. [ س َ ن َ دَ ] ( اِخ ) شهرستان سنندج یکی از شهرستانهای استان پنجم کشور است. و محدود است از طرف شمال به شهرستان های سقّز و مراغه ، از طرف جنوب بشهرستان کرمانشاه ، از طرف خاور به شهرستانهای همدان و بیجار و از طرف باختر به کشور عراق. شهرستان مذکور از هفت بخش تشکیل شده است : 1 - بخش حومه شامل 5 دهستان و252 آبادی. سکنه 114 هزار تن. 2 - بخش پاوه شامل 2 دهستان و 135 آبادی. سکنه 27 هزار تن. 3 - بخش دیواندره شامل 6 دهستان و 266 آبادی و سکنه 48 هزار تن. 4- بخش رزاب شامل 3 دهستان و 135 آبادی. سکنه 44 هزار تن. 5 - بخش روانسر شامل 1 دهستان و 150 آبادی. سکنه 8 هزار تن. 6 - بخش قروه شامل 5 دهستان و 247 آبادی. سکنه 8 هزار تن. 7- بخش کامیاران شامل 4 دهستان و 154 آبادی. سکنه 38 هزار تن. 8 - بخش مریوان شامل 4 دهستان و 122 آبادی. سکنه 18 هزار تن. بنابراین شهرستان سنندج از 8 بخش و 30 دهستان و 1241 آبادی تشکیل شده و سکنه آن 380 هزار تن است. رودخانه های آن شامل رودخانه قشلاق ، رودخانه گاوود و رزاب و مریوان که بنام رودخانه سیروان خوانده میشود، بخش حومه را مشروب و رودخانه سیروان کشور عراق را مشروب میکند. راههای شهرستان سنندج از طرف شمال و جنوب و خاور و باختر کشیده شده است. سازمان حومه سنندج از 5 دهستان بنام کلاترزان ، حسن آباد، حسین آباد، ژاوه رود، ییلاق تشکیل شده است. شهر سنندج در سال 1046 هَ. ق. زمان سلطنت شاه صفی بوسیله سلیمانخان اردلان والی کردستان ساخته شده و نام آنرا سنه نوشته اند. این شهر بناهای تاریخی و مساجد دارد. آب شهر از 1 - قنات دارالاحسان. 2- قنات مشیرالدیوان. 3 - قنات سادات. 4 - قنات آصف اعظم. 5 - قنات حاجی ابوالحسن. 6- قنات نصرت الدیوان.7 - قنات پیرمحمد. 8 - قنوات خسروآباد. 9 - قنات مسیحی مشروب میشود. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5 ). رجوع به جغرافیای سیاسی کیهان ص 62، جغرافیای غرب ایران ص 57، 62، 153، 155، 253 و تاریخ کرد ص 135 شود.

معنی کلمه سنندج در فرهنگ فارسی

۱ - شهرستانی است در کردستان و آن یکی ازشهرستانهای غله خیز کشور میباشد و محدود است از سمت شمال بشهرستانهای سقز و مراغه از جنوب بشهرستان کرمانشاهان از مشرق بشهرستانهای همدان و بیجار واز مغرب بکشور عراق. این شهرستان شامل ۸ بخش ۳٠ دهستان ۱۲۴۱ آبادی و جمعیت آن ۲۶۴۱٠۲ تن است . ۲ - مرکز آن شهر سنندج است که ۹۵۸۷۲ تن جمعیت دارد و نجاری چوبهای گردوی جنگلی از قبیل ساختن تخته نرد و شطرنج وجعبه و قوطی سیگار و نیز بافتن قالیچه های زیبای ابریشمی و پشمی آنجا معروفست .
شهرستان سنندج یکی از شهرستانهای استان پنجم کشور است و محدود است طرف شمال بشهرستان های سنقر و مراغه

معنی کلمه سنندج در ویکی واژه

نام محلی:
سْنَه
نام های قدیمی:
سنه دژ، سینه، سیر، سین دژ

جملاتی از کاربرد کلمه سنندج

ازجمله مواردی که گویش اردلانی را با گویش سورانی (اربیلی و مُکریانی) در یک گروه قرارنخواهد داد و باید با تردید به آن نگاه کرد ارگاتیو بودن گویش اردلانی سنندج و غیر ارگاتیو بودن گویش سورانی (اربیلی و مکریانی) در محور مهاباد تا اربیل است.
راه آورد سنندج بر یاران برمش از تو این تحفه به سوغات فلفلحلحلح
شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت اعلام کرد که کارگران بخش‌های مختلف پروژه ان جی ال ۳۲۰۰ میدان نفتی جفیر در استان خوزستان به اعتصابات سراسری کارگران پیمانی پیوستند. بنا بر خبر اتحادیه آزاد کارگران ایران، مظفر صالح نیا، شریف ساعدپناه از اعضای هیئت مدیره این اتحادیه در شهرستان سنندج، توسط نهادهای امنیتی احضار شدند. احضار، بازجویی و تهدید آقایان مظفر صالح نیا و شریف ساعدپناه توسط ستاد خبری وزارت اطلاعات در سنندج و حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی سنندج به شکل تلفنی انجام شده‌است.
وی از کودکی، ویولن را نزد پدرش فرا گرفت. چندی بعد، وی به‌عنوان نوازندهٔ کمانچه و ویولن به عضویت ارکستر فرهنگ و هنر سنندج درآمد. او در ابتدا قطعات ویولن ابوالحسن صبا را با کمانچه اجرا می‌کرد.
در محدوده‌ی محله آغه زمان، یک کلیسای مسیحیان و دو کنیسه‌ی یهودیان، چند مسجد، حمام تاریخی و تعداد زیادی خانه‌ و عمارت‌های تاریخی وجود دارد، بازار سنندج هم در این محله است.
طبق برخی منابع موثق، سبب واقعی قرار‌دادن شهرهای کُردنشین در استان آذربایجان، "سهولت اداره مملکت" بوده است. شهرهای کُردنشین این استان در فاصله‌ی نزدیکتری به ارومیه قرار دارند تا سنندج، بنابر‌این وزارت کشور، در تعیین تعلق شهرها به استان، قائل به ارجحیت عواملی چون قُرب جغرافیایی به مرکز استان بر عوامل قرابت اتنیکی و اشتراک زبانی شهرها بوده است.
یکی از میادین شهر سنندج به نام او نامگذاری شده و در این میدان مجسمه‌ای از او نصب شده است، بسیاری از خیابان‌ها، میدان‌ها و مکان‌ها نیز در سراسر ایران به نام وی نامگذاری شده‌اند.
اردشیر فهیمی (زادهٔ ۱۳۳۳ در سنندج – درگذشتهٔ ۵ شهریور ۱۳۹۲ در تهران) موسیقی‌دان و نوازنده اهل ایران بود.