سلولز
معنی کلمه سلولز در لغت نامه دهخدا

سلولز

معنی کلمه سلولز در لغت نامه دهخدا

سلولز. [ س ِل ْ لو ل ُ ] ( فرانسوی ، اِ ) جسمی است جامد، بی بو بی طعم و سفیدرنگ که در آب و الکل حل نمیشود وآن فراوانترین و مهمترین گلوسیدها است ، زیرا غشای سلول همه گیاهان از این ماده است. 55 درصد چوب و کاه جزو اعظم پنبه و کتان سلولز است. در صنعت ، بشکل کاغذو ابریشم مصنوعی بکار میرود. ( فرهنگ فارسی معین ).

معنی کلمه سلولز در فرهنگ معین

(س لُ لُ ) [ فر. ] (اِ. ) جسمی است جامد، بی بو، بی طعم و سفید رنگ ، در آب و الکل حل نمی شود،به طور طبیعی در سلول - های گیاهان وجود دارد که مهم ترین عنصر ساختمانِ آن هاست .

معنی کلمه سلولز در فرهنگ فارسی

( اسم ) جسمی است جامد بی بو بی طعم و سفید رنگ و در آب و الکل حل نمیشود و آن فراوانترین و مهمترین گلوسیدهاست زیرا غشائ سلول همه گیاهان ازین ماده است . ۵۵ درصد چوب و کاه و جزو اعظم پنبه و کتان سلولز است . در صنعت به شکل کاغذ و ابریشم مصنوعی و ابریشم مصنوعی به کار میرود .

معنی کلمه سلولز در دانشنامه عمومی

سِلولُز ( به انگلیسی: Cellulose ) یک ترکیب آلی با فرمول شیمیایی ( C۶H۱۰O۵ ) n است. این ترکیب، یک پلی ساکارید متشکل از یک زنجیرهٔ خطی شامل صدها تا هزاران واحد دی - گلوکز است که با پیوند گلیکوزیدی به یکدیگر متصل هستند. سلولز یک جزء ساختاری مهم دیواره سلولی اولیهٔ گیاهان سبز، بسیاری از اشکال جلبک ها و آب کپک ها است. برخی از گونه های باکتری نیز سلولز را به منظور تشکیل بیوفیلم، ترشح می کنند. سلولز، فراوان ترین زیست بسپار روی زمین است. محتوای سلولز در پنبه، حدود ۹۰ درصد، در چوب بین ۴۰ تا ۵۰ درصد و در کنف خشک شده تقریباً ۵۷ درصد است.
سلولز عمدتاً برای تولید مقوا و کاغذ استفاده می شود. این ماده همچنین به طیف گسترده ای از محصولاتی چون سلفون و ابریشم مصنوعی تبدیل می شود. تولید و عرضهٔ زیست سوخت هایی مانند اتانول سلولزی از سلولز به عنوان یک منبع سوخت تجدیدپذیر در حال توسعه است. سلولز برای مصارف صنعتی عمدتاً از خمیر کاغذ و پنبه با انجام یک سری از فرایندها، به دست می آید.
دستگاه گوارش انسان، قادر به هضم سلولز نیست، بنابراین باکتری های موجود در دستگاه گوارش واقع در روده بزرگ سلولز را به گلوکز تبدیل کرده و مصرف می کنند. برخی جانوران مثل نشخوارکننده ها و موریانه ها می توانند سلولز را به کمک میکروارگانیسم هایی چون تاژک پری ها که به صورت همزیست، در دستگاه گوارش آن ها زندگی می کنند، هضم کنند. این میکروارگانیسم ها با آزادکردن آنزیمهایی، سلولز را هضم می کنند.
در تغذیه انسان، سلولز یک ترکیب غیرقابل هضم و یک فیبر غذایی نامحلول است که به عنوان یک عامل افزایش حجم آب دوست در مدفوع عمل می کند و به طور بالقوه به دفع مدفوع و جلوگیری از یبوست، کمک می کند.
سلولز در سال ۱۸۳۸ توسط شیمی دان فرانسوی آنسلم پین کشف شد که آن را از مواد گیاهی جدا کرد و فرمول شیمیایی آن را تعیین کرد. سلولز برای تولید نخستین پلیمر ترموپلاستیک موفق، سلولوئید، توسط شرکت تولیدی هایت در سال ۱۸۷۰ استفاده شد. تولید ابریشم مصنوعی از سلولز در دههٔ ۱۸۹۰ آغاز شد و سلفون در سال ۱۹۱۲ اختراع شد. هرمان اشتاودینگر، ساختار پلیمری سلولز را در سال ۱۹۲۰ تعیین کرد. این ترکیب برای نخستین بار در سال ۱۹۹۲ توسط کوبایاشی و شدا ( بدون استفاده از آنزیم های بیولوژیکی ) به صورت شیمیایی سنتز شد.
معنی کلمه سلولز در فرهنگ معین
معنی کلمه سلولز در فرهنگ فارسی
معنی کلمه سلولز در دانشنامه عمومی
معنی کلمه سلولز در دانشنامه آزاد فارسی

معنی کلمه سلولز در دانشنامه آزاد فارسی

سِلّولُز (cellulose)
سِلّولُز
کربوهیدراتپیچیده ای، متشکل از زنجیرهای طویل حاصل از واحدهای گلوکز. این واحدها با پیوندهایی شیمیایی با نام اتصالات گلیکوزیدیبه یکدیگر متصل می شوند. سلولز جزء تشکیل دهندۀ اصلی دیوارۀ یاخته ای گیاهان عالی، و ماده ای حیاتی در غذای بسیاری از علف خواراناست. ملکول های سلولز به صورت میکروفیبریل های طویل غیرمنشعب آرایش یافته اند که باعث استحکام دیوارۀ یاخته می شود. هیچ پستانداری آنزیم سلولاز لازم برای هضم سلولز تولید نمی کند. پستاندارانی مانند خرگوش و گاو جزو معدود جانورانی اند که به علت حضور باکتری در رودۀ خود قادر به هضم سلولزند. سلولز فراوان ترین مادۀ موجود در سلسلۀ گیاهی است و در صنعت کاربردهای بسیار دارد. برخی از کاربردهای آن عبارت اند از تهیۀ نخ؛ تولید منسوجات (کتان، پنبه، ویسکوز، و استات)؛ تولید پلاستیک (سلوفان و سلولوئید)؛ تولید رنگ بدون چکه؛ و برخی مواد غذایی. شیمی دانان ژاپنی در ۱۹۹۶ اولین سلولز مصنوعی را تولید کردند. زیست شناسان استرالیایی نیز در ۱۹۹۸ ژن مسئول آنزیم گیاهی سنتز سلولز را شناسایی کردند.

معنی کلمه سلولز در ویکی واژه

جسمی است جامد، بی بو، بی طعم و سفید رنگ، در آب و الکل حل نمی‌شود، به طور طبیعی در سلول -‌های گیاهان وجود دارد که مهم ترین عنصر ساختمانِ آن ه

جملاتی از کاربرد کلمه سلولز

در دیواره آنها بر خلاف سایر قارچها که از کیتین تشکیل شده است، سلولز مشاهده می‌گردد.
الیاف سلولزی الیافی هستند که با اترها یا استرهای سلولز ساخته می شوند که می توانند از پوست، چوب یا برگ گیاهان یا از سایر مواد گیاهی به دست آیند. علاوه بر سلولز، الیاف نیز ممکن است حاوی همی سلولز و لیگنین نیز باشند که درصدهای متفاوتی از این اجزاء باعث تغییر دادن خواص مکانیکی این الیاف می‌شوند.
تجزیه سلولز به‌وسیله سلولازها انجام می‌شود. سلولازها را به دو گروه اگزوسلولازها و آندوسلولازها تقسیم‌بندی می‌کنند. اگزوسلولازها قدرت عمل بیشتری دارند و بر انواع مختلف سلولز چه سلولز بلوری و چه سلولز غیر بلوری که در نتیجه زخم یا تخریب بخش‌های سلولزی بلوری ایجاد می‌شودُ اثر می‌کنند و در مرحله اول عمل خود موجب گسستن پیوندهای بین مولکولی می‌شوند. آندوسلولازها بر محصول عمل اگزوسلولازها اثر می‌کنند و موجب گسستن پیوندهای درون مولکولی می‌گردند؛ بنابراین سلولازها اشتراک دارند.
الیاف طبیعی:این الیاف خود به سه دسته گیاهی، حیوانی و معدنی تقسیم می‌شود. از بین الیاف گیاهی پنبه مهم‌ترین و پر مصرف‌ترین آنهاست و بیشترین ماده‌ای که در پنبه وجود دارد سلولز می‌باشد. و جین پارچه‌ای است که از الیاف ۱۰۰٪ گیاهی تولید می‌شود. از دیگر الیاف گیاهی می‌توان به: کتان، کنف، چتایی و رامی اشاره کرد.
این شهر دارای جایگاه مناسب برای یک شهرک صنعتی است. پارس حیات کیمیا یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های ترکیه دارای کارخانه تولید محصولات سلولزی در ابهر است.
مواد کامپوزیت دسته ای از مواد هستند که اغلب از ترکیب یک فیبر با یک ماده چسبنده (ماتریس) ساخته می شوند. این ترکیب خواص فیبر را با ماتریس مخلوط می کند تا ماده جدیدی ایجاد کند که ممکن است از فیبر به تنهایی قوی تر باشد. هنگامی که الیاف سلولزی با پلیمرها ترکیب می شوند، برای ایجاد برخی مواد تقویت شده با الیاف مانند بیوکامپوزیت ها و پلاستیک های تقویت شده با الیاف استفاده می شوند. جدول ماتریس های پلیمری مختلف و الیاف سلولزی که اغلب با آنها مخلوط می شوند را نشان می دهد.